Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Aspecte pe-ndelete (D. Ciubotaru)

Aspecte pe-ndelete: Luna în relație cu Lilith (Luna Neagră)

Photo credits: https://www.pexels.com/photo/adult-anger-art-black-background-356147/

Continuăm seria de articole ”Aspecte pe-ndelete” analizând aspectele dintre Lună și Lilith (Luna Neagră).

Lilith (Luna Neagră) ridică destul de multe dificultăți de interpretare astrologică. Fiind un punct sensibil al hărții, de cele mai multe ori astrologul trebuie să abordeze analiza cu mai multă atenție și tact. Despre acest subiect am discutat pe larg în cadrul articolelor și atelierelor online de astrologie – o listă detaliată veți găsi la sfârșitul acestui text.

Acum ne vom concentra asupra aspectelor dintre Lună și Lilith, care sunt foarte importante și care rezervă posesorului numeroase provocări.

Lilith este un punct virtual și nu un corp ceresc. Ea este capătul unei axe: avem Lilith care indică apogeul Lunii (punctul cel mai depărtat de Pământ) și Priap care indică perigeul Lunii (punctul cel mai apropiat de Pământ). Practic, Lilith-Priap indică două extreme în traiectoria Lunii raportată la Pământ.

Prin urmare, simbolistica astrologică păstrează această notă a extremelor. Lilith (Luna Neagră) reprezintă punctul din harta natală unde există o imposibilitate de a te conecta la energia respectivă. Priap, pe de altă parte, reprezintă punctul unde există imposibilitatea de a te deconecta de la energia respectivă.

Să luăm un exemplu: toți oamenii au capacitatea de a plânge sau de a râde. Lilith reprezintă imposibilitatea de a plânge sau râde, iar Priap reprezintă imposibilitatea de a te opri din plâns sau râs. În mod normal, poți gestiona momentele când plângi sau râzi. Dar în situația când se activează Lilith/Priap tu nu mai poți controla procesul. Poate fi momentul când pierzi pe cineva drag, ești într-o stare de șoc și nu poți plânge. La polul opus, când pierzi pe cineva și nu te mai poți opri din plâns – acesta este Priap.

Aspectele dintre Lună și Lilith/Priap sunt foarte importante în harta natală, dacă acestea există. Doar că modul de interpretare diferă comparativ cu aspectele dintre planete. Aici nu mai discutăm de un ciclu evolutiv, de la conjuncție la opoziție și revenire la punctul zero.

Aspectele dintre Lună și Lilith/Priap, în special conjuncția și cele tensionate, povestesc despre faptul că poți fi încă prins într-o traumă, într-o poveste dureroasă care se repetă permanent în interiorul tău. Este ca un film care rulează la nesfârșit în tine și modelează permanent ceea ce simți și modul în care reacționezi.

De cele mai multe ori, acest aspect dintre Lună și Lilith/Priap, indică o traumă transgenerațională, un tipar preluat din familie, în special pe linie maternă. Toate stările tale interioare sunt rezultatul dezechilibrelor emoționale care există în neamul tău. De cele mai multe ori ești o victimă a acestor frici, temeri, fobii, traume. În multe situații, dacă analizați harta părinților, bunicilor etc. veți identifica un tipar repetitiv legat de Lilith/Priap.

În continuare, voi enumera fiecare aspect în parte și voi căuta să schițez tiparele principale:

1) Conjuncția Lună – Lilith

Acest aspect ne indică faptul că persoana respectivă are o dificultate în a gestiona propriile emoții, propriile trăiri. Acest lucru nu înseamnă că ea nu simte nimic. Ba dimpotrivă, ceea ce simte poate fi mult mai intens decât la cei care nu au un astfel de aspect. Dar există un decalaj uriaș între momentul în care se declanșează emoția și momentul în care o conștientizează și o poate exprima. Este aproape imposibil să poți controla acest proces de manifestare a emoțiilor și trăirilor. Atunci când apare emoția, nu ai capacitatea de a o exprima, de a o exterioriza. Ea se va manifesta la un moment ulterior și te va surprinde și pe tine.

De cele mai multe ori, persoana are capacitatea aparentă de a face față la șocuri, traume și situații mai dure din punct de vedere emoțional. Are impresia că este imună. Dar, în realitate ea nu-și poate da seama de ceea ce simte, nu este conștientă de ceea ce se mișcă în interiorul ei, ca și cum s-ar afla într-o stare de șoc. Această percepție cum că lucrurile nu o ating o poate face să caute obsesiv să-și provoace sau să obțină o reacție emoțională, aruncându-se și generând situații din ce în ce mai intense. Pe moment, nimic nu se întâmplă. Dar, atunci când crede că gata, a trecut momentul, emoțiile năvălesc și o copleșesc. Ele vin cu atâta putere încât manifestarea lor o poate șoca și o pot face să-și dorească să nu le simtă. Astfel, ea rămâne prinsă în această buclă de vreau să simt, când nu simt și nu vreau să mai simt, când apar emoțiile intense. Adesea, atunci când vine reculul emoțional, a trecut destul de mult timp și persoana nu mai știe care e cauza, ce a lovit-o acum, când nu s-a întâmplat nimic.

