RubriciSerial: Casa regală a României (V. Grădinaru)Studii & CercetariValeria Grădinaru

Casa Regală – Quo vadis?

I. Cele șase generații ale Familiei Regale din România și marcajul lor astral

O privire de sinteză, din punct de vedere astrologic, asupra dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen, cu ramura devenită actualmente Casa Regală a României, se bazează pe analiza nativităților reprezentanților săi din ultimele două secole.

Iată prezentarea acestor nativități (este vorba de șefii familiei sau fiii/fiicele lor mai mari) în funcție de două elemente de bază din tema astrală: axa Nodurilor Lunare și Soarele.

Familia de Hohenzollern-Sigmaringen, începând cu acei membri care au fondat Casa regală a României, prezintă o axă a Nodurilor lunare pe Berbec-Balanță. Carol I are Nodul Nord în Pești, dar Soarele în Berbec. În tabel nu apare regina Maria, ea fiind născută în Casa regală a Marii Britanii (Saxa-Coburg-Gotha, actualmente Windsor), dar trebuie arătat că și ea are Nodul Nord în Berbec (și Soare în Scorpion); având în vedere rolul pe care l-a îndeplinit în istoria României de început de secol XX, trebuie menționată. De altfel, în epocă era “suspectată” că a influențat direct cele mai importante decizii politice ale regelui Ferdinand, în perioada Primului Război Mondial și a încheierii Marii Uniri.

Șeful Casei regale la momentul acesta, Custodele Coroanei, are și ea un puternic marcaj pe Berbec. Sora sa, Elena, nu are acest marcaj, care se regăsește însă la fiul Nicolae.

Să vedem cum stau lucrurile cu urmașii fără vocație succesorală din punct de vedere dinastic ai regelui Carol al II-lea:

Ramura “ne-dinastică” nu prezintă marcajul familiei domnitoare pe Berbec-Balanță, dar se perpetuează Semnele așa-zis “de putere” (Capricorn, Leu, Scorpion) și gradul 21, gradul solar al lui Carol al ll-lea.

Din momentul în care s-a creat “de facto” o ramură genealogică distinctă, respectiv Casa regală a României, prin decizia asumată de cel ce a devenit în anul 1866 Carol I , nativitățile membrilor familiei au fost marcate de axa Berbec-Balanță.

Putem înțelege că această familie a avut o anume misiune de îndeplinit în perioada istorică respectivă, legată desigur de deschiderea unei căi de dezvoltare pentru România modernă. Nu numai destinul țării a fost influențat de familia domnitoare, dar și reciproc, opera de construcție la care s-au angajat i-a marcat pe membrii familiei.

Să nu uităm că începutul domniei principelui Carol I, 10 mai 1866, ulterior celebrată ca zi a Regalității, a fost, din punct de vedere astral, marcat de axa Nodurilor Lunare la 9 grade Berbec-Balanță, iar Ascendentul orei la care principele a depus jurământul se afla la 19 grade Balanță.

II. Casa Regală a României: puțină istorie și momentul creării instituției

Casa regală este o entitate care se supune unor legități naturale de apariție, dezvoltare și stingere sau transformare. În literatura de specialitate nu am regăsit decât exemplul lucrării “The House of Windsor (1917)” de Charles Ridoux, apărută în revista online Revue d’astrologie mondiale.

Carol I nu a dorit în mod expres să definească instituțional Casa Regală ca entitate de sine stătătoare, astfel încât familia regală se afla, formal, legată de Casa de Hohenzollern Sigmaringen, iar regele Prusiei, ulterior împărat al Germaniei (Kaiser), era șeful familiei extinse.

Acest lucru a generat o dramă personală pentru regele Ferdinand în august 1916. Urmare a Declaratiei de război a României împotriva Puterilor Centrale, “Fratele cel mare l-a acuzat de trădare împotriva ţării sale de naştere, iar Casa Regală de Hohenzollern i-a retras regelui român apartenenţa la această dinastie.” (sursa: Enciclopedia Romaniei).

Excluderea sa (și automat a întregii sale Case) din familia de origine de către Kaiserul Wilhelm a fost o lovitură grea. În cartea sa, “Un sacrificiu regal”, Martha Bibescu scrie: “Din punct de vedere genealogic, el a fost ucis. Numele i-a fost şters din Marele Catastif al Hohenzollernilor. La Sigmaringen, familia arboră doliul, ca şi cum el ar fi murit”.

