Vechi metode de rectificare sub lupă (partea I, metoda 1)
Prolog
Articolul de față și următoarele fac parte, așa cum sugerează și titlul, dintr-o serie dedicată prezentării metodelor de rectificare utilizate de astrologii eleniști, prezentare însoțită de exemple de verificare. Scopul este dublu: consolidarea cunoștințelor de astrologie elenistică și testarea eficacității tehnicilor studiate.
Partea I
Metode de rectificare a gradului Ascendentului cu ajutorul monomoiriei prin trigon
Context
În vremurile de demult ale astrologiei nu existau maternități, cu condici de naștere în care să fie consemnată ora venirii pe lume. Puțină lume dispunea de instrumente de măsurare a timpului și nimeni nu avea ceasuri de oarecare precizie ca în secolele moderne. Ceasurile electronice conectate la orologii atomice, pe care le avem astăzi toți pe telefoanele mobile, nu existau nici în cea mai curajoasă și excentrică imaginație a vreunuia dintre antici. Prin urmare, cam nimeni nu-și cunoștea ora exactă a nașterii, deci gradul precis al Ascendentului. Se crede că erau unele excepții, în care astrologul era la post, înregistrând pe loc poziția astrelor în momentul nașterii, cum spune legenda că s-ar fi întâmplat la venirea pe lume a lui Alexandru Macedon. Dar știți cum e cu legendele…
Astrologia elenistică poate, până la un punct, să facă abstracție de poziția exactă a Ascendentului. E suficient să cunoști zodia în care se află acesta ca să știi ce semne ocupă celelalte unsprezece case, care sunt stăpânii lor și ce planete în ce case se află. Este foarte mult. Dar nu îndeajuns. Fiindcă mai sunt repere importante în harta natală, cum ar fi Tyche/Norocul (Partea Lunii) și Daimon/Spiritul (Partea Soarelui), precum și părțile celorlalte cinci planete: Ananke/Necesitatea (Mercur), Eros/Dragostea (Venus), Tolma/Curajul (Marte), Nike/Victoria (Jupiter), Nemesis/Pedeapsa (Saturn). Sau alte două părți pe care se punea mare preț în interpretare: Baza și Exaltarea[1] Pentru formule și utilizare: https://www.astrele.ro/2011/07/26/partea-spiritului/. Toate acestea se calculează în funcție de Ascendent și există situații în care, chiar dacă Ascendentul nu lasă loc de îndoială, poziția lui aproximativă fiind, de pildă, în mijlocul zodiei, unele dintre părțile enumerate să pună probleme: să cadă pe pragul dintre semne și să nu știi în ce zodie/casă să le amplasezi. Mai intervin situații în care Soarele se află în preajma AS sau DS și este greu să se stabilească dacă nașterea este diurnă sau nocturnă, adică dacă Soarele este deasupra sau sub linia orizontului, astrologic vorbind (linia orizontului = linia AS-DS). Și altele asemenea.
Astfel stând lucrurile, astrologii din vechime tot căutau, prin diverse mijloace, să obțină gradul precis al Ascendentului, ca să poată opera cu toate metodele și conceptele pe care le aveau la îndemână. Așa s-au născut diverse tehnici de rectificare, precum Trutina lui Hermes, Animodar sau metodele de rectificare care utilizează monomoiria. Erau ele fiabile? Asta vom încerca să aflăm. Foloseau ele la ceva? În mod sigur, le dădeau astrologilor o anumită siguranță și niște puncte de plecare în cercetările lor mai aprofundate. În rest… rămâne să verificăm.
În lucrarea sa Eisagogika (”Chestiuni introductive” sau ”Introducere”), în secțiunea 33, intitulată ”Cu privire la aflarea gradului indispensabil al Ascendentului, prin metode naturale”, Paulus Alexandrinus descrie cum se poate rectifica Ascendentului prin monomoiria, prezentând nu mai puțin de 3 variante.
Înainte de a le inventaria și verifica, se cuvine să explicăm ce și cum cu monomoiria.
