Andrei TzaddeAstro-Festival 2015

Aforisme astrologice

Aforismele nu sunt chiar reguli bătute în cuie, după cum par să creadă unii astrologi, acestea sunt mai degrabă îndrumări. Ele sunt folositoare în special când sunt înțelese și aplicate în cunoștință de cauză. Aforismele pe care le voi prezenta în acest material sunt alese în mod aleatoriu.

Aforisme date de Cardan

Jerôme Cardan(1501 - 1576)
Jerôme Cardan(1501 – 1576)

”Cei care au Luminariile nefericite în unghiuri vor fi capabili să se sinucidă.”

Prin „nefericite”, în acest context, se înțelege că ele se află în debilități esențiale și în aspecte dificile cu maleficele. Unghiurile sunt casele angulare.

Să zicem că Saturn în casa a X-a se află în careu cu Luna și Soarele aflate în Ascendent și în Descendent, iar Marte e în casa a IV-a, făcând careu cu aceleași luminarii. Interpretarea pe care o putem da opoziției dintre Soare și Lună poate fi, în unele cazuri, instabilitate emoțională sau emoții intense pe care nativul le experimentează. Cum maleficele aflate în unghiuri reprezintă evenimente negative, se poate trage concluzia că inabilitatea de a obține o slujbă (Saturn în casa a X-a) în combinație cu instabilitatea căminului (Marte în casa a IV-a) poate duce la emoții negative, iar intensitatea opoziției luminariilor poate împinge un om sensibil la gânduri suficient de negre încât să se gândească la sinucidere. Totuși, e nevoie de mai mult de-atât pentru ca omul să treacă la acțiune. Autorul e corect când spune că cei care au o astfel de configurație sunt capabili, dar nu a spus nimic de trecerea la fapte. Așadar, e necesar să discernem dintre ce poate face omul și ce face de fapt. Acesta e unul din cazurile în care autorul a lăsat deoparte alți factori, care puteau fi luați în considerare.

”Cei care au Saturn în opoziție cu Jupiter nu se vor bucura niciodată de pace, iar cei care au Coada Dragonului în conjuncție cu Jupiter vor fi rareori bogați.”

A nu se bucura niciodată de pace presupune o stare continuă de agitație sau de război, mai ales că acest aspect acoperă o generație, dacă includem aspectele de Semn. Acest aforism poate fi corect dacă te naști la începutul sau la mijlocul unui conflict, adesea acesta continuă pentru multă vreme. „Niciodată” e un cuvânt mai degrabă absolut, nu cred că trebuie luat ad litteram.

Partea a doua a aforismului e mai ușor de înțeles. Coada Dragonului (sau Nodul Sud al Lunii) are o natură malefică, similară cuplului Saturn-Marte, adică micșorează sau limitează acțiunile unei planete (ca Saturn) și le degradează sau distruge (ca Marte). Deci dacă Jupiter se află în conjuncție cu Nodul Sud, primul fiind semnificator general al bogățiilor, atunci e clar că nativul ajunge mai degrabă sărac decât bogat, dacă nu apar alte configurații planetare care să-l salveze, de aceea autorul a menționat „rareori”, tocmai pentru a fi explicit asupra faptului că nu toți cei care au această conjuncție vor fi, în mod neapărat, săraci. Majoritatea pot avea configurații care le vor anunța anumite mijloace de subzistență, dar puțini se vor bucura de lux.

”Semnele fixe dau învățătură, cu excepția Scorpionului; semnele comune, maniere și arta conversației, cu excepția Fecioarei; semnele mobile, bogății, cu excepția Capricornului; de unde rezultă că nativitățile rele sunt cele care au toate planetele în Fecioară, Scorpion și/sau Capricorn.”

Din câte am văzut, unele persoane cu Ascendentul în Fecioară chiar pot fi lipsite de maniere, mai ales în teme nocturne și în lipsa prezenței lui Saturn. Cele mai manierate persoane sunt cele cu Asc. în demnitate saturniană, iar Saturn este stăpânul acestuia sau în aspect cu stăpânul de domiciliu al acestuia ori în Asc.

Capricornul dă sărăcie datorită lui Saturn, semnificatorul acesteia, în timp ce Scorpionul preferă să inventeze povești decât să învețe istorie, fiindcă Marte se plictisește foarte ușor. De altfel, învățătura cere efort intelectual, ceea ce Marte nu ar depune niciodată.

De menționat că Semnele comune sunt mutabile în astrologia modernă, iar cele mobile sunt numite azi cardinale.

”Cel care are Luna în Taur în casa a II-a, separându-se de careul sau opoziția cu Jupiter și aplicând la trigonul cu Soarele, va avea bogății foarte remarcabile.”