Cerul astral al sfârșitului de august 1916 este marcat de un Semn Rac încărcat: Nodul Sud conjunct cu Saturn, Venus, Pluton; Ferdinand are și el în natal o conjunctie Saturn-Nodul Nord în Balanță, deci în cuadratură. Neexistând însă un moment zero al definirii (în mod oficial) a Casei regale a României, nu se poate face o analiză aplicată.

Ulterior, relațiile personale au fost restabilite între membrii familiei din Germania și cei din România. Cele două războaie și evenimentele de după 1944 însă nu au lăsat loc pentru clarificări și stabilirea unei forme instituționale a Casei regale.

La 30 decembrie 2007, Regele Mihai a promulgat Statutul complet al Casei regale a României, prin care această entitate devine “o comunitate de familie autonomă, înființată și organizată pe baza prevederilor acestui Statut Dinastic…”. Practic, se rup legăturile de dependență de ramura germană, stipulându-se apartenența la ritul creștin ortodox, și se consfințește anularea succesiunii pe baza legii salice, femeile nemaifiind excluse de la succesiune.

Fără îndoială, ziua a fost aleasă pentru rezonanța sa istorică, dorind a se sublinia că abdicarea de la 30 decembrie 1947 nu a reprezentat decât un moment în istoria familiei și nu o încheiere.

Să analizăm deci cât de fast este, din punct de vedere astral, acest moment. Nu cunoaștem ora semnării documentului, numai localitatea.

Ca și “semnătură regală” avem: conjuncția Soare- Jupiter, dominanta de Semn a Capricornului, Nodul Sud conjunct cu steaua Regulus (la 29 Leu si 56 minute) iar Nodul Nord paralelă cu Spica (stea prezentă în hărțile unor monarhi din familie). Chiar și trigonul la grad perfect Soare-Saturn se încadrează la acest capitol.

În egală măsură, nu putem omite un climat general de volatilitate, de instabilitate, de nesiguranță:
• Niciuna dintre cele 10 planete nu se află în domiciliu sau în exaltare.
• Patru planete se află la grade “critice”: Venus și Pluto la gradele 28-29, iar Marte și Jupiter la 0, respectiv 2 grade. Nodurile lunare sunt la 0 grade pe axa Pești-Fecioară. (Fiindcă nu avem o oră, nu știm în ce grad e Luna).
• În Semne Cardinale: Marte, Jupiter, Soare, Mercur.
• În Semne Mutabile: Saturn, Luna, Pluton, Uranus.

Se resimte o stare de “provizorat”: ca și cum se destramă o situatie și se tinde spre o alta.

Marte, principiul acțiunii, al luptei, inițiativei, este profund lezat, nu se poate manifesta corect: se află în cădere, la 0 grade Rac, retrograd și la 26 de grade și 54 de minute declinație. Situația aceasta poate reflecta, totodată, lipsa moștenitorilor de sex masculin dintr-a cincea generație, adică situația curentă la data promulgării actului.

Venus (ceremonialul, stilul, acel “savoir faire” specific capetelor încoronate, dar și relațiile sociale) aplică spre o cuadratură la Noduri. Mercur (comunicarea, mentalul) este oricum debilitat (necunoscând ora exactă, nu știm daca este “ars” sau “sub razele Soarelui”) fiind în Capricorn. Saturn (controlul, autoritatea, cel care dă legi și structurează) este conectat la Soare, dar se află în Fecioară, el însuși restricționat, retrograd și conjunct cu Nodul Sud. Acest Saturn, stăpân de Capricorn și dispozitor al Soarelui, sugerează condiția reală a Casei Regale în forma de guvernământ actuală.

Anul astrologic 2007 (ingresuri solare)

La momentul ingresului solar în Berbec, Guvernatorul Ascendentului, Saturn, se află la 18 grade Leu, în exil, retrograd și pe cuspida Casei a opta. Nu poate promite mult, nefiind în aspect major cu Ascendentul, doar într-o inconjuncție de Semn cu acesta. Ingresul Soarelui îl prinde în opozitie la conjuncția Chiron-Marte-Neptun. Un alt ciclu de urmărit este Jupiter-Pluton, Jupiter aplicând spre conjuncția de încheiere, respectiv de început al unui ciclu nou.

Ascendentul ingresului solar în Berbec aflându-se în Semn Cardinal, având în vedere perioada de final de decembrie, vom analiza și ingresul Soarelui în Capricorn.

