Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Aspecte pe-ndelete (D. Ciubotaru)

Aspecte pe-ndelete : Marte în relație cu Uranus

marte_uranus

Continuăm seria de articole ”Aspecte pe-ndelete” cu o schimbare în modul de abordare a temelor puse în discuție. În fiecare nou episod vom analiza întreaga suită de aspecte majore dintre două planete și nu doar un singur aspect ca până acum. Astfel, fiecare articol va fi mai consistent și mai bogat în informații.

Cum ne aflăm în această perioadă de mijloc a anului 2018 sub influența unei cuadraturi Marte – Uranus am decis să abordez tematica aspectelor dintre cele două planete.

Fiecare aspect, luat separat, este doar un fragment, un cadru dintr-o scenă mai amplă și care conține întreaga dinamică a celor două planete de la o conjuncție la alta. Fiecare astfel de ciclu a două planete va căuta să manifeste în lumea noastră caracteristicile comune ale respectivelor planete. Există o temă comună tuturor ciclurilor. Dar, există și particularități ale fiecărui ciclu în parte și care sunt date de semnul și poziția conjuncției care dă startul.

Ciclul Marte – Uranus este unul care durează aproximativ 2 ani, având un tipar energetic care combină caracteristicile marțiene cu cele uraniene. Atât la nivel individual, cât și global, ciclul Marte – Uranus își propune să ne ajute să depășim zona de confort și rutina în care ne trăim viața. El ne împinge să căutăm permanent noi moduri de acționa și de a ne atinge obiectivele. Marte – Uranus poate acționa atât la interiorul nostru, stimulându-ne în a face lucrurile altfel, sau la exterior, generând situații în care suntem forțați să acționăm diferit.

În cadrul acestor articole ne vom referi în special la aspectele din harta natală.

Despre cei care au în harta natală un aspect major între Marte și Uranus putem spune că se află într-o etapă în care caută permanent să se reinventeze și să facă lucrurile altfel decât au fost învățați și educați. Atunci când ei refuză să manifeste impulsul originalității uraniene, viața le va oferi situații în care vor fi obligați să găsească soluții alternative.

Fiecare aspect Marte-Uranus se manifestă diferit de la o persoană la alta, în funcție de poziția în harta natală și relația cu celelalte planete și elemente. Aspectele stresante cresc foarte mult riscul unor accidente sau evenimente neprevăzute.

Conjuncția Marte – Uranus

Persoana cu o astfel de conjuncție se află la un nou început de drum în ceea ce privește manifestarea energiilor respective. Din acest motiv, acțiunile ei sunt adesea mai haotice, fluctuante și persoana poate avea dificultăți în a fi constant originală și nonconformistă. Înaintând în vârstă, persoana va învăța să reducă extremele în manifestarea sa și va reuși să mențină o linie directoare constantă. Dar prima parte a vieții poate fi mai agitată, pentru că nevoia de a rescrie regulile, de a-și menține libertatea de acțiune este atât de mare încât ideea de compromis, de echilibru este utopică și imposibil de atins. În momentul în care viața ei prinde formă și structură, apare un fel de ”mâncărime” care o împinge deseori să acționeze impusiv și posibil cu tentă distructivă.

Marea calitate a celor cu Marte conjunct Uranus este că au o extraordinară capacitate de a găsi soluții inovatoare la probleme aparent imposibil de rezolvat. Ei pot fi foarte buni în toate acele activități care presupun inovare, explorarea unui teritoriu necunoscut și rescrierea regulilor. Ar fi contraproductiv pentru o astfel de persoană să-și trăiască viața într-un mod clasic, standard. Ei, în această viață, trebuie să învețe ce înseamnă a fi diferit, nonconformist și liber. Fiind la început de drum, Universul este mai tolerant cu ei și le trece cu vederea multe dintre greșelile pe care invariabil le vor face. Ei se află într-un proces de căutare a unui nou stil de viață și în acest proces vor experimenta foarte multe lucruri.

Sextil Marte – Uranus

a) În creștere

Sextilul în creștere este cel care are loc după conjuncție și înainte de cuadratură.

Persoana cu un astfel de aspect de sextil între Marte și Uranus are o abilitate înnăscută în a rezolva cele mai dificile situații și probleme de viață apelând la tot felul soluții neortodoxe. Ei au trecut de etapa conjuncției, în care au experimentat și s-au confruntat într-un mod mai haotic cu energia lui Marte-Uranus. Acum, în această viață, ei simt nevoia de a găsi modalități practice prin care să folosească toată experiența și puterea conjuncției Marte-Uranus. Aceste persoane vor simți nevoia de a-și demonstra capacitatea de a face lucrurile altfel în viața de zi cu zi, de a rescrie regulile și de a inova. Modul în care o fac este însă unul armonios și fără extreme și agitație. Le iese natural să facă anumite lucruri cu totul altfel decât ceilalți. Nu resimt presiunea uraniană ci se folosesc de caracteristicile sale.

b) În scădere

Sextilul în scădere este cel care are loc după opoziție și înainte de o nouă conjuncție.

