Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Părțile arabe (D. Ciubotaru)

Părțile arabe – partea a VI-a (Partea Succesului)

Foto: Ray Nelson
Foto: Ray Nelson

Continuăm serialul dedicat părților arabe și rămânem în zona părților care-l implică pe Jupiter. În aceste episod vom analiza Partea Succesului sau Partea Norocului și a Profitului, cum apare notat la Guido Bonatti – în engleză ”Part of Luckiness and Profit”.

Tehnic, această parte se calculează în modul următor:

  • Hartă Diurnă: Ascendent + Jupiter – Partea Norocului
  • Hartă Nocturnă: Ascendent + Partea Norocului – Jupiter

După cum putem observa, diferența față de Partea Victoriei/Binecuvântării, analizată în episodul anterior, este dată de folosirea Părții Norocului în locul Părții Spiritului.

Ce semnifică această parte a lui Jupiter?

Guido Bonatti în ”Book of Astronomy” ne oferă o descriere succintă a acestui punct:

”Which if it were with the Lord of Ascendant, or he were to aspect it by a trine or sextile aspect (or at least by a square with reception), nor were it otherwise impede, it signifies the native will be lucky and make profit or progress in all matters and he will attain the generality of things which are necessary for him (of temporal things), and not only will his matters be perfected but even the matters of others through his hands, according to how he wants it. Which if, in addition, the benefics were to aspect it, he will attain whatever he might want with ease, so that practically nothing will seem to be lacking from what he wants. Indeed if it were not with Lord of Ascendant, nor did he aspect it, and the malefics where to aspect it, it will be to the contrary.” – Guido Bonatti, Book of Astronomy, în traducerea lui Benjamin N. Dykes.

”Dacă acesta e împreună cu stăpânul Ascendentului sau în aspect de sextil sau trigon cu acesta (sau măcar în cuadratură, cu recepție) și nu este altfel afectat, arată că nativul va fi norocos și va face profit sau va progresa în toate lucrurile și va obține cele ce îi sunt necesare (cele temporare), și nu numai că se vor îndeplini lucrurile dorite de el, ci și cele dorite de ceilalți prin intermediul său, după cum îi este voia. În plus, dacă beneficele îl aspectează, el va obține tot ce-și dorește cu ușurință, astfel încât practic nimic nu-i va lipsi din ceea ce vrea. Dacă acest punct însă nu se află cu stăpânul Ascendentului, nici nu-l aspectează, iar maleficele îl aspectează, atunci va fi tocmai pe dos.” (traducerea din engleză în română îmi aparține).

După cum putem observa, influența acestui punct are legătură cu ușurința unei persoane de a obține ceea ce-și dorește, uşurința de a face profit. E ceea ce noi am putea defini ca noroc sau baftă. Totuși, este important să subliniem un aspect important în ceea ce privește acest punct: el nu indică dacă tu faci sau nu ”profit”, ci doar cât de ușor sau greu îl poți obține. Această parte nu vorbește despre ”cantitate” sau ”calitate”, ci despre ”rapiditate” în a obține ce-ți dorești. El nu ne arată dacă vei obține sau nu un lucru, ci doar cât de ușor sau greu îl poți obține. De asemenea, nu arată capacitatea de a menține sau de a te bucura de ceea ce obții. El indică viteza cu care poți obține ceea ce-ți dorești. Dacă este bine aspectat atunci lucrurile îți ies rapid. Dacă nu este bine aspectat atunci poți întâmpina dificultăți.

Adițional la condițiile indicate de Bonatti aș comenta şi asupra poziționării guvernatorului acestei părți. Dacă el se află într-o poziție puternică și/sau în relație armonioasă cu beneficele, atunci poți obține ușor ceea ce-ți dorești. Dacă nu, pot să apară greutăți și întârzieri.

Fiind Ascendentul implicat, înseamnă că și această parte indică o atitudine a unui individ vis-a-vis de un anumit subiect, de o anumită temă. Tema este dată de relația dintre Jupiter și Partea Norocului (Pars Fortunae). Astfel, raportat la cele scrise mai sus vis-a-vis de Partea Succesului, am putea spune că aceasta, prin poziția sa în semn, casă și relațiile cu celelalte elemente din hartă, indică atitudinea ta față de cât de ușor sau greu poți obține ceea ce-ți dorești.

Jupiter semnifică creșterea, expansiunea, relația cu viitorul, simțul dreptății și al corectitudinii. Partea Norocului, așa cum am discutat anterior, indică percepția ta vis-a-vis de șansă și noroc și capacitatea ta de a-l atrage și fructifica. Scăzând din Jupiter Partea Norocului, facem să eliminăm norocul/șansa din tot ce ține de creștere și expansiune. E ca și cum am vrea să vedem cum putem să ne dezvoltăm fără intervenții ”divine”, fără ca șansa să fie de partea noastră.