Nu cred că este nevoie de explicație aici. Luna exaltată în casa banilor, separându-se de un aspect dificil cu semnificatorul general al bogățiilor și aplicând un trigon la semnificatorul nobilimii este o imagine care explică de la sine. De fapt, Luna era numită Prosperina de către grecii antici, iar aspectele dintre ea și Jupiter sunt considerate aducătoare de bogății.

”Când o malefică este poziționată în Descendent, nativul va fi expus marilor calamități. Dacă o malefică este în aspect cu un Luminariu debilitat în același loc, nativul — chiar dacă e prinț — va suferi mari necazuri.”

Având în vedere casa a VII-a, este foarte probabil să fie vorba de căsnicie. Însă casa a VII-a mai semnifică relații de colaborare, de prietenie strânsă, iar astrologii elenistici susțin că este și a călătoriilor în străinătate. Deci în aceste domenii pot apărea dezastrele prezise, nu sunt generale. Cu toate acestea, să nu uităm că rivalii pot fi distruși, dacă locul care-i semnifică este distrus. Aș zice că aforismul este corect pentru cei care pun relațiile pe primul loc. Este interesant că a spus „prinț” și nu „rege”, explicația fiind că în cazul regelui această poziție înseamnă războaie neîncetate, casa a VII-a fiind a războiului.

”Berbecul la răsărit anunță nativilor frumusețe și un caracter serios, calm, iar Scorpionul la horoscop îi arată drept mari mincinoși.”

Răsăritul și horoscopul înseamnă același lucru, Ascendentul, unul din semnificatorii caracterului. Acest aforism seamănă mai mult cu generalizarea practicată în predicțiile astrologice pe care le întâlnim deseori în mass-media. Putem presupune că e adevărat în multe cazuri, dar nu în toate. Dacă întâlnim pe cineva cu Ascendentul în Berbec, e ușor să ne dăm seama dacă se aplică în cazul lui/ei, însă nu e atât de ușor în cazul celor cu Ascendentul în Scorpion.

În cazul celor din urmă, ne putem considera avertizați. Marte, ca lord al Scorpionului, semnifică minciuna, secretele, manipularea și dramatismul. Aforismul pentru Ascendentul în Berbec e diferit, datorită faptului că Soarele își are exaltarea aici.

”Când Jupiter este în casa a VI-a, retrograd, iar lordul casei a II-a e peregrin, fără nici o stea fixă benefică, nativul va fi foarte sărac și nevoiaș.”

Semnificatorul bogățiilor în două debilități accidentale și stăpânul casei a II-a într-una esențială. Pot să spun că Jupiter în casa a VI-a, fără aspecte, anunță nativului multă muncă fără recunoaștere, fără promovare și cu plată târzie. Dacă Luna, Venus sau Soarele se află în casa a X-a, iar stăpânul casei a II-a are cel puțin trei demnități accidentale, atunci predicția poate fi opusă.

”Cel cu Marte în Ascendent va fi expus multor pericole și de obicei primește, la un moment dat, o măreață cicatrice sau tăietură pe fața lui.”

Acest aforism e printre cele mai cunoscute din literatura astrologică. Kepler avea Marte în Ascendent și, când l-a citit, a spus că va crede în astrologie doar după ce va păți ce i-a fost prezis. După ce nasul i-a fost tăiat, s-a apucat să studieze cu sârg astrologia.

”Mercur amestecându-și razele cu Marte e un argument important al unei morți violente.”

Amestecarea razelor este definiția unui aspect. Ce este interesant aici este faptul că autorul nu a menționat ce fel de aspect, indicând mai degrabă că orice aspect dintre Mercur și Marte e valabil. Marte, ca malefic, este oricum un indicator al unei morți violente.

Important de menționat: aspectul dintre Mercur și o planetă, fără nici o altă planetă care să aibă un aspect mai strâns, arată că acea planetă are putere accidentală, datorită faptului că Mercur devine o copie a acesteia. Așadar, dacă apare un aspect Mercur-Marte și este cel mai strâns pe care îl face Mercur, va trebui notat că Mercur devine un al doilea Marte. Cu alte cuvinte, tot ce face Marte (sau altă planetă în aceeași configurație) capătă proporții semnificative, chiar exagerate, excesive. Deci Jupiter nu este planeta excesului, cum spune astrologia modernă, ci Mercur. Poziția în semn și casă a lui Mercur poate fi interpretată ca și cum el ar fi altă planetă, în acest caz ca și cum ar fi Marte.

Sunt trei cazuri în care acest aforism poate fi aplicat în mod direct: Ascendent în Gemeni, casa VIII-a în Capricorn, exaltarea lui Marte; Ascendent în Fecioară, casa a VIII-a în Berbec; Asc. în Scorpion, casa a VIII-a în Gemeni.

”Dacă Jupiter și Luna, în oricare nativitate, sunt foarte chinuite, chiar dacă alte poziții sunt promițătoare, nativul va fi teribil de nefericit.”

