EfemereIoana Eugenia Ispas

Anul 2016 (I)

2016-previziuni

Primele zile ale lui 2016 nu prea ne lasă să ne odihnim, ci din contră, își propun să ne motorizeze în ideea că, dacă ești activ de la început, ai șanse mai mari să realizezi efectiv ceva.

Pe 2 ianuarie Mercur se pornește către Vărsător, cu speranța că se va elibera de custodia lui Pluton din Capricorn și Uranus din Vărsător, apăsătoare și agasantă de altfel. Totuși, se răzgândește și, în mers retrograd din 5 ianuarie, revine în semnul pe care tocmai l-a părăsit, până la gradul 15 Capricorn. Din 26 ianuarie Mercur revine la sensul direct și recreează o parte din atmosfera pe care am trăit-o în intervalul 21 – 28 decembrie, când a fost în conjuncție cu Pluton și careu cu Uranus. Devin importante casele desemnate în hărțile natale de Vărsător și Capricorn, dar și cele guvernate de Mercur. Aceste domenii de viață trec printr-o evaluare strictă, în care este necesar să aruncăm ceea ce este inutil și să acceptăm planurile excentrice pe care Uranus le-a pregătit pentru noi. Mercur retrograd în Capricorn are tendința să refuze la început, mai ales atunci când ceea ce vine din exterior este în afara controlului său. Tensiunea semnelor cardinale devine totuși o oportunitate de a face salturi în modul de a judeca evenimentele și situațiile pe care le trăim. În opinia mea, acest aspect se potrivește mănușă cu atmosfera începutului de an, când mai toți își propun să realizeze lucruri mărețe.

O altă schimbare de început de an este intrarea lui Marte în Scorpion, domiciliul său nocturn. Este una de mare importanță, pentru că, în decursul lui 2016, aici va sta o bucată bună de vreme retrograd. În acest an Marte va fi o forță care ne va dirija către schimbări majore la nivel de mentalitate, gândire, împingându-ne să punem în practică idei la care am lucrat mult timp. Marte va face un trigon cu Neptun pe 19 ianuarie, care va aduce inspirație pentru conceperea unor anumite planuri, dar și manifestarea unor convingeri personale cu vehemență într-o formă nepotrivită, având în vedere că tot atunci este și Mercur retrograd. Va fi o perioadă în care fapte și evenimente aparent fără legătură ne vor conduce către realizări și beneficii nesperate.

Pe 3 și 4 februarie Marte va fi în relații bune cu Pluton și Mercur în mers direct (sextil). Inspirația și intuiția se vor alia cu inteligența pentru a ne atinge scopurile, deocamdată în mod elegant și finuț. Ceea ce nu se împlinește va fi precum o frustrare ascunsă sub maldăre de pretexte, care vor exploda de îndată ce Marte va retrograda. Careul dintre Marte în Scorpion și Soare în Vărsător din 6 februarie pune presiune asupra noastră, determinându-ne să contorizăm neplăcerile și lucrurile pe care le percepem drept nereușite, eșecuri. Începutul de an este epuizant deoarece Soarele este prins în cearta dintre Pluton (cu care face conjuncție pe 6 ianuarie) și Uranus (careu pe 7 ianuarie). Avem senzația că, în 2016, avem de mutat munții din loc (ceea ce poate fi adevărat pentru unii dintre noi), că trebuie să depunem eforturi uriașe pentru a păși în afara perimetrului familiar. Este un aspect interesant de urmărit pe plan internațional, fiind și un combustibil pentru reaprinderea conflictelor și ambițiilor. Negocierile și înțelegerile pe care le stabilim la început de an au șanse mici de a se materializa pe viitor în această formă deoarece atitudinile sunt inflexibile, deloc dispuse la concesii.