Soluția nu este una simplă și trebuie analizat întreg contextul. Dar, în esență, atunci când apare o situație care implică emoțiile, persoana respectivă trebuie să se oprească și să nu acționeze ca și cum ar fi intangibilă. Ea trebuie să ia în calcul implicațiile emoționale. Tendința ei, datorită faptului că nu simte pe moment, este de a acționa ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Practic, nu-și acordă spațiu și timp să vorbească, să proceseze acele emoții, acele situații. Ea trebuie să fie conștientă de această ”abilitate” de a îngropa emoțiile pe moment.

Manifestarea emoțiilor reprimate va fi declanșată de un eveniment, de o situație controlată de Priap, punctul opus lui Lilith și Lunii, în acest caz. Dacă ar fi să luăm un exemplu ipotetic, putem spune că cineva cu Luna-Lilith în casa 10, va căuta afirmarea și recunoașterea dar fără a se conecta emoțional la ceea ce se întâmplă. Atunci când imaginea ei publică are de suferit, ea nu percepe rana emoțională pe moment. Acționează astfel încât să-și refacă reputația. Și, după un timp, la o simplă și banală discuție în familie, ea poate răbufni și revărsa toate acele emoții reprimate de la Casa 10. Iar astfel, ea poate genera pagube în Casa 4 și ajunge să creadă despre ea că tot ce ține de acel sector este cu probleme și mai bine se concentrează tot pe Casa 10, pentru că acolo e mai ușor. Doar că nu-și dă seama că originea problemei ei este în realitate în Casa 10.

2) Sextilul și trigonul Lună – Lilith

Am grupat cele două aspecte pentru că efectul lor este relativ similar, iar diferențele sunt de multe ori nesemnificative. Aparent, avem de-a face cu un aspect pozitiv, care i-ar conferi persoanei o capacitate extraordinară de a-și gestiona trăirile și emoțiile. E ca și cum aceasta are abilitatea de a ignora ceea ce simte, prea-plinul emoțional, atunci când dorește. Acest lucru o poate ajuta în situații dificile.

Problema apare atunci când persoana nu conștientizează această abilitate, de a se decupla de la emoțional atunci când vrea, și caută să mențină această stare permanent. În acest mod, ea poate manifesta în timp efecte asemănătoare conjuncției.

Această abilitate de a cupla/decupla emoționalul trebuie conștientizată și folosită doar în situații extreme. Diferența față de conjuncție este că există o limită a intensității emoționale pe care persoana o poate bloca. Dincolo de această limită, emoțiile se manifestă în mod natural. Sau, în loc de limită și nivel de intensitate, putem discuta de factori declanșatori. E ca și cum persoana este imună la o gamă variată de situații, dar în anumite cazuri nu se poate controla.

3) Cuadratura Lună – Lilith

Acest aspect este unul care generează extrem de multă tensiune și agitație interioară. Pentru a înțelege cum se manifestă acest aspect, e important să reținem că în harta natală axa Lilith-Priap acționează independent de Lună. Priap reprezintă locul în care nu ne putem deconecta (semnul, casa etc.), iar Lilith energia la care nu ne putem conecta (semnul, casa etc). Atunci când în viața noastră semnele și casele implicate de Lilith-Priap se activează, noi începem să pendulăm între cele două extreme.

În alte cuvinte, Priap indică ceva de care fugi pentru că nu poți să spui Stop! iar Lilith indică spre ceea ce fugi și se transformă în obsesie, pentru că niciodată nu poți ajunge acolo. Nu vei atinge niciodată ceea ce cauți la Lilith pentru că oricât ai obține acolo, nu va compensa niciodată lipsa de la Priap. Dacă ținem cont de exemplul anterior, cu axele caselor 4-10, o persoană cu Priap în C4 va percepe relațiile de familie ca ceva greu de dus, de gestionat. Ca urmare, își va muta atenția asupra C10, unde se află Lilith. E ca și cum în interiorul ei se judecă ceva de genul ”dacă în familie îmi este greu să mă regăsesc sau dacă aceasta este o sursă de mare suferință, atunci măcar în profesie să găsesc ceea ce am nevoie”. Iar această fugă spre Lilith este o iluzie. Oricât succes ar avea persoana respectivă, ea nu se va simți liniștită, echilibrată pentru că acel succes nu compensează dezechilibrul de la C4, din familie.

