EfemereMihaela Dicu

2020: Jupiter, Saturn, Pluto, o eclipsă și epidemia de coronavirus COVID-19

În seara zilei de 30 decembrie 2019 a fost emis un „aviz de urgență cu privire la tratamentul unei pneumonii cu cauză necunoscută”, care a fost distribuit masiv pe internet, în documentul cu antet roșu al Administrației medicale și al Comitetului Municipal al Sănătății din Wuhan, capitala provinciei Hubei, China.

În dimineața zilei de 31 decembrie 2019, reporterul China Business News a sunat la linia telefonică oficială a Comitetului Municipal al Sănătății din Wuhan, care a confirmat că documentul este real.

Site-ul ProMED-mail, al Societății Internaționale pentru Bolile Infecțioase (ISID – International Society for Infectious Diseases), transmite pe 30 decembrie 2019, la 23:59 , ora oficială din Brookline, MA, USA (31.12.2019, 04:59 GMT sau 31.12.2019, 12:59, Wuhan, China) un mail în care preia o scurtă știre apărută în acea zi în Finance Sina1, care spune:

”Wuhan – A fost izolată o pneumonie cu origine necunoscută; rezultatele testelor vor fi anunțate [imediat ce vor fi disponibile]”2.

În același mail al ProMED se arată că așa-numitele cazuri de pneumonie cu origine necunoscută se referă la patru cazuri de pneumonie apărute în același timp, care nu pot fi diagnosticate și se caracterizează prin: febră (mai mare sau egală cu 38C), imagistică tipică pentru pneumonie sau sindrom de insuficiență respiratorie acută, precum și prin lipsa de răspuns la administrarea antibioticelor timp de 3 până la 5 zile.

Potrivit unei publicații din 31.01.2020 a Centrului Local pentru Controlul Bolilor din Wuhan, faptele care au dus la identificarea coronavirusului COVID-19 au fost următoarele: „La 29.12.2019, un spital din Wuhan a internat patru persoane cu pneumonie și s-a constatat că toate patru au lucrat în Piața en-gros de fructe de mare Huanan, unde se vând păsări vii, produse acvatice și mai multe tipuri de animale sălbatice pentru public. Spitalul a raportat acest fapt Centrului Local pentru Controlul Bolilor”.

Se pare că debutul bolii s-a produs mai devreme, deoarece între 8 și 18 decembrie au fost documentate 7 cazuri de îmbolnăvire, diagnosticate ulterior cu coronavirus Wuhan, două dintre ele având legătură cu piața Huanan, iar cinci neavând legătură cu aceasta.

Fiindcă nu avem o dată precisă a apariției primului caz, regulile astrologiei ne îndrumă să lucrăm cu cea mai relevantă dată cunoscută. Din cele de mai sus, reiese că un moment important, de recunoaștere și de conștientizare a situației, este seara zilei de 30 decembrie, în Wuhan. Trebuie însă clarificat ce anume înțelegem prin ”seară”. Conform DEX, ”SEÁRĂ, seri, s. f. Parte de la sfârșitul zilei, când începe să se întunece; interval de timp cuprins între sfârșitul zilei și momentul când cineva își încheie activitatea, se duce la culcare.” Fiindcă la Wuhan, pe 30 decembrie soarele a apus în jurul orei 17:30, putem estima intervalul serii ca fiind cuprins aproximativ între 18:00 și 22:00. Pentru cea mai mare parte din această perioadă, Ascendentul hărții evenimentului se află în Leu, ceea ce pare a fi varianta reală, având în vedere caracteristicile situației. Să vedem, așadar, cum arată harta pentru mijlocul serii de 30 decembrie, la Wuhan:

Se remarcă o mare aglomerare planetară în casa a VI-a, care este, între altele, casa bolilor, iar în astrologia mondială, casa sănătății publice. În casa a VI-a se află nu mai puțin de 5 astre (Soarele, Mercur, Jupiter, Saturn și Pluto), precum și Nodul Sud. Aglomerarea planetară arată că situația este importantă, iar prezența a două malefice, a Nodului Sud și a stăpânului casei morții (casa a VIII-a), Jupiter, arată că poate deveni tragică. Luna în Vărsător și Uranus la MC descriu elementul neobișnuit, nou, insolit: o boală necunoscută.

Această hartă este însă valabilă pentru Wuhan doar pentru intervalul orar 19h07 – 21h30. Pentru intervalul cuprins între apusul soarelui și 19h07, precum și pentru intervalul de după 21h30, nu mai este valabilă. Este harta cu cele mai mari șanse de probabilitate, dar nu este sigură.
În cazul în care nu avem o hartă de eveniment sigură, trebuie să apelăm la hărțile unor Configurații Universale (eclipse, ingrese, conjuncții) ce pot fi asociate cu evenimentul studiat.

Avem de-a face cu o epidemie cauzată de un virus care afectează aparatul respirator. Din punctul de vedere al astrologiei medicale, ar putea fi încadrată cam în aceeași categorie de boli cu gripa.