Luna Nouă din 10 ianuarie (03:30, ora României) este un argument în acest sens. Ascendentul momentului este în Scorpion, iar în Capricorn (casa a III-a) se înghesuie Soarele, Luna, Pluton și Mercur retrograd. Pune într-adevăr accentul pe comunicare, schimb de informații, însă procesul se desfășoară anevoios din cauza lui Mercur retrograd, care predispune la încurcături, situații neclare, nu de puține ori întâmplându-se să înțelegem greșit ceea ce ni se comunică. Saturn, dispozitorul Lunii Noi, se află în casa a II-a, în Săgetător, alături de Venus. Chestiunile financiare sunt, de asemenea, încurcate, veniturile promise (sau așteptate) fie se epuizează rapid, fie întârzie să apară.

Nodul Nord și Jupiter se apropie din nou în Fecioară. Suntem preocupați să găsim alternative la realitatea pe care o trăim, să explorăm ceea ce până acum nu am avut curajul. Dar Mercur retrograd ne poate îndruma, în primă fază, pe căi ocolite, pentru a decide asupra celor mai bune soluții care ni se potrivesc.

După data de 26 ianuarie, când Mercur își reia mersul direct, suntem gata să privim cu o doză mai mare de realism ceea ce avem de făcut pe viitor. Careul dintre Marte și Soare din 7 februarie constituie un puternic impuls de a elimina eventualele piedici din calea noastră, pentru a ne atinge scopurile. Există încăpățânare, ambiție, poate în doze prea mari, însă Pluton, Venus și Mercur din Capricorn ne țin atenția conectată la scopurile noastre.

Pe 22 februarie avem Lună Plină pe axa Fecioară – Pești, în casele XII-VI. Ascendentul momentului din Balanță pune accentul pe găsirea unui ehilibru între interior și exterior prin eliminarea a ceea ce a devenit de prisos și pe concentrarea pe scopuri care ne împlinesc cu adevărat. Neptun din Pești influențează subtil Soarele să caute în subconștient ce anume ne blochează și cum ne putem ajuta să ne găsim locul.

Anul 2016 este unul al tatonărilor, experimentărilor, renunțărilor și reinventărilor. Vechile căi sunt părăsite pentru că nu mai au loc în viața nimănui. Oamenii și evenimentele din jurul nostru se schimbă, fiind bine așadar să o facem și noi, să ne adaptăm.

Luna martie este plină de evenimente astrologice. Pe data de 9, la ora 03:50, avem eclipsă parțială de Soare. Ascendentul evenimentului este în Capricorn, Soarele, Luna, Mercur și Neptun caută să se remarce, fiecare cum poate, în Pești, în casa a III-a. Dispozitorul lor se află vis-a-vis, în Fecioară, în casa a IX-a. Această axă va fi importantă pentru că și următoarea eclipsă (de Lună) pune accentul pe aceleași zone. Pluton pe Ascendent ne confirmă urgența schimbărilor pe care trebuie să le producem. Unde? În casele a III-a și a IX-a, adică la nivel de mentalități, cutume, abordări, relații cu cei apropiați, modul în care ne exprimăm ideile și cui anume le împărtășim. Unii vor dovedi că nu sunt de încredere, că i-am inclus prea ușor în viața noastră, așadar vom lua măsurile cuvenite. Un alt aspect al acestor eclipse e faptul că ele ne trimit din nou la școală. Ne decidem să continuăm studiile sau să participăm la cursuri, să ne îmbunătățim abilitățile și să dobândim noi cunoștințe. Este o perioadă minunată de extindere a orizonturilor.

Pe data de 23 martie, la ora 13:57 se întâmplă să fie perechea eclipsei din data de 9 martie (de Lună de această dată). Ascendentul momentului este în Leu, Soarele, Mercur și Uranus plasându-se în casa a IX-a, iar Luna în casa a III-a, în Balanță. Pentru țara noastră, această eclipsă este importantă pentru că se întâmplă pe aceeași axă a caselor astrologice, dar inversată (Berbecul este casa a III-a în harta României). Vom fi bombardați de informații, mijloacele mass-media continuă să cunoască schimbări revoluționare și au loc repoziționări pe piața audio-vizualului. Informarea, chiar și din punct de vedere astrologic, vedem că este una manipulativă, chiar denigratoare (Luna Neagră este de asemenea în Balanță). Conjuncția Soare Mercur ne atrage atenția că avem tendința de a trage prea repede concluziile, înainte să ne gândim profund și să cercetăm toate informațiile disponibile.