Monomoiria
Monomoiria este sistemul prin care fiecare dintre cele 30 de grade ale unei zodii este stăpânit de câte o planetă. Atenție la ”contabilizare”! Pentru fiecare zodie, cele 30 de grade se socotesc astfel:
00°00’00” – 00°59’59” = gradul 1
01°00’00” – 01°59’59” = gradul al 2-lea
02°00’00” – 02°59’59” = gradul al 3-lea
(…)
28°00’00” – 28°59’59” = gradul al 29-lea
29°00’00” – 29°59’59” = gradul al 30-lea
Exemple :
Luna, aflată la 04°57’ Rac este în gradul al 5-lea al Racului.
Mercur, aflat la 08°58’ Gemeni este în gradul al 9-lea al Gemenilor.
Așadar, fiecare grad este stăpânit de o planetă. Există însă 2 metode de alocare a planetelor care stăpânesc fiecare grad: prin domicilii și prin trigon (triplicitate).
a. Monomoiria prin domicilii
Metoda este menționată de Vettius Valens, în Antologia, cartea a IV-a, cap. 26 și de Paulus Alexandrinus, în Eisagogika, secțiunea 5. În acest sistem, primul grad al unei zodii aparține stăpânului tradițional al zodiei respective, iar următoarele, celorlalte planete, în ordinea caldeeană : Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna.
De exemplu : primul grad din Gemeni e stăpânit de Mercur, al 2-lea de Lună, al 3-lea de Saturn, al 4-lea de Jupiter etc.
A se vedea tabelul monomoiriei întocmit de Robert Schmidt, aici : http://www.projecthindsight.com/images/TablesPDFs/Tb2-Monomoria.pdf
Este un sistem clar și logic, pe care, personal, îl folosesc de mulți ani cu rezultate practice foarte bune. Este cel mai cunoscut, iar când vine vorba de monomoiria, astrologii eleniști tind să se gândească mai întâi la acesta.
b. Monomoiria prin trigon
Această metodă nu se sprijină pe o logică la fel de limpede ca primul, are unele bizarerii, dar trebuie să o abordăm, fiindcă pe ea se bazează metodele de rectificare prezentate de Paulus.
Metoda folosește sistemul de stăpânire a trigoanelor (triplicităților) consemnat de Dorotheus din Sidon în „Carmen Astrologicum”, sistem folosit ulterior de toți astrologii eleniști cu excepția lui Ptolemeu, precum și de astrologii arabi și medievali de mai târziu.
Trigonul 1, Leu-Berbec-Săgetător:
SOARE în nativitate diurnă /JUPITER, în nativitate nocturnă
Trigonul 2, Taur-Fecioară-Capricorn:
VENUS în nativitate diurnă /LUNĂ, în nativitate nocturnă
Trigonul 3, Gemeni-Balanță-Vărsător:
SATURN în nativitate diurnă /MERCUR, în nativitate nocturnă
Trigonul 4, Rac-Scorpion-Pești:
VENUS în nativitate diurnă /MARTE, în nativitate nocturnă
Notă: Dorotheus și Paulus nu leagă trigoanele/triplicitățile de elemente, ci le menționează doar prin zodiile componente.
Ideea atribuirii stăpânilor gradelor este următoarea: primele două grade ale semnelor aparținând aceluiași trigon sunt stăpânite de planetele care stăpânesc trigonul, prima planetă fiind cea adecvată sectei nașterii (diurnă, dacă nașterea e diurnă, nocturnă, dacă nașterea e nocturnă), următoarea aparținând sectei opuse. Celelalte grade ar fi stăpânite de stăpânii celorlalte trigoane, în ordinea de mai sus (mai simplu, foc, pământ, aer, apă), la fel, mai întâi cel care corespunde sectei, apoi celălalt.
