CaleidoscopSerial: Astrologie și alimentație (S. Bratoveanu)Sorin Bratoveanu

Astrologie și alimentație (partea a III-a)

Articolul are la bază prezentarea susținută de autor la ediția a 13-a a Congresului AAR, din 8 octombrie 2017, București

După cum am arătat şi în episodul anterior, modul în care noi ne alimentăm şi ce preferinţe culinare avem sunt descrise, într-o manieră foarte concretă, de poziţionarea casei a IV-a în semnele zodiacale.

Casa a IV-a în zodii şi comportamentul alimentar

Casa a IV-a în Berbec – indică un nativ care doreşte zilnic o hrană proaspătă, foarte variată (ceva nou de mâncare, la fiecare masă, dacă este posibil), servită cât mai repede. Când îi este foame şi nu primeşte repede alimente, această persoană poate deveni cu uşurinţă irascibilă, nervoasă, nerăbdătoare, scoţând la suprafaţă diverse emoţii negative.

Preferinţele alimentare se îndreaptă adesea către carnea de oaie, de miel (preparată în diverse moduri – pastramă, friptură, drob, la cuptor, etc.), către preparate picante, sărate, bine pregătite termic (fripte, grill, fierte, etc.), cât mai calde (chiar fierbinţi).

Casa a IV-a în Taur – indică un nativ care are preferinţe alimentare stabile, fiind relativ monoton în modul de a se hrăni. Persoana doreşte ca masa să fie servită încet, într-o manieră elegantă, estetică, într-o ambianţă plăcută, ascultând şi muzică. Într-un astfel de context, mesele scot nativului la suprafaţă emoţii pozitive (calm, relaxare, iubire, etc.), putând fi cheltuite sume importante de bani în acest scop (inclusiv dacă se ia masa la restaurantul preferat).

Nativul preferă să mănânce carne de vită, viţel, bivol, taur, bivol, dar şi lapte şi produse derivate din lapte de vacă/bivoliţă/iac (brânză, iaurt, smântână, urdă); de asemenea consumă produse consistente, solide, care produc o lungă saţietate.

Casa a IV-a în Gemeni – indică o atitudine fluctuantă, oscilantă, versatilă, în plan alimentar. Este genul de persoană care mănâncă rapid, precipitat, „din mers”, cam orice are la îndemână, iar uneori poate sări peste mese, mintea sa (Mercur, guvernatorul acestei case, semnifică mintea) nefiind atentă la nevoile corpului, având alte preocupări.

Nativul poate consuma, de preferinţă, carne de pasăre în diverse moduri (fiartă, la cuptor, frigărui, rotisată, în ciorbă sau tocană), produse fast food (care pot conţine şi carne de pasăre – pui, curcan, raţă, gâscă, etc.), diverse alte produse ambalate, conservate (sandwichuri, preparate la borcan, la folie, etc.). Consumă multe produse alimentare reci şi uscate.

Casa a IV-a în Rac – semnifică o atitudine relativ conservatoare în plan alimentar, cu preferinţă pentru mâncăruri tradiţionale, cu specific naţional, sau pregătite în stilul familiei de origine („ca la mama acasă”). Persoana mănâncă lent, chibzuit, într-o stare emoţională plăcută (de bucurie, satisfacţie, regăsire a „gustului copilăriei”), într-o ambianţă relaxantă (local rustic, han tradiţional, în propriul domiciliu).

Nativul preferă, pe lângă preparatele cu specific naţional, crustaceele (raci, homari, languste, langustine, creveţi), peşti din ape curgătoare (păstrav, somon, crap, caras, în funcţie de zona geografică) şi multe produse lichide (supe, ciorbe, sosuri, băuturi alcoolice şi nealcoolice, sucuri de fructe, legume şi fructe zemoase – struguri, pepeni, mango, nuci de cocos, etc.).