7 martie este ziua în care Marte intră în Săgetător. Este un eveniment de consemnat pentru că tot în acest semn va începe mișcarea retrogradă. Nu este de neglijat că se află în careu cu dispozitorul său, Jupiter, din Fecioară. Este bine să fim atenți la motivațiile pe care le avem și scopurile pe care ni le stabilim, pentru că de multe ori acestea nu vin din motivele pe care le gândim noi, ci din unele mult mai subtile. Este posibil să ne entuziasmăm pe ceva ireal sau imposibil, să ne dorim ceea ce de fapt nu avem nevoie, apoi să regretăm. Marte în Săgetător pornește în căutarea aventurii pentru adrenalină și distracție, în cele din urmă revine în Scorpion pentru a căuta adevărata sursă a puterii sale.

Echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora 6:18. Este de fapt începutul anului astrologic, pentru că Soarele atinge gradul 0 Berbec. Ascendentul evenimentului este în Pești, în conjuncție cu Mercur. Acest debut este marcat de o combinație de foc (trigon pe semne de foc – Luna în Leu, Soare și Uranus în Berbec, Marte și Saturn în Săgetător) și apă (Neptun în conjuncție cu Venus și Mercur, Ascendentul în Pești). Momentul se anunță a fi unul solicitant din punct de vedere emoțional, marcat de ritmuri inegale (uneori ne mișcăm prea repede, alteori pare că stagnăm), probabil și din cauza retrogradării lui Marte în Săgetător și Scorpion. Luna în Leu, în casa a V-a, ne vrea creativi, încrezători și să ne scoatem la suprafață calitățile, însă cu tact și eleganță. Saturn și Marte din casa a X-a și Jupiter în Fecioară ne asigură că vom căuta să dăm o formă concretă aspirațiilor și dorințelor noastre, chiar dacă acest demers presupune eforturi mari și perseverență. Se anunță un an în care vrem să ieșim în evidență, să ne clădim nume și reputație, să ne facem respectați în ochii celorlalți. Stelliumul din Pești și Luna în Leu îi favorizează pe cei care activează în domenii legate de artă, teatru, cinematografie, literatură și tot ce înseamnă cutivarea spiritului și a simțurilor.

Saturn și Jupiter sunt în careu, la grad perfect. Aflăm că, dacă ne dorim să progresăm și să ne depășim limitările, există reguli și condiții. Orice pas pe care îl facem necesită muncă, determinare, rigurozitate, voință puternică, baze solide și, nu în ultimul rând, răbdare. Trigonul pe semne de foc ne sugerează că această ultimă calitate ne va lipsi din arsenal, fiind mai mult împinși de pasiune și inspirație.

Pe 25 martie Saturn intră în mișcare retrogradă, la gradul 16 Săgetător. Dispozitorul său, Jupiter, este deja retrograd în Fecioară. Acest aspect creează disconfort la nivel social și economic, deoarece modelele de implementare a proiectelor și de stabilire a perspectivelor de dezvoltare pe termen lung se descoperă a fi învechite și nefuncționale. Saturn este prea puțin dispus să schimbe abordarea ori să facă concesii, mai ales dacă nu găsește baze solide de la care să pornească către noi scopuri. Jupiter vine cu multe idei, care au nevoie de ochiul critic și realist al lui Saturn.

Pe de altă parte, Jupiter vrea să accelereze și este mai puțin dispus să accepte perspective mici, insignifiante. Dacă se combină părți egale din fiecare atunci sunt șanse mari ca rețeta să fie una reușită.

Va urma…

IOANA EUGENIA ISPAS

ioana-ispas-autor(3)

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close