Exemplu: Trigonul 1, Leu-Berbec-Săgetător
a. nativitate DIURNĂ:
00°00’00” – 00°59’59” = Soare (stăpânul triplicității de foc în hartă DIURNĂ)
01°00’00” – 01°59’59” = Jupiter (stăpânul triplicității de foc în hartă nocturnă)
02°00’00” – 02°59’59” = Venus (stăpâna triplicității de pământ în hartă diurnă)
03°00’00” – 03°59’59” = Luna (stăpânul triplicității de pământ în hartă nocturnă)
04°00’00” – 04°59’59” = Saturn (stăpânul triplicității de aer în hartă diurnă)
etc.
b. nativitate NOCTURNĂ:
00°00’00” – 00°59’59” = Jupiter (stăpânul triplicității de foc în hartă NOCTURNĂ)
01°00’00” – 01°59’59” = Soare (stăpânul triplicității de foc în hartă diurnă)
02°00’00” – 02°59’59” = Luna (stăpânul triplicității de pământ în hartă nocturnă)
03°00’00” – 03°59’59” = Venus (stăpâna triplicității de pământ în hartă diurnă)
04°00’00” – 04°59’59” = Mercur (stăpânul triplicității de aer în hartă nocturnă)
etc.
Până aici, totul e clar, numai că…
Textul lui Paulus care descrie cum arată monomoiria prin trigon (secțiunea 32 din Eisagogika) este destul de criptic, fapt menționat de ambii traducători care au tălmăcit Eisagogika din limba greacă în limba engleză: Robert Schmidt (Paulus Alexandrinus, ”Introductory Matters”, Project Hindsight, The Golden Hind Press, ed. a III-a, 1995) și Dorian Gieseler Greenbaum (”Late Classical Astrology: Paulus Alexandrinus and Olympiodorus, with the Scholia from Later Commentators”, ARHAT, 2001.). Totuși, ambii au optat pentru aceeași interpretare.
Apoi, textul în limba greacă este însoțit de mai multe tabele (realizate de copiștii și comentatorii eleniști ai lucrării), iar aceste tabele marcate de omisiuni și erori. Mai mult, diferă între ele, arătând că cei ce le-au realizat au înțeles în mod diferit, sau nu au înțeles, logica după care planetele stăpânesc gradele în monomoiria prin trigon.
Și, cireașa de pe tort, Paulus o sare pe Venus ca stăpână a trigonului 4 (triplicitatea de apă), cu justificarea că fiind stăpâna a două triplicități în hartă diurnă (pământ și apă) ar stăpâni de două ori mai multe grade decât celelalte planete, ceea ce ar fi injust. Nu justifică însă de ce este just să ciuntească triplicitatea de apă, și nu pe cea de pământ. Astfel, după stăpânii triplicității de aer, la cea de apă în loc de cele două secvențe:
Zi | Noapte |
Venus | Marte |
Marte | Venus |
apare doar o secvență
Zi | Noapte |
Marte | Marte |
După care șirul continuă în ordinea menționată mai sus.
În fine, una peste alta, tabelul monomoiriei prin trigon, agreat de traducători și reeditat de autoarea articolului, arată astfel:
Să respirăm adânc și să trecem mai departe, la metodele de rectificare propriu-zise, prezentate de Paulus Alexandrinus în Eisagogika, secțiunea 33, ”Cu privire la aflarea gradului indispensabil al ascendentului, prin metode naturale”.
Metode de rectificare a gradului Ascendentului, cu ajutorul monomoiriei prin trigon
Important:
- condiția preliminară este să se cunoască semnul Ascendentului, ba chiar și porțiunea aproximativă din semn în care se află Ascendentul
- verificarea metodelor se va face cu exemple pentru care s-a înregistrat ora precisă a nașterii, deci pentru care se cunoaște cu exactitate gradul real al Ascendentului
Metoda 1
Monomoiria luminătorului sectei
Ce spune Paulus:
„Înțelepții egipteni[2]Paulus se referă cel mai probabil la celebrii și legendarii Nechepso și Petosiris, astrologi eleniști timpurii (sec, II-I î.e.n) care au trăit în colonia grecească din Egipt Alexandria, … Continue reading au stabilit ca monomoiria prin trigon este folositoare pentru a afla gradul Ascendentului, în funcție de trigonul din care fac parte astrele şi de secta luminătorilor, atât pentru nașterile diurne cât şi pentru cele nocturne, conform monomoiriei, folosindu-se stăpânul trigonului planetei. Ei spun că gradul Ascendentului se află în funcție de gradul stăpânului triplicității căreia îi aparține luminătorul sectei.”