În engleză, germană, italiană și spaniolă gripa este numită ”influenza”. Cuvântul provine din vechea concepție potrivit căreia boala este cauzată de influența stelelor (în italiană, ”influenza degli astri”). Termenul a început să fie folosit ca atare în Italia, în timpul epidemiei de gripă din anul 1504 și s-a impus în engleză și germană în timpul epidemiei de gripă din 1742-17433.

În celebra și foarte apreciata sa lucrare ”Encyclopedia of Medical Astrology”, autorul, dr. H.L. Cornell, leagă epidemiile de gripă de eclipse și de prezența a cel puțin 3 planete superioare în același semn. Ce se întâmpla în decembrie 2019 în acest sens?
a. 3 decembrie 2019 – Jupiter intră în Capricorn, alăturându-se lui Saturn și Pluto, astfel încât avem nu doar 3 planete superioare, ci chiar 3 planete lente în același semn;
b. 26 decembrie 2019 – eclipsă de Soare în Capricorn, chiar în semnul în care sunt cele trei planete lente.

Să vedem hărțile celor două evenimente astrale, pentru Wuhan:

a. Ingresul lui Jupiter în Capricorn

Ce observăm în harta de mai sus?

 • ”actorul principal”, Jupiter, este chiar stăpânul casei a VI-a, a bolilor;
 • Venus, care stăpânește atât Ascendentul hărții, cât și casa a VIII-a, a morții, este în conjuncție partilă cu Nodul Sud al Lunii. Semn rău, cu posibile conotații funeste, mai ales că aplică spre conjuncțiile cu Saturn și cu Pluto, două planete legate de fatalitate;
 • în casa a VI-a, a bolilor, Neptun, care, medical, are legătură, între altele, cu contaminarea, cu propagarea bolilor;
 • în casa a VIII-a, a morții, Uranus, care induce din nou ideea de insolit, neobișnuit, ca și Luna (din nou!) în Vărsător;
 • cele trei lente, NN și Venus (stăpâna AS și a casei a VIII-a), sunt în casa a IV-a, care în astrologia mondială reprezintă poporul, mulțimea.

b. Eclipsa de soare din 26 decembrie 2019

Harta eclipsei, ridicată pentru Wuhan, este foarte grăitoare:

 • eclipsa și cele trei planete lente sunt în casa a X-a, casă angulară care evidențiază foarte mult planetele amplasate în acest loc;
 • Marte, stăpânul Ascendentului, este în casa a VIII-a, a morții. Fiindcă tot el stăpânește această casă, se află aici în domiciliu, deci este puternic;
 • Stăpânul casei a VI-a, a bolilor, este Mercur (semnificatorul aparatului respirator), aflat în poziție de slăbiciune, în exil și în casa a IX-a. Amplasarea în casa a IX-a poate fi legată de răspândirea bolii peste hotare;
 • Eclipsa este conjunctă cu Jupiter, iar Jupiter este stăpânul casei a XII-a, casa spitalelor, a izolării, carantinei etc., casă în care se află Neptun, cel legat de contaminare.

Legat de această eclipsă, din 26.12.2019: ea face parte din seria Saros 3 Sud (notație Brady), același lucru cu Saros 132 (notație Van der Bergh). Este vorba despre o familie de eclipse care s-a ”născut” la Polul Sud, pe 13 august 1208, și a cărei ultimă eclipsă se va produce pe 25 septembrie 2470, la Polul Nord.

Fiecare familie de eclipse are un specific al ei, care este dat de caracteristicile ”eclipsei-mamă”, prima eclipsă din serie. Din acest motiv este interesant de văzut cum arată aceasta. Iat-o:

Cu două malefice în casa a X-a și cu stăpâna AS conjunctă cu Marte, această serie de eclipse se clasează printre eclipsele de rău augur, care anunță evenimente triste sau/și violente.

De remarcat că, încă o dată, planeta care stăpânește casa I, stăpânește și casa a VIII-a, deci eclipsele din această serie pot să anunțe moartea multor oameni sau moartea unor personaje celebre. Să ne amintim că această eclipsă se leagă foarte bine de asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani, la ordinul lui Donald Trump, de moartea în accident de elicopter a baschetbalistului Kobe Bryant și a fiicei lui Gianna, sau doborârea, în ianuarie, a unui avion ucrainian pe aeroportul din Teheran, soldată cu pierderea a 176 de vieți omenești.

În harta ”eclipsei-mamă”, se mai observă că eclipsa este în conjuncție foarte strânsă cu Mercur. Mercur, care este retrograd, este, de fapt, în cazimi, într-o poziție puternică, dar nu prea binevoitoare, de data asta. Reliefarea lui Mercur arată importanța semnificațiilor mercuriene în evenimentele legate de eclipsele din această serie. Mercur stăpânește mintea, informația și comunicarea; tot ce este legat de transport, fie el terestru, fluvial, maritim sau aerian: mijloace de transport, drumuri, șosele, căi ferate, gări, stații de autobuz sau metrou, aeroporturi etc.; comerțul și schimburile diverse. Medical, Mercur stăpânește sistemul respirator, sistemul nervos, mâinile, brațele, umerii, claviculele și coastele. Sistemul respirator!…

Încă ceva: Marte, care e conjunct cu stăpâna Ascendentului, este legat nu doar de conflicte și evenimente violente, ci medical, este legat, pe lângă altele, de febră și infecții.

