Capricornul de serviciu (II)

A mai trecut un an, cornițele au mai crescut și, astfel, am ajuns din nou la Capricorn. Anul trecut am discutat, pe scurt, despre măreția și prostia acestui semn zodiacal (vezi https://www.astrele.ro/2014/12/23/capricornul-de-serviciu/). Anul acesta voi aborda o temă mult discutată și hiperanalizată – liber arbitrul – din perspectiva unui Capricorn.
Primul lucru pe care aș dori să vi-l subliniez este că, în lumea organică, nu există liber arbitru total sau complet. Și aceasta deoarece corpul nostru are nevoie de aer și de apă pentru a supraviețui. Fără aceste lucruri, nu avem ce discuta. Prin urmare, orice decizie am lua noi, oricât de liberă ar fi ea din perspectiva noastră, va include aerul și apa. Tu nu poți decide să trăiești altfel decât ai fost conceput și construit.
În acest fel am eliminat limitele și extremele din discuția noastră vis-a-vis de liber arbitru. Cum lumea noastră este o lume a polarităților (lumină vs. întuneric), atunci când dai de una dintre extreme, implicit există și polul opus. Dacă noi avem o condiționare de bază în viața noastră, înseamnă că există și un grad de libertate în a alege.
Prin urmare, tema discuției de acum nu ar fi problema existenței liber arbitrului, ci care ar fi gradele noastre de libertate în alegerile pe care le facem. Când facem alegeri cu adevărat conștiente/libere și când doar acționăm în mod predefinit.
Am să caut să fiu cât mai explicit și mai simplu în a-mi prezenta punctul de vedere vis-a-vis de acest subiect.
În marea majoritate a cazurilor, când spui liber arbitru te referi la deciziile pe care le iei pe parcursul vieții tale. Dar deciziile, din perspectiva mea, ar trebui împărțite în două mari categorii: decizii pe care trebuie să le iei și decizii pe care le iei, deși nimeni nu-ți cere nimic.
În prima categorie sunt acele decizii pe care le luăm pentru că TREBUIE: Cu ce mă îmbrac? Ce mănânc la prânz? Ce facultate să fac? Ce să-i răspund șefului/soțului/soției/copilului? etc. Aceste decizii reprezintă 99,9999% din deciziile pe care le luăm în viața noastră. Ei bine, aceste decizii oricât de bine ar fi gândite și (psi)analizate, ele îți conferă un grad minim de libertate. Liberul tău arbitru este redus la minim.
De ce?
Răspunsul este simplu. Privind la scala timpului, tu ai ajuns într-un anumit punct al vieții în care decizia pe care o iei este doar o alegere dintr-o serie de opțiuni predefinite. În realitate tu nu ai ales conștient pentru tine. Dimineața când pleci la muncă și îți alegi cu ce te îmbraci tu alegi ceva din garderoba ta. Alegerea ta e predefinită. Când cauți să-ți schimbi locul de muncă vei căuta ceva care să îndeplinească o serie de criterii clare (salariu, să-ți folosești experiența, poziția etc). Prin urmare, și aici alegi dintr-o serie de opțiuni predefinite. Cam același lucru se întâmplă cu majoritatea deciziilor pe care le avem de luat.
Atunci când TREBUIE să luăm o decizie deja Liber Arbitrul nostru tinde spre Zero.
Cu alte cuvinte, este prea târziu pentru ca noi să facem o alegere liberă. Și, legând subiectul de astrologie, avem următoarea observație: când are loc un tranzit deja este prea târziu pentru tine să mai alegi liber. Când se întâmplă tranzitul deja vei avea doar o serie de opțiuni predefinite.
Care sunt atunci acele decizii în care noi ne folosim cu adevărat liber arbitrul?
Liber arbitrul ni-l putem folosi la maxim atunci când nimeni și nimic nu ne obligă să luăm o decizie. Atunci este momentul în care tu alegi cu adevărat. Pentru că atunci nu există o condiționare directă care să-ți servească o paletă restrânsă de opțiuni.