Casa a IV-a în Leu – ne arată o atitudine uneori foarte maiestuoasă şi teatrală legată de alimentaţie. Nativul poate face un spectacol din luarea mesei, mai ales dacă are invitaţi sau este invitat la masă: doreşte veselă şi tacâmuri de forte bună calitate (porţelan, culori vesele, linguri, furculiţe, linguriţe de argint, prosoape sau şerveţele cu monogramă), muzică, ambianţă strălucitoare, luxoasă, personal care să servească masa. Desigur, ne putem aştepta la discuţii rafinate, în timpul mesei, gesturi studiate, pretenţii de tip nobiliar, etc.

Persoana preferă mâncărurile calde sau fierbinţi (dar şi o sală de mese sau bucătărie bine încălzite), bine pregătite termic (la aburi, fierte, la cuptor, grill, prăjite în ulei), servite repede (când senzaţia de foame este chinuitoare). Pe alte continente (decât cel european), acest nativ poate consuma carnea unor feline (lei, tigri, jaguari, leoparzi, gheparzi sau chiar pisici).

Casa a IV-a în Fecioară – semnifică o alimentaţie foarte raţională, moderată, echilibrată, datorită propriului discernământ în plan alimentar sau datorită unor motive medicale (diete sau regimuri specifice unor boli precum diabetul zaharat, obezitatea, afecţiuni cardio-vasculare, etc.), ori datorită convingerilor filozofice (cei nonviolenţi pot alege să fie vegetarieni) sau religioase (restricţii de tip post în anumite perioade ale anului, înaintea unor mari sărbători, respingerea unui anumit tip de carne – spre exemplu, porcul la musulmani, etc.).

Nativul poate consuma, de preferinţă, produse apicole (miere, polen, lăptişor de matcă), multe fructe şi legume, cereale (orez, arpacaş, ovăz, secară, etc.), germeni, dar şi alte mâncăruri solide, consistente (chiar şi carne de vită, capră, peşte, pui, lapte şi derivate lactate).

Uneori, gusturile alimentare sunt versatile, iar persoana este preocupată să mănânce o hrană proaspătă şi „bio”, „eco”, fără conservanţi, edulcoranţi, aditivi, emulgatori (şi alte „E-uri”). 

Casa a IV-a în Balanţă – indică o alimentaţie relativ echilibrată, dar şi versatilă. Aici, în funcţie şi de restul astrogramei, poate exista o preocupare semnificativă pentru siluetă şi propria imagine socială, încât nativul îşi poate construi un regim alimentar concordant cu interesele sale. Alteori, persoana mănâncă orice şi oricât, având o autoindulgenţă în plan alimentar (iar dulciurile şi băuturile cu zahăr pot predomina).

Există aici o nevoie stringentă de a mânca în compania cuiva, încât persoana se adaptează la gusturile alimentare ale celorlalţi (ex: la un fast food, când eşti cu colegii, nu consumi produse tradiţionale sau peşte, ci doar hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, shaorma, etc.).

Persoanei îi plac mesele în grup sau în familie, frumos pregătite, bine aranjate, într-o ambianţă plăcută, artistică, acasă sau la restaurant, însoţite de discuţii, povestiri, evocări, reamintiri, cu diverse prilejuri (aniversări, botezuri, nunţi, consolidări ale grupului de angajaţi sau team building-uri, etc.).

Casa a IV-a în Scorpion – indică o plăcere („plăcerea de a mânca, plăcerea gustului”) deosebită în a lua masa (comparabilă, uneori, cu plăcerea erotică). Nativul este condus de dorinţele de moment în a-şi alege mâncarea, consumând şi multe lichide (apă, sucuri, diverse tipuri de băuturi alcoolice, supe, ciorbe).

Poate consuma produse afrodisiace, mâncăruri pregătite după reţete secrete, cu anumite condimente sau plante mai puţin cunoscute („ingrediente secrete”).

Acest nativ poate prefera mâncărurile bine pregătite (inclusiv termic) şi condimentate, apte de a-i genera un adevărat orgasm alimentar, ca şi produsele de origine acvatică (peşti, crustacee), sau mai puţin atractive pentru alţi oameni (păianjeni, scorpioni, şerpi, insecte, etc.).