Să vedem cum arată harta eclipsei-mamă, ridicată pentru Wuhan:

Ce părere aveți? Eclipsa este în casa a VIII-a, a morții! Cu tot cu Mercur, care nu stăpânește doar plămânii și căile respiratorii, ci și casa a VI-a, a bolilor, cu totul! Când semnificatorii caselor a VI-a și a VIII-a sunt corelați, astrologia medicală zice că boala poate fi fatală. Și este! Tot împreună cu eclipsa, în casa morții, este și Jupiter, stăpânul casei a XII-a, a spitalelor, izolării, carantinei…

Cât despre Venus, stăpâna casei a X-a, care este legată de soluțiile de vindecare, ea este asediată de cele două malefice, deci este legată de mâini și de picioare. Probabil că va trece multă vreme până când se va face un vaccin. Acesta nu este însă imposibil, căci Venus în Rac, în hartă diurnă, este în demnitate, în triplicitate, în timp ce cei doi malefici sunt ambii debilitați.

A propos de Marte:

Înainte de fi, între altele, semnificatorul febrei și al infecțiilor, Marte este planeta acțiunii și are un vădit rol declanșator, provocator, catalizator.

Din acest motiv am spus, într-un comment la postarea mea de pe Facebook din 25 ianuarie (de acum o lună), că situația se va înrăutăți la tranzitul lui Marte prin Capricorn, în a doua parte a lui februarie și în martie. Din păcate, previziunea mea s-a adeverit, căci la doar câteva zile după intrarea lui Marte în Capricorn (16 februarie), a izbucnit epidemia de coronavirus din Italia.

Harta ingresului planetei roșii în Capricorn pentru Italia (am ales să o ridic pentru Milano, căci epidemia a izbucnit în Nordul Italiei, deși și cea pentru Roma este cam la fel, cele două localități aflându-se la longitudini foarte apropiate) este foarte vorbitoare:

Ingresul lui Marte – Italia

Aveți un sentiment de déjà vu, nu? Cum să nu! Marte, cel cu ingresul, pășește fix în casa a VIII-a, casa morții! Deci Marte aduce cu sine amenințarea cu moartea. Și nu e doar asta: Marte este stăpânul casei a VI-a, a bolilor!

Cât despre Ascendentul hărții, acesta este în Gemeni, semnul care patronează aparatul respirator, iar Mercur, stăpânul AS, este în Pești, aplicând către Neptun, toată configurația asta vorbind despre molime și contaminări. În plus, Mercur este la ciclul retrogradării și se află chiar la stația retrogradă: va începe să retrogradeze efectiv pe 17.

Ce va fi? Probabil că nu va fi bine deocamdată, cel puțin până ce Marte nu va părăsi Capricornul (30 martie) și Mercur nu va părăsi Peștii, semnul contaminării și a marii lui slăbiciuni (exil și cădere), pe 11 aprilie. Nu știu nici cum va fi aprilie, cu tranzitele planetelor rapide prin Berbec, în careu cu toate lentele din Capricorn. Careul e vestit pentru talentul de a da cu bățul prin gard. Teoretic, din ultima decadă a lui aprilie ar trebui ca lucrurile să se mai calmeze. Asta coincide și cu estimările care se bazează pe supoziția că virusul nu rezistă la căldură, deci epidemia se va domoli odată cu încălzirea vremii. Sper să fie așa și să avem de-a face cu un virus căruia nu-i trăsnește prin minte să sufere vreo mutație. Căci dacă e să se întâmple așa ceva, atunci nu pot decât să privesc cu mare îngrijorare către a doua parte a anului, când, datorită retrogradării, Marte va sta în Berbec 6 luni de zile, în careu cu planetele lente din Capricorn. Dar cine știe, poate că acolo este vorba despre o cu totul altă poveste decât cea a coronavirusului.

La final: casa a VIII-a nu este doar casa morții, ci este și casa bursei și a marilor finanțe. Jupiter, care ține să se evidențieze peste tot, este și el semnificator financiar. Efectele economice la nivel mondial deja se întrevăd a fi de proporții.

mihaela-dicu

MIHAELA DICU,
Senior editor și președintă de onoare a AAR

Despre Mihaela

 1. https://finance.sina.cn
 2. https://promedmail.org/promed-post/?id=20191230.6864153
 3. ”Encyclopedia of Plague and Pestilence: From Ancient Times to the Present”, George C. Kohn, pg. 112, Infobase Publishing, 2007.
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close