Eu aș vedea această parte ca pe un indicator al ”puterii personale”, al capacității noastre de a ne încrede că putem crește prin forțele proprii și fără ca cineva sau ceva să intervină din exterior. Sunt momente în care nimeni și nimic nu te poate ajuta. În acele momente, această parte arabă indică dacă tu ești în stare să faci ceva sau nu. Atunci când ești ajutat lucrurile merg natural și ușor. Atunci când investești la bursă și ea crește e normal să faci profit și nu poți spune că ai vreun merit. Dar atunci când bursa este volatilă dai dovadă de pricepere în a face profit. Atunci când condițiile exterioare care să te ajute lipsesc va trebui să te bazezi pe propriile forțe pentru a avea succes. Această parte indică încrederea pe care o avem noi în propriile forțe, în norocul pe care ni-l facem cu mâna noastră. Această încredere face ca lucrurile să se întâmple mai rapid sau mai lent pentru noi.

Ca interpretare, contează foarte mult poziționarea părții și a guvernatorului său. Dacă se află bine poziționată – raportat la cele scrise mai sus – atunci ai mai multă putere în a obține mai repede ceea ce-ți dorești. Este genul de atitudine ”haide că se poate, îl facem rapid”. Dacă poziționarea părții și a guvernatorului e mai puțin favorabilă atunci pot apărea blocaje și întârzieri în a obține ce-ți dorești.

Poziția Părții Succesului în semn și casă le-aș interpreta ca pe un fel de ”abilitate specială” pe care o poți folosi pentru a face ca lucrurile să se întâmple mai repede. Folosind corect acel semn și acea casă noi putem accelera procesul de a obține ceea ce ne dorim.

Cei cu partea Succesului în semne de foc, dacă acționează având curaj și cu aplomb, își pot atinge mai ușor cele propuse. În semne de aer, dacă se pun în mișcare sau comunică, își îmbunătățesc șansele. În semne de apă, dacă adaugă un plus de emoție în actul de a dori, dacă dorința lor nu rămâne doar la nivel mental, ci o simt cu adevărat, atunci lucrurile se întâmplă mai repede. Cei cu Partea Succesului în semne de pământ au nevoie de un plan și de o strategie foarte clară, de pragmatism pentru a accelera procesul.

Acest mod de a interpreta se poate extinde la nivel de semn zodiacal și la nivel de casă. De exemplu, cei cu Partea Succesului în casa a 4-a pot obține mai ușor anumite lucruri atunci când apelează sau se înconjoară de familie sau se folosesc de energia unui loc anume.

Aspectele la această parte aduc informații suplimentare legate de cum poți folosi această abilitate specială de a obține mai repede ce-ți dorești. Orice aspect stresant se traduce printr-un efort pe care tu trebuie să-l faci pentru a accelera lucrurile. Dacă stai și aștepți nu faci decât să întârzii lucrurile. Orice aspect stresant poate fi transformat în ceva pozitiv și folosit în favoarea ta.

De exemplu, eu am Partea Succesului la 16 grade Fecioară și în cuadratură cu Neptun. Acest aspect m-a făcut ca tot timpul să am dificultăți în a vedea clar și concret ce ar trebui să fac pentru a obține mai repede ce-mi doresc. Neptun, în cuadratură, mă blochează și mă împiedică să-mi dau seama ce anume trebuie să fac pentru a accelera lucrurile. Cu acest blocaj, aproape de fiecare dată nu am putut face nimic pentru a ajuta lucrurile să se întâmple. Le lăsam în voia sorții, crezând că nu am puterea de a influența lucrurile.

În timp, am învățat cum să depăseșc acest aspect și cum să-l integrez în viața mea. Întâi mi-am dat seama și am schimbat ceva fără să fiu conștient de acest punct. Înțelegând Partea Succesului în harta mea am înțeles, de fapt, ce s-a întâmplat. Soluția pentru această cuadratură este una foarte simplă, dar greu de aplicat: să ceri să se întâmple lucrurile fără a te stresa de cum anume se vor produce. Partea grea este că trebuie să depui efort și să menții constant focusul și energia pe ce vrei să obții. Dacă vreau ceva atunci nu trebuie să cer ca acel lucru să se întâmple când o fi să se întâmple și cu asta basta… Cuadratura cu Neptun mă ajută să vizualizez în mod constant că acel lucru se întâmplă. Iar lucrurile se întâmplă mai ușor atunci când fac acest lucru. Dar e greu pentru că, în mod natural, se manifestă partea negativă a cuadraturii și apare resemnarea și lehamitea.