În această etapă, persoana deja a parcurs aproape complet ciclul Marte-Uranus. Practic, în structura ei, persoana are experiența tuturor aspectelor dintre Marte și Uranus. Scopul ei în această viață, cu acest sextil, este de a încheia tot acest ciclu și de a folosi experiența câștigată pentru a-și construi un nou viitor. Este ca și cum ea știe în mod spontan ce înseamnă să fii diferit, să faci lucrurile altfel. Nu simte nevoia de a mai demonstra ceva. Acum ea poate să-i ajute pe ceilalți să învețe ce înseamnă a fi diferit și liber. Pot fi persoane care prin puterea exemplului au capacitatea să-i inspire pe ceilalți în a-și găsi libertatea, independența și propria cale.

Cuadratura Marte- Uranus

a) În creștere

Prima cuadratură are loc înaintea opoziției dintre Marte și Uranus.

Persoanele care au această cuadratură în hartă sunt destul de neliniștite și au dificultăți în a-și organiza viața și a fi constanți în ceea ce fac. Prima cuadratură reprezintă primul test din cadrul ciclului. Persoana acumulând experiența conjuncției și primului sextil se află într-un punct în care viața o va învăța să se adapteze la aspectele de natură distructivă ale energiei Marte-Uranus. Până acum, nevoia de libertate, de a acționa diferit pornea din interior și persoana putea decide când și cum să acționeze. La cuadratură, cele două planete generează o tensiune foarte mare și îl fac pe individ să simtă partea întunecată a acestei energii. Persoana se confruntă pentru prima dată cu ”cearta” dintre Marte și Uranus. Acest lucru se traduce prin reacții și decizii spontane, de multe ori haotice și autodistructive. Practic, persoana cu cuadratura în creștere Marte – Uranus învață ce înseamnă să-ți scape lucrurile de sub control și cât de periculos este să nu-ți păstrezi un dram de stăpânire de sine. Lecția este de a învăța să aibă răbdare și să găsească modalități de a se detensiona și a nu se lăsa condusă de impulsuri. Altfel, persoana va reuși într-un mod admirabil să-și saboteze constant propria viață.

Pentru a înțelege mai clar ce înseamnă prima cuadratură Marte – Uranus imaginați-vă un copil care primește în dar doi căței puternici și cu tendințe agresive. Pe perioada conjuncției și sextilului copilul crește împreună cu câinii și toate lucrurile decurg armonios. La prima cuadratură, cei doi câini ajung la vârsta în care caută să se impună și încep a se lupta unul cu celălalt. Copilul este prins în mijlocul acelui conflict și riscă să fie mușcat sau accidentat. El trebuie să învețe să se impună asupra celor 2 câini pe care îi are în grijă și să nu-i lase să se manifeste agresiv și fără control. Similar, persoana cu Marte cuadratură Uranus trebuie să se disciplineze și să nu lase ca tensiunea generată de cele două planete să preia controlul.

b) În scădere

Cuadratura în scădere are loc după momentul de opoziție și înainte de următoarea conjuncție.

Și aici regăsim energia tensionată generată de conflictul dintre Marte și Uranus. Dar există o diferență majoră: persoana are deja experiența primei cuadraturi și prin urmare ea trebuie să folosească toată această energie în scop pozitiv, constructiv. Lecția ei este de a construi ceva în această viață, de a lupta pentru propria libertate și independență precum și pentru a-și pune în practică ideile inovatoare. Lupta ei constă în a-și controla dorința uriașă de a demonstra lumii cât de capabil este și de a avea răbdare în tot ceea ce face. Viața îi va oferi tot felul de situații în care lucrurile se schimbă brusc, iar ea trebuie să dovedească că poate face față la toate aceste adversități.

Abaterile sunt puțin tolerate, iar fiecare pas greșit este imediat taxat. Misiunea ei este ca în această viață să genereze din situațiile adverse oportunități de a crește și a se dezvolta. A doua cuadratură este testul suprem al întregului ciclu și persoana va face sau nu dovada că a integrat corect energia Marte – Uranus. Ea trebuie să rețină că lupta este cu ea însăși și nu cu exteriorul său. Atunci când lucrurile nu-i ies așa cum se aștepta să nu se enerveze ci să înțeleagă că este doar modul în care viața o testează. În momentul în care va înțelege acest lucru, starea ei interioară va deveni mult mai stabilă și liniștită. Altfel, persoana poate fi într-un permanent conflict interior care o va consuma și epuiza mult mai rapid.

Marte trigon Uranus

a) În creștere

Primul trigon dintre Marte și Uranus are loc înainte de momentul opoziției.

Cei care au acest aspect în hartă sunt persoane cu o serie de abilități și talente extraordinare. Ele au un potențial uriaș în a face lucruri inovatoare, de a împinge limitele domeniului în care activează. Ei se află acum în etapa în care trebuie să-și redefinească întreaga concepție și filosofie legată de libertate, independență și inovație. Ei vin din urmă cu oboseala generată de aspectul anterior dintre Marte și Uranus (cuadratura) și astfel vor căuta să nu mai forțeze lucrurile, să o ia mai ușor. Din acest motiv, pentru a putea integra corect mesajele lui Marte-Uranus, persoana în cauză trebuie să depună un efort, să se agite pentru a trece de o stare de aparentă lehamite.