Casa a IV-a în Săgetător – semnifică o atitudine relaxată faţă de alimentaţie. Nativul se hrăneşte din abundenţă şi poate fi generos şi cu cei din jurul său, în plan alimentar (invită prieteni la masă, poate face unele cadouri alimentare celor mai modeşti din punct de vedere financiar, etc.).

Persoana preferă alimente calde, lichide sau solide, bine pregătite termic, în cantităţi relativ mari (mai multe porţii din acelaşi fel de mâncare); uneori poate exista o plăcere de a consuma carne de origine cabalină (de cal, măgar, catâr, zebră, girafă), sau lapte şi derivate cu aceeaşi origine (ex.: lapte de măgăriţă).

Nativul are deschiderea de a consuma şi produse din bucătăria internaţională (chinezeşti, indiene, turceşti, italiene, etc.).

Casa a IV-a în Capricorn – semnifică o atitudine pragmatică faţă de alimentaţie, tradusă prin capacitatea de a folosi eficient orice produs din frigider sau cămară pentru a pregăti o masă hrănitoare.

Nativul poate fi preocupat de orarul meselor (doreşte, uneori,  să mănânce la ore fixe), dar poate avea o alimentaţie destul de monotonă (consumă mai multe zile aceleaşi mâncăruri, fără probleme). Manifestă o austeritate în plan alimentar (uneori este subalimentat) şi uneori poate ţine post (perioade în care nu consumă alimente). Alteori, poate fi deprimat de preparatele pe care i le impun alţii, dar pe care le consumă fără a-i face plăcere.

Acest nativ preferă alimentele solide, uneori şi carnea de capră, ied, ţap sau alte caprine (reni, mufloni, cerbi, căprioare), sau laptele acestor animale (şi derivatele lor), alimentele reci (este deranjat de alimentele fierbinţi). Uneori, poate lua masa cu ocazia unor evenimente oficiale (simpozioane, recepţii, baluri, etc.).

Casa a IV-a în Vărsător – indică un nativ foarte nonconformist în plan alimentar, care poate consuma produse neobişnuite, exotice. Persoana are un orar de masă total imprevizibil (inclusiv absenţa unor mese din program). Preferă, cel mai adesea, să ia masa împreună cu prietenii sau cu un grup de colegi, cunoştinţe, apropiaţi.

Nativul are preferinţe alimentare foarte versatile, care merg de la bucătăria naţională spre cea balcanică, orientală, africană sau sud-americană, în funcţie de călătoriile pe care le realizează sau prietenii care îl invită la masă. Are o înclinaţie către produsele conservate (în folii, borcane, cutii metalice, cutii de carton), degresate, sterilizate, procesate, pentru alimentele reci şi uscate.

Casa a IV-a în Peşti – indică o atitudine degajată faţă de alimentaţie, dar şi o mare generozitate. Persoana poate avea anumite restricţii în plan alimentar, din motive religioase (posturi, alimente interzise, sărbători spirituale) sau medicale (regimuri specifice anumitor probleme de sănătate). Alteori, persoana poate oferi alimente celor cu posibilităţi materiale reduse, din generozitate sau motive spirituale (pomeni religioase).

Nativul preferă produsele pescăreşti, marine, oceanice (peşte de diverse tipuri, icre, crustacee, alge, lapţi, carne de rechin sau de balenă, fructe de mare), precum şi foarte multe lichide (predominant alcoolice) sau preparate lichide (supe, ciorbe, sosuri, etc.). Există aici şi o nevoie de a lua masa în grup, în colectiv, sau, alteori, de a mânca în singurătate, în funcţie de starea emoţională de moment.

Desigur, această interpretare a casei a IV-a se poate nuanţa în funcţie de poziţia guvernatorului/guvernatorilor acesteia, de aspectele guvernatorului, de unele planete care pot fi prezente în această casă, de poziţia Lunii natale.

SORIN BRATOVEANU,
Membru AAR, medic

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close