În mod similar se poate integra fiecare aspect pe care Partea Succesului îl face cu alte elemente din harta voastră. În acest mod, puteți lucra cu voi înșivă și vă puteți depăși anumite condiționări predefinite. Făcând această schimbare nu-ți depășești harta, nu ieși în afara ei, ci doar o pui la treabă în favoarea ta.

Ca exemplu, reluăm harta lui Warren Buffett din articolul precendent cu Partea lui Jupiter. Partea Succesului la Buffett este la 15 grade Berbec, conjunctă cu Uranus și Fundul Cerului, dar în cuadratură cu Jupiter, guvernatorul AS.

partea-succesului-buffett-warren

Conjuncția Părții Succesului cu Fundul Cerului și Uranus o face foarte puternică și îi conferă lui Warren o putere mai mare de a obține ce-și dorește. Uranus indică și atitudinea lui de a acționa ca investitor ”împotriva” trendului general și împotriva pieței. Făcând lucrurile în mod diferit, el obține mai ușor ceea ce-și dorește. Cuadratura cu Jupiter poate indica o lipsă de încredere vis-a-vis de cât de repede poate obține ceea ce-și dorește. Partea pozitivă este că îl face mai precaut și astfel nu exagerează în anumite investiții. Jucând ”safe”, cu siguranță el are de câștigat.

La Warren Buffet avem și un exemplu de cum s-a manifestat în timp această parte arabă.

La 1 Octombrie 1987, Warren Buffet face cea mai mare investiție a sa de până atunci, cumpărând acțiuni în valoare de 700 mil USD de la compania Salomon Brothers https://en.wikipedia.org/wiki/Salomon_Brothers . Toate bune și frumoase, doar că în anii ce urmează respectiva companie are mari probleme financiare datorate unor practici mai puțin corecte. Pentru Warrent Buffet situația era critică pentru că putea pierde nu doar foarte mulți bani, ci pierdea cel mai de preț bun al său: respectabilitatea. Lucrurile deveniseră extrem de sensibile în vara lui 1991, astfel încât Warren, pentru a rezolva problema, acționează devenind CEO și salvează compania de la faliment. 18 august 1991 a fost ziua în care a luat decizia de a acționa în acest mod. Povestea este mai lungă și mai complicată. A rămas CEO până în luna mai 1992. El a declarat că ziua de 18 august 1991 a fost ”cea mai importantă zi a mea”.

partea-succesului-eveniment-buffett-w

Dacă ne uităm la tranzitele pentru respectiva zi, observăm Neptun și axa nodurilor în cuadratură cu Partea Succesului și automat cu Uranus și MC/FC. Modul în care a acționat în aceea zi este descris perfect de Partea Succesului:
– Berbec: curaj, forță;
– conjunct cu Uranus: făcând ceva total diferit – e singura dată când a fost CEO la altă companie;
– cuadratură cu Jupiter în casa 7: a apelat la relațiile pe care le avea în sfera politică;
– conjunct cu FC și cuadratură cu Jupiter, guvernator de AS – a fost nevoie de prezența lui fizică, ceea ce a implicat relocare pentru o perioadă de timp;
– cuadratură de la Noduri: ”cea mai importantă zi din viața mea” – situație critică și imposibil de evitat;
– cuadratură de la Neptun: a crezut în salvarea firmei, deși nu știa concret cum o va face.

În 1997, își vinde participația la Salomon și câștigă 1,7 mld USD. Acest exemplu este perfect pentru a demonstra puterea Părții Succesului în a arăta forța interioară de a acționa atunci când condițiile de mediu nu-ți sunt favorabile.

În situația lui Warren Buffet, tendința negativă a Părții Succesului în cuadratură cu Jupiter din casa 7 și guvernator de AS este de a-i aștepta pe ceilalți să acționeze. Acest lucru s-a întâmplat în 1998 când, fiind în vacanță, el nu a insistat pentru a încheia o afacere importantă și i-a lăsat pe alții să decidă. El a spus că a regretat că nu a pus mâna pe telefon pentru a insista în a-i convinge pe cei care trebuiau să-i vândă firma respectivă.

În concluzie, Partea Succesului ne poate spune cum ar trebui să acționăm astfel încât să obținem ceea ce ne dorim și să accelerăm întregul proces. Este un punct asupra căruia putem lucra și astfel să ne îmbunătățim șansele de reușită în viață.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR

dan-ciubotaru-autor

Autorul susține ateliere online de astrologie, în fiecare joi. Click aici!

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close