Dacă revenim la exemplul cu cei doi câini, vom vedea că al nostru copil este obosit de cât s-a chinuit să stăpânească patrupedele. Acum are un gust ușor amar vis-a-vis de cei 2 câini și ar dori ca o perioadă să nu îi mai vadă. Ce trebuie să facă el este să înțeleagă natura și rostul celor 2 câini și să găsească noi activități pentru ei, noi moduri în care ei să-și manifeste energia. Este momentul în care el conștientizează că nu sunt câini de apartament. Astfel el își schimbă întreaga viziune asupra lor.

Și persoana noastră, posesoare a acestui trigon Marte-Uranus, va trebui în această viață să-și redefinească propriile concepții și idei legate de libertatea de a acționa, de a te manifesta independent și într-un mod inovator, nonconformist.

b) În scădere

Trigonul în scădere este cel care are loc după momentul opoziției Marte – Uranus.

Persoana care deține un astfel de trigon se află în etapa în care va trebui să-și definească un obiectiv , un scop mai clar în ceea ce privește modul de utilizare a energiei Marte-Uranus. Cu alte cuvinte, ea se află într-un proces de căutare a adevăratei libertăți de manifestare, a acelui proiect care pentru ea este cu adevărat inovator. Trigonul, tot timpul indică o potențialitate și dacă nu depunem un efort conștient pentru a o utiliza rămăne la acel stadiu de intenție. Persoana știe că poate face lucruri extraordinare dar poate avea tendința de a amâna și de a aștepta momentul perfect. Ea trebuie să înțeleagă că va fi necesar să-și creeze singură acel moment. Este important să nu mai amâne punerea în practică a planurilor și proiectelor personale și să nu-i fie teamă că lumea nu este pregătită pentru ceea ce are ea de făcut.

Dacă nu se forțează și nu se implică, își va irosi talentele și abilitățile extraordinare pe care le are. Acest lucru o va face să aibă regrete odată cu înaintarea în vârstă și să-și dea seama că și-a irosit viața căutând să fie așa cum trebuie și nu așa cum a simțit că ar fi bine. Asumarea originalității într-o formă creativă este imperios necesară.

Marte opoziție Uranus

Opoziția dintre cele două planete reprezintă un punct culminant al întregului ciclu. O persoană cu această opoziție se va confrunta în această viață cu manifestarea inter-relațională a energiei marțiano-uraniană.

Este momentul în care persoana trebuie să învețe să-și gestioneze energia dată de Marte-Uranus în relație cu ceilalți. Persoanele din jurul ei devin oglindă și o vor provoca în stilul Marte-Uranus. De asemenea, este etapa în care persoana conștientizează că singură a ajuns la un maxim și că are nevoie de altcineva pentru a putea avansa, evolua.

Atunci când în viața persoanei apare și se manifestă cineva în stilul lui Marte (agresiv, în forță, nerăbdător) ea se va poziționa ca și Uranus și va reacționa schimbând brusc discuția, scena, proiectul. Va simți că propria libertate îi este atacată și poate acționa extrem de brusc și chiar violent. Poate dispare într-o secundă. Ideea este de a înțelege că problema este la ea și că în viață nu trebuie să fugă atunci când ceilalți acționează de natura lui Marte.

Atunci când în viața persoanei apare și se manifestă cineva în stilul lui Uranus (nonconformist, schimbând regulile, neimplincându-se cu adevărat) ea se va poziționa pe energia lui Marte și va intra în modul de luptă. Va intra rapid într-un conflict cu respectiva persoană pentru că percepe că independența și atitudinea celuilalt o impiedică pe ea să facă ce și-a propus. Trebuie să învețe că lucrurile oricând se pot schimba brusc și că nu poate controla tot. Trebuie să ia în calcul tot timpul factorul aleatoriu sau neprevăzutul și să se adapteze din mers.

Revenind la exemplul cu câinii, opoziția este situația în care copilul, dorind ca aceștia să nu se mai bată, reacționează față de orice tendință manifestată de patrupede. Cum unul din câini manifestă energia lui Marte, el sare imediat și acționează într-un stil uranian care îl burvesează pe câine. Și invers. Practic, copilul încearcă să evite lupta ținându-i la distanță pe cei doi câini și nelăsându-i să interacționeze și să se echilibreze reciproc. Soluția ar fi să meargă la un dresor cu amândoi câinii, care să-l învețe cum să se comporte în mod corect.

În concluzie, cineva cu un aspect între Marte și Uranus are de învățat cum să fie original și autentic în modul în care își trăiește viața. El trebuie să conștientizeze care sunt gradele de libertate pe care și le poate lua și gradele de libertate pe care le poate suporta la ceilalți.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR
dan-ciubotaru

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close