Când ești sănătos ai foarte multe alegeri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătatea. Când te îmbolnăvești deja e prea târziu. Alegerile tale sunt limitate – urmezi un tratament sau nu. Trăiești sau mori. Dar trebuie să alegi. Prin urmare alegerea nu e liberă.
Problema este că omul ignoră singura realitate a lumii noastre, aceea că schimbarea este singura constantă. Totul se naște și mai devreme sau mai târziu moare/se transformă. Dar noi ignorăm acest aspect și, atunci când ar trebui și am putea alege liber, ne culcăm pe o ureche și ne credem nemuritori.
Dacă mergem un nivel și mai adânc cu această idee, aș sublinia că LIBER ARBITRUL este definit ca ATITUDINEA noastră față de viață. Iar această atitudine poate duce la o serie de decizii și acțiuni. Sau nu. Dar decizia îți aparține. Având atitudinea potrivită față de tine și de viața ta, vei putea ca, atunci când nu te obligă nimeni și nimic, să poți analiza ceea ce se întâmplă și să-ți pregătești opțiunile pentru viitor. Acesta este, de fapt, maximul de libertate pe care îl poți obține de la viață: să ai puterea de a-ți construi viața alegând din timp opțiunile sau direcțiile. Nu există decizie bună sau rea. Există doar decizii conștiente, libere și decizii impuse, cu final predefinit.
Revenind la astrologie, dacă tu nu ți-ai pregătit din timp un tranzit, atunci când se va întâmpla va fi prea târziu. Dacă-l aștepți pe Saturn/Marte, spre exemplu, să vină ca să vezi ce ai de făcut, deja ți-ai pierdut liber arbitrul. Atunci când tu te pregătești și conștientizezi ce va urma peste un timp atunci devii stăpânul propriei vieți.
Cele 12 semne zodiacale descriu modul în care timpul curge, modul în care fiecare lucru se naște din ceva (Berbec) și, prin moarte, revine la sursă (Pești), pentru ca întregul proces să se reia pe o altă frecvență.
Că tot suntem la ediția Capricornului, aș dori să subliniez rolul lui Saturn ca guvernator de două semne: Capricorn și Vărsător. Astrologia modernă îl alocă pe Uranus ca guvernator de Vărsător. Ceea ce nu este deloc greșit, atât timp cât este privit ca și co-guvernator alături de Saturn.
Saturn indică constructorul, arhitectul din noi. El se manifestă diferit prin cele două semne pe care le guvernează. În Capricorn, semn de pământ, el construiește cel mai bun lucru de care e capabil la acel moment. Acum Saturn construiește blocul cu 10 etaje. În semnul Vărsătorului, semn de aer, Saturn își admiră opera, învață din ceea ce a făcut și trasează noua direcție. Saturn, ca guvernator de Vărsător, ne arată ceea ce trebuie schimbat la ceea ce a construit anterior. Dar doar atât – indică și spune ce trebuie schimbat. Nu face nimic. Nu e treaba lui. El va reface blocul cu 10 etaje într-o altă formă la ciclul următor. Acesta este rolul etapei Vărsătorului și, astfel, Saturn își activează funcția de sinteză, de a merge la esență. Saturn stabilește regulile și tot el are capacitatea de a le schimba.
Vărsătorul este simbolul libertății și independenței. În etapa Vărsătorului noi ne putem manifesta maximul de liber arbitru. Și când se întâmplă acest lucru? Imediat după ce am ieșit din etapa Capricornului, imediat după ce am construit ceva. Noi, fix în acel moment, ne complacem în situație și nu pregătim terenul următoarelor schimbări.
Frica noastră cea mai mare este de a nu greși. Religiile toate ne-au tapetat creierul cu această frică. Din punctul meu de vedere, dând curs acestei temeri, facem cea mai mare greșeală: nu alegem pentru noi atunci când o putem face. Alegem doar când ni se impune o decizie. Când trebuie.
În concluzie, aș dori să sublinez că, din perspectiva mea, rolul astrologiei este de a te ajuta să iei decizii libere, oferindu-ți acele informații legate de momentele în care nu vei avea liber arbitru.
Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Președinte AAR,
Nativ Capricorn