Conjuncția Soare-Jupiter-Mercur cu Ascendentul la 3° Capricorn conferă ideea de putere, inițiere a unor proiecte originale și susținute astral. Marte retrograd în Rac fix pe Descendentul harții, contrabalansează, sugerând o anumită dependență de ceilalți, o fluctuație a acțiunilor, o căutare de forță din trecut pentru a face față prezentului. Saturn în trigon la Ascendent, deși retrograd și aflat in Casa a opta, dă totusi o șansă de realizare acestor proiecte (Jupiter aplică spre un trigon cu Saturn), sub rezerva acceptării unor pierderi și a schimbării de planuri în contextul unor crize (conjuncția cu Nodul Sud). Conjuncția disociată Soare-Pluton se referă și ea la reinventare, la reconstrucție profundă. Jupiter se separă (2°) de conjuncția cu Pluton, intrând în Capricorn, unde va reflecta dificultăți în zona politică și financiară, neîncredere, pesimism și o anumită criză a valorilor morale.

III. Evoluție

Activitatea Casei Regale este prin natura sa discretă, deciziile se iau după matură chibzuință și se dau publicității la un moment ulterior, de regulă. Conferirea titlului de “Principe al României” nepotului Nicolae s-a făcut la 1 aprilie 2010, când acesta a împlinit o vârstă, dar nu se cunoaște momentul, ziua când a fost luată această decizie. Retragerea acestui titlu, respectiv scoaterea sa din linia de succesiune ni se spune că a avut loc pe 1 august 2015, fiind comunicată pe 10 august. Speculații în jurul acestor date se pot face, dar fără a avea o relevanță prea mare.

O etapă nouă în funcționarea Casei Regale a început cu siguranță atunci când regele Mihai s-a retras din viața publică și a predat toate prerogativele fiicei sale, Custodele Coroanei. Acesta este momentul încetării “de facto” a domniei sale, reflectat atât în Mesajul său cât și în declarația Consiliului Regal.

Ora este standard, nu cunoaștem exact gradul Lunii și nici Ascendentul. Jupiter R și în exil la 19 grade Fecioară este conjunct cu Nodul Nord și în trigon cu Pluton la 16 grade și 55 Capricorn. Ciclul Jupiter- Pluton se află în faza descrescătoare, acesta fiind un trigon descrescător.

Saturn la 15 grade Săgetător, peste Luna Nouă precedentă Statutului Casei: condiționarea legată de forma de guvernământ actuală rămâne.

Soarele este conjunct cu Neptun (dizolvarea) și cu Ceres (pierderea). De asemenea, este în cuadratură cu Saturn. Privind harta, ai senzația că este mai mult despre încheierea domniei regelui Mihai, și mai puțin despre începutul unei alte domnii. Poate că aflarea orei exacte ar corecta această impresie. Deși, interesant aspect, Jupiter, aici conjunct cu Nodul Nord, face un careu perfect cu axa Nodurilor în tema natală a Custodelui Coroanei.

Ciclul Jupiter-Pluton urmează a se încheia printr-un șir de conjuncții în Capricorn, în anul 2020. La un moment dat va fi vorba de o triplă conjuncție: Jupiter – Saturn – Pluton.

Prin jocul retrogradărilor, vom putea urmări trei momente:

  • 5 aprilie 2020, Jupiter-Pluton la 24 de grade și 53 de minute Capricorn
  • 30 iunie 2020, Jupiter-Pluton la 24 de grade 06 minute Capricorn
  • 12 noiembrie 2020, Jupiter-Pluton la 22 grade și 52 minute Capricorn, Saturn la 26 grade Capricorn.

În acest context astral, interesant de urmărit va fi momentul de sfârșit de martie – început de aprilie, când Nodul Sud se va afla la 3 grade Capricorn, peste Jupiter (la 2 grade Capricorn) din ziua de 30 decembrie 2007; este posibil ca o decizie importantă să se ia în acele zile în legatură cu viitorul Casei Regale. Fiind vorba de o perioadă de două- trei săptămâni în care Nodul Sud s-ar afla în orb de 1 grad cu Jupiter, probabilitatea este de luat în calcul.

Demn de luat în calcul este și aspectul creat de aceeasi conjuncție Jupiter-Pluton cu harta natală a Custodelui Coroanei, respectiv conjuncție cu Jupiter natal la 27° Capricorn și cuadratura la axa Nodurilor lunare, la 26° Berbec-Balanță.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close