Nici acest text nu este foarte explicit, dar, în ediția ”Late Classical Astrology: Paulus Alexandrinus and Olympiodorus, with the Scholia from Later Commentators”, ARHAT, 2001, găsim, la pg. 141, un exemplu de aplicare clarificator, dat de Olympiodorus, un astrolog elenist care a trăit mai aproape de epoca în care a trăit Paulus (Paulus, sec. al IV-lea, și care Olympiodorus, sec al VI-lea) și care a făcut comentarii ample pe marginea Eisagogika. Exemplul explică modul de aplicare al metodei, dar este puțin derutant, fiindcă Olympiodorus (sau copiștii ulteriori), notează eronat stăpânul gradului monomoiriei. Luminătorul predominant este în Rac, nașterea este diurnă, iar Olympiodorus lucrează cu Venus ca stăpână a triplicității de apă în hartă diurnă, deși, în tabelul monomoiriei prin trigon Paulus în indică doar pe Marte. Confuziile, de altfel, erau inevitabile, de vreme ce Dorotheus spune una despre acest trigon, iar logica tabelului se fracturează ciudat la semnele de apă, spunând alta.
Metoda:
Se notează gradul aproximativ al Ascendentului, cel de care dispunem.
Se selectează luminătorul predominant: Soarele, dacă nativitatea este diurnă sau Luna, dacă nativitatea este nocturnă.
Se notează în ce grad și semn este luminătorul predominant și cărui trigon îi aparține.
Se intră în tabelul monomoiriei, în trigonul luminătorului predominant, pe coloana potrivită sectei nativității (diurnă sau nocturnă) și se notează ce planetă stăpânește gradul luminătorului și ce grade mai stăpânește pe coloana pe care se află.
Dintre gradele de mai sus, se consideră că gradul Ascendentului rectificat este cel care este cel mai apropiat de gradul Ascendentului presupus.
Exemple de verificare a metodei:
1. Prințul William, Prinț de Wales
Ascendentul: 27°30’ Săgetător (gradul al 28-lea)
Luminătorul predominant: Soarele (naștere diurnă)
Soarele: 00°06’ Rac, trigonul 4, Rac-Scorpion-Pești (triplicitatea de apă)
Căutăm în tabel, pe coloana cu stăpânii diurni ai trigonului 4, și vedem că gradul în care se află Soarele, primul grad, este stăpânit de Marte.
Pe coloana respectivă, Marte stăpânește gradele 1, 8, 15, 22 și 29.
Cel mai apropiat grad de gradul Ascendentului Prințului William este gradul 29, deci Ascendentul rectificat ar trebui să fie între 28°00’00” și 28°59’59 Săgetător. Ascendentul real este la 27°30’ Săgetător.
Verdictul: pe-aproape. Ascendentul intră în gradul 29 (ajunge la 28°00’00”) Săgetător la ora 09h05. O eroare de minim 2 minute la înregistrarea nașterii nu poate fi complet excusă.
2. Prințul Harry, Duce de Sussex
Ascendentul: 11°26’ Capricorn (gradul al 12-lea)
Luminătorul predominant: Soarele (naștere diurnă)
Soarele: 22°56’ Fecioară, trigonul 2, Taur-Fecioară-Capricorn (triplicitatea de pământ).
Căutăm în tabel, pe coloana cu stăpânii diurni ai trigonului 2, și vedem că gradul în care se află Soarele, gradul 23, este stăpânit de Lună.
