Saturn in Scorpion – o noua poarta spre Psihologia Inconstientului
Lumea inconstientului este asemanata cu viata marilor sau a oceanelor. Ceea ce se intampla la suprafata nu reflecta ce se intampla in adancuri. Viata de la suprafata este total diferita de viata adancurilor. Marile si oceanele ascund comori si secrete pe care omul nu le-a dezvaluit in totalitate. Inconstientul este un ocean care atrage atentia oamenilor de stiinta, dar si a profanilor.
In mod filosofic, inconstientul a fost mentionat inca din antichitate si a fost subiectul de preocupare al multor intelepti. Inca dinainte de era noastra exista convingerea, spre exemplu, ca visele contin mesaje de la zei. Dar de multe ori se nastea intrebarea unde se nasc si unde sunt depozitate acestea.
Preocuparea pentru psihicul uman nu este noua. Ea s-a nascut odata cu constientizarea individualitatii fiintei umane in raport cu mediul. Cu toate acestea, Psihologia este una dintre cele mai tinere stiinte acceptate de comunitatea stiintifica mondiala. Originile sale, ca si ale matematicii sau ale fizicii, se afla tot in filosofie, dar abia in 1879 a fost recunoscuta, odata cu infiintarea de catre Wilhelm Wundt a primului laborator de psihologie, in cadrul Universitatii din Leipzig. Primii psihologi au venit din zona medicinei. Interesant este, din punct de vedere astrologic, ca in acel an Saturn se afla in Berbec, zodie a inceputurilor, in timp ce Uranus se afla in Fecioara, zodie a medicinei. In acel an ele formau o inconjunctie, o relatie care deschidea o usa “laterala” in studiul unei importante laturi a cunoasterii omului
Din studiul pe care l-am facut am remarcat importanta celor doua planete, si a legaturii dintre ele, in evolutia diferitelor ramuri ale psihologiei, in special a celor care au legatura directa cu inconstientul.
Inconstientul a fost teoretizat si introdus in lumea stiintifica de Sigmund Freud, “parintele psihanalizei”. Practica clinica terapeutica l-a ajutat sa formuleze teoria conform careia dincolo de memorie, de capacitatea creierului de a invata si de a retine cantitati de informatii, se mai afla ceva.
In harta natala a lui Freud, nascut la 6 mai 1856 in localitatea Freiberg din Austria, Uranus se afla in conjunctie cu Soarele. Perioada in care Freud formuleaza principalele sale teorii legate de Inconstient (intre 1895-1900) corespunde, din punct de vedere astrologic, cu trecerea lui Uranus in tranzit peste Ascendentul sau in Scorpion, dar si cu intrarea lui Saturn in Scorpion. Important de remarcat este ca in harta natala a parintelui psihanalizei, Saturn se afla in Gemeni si in casa a VIII-a, ceea ce confirma preocuparea legata de fenomenele oculte, manifestate in cazul sau, prin preocuparea fata de continuturile inconstientului, dar si modul profesoral, didactic, practic in care le-a adus la cunostinta lumii stiintifice si nu numai. Se poate explica astfel, din punct de vedere astrologic, sexualizarea continuturilor inconstientului, in prima sa teorie.
La data de 13 februarie 1886, Freud mentioneaza, intr-una dintre scrisorle sale catre Flies, termenul de “metapsihologie”. Doi ani mai tarziu, cand Saturn se afla deja in Sagetator (zodie a profesorului, a mentoratului, a studiilor inalte), intr-o alta scrisoare destinata lui Fleis, Freud ii cere parerea despre folosirea termenului de “metapsihologie” ca denumire pentru psihologia teritorului din spatele constientului (Freud, Opere – vol 3, Nota asupra editiei). La acea data Saturn in tranzit se afla in casa I a hartii natale a lui Freud in opozitie cu Uranus natal.
Dar in aceasta perioada a avut o adevarata “explozie” de curente psihologice, fiecare cu viziunea proprie si abordarea proprie.
Scopul acestui articol este acela de a vedea in ce mod tranzitul lui Saturn prin Scorpion a generat noi cautari in cadrul psihologiei, si sub ce forma s-au produs si au ajuns parte integranta a Psihologiei. Tranzitele Marelui Intelept al Zodiacului prin acest sector zodiacal s-au produs intre anii 1924-1926, 1954-1957, 1983-1986. Fiecare dintre aceste perioade a fost importanta in dezvoltarea psihologiei ca stiinta, aparand curente noi cu abordari noi privind psihicul uman.
In perioada 1924-1926, spre exemplu, este perioada in care ia nastere Behaviorismul, care avea la baza cercetarile si teoriile cercetatorului rus Ivan Pavlov, asupra “reflexelor conditionate”. Parintele “behaviorismului” a fost John B. Watson, care, bazandu-se pe cercetarile lui Pavlov, a adus o contributie importanta studierii psihologiei comparate.
Perioada 1954-1957 este de retinut de asemeni din punctul de vedere al psihologiei. Are loc paradigmarea psihologiei sociale, dupa o lunga perioada de studiu si de incercari de a formula legile acesteia. Psihologia sociala este o ramura a psihologiei foarte importanta in studierea evolutiei umanitatii ca entitate. In aceasta perioada, in urma cercetarilor realizate de Maslow, se naste un nou curent psihologic, “Psihologia umanista”, a caror principali exponenti sunt Gordon Allport si Carl Rogers. Este binecunoscuta Piramida lui Maslow, care a ajuns sa fie utilizata in multe domenii ale vietii. Baza psihologiei umaniste o reprezinta personalitatea si principalele sale caracteristici date de nevoie, vointa si motivatie.
Un alt drum deschis in domeniul psihologiei in aceasta perioada, este cel al psihologiei transpersonale, printre ai carei membri fondatori se afla si renumitul psihiatru de origine ceha, Stanislav Grof. La baza psihologiei transpersonale stau teoriile lui Otto Rank, unul dintre cei mai apropiati colegi si prieteni ai lui Freud. Acesta sustinea teoria conform careia primele traume ale fiintei umane se produc in perioada prenatala si in momentul nasterii. Grof, in urma experientelor cu LSD, a ajuns la stari modificate de constiinta, luand contact cu amintirea momentului nasterii. In urma interzicerii consumului de LSD, psihiatrul ceh, desavarsit ca psihanalist de orientare freudiana, a cautat o alta metoda prin care sa atinga aceleasti stari de constiinta modificata. Cercetarile sale si ale colegilor sai au dus la teoretizarea a ceea ce cunaostem azi ca fiind Psihologia Transpersonala si Respiratia Holotropica ca metoda terapeutica, care au ca scop vindecarea celor mai vechi traume ale omului, ca fiinta unica.
In perioada 1983 – 1986 s-a incercat gasirea unor metode mai putin traumatizante si care sa dureze mai putin pentru a vindeca suferintele psihice care nu sunt incluse in domeniul patologicului. Asa se face ca a avut loc o explozie a terapiilor de scurta durata, a psihologiei optimiste, a cursurilor de dezvoltare personala. Asociatiile de specialitate din Occident incep sa ia in calcul posibilitatea practicarii psihoterapiei si de catre persoane care “au har”, fara a avea insa studiile de specialitate necesare.
Exista un “scenariu” dupa care schimbarile, adaptarile sau noile teorii apar in acest sector al stiintei, Psihologia. In perioada tranzitului lui Saturn prin Balanta se fac cercetari, experimente, se descopera inadvertentele din relatiile sociale, la nivel individual sau la nivel de grupuri sau societate. Se observa crizele emotionale, mentale, psihice cu care se confrunta umanitatea. In tranzitul lui Saturn prin Scorpion practic se “sapa” adanc in ceea ce se banuieste ca ar trebui sa fie ascuns undeva in fiinta umana, in “memoria celulelor” sau in “inconstient”. Iar apoi urmeaza teoretizarea noilor descoperiri, perioada ce corespunde cu tranzitul lui Saturn prin Sagetator.
In cel mai recent tranzit al lui Saturn prin Balanta s-a vorbit mult despre schimbare la nivel individual, despre relatiile pe care le avem cu familia si cu societatea, despre necesitatea unor transformari. Practicile spirituale au ajuns sa fie pe cat de variate pe atat de sufocante. Promisiunile terapeutilor de orice orientare spirituala, dar foarte rar cu baze stiintifice solide, raman fara rezultat cel mai adesea, sau nu satisfac pe deplin necesitatile oamenilor care se confrunta cu problemele vietii zi de cu zi.
Pe 5 octombrie Saturn intra in Scorpion, zodie pe care o va parcurge in urmatorii doi ani, si pe care o va parasi de Craciun in 2014. Ne putem astepta ca in aceasta perioada sa se nasca o noua orientare psihologica sau o alta abordare a actualelor discipline psihologice. Baza insa ramane teoria freudiana despre inconstient, cea de a doua teorie a lui Freud in care inconstientul este format din trei instante si al carui continut nu este exclusiv de natura sexuala. Asa cum Adler si Jung, si mai apoi Rogers sau Grof au formulat noi teroii, in baza descoperirilor terapeutice ale parintelui psihanalizei, si in aceasta perioada de tranzit saturnian prin zodia recunoscuta ca guvernatoare a inconstientului sa ofere umanitatii o noua perspectvia a legilor nevazute dupa care functioneaza fiinta umana. Este important de remarcat relatia de inconjunctie pe care Saturn o formeaza cu Uranus in Berbec. Pare a fi o relatie “in oglinda” cu momentul “nasterii” ca stiinta a Psihologiei.
Aud adesea ca Freud si Jung sunt “demodati”. Insa ei au deschis drumul spre o noua forma de cunoastere. Teoriile lor au fost imbunatatite si au dat nastere unora noi. Insa odata cu formularea stiintifica a inconstientului s-a nascut o noua paradigma in Psihologie. Si, asa cum Thomas Kuhn spunea in “Structura revolutiilor stiintifice”, “cand o paradigma nu mai poate oferi raspunsuri la intrebarile care se ridica, inseamna ca si-a incheiat misiunea si creaza locul necesar pentru formularea unei noi paradigme”. Mediul stiintific inca nu a epuizat paradigma despre inconstient nascuta odata cu psihanaliza. Asa ca ne putem astepta la un salt important in acest domeniu in urmatorii doi ani.