Cuadratura de la Lună se traduce prin dezaprobarea planului emoțional al acestor tendințe pe care le manifești cu Lilith-Priap. De fiecare dată când alergi ca un hamster pe rotiță după Luna Neagră și fugi de Priap, emoționalul tău se dezechilibrează și apar tot felul de stări. Diferența față de celelalte aspecte este că nu poți pune capac emoțiilor tale. Prin urmare, poți avea tot felul de trăiri și stări de agitație fără ca în exterior să existe o cauză evidentă. În exemplul anterior, de fiecare dată când persoana va avea succes (Lilith în Casa 10), ea nu se va putea bucura pe deplin. Luna va spune că nu vrea să participe la reușita respectivă. Frustrarea și nervozitatea crește, iar persoana practic nu se poate bucura de succesul obținut și va dori mai mult.

Soluția este de a înțelege că emoțiile tale sunt conectate la această axă Lilith – Priap și starea ta interioară se modifică instantaneu atunci când ajungi în dezechilibru. Partea bună este că poți să-ți iei starea emoțională ca punct de reper. Poate nu știi când să te oprești din alergătura după Lilith. Dacă ții cont de cum te simți pe interior, vei știi imediat când e prea mult.

4) Opoziția Lună – Lilith

Opoziția o vom analiza ca un aspect de conjuncție dintre Lună și Priap. În această situație, persoana are dificultăți în a se deconecta de la propriile emoții și stări. Totul este extrem de amplificat, foarte intens. Atunci când apare o emoție, persoana pur și simplu nu poate spune ”nu acum”. Manifestarea este de cele mai multe ori directă, instinctuală, și o face pe posesoare să devină o persoană mult mai sensibilă și senzitivă.

Dar marea problemă a acestui aspect nu sunt emoțiile în sine, faptul că persoana simte prea mult. Problema este dată de faptul că persoana prinde teamă față de ceea ce simte, de această intensitate, și are dificultăți în a-și accepta sensibilitatea. Este ca și cum se enervează că iar îi vine să plângă, să râdă sau să manifeste altă emoție. În timp, ea dezvoltă o furie față de tot ce înseamnă emoții și exprimarea lor. Iar acest lucru îi adâncește senzația de prizonieră a propriilor frici și trăiri.

Soluția constă în a învăța să-și folosească aceste emoții și acestă sensibilitate într-un mod pozitiv, constructiv. E indicat să le accepte și să nu le mai blocheze. Foarte important este să înțeleagă că, fiind mult mai senzitivă, poate percepe ce simt cei din jur. Fiind empatică, poate prelua din trăirea celuilalt. Ar fi bine ca atunci când are o emoție puternică să-și pună întrebarea: ”Este trăirea, frica, teama mea?” Punând această întrebare nu trebuie să suprime ceea ce simte, ci doar să se arate interesată de acest lucru. ”Îmi vine să plâng. Bun. Ok. Plângem. Dar de ce simt eu să plâng? De unde vin aceste lacrimi, această durere?”. Având această abordare, în timp va reuși să facă diferența între emoțiile proprii și cele preluate și astfel le va gestiona mult mai ușor.

Cam acestea ar fi pe scurt temele principale ale aspectelor majore dintre Lună și Lilith-Priap. Așa cum scriam mai devreme, aceste aspecte indică o traumă transgenerațională. Este ca și cum amintirea unui moment dureros petrecut acum multe generații este transmisă de la părinte la copil fără a fi procesată și integrată. Iar persoana care primește astfel de frici și temeri are mari dificultăți în a le înțelege, pentru că nu-și au sursa în propria viața. Ea simte durerea bunicilor, strămoșilor ei fără a înțelege care e cauza. Iar această frică îi modelează comportamentul și îi influențează deciziile. Vindecarea acestor frici, temeri, obsesii induse de Lilith-Priap se face fără a se cauta înțelegerea logică, rațională, ci mai degrabă prin permisiunea de a trăi acele emoții fără a le nega.

dan-ciubotaru

DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR

Despre Dan

Cei interesați de Lilith pot citi articolele publicate pe acest subiect pe site-ul Ascella și să urmărească atelierele online pe această temă: Atelier #9 Lilith în harta natală și Atelier #40 Tranzitul Lunii Negre. Pe Youtube puteți urmări o secvență din cadrul atelierului cu Lilith: https://youtu.be/AMa3jdPMKDM

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close