Pe coloana respectivă, Luna stăpânește gradele 2, 9, 16, 23 și 30.
Cel mai apropiat grad de gradul Ascendentului Prințului Harry, este gradul 9, deci Ascendentul rectificat ar trebui să fie între 08°00’00” și 08°59’59 Săgetător. Ascendentul real este la 11°26’ Capricorn (gradul al 12-lea).
Verdictul: nu. Ascendentul părăsește gradul al 9-lea la ora 16h11, iar ora de naștere înregistrată a Prințului Harry este 16h20. O diferență de minim 9 minute este improbabilă.
3. Prințul George de Wales (fiul Prințului William, primul nepot al Regelui Charles al III-lea și al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, după tatăl său).
Ascendent: 27°10’ Scorpion (gradul al 28-lea).
Luminătorul predominant: Soarele (naștere diurnă).
Soarele: 29°58’ Rac, trigonul 4, Rac-Scorpion-Pești (triplicitatea de apă).
Căutăm în tabel, pe coloana cu stăpânii diurni ai trigonului 4, și vedem că gradul în care se află Soarele, ultimul grad, este stăpânit de Soare.
Pe coloana respectivă, Soarele stăpânește gradele 2, 9, 16, 23 și 30.
Cel mai apropiat grad de gradul Ascendentului Prințului George este gradul 30, deci Ascendentul rectificat ar trebui să fie între 29°00’00” și 29°59’59 Săgetător. Ascendentul real este la 27°10’ Scorpion (gradul al 28-lea).
Verdictul: nu. Ascendentul intră în gradul 30 la ora 16h34, iar ora de naștere înregistrată a Prințului George este 16h24. O diferență de minim 10 minute este improbabilă.
4. Archie Mountbatten-Windsor (fiul Prințului Harry, Duce de Sussex)
Ascendent: 13°30’ Taur (gradul al 14-lea).
Luminătorul predominant: Luna (naștere nocturnă).
Luna: 00°25’ Gemeni, trigonul 3, Gemeni-Balanță-Vărsător (triplicitatea de aer).
Căutăm în tabel, pe coloana cu stăpânii nocturni ai trigonului 3, și vedem că gradul în care se află Luna, primul grad, este stăpânit de Mercur.
Pe coloana respectivă, Mercur stăpânește gradele 1, 8, 15, 22, 29.
Cel mai apropiat grad de gradul Ascendentului lui Archie este gradul 15, deci Ascendentul rectificat ar trebui să fie între 14°00’00” și 14°59’59 Săgetător. Ascendentul real este la 13°30’ Taur.
Verdictul: posibil. Ascendentul intră în gradul 15 la ora 05h27, iar ora de naștere înregistrată a lui Archie este 05h26. O diferență de 1 minut este posibilă.
CONCLUZII preliminare privind eficiența metodei 1, Monomoiria luminătorului sectei:
Rezultatele sunt contradictorii, neconcludente. O cercetare mai amplă este necesară.
Paulus Alexandrinus prezintă mai multe metode de rectificare a gradului Ascendentului cu monomoiria prin trigon. Despre celelalte, în numărul viitor.
Continuă studiul cu metoda 2.
MIHAELA DICU,
membru fondator și președinte AAR, senior editor Astrele
Note
↑1 | Pentru formule și utilizare: https://www.astrele.ro/2011/07/26/partea-spiritului/ |
---|---|
↑2 | Paulus se referă cel mai probabil la celebrii și legendarii Nechepso și Petosiris, astrologi eleniști timpurii (sec, II-I î.e.n) care au trăit în colonia grecească din Egipt Alexandria, citați și de Thrasyllus. Valens, Ptolemeu ș.a., ale căror scrieri s-au pierdut. Numele egiptene, sunt de fapt pseudonime, ca și în cazul altor autori eleniști, care au semnat cu numele unor zei din panteonul grecesc, precum Hephaistion sau Asclepios. De exemplu, Nekhepsṑs a fost un faraon care a domnit în sec al VII-lea î.e.n. |