Prin „foarte chinuite” e clar că se referă la ambele feluri de debilități, chiar și la aspecte dificile din partea altor planete. Totuși, țin minte cazul unei femei cu hartă diurnă, Luna în Vărsător și în casa a VIII-a, Jupiter în Capricorn și în casa a VII-a, conform acestui aforism ea ar trebui să fie nefericită. Autorul a făcut presupunerea că nefericirea vine de la lipsuri materiale, ceea ce este adevărat în cazul multora. Ea are lipsuri materiale, însă are și o căsnicie fericită ce durează de mulți ani. Cu siguranță, sunt și alți factori care merită luați în considerare pentru fericire.

”Când Venus este cu Saturn și îl privește pe Lordul Ascendentului, nativul este înclinat spre sodomie sau, cel puțin, va iubi femei în vârstă, nu prea favorizate, sau prostituate sărace și murdare.”

Expresia „Venus cu Saturn” se referă la conjuncție, iar a privi altă planetă e o referire la aspect. E important de menționat că — pentru multă vreme — conjuncția și aspectul erau considerate diferite. Conjuncția se bazează pe interacțiune, iar aspectul pe vizibilitate. De altfel, autorul a făcut un melanj al semnificațiilor planetare pentru a da o interpretare holistică. Dacă disecăm acest aforism, vedem că Venus se leagă de iubire, iar Saturn de persoane, lucruri sau situații inacceptabile sau respingătoare din punct de vedere social. Cel puțin, în secolul și țara lui Cardan, sodomia era pedepsită prin închisoare, tortură sau moarte, iar bărbații care iubeau femeile în vârstă sau prostituatele erau luați în derâdere de unii sau priviți cu scârbă de alții.

Mențiunea Lordul Ascendentului a fost făcută în așa fel încât conjuncția dintre Venus și Saturn să privească direct nativul, deoarece ar fi fost vorba de altceva dacă nu era acel aspect.

”Oricine este născut în ziua echinocțiului vernal la amiază, numai cu această mărturie, va deveni măreț în lume.”

Vă las să ghiciți ce vrea să spună autorul, e unul din cele mai ușoare aforisme.

”Jupiter foarte potent în harta natală întotdeauna promite fericire extraordinară, iar dacă el este în Mijlocul Cerului, în Capricorn, el oferă o mare porție de noroc prin violență și putere sub pretextul justiției, însă nativul va avea un sfârșit nenorocit.”

Prin „foarte potent” putem înțelege „în casă angulară”, împreună cu alte demnități. Este suficientă plasarea în casa a X-a ca acest aforism să fie aproape de adevăr. Partea a doua, care precizează Semnul în care își are căderea, de unde „sfârșitul nenorocit”, arată că violența și abuzul de putere sunt caracteristice acestui Semn, datorită faptului că este exaltarea lui Marte, semnificatorul acestor atribute. Aș adăuga că plasarea lui Jupiter în Scorpion, în Mijlocul Cerului, ar avea același rezultat, mai ales dacă este retrograd.

”Când Luna este în Mijlocul Cerului, în Capricorn, iar Saturn ori Marte în casa a IV-a, nativul va fi infam, iarăși mult mai rău dacă Marte-i în Taur și Luna în Scorpion, căci multe necazuri îl vor însoți de-a lungul vieții sale.”

Aici e cu dus și întors. Recepția mutuală, chiar dacă are loc prin opoziție, ar trebui să atenueze aceste predicții negative, mai ales dacă Luna și planeta opusă se află în aspecte cu beneficele. Dacă e să luăm aforismul ca atare, aș spune că într-o hartă diurnă poate fi atât de dramatic pe cât spune autorul, însă în cea nocturnă nu ar trebui să fie atât de rău. Ambele jumătăți ale aforismului menționează Luna în demnitatea lui Marte, în M.C. și în opoziție cu dispozitorul ei. E clar că Luna în Scorpion e mai rea decât în Capricorn, datorită faptului că Luna își are triplicitatea nocturnă în Capricorn. Deși se știe că Scorpionul este triplicitatea participantă a Lunii, autorul probabil nu a luat-o în calcul sau nu a considerat-o suficient de puternică.

Până acum am scris și comentat aforisme date de Cardan, acum voi reda și comenta aforisme din partea altor astrologi.

Alte aforisme

”Luna în conjuncție cu Saturn într-unul din unghiurile temei denotă o viață sfârșită în sărăcie, oricât de mare domn ar fi fost.”

Schöner a dat acest aforism, la fel și Cardan. Astrologii tradiționali din vechime nu erau atât de unitari în gândire pe cât se crede în ziua de azi, ei aveau păreri proprii, formate în urma studiului și experienței proprii, de aceea găsesc interesantă această coincidență. Dacă harta e nocturnă, sunt sigur că Saturn, ca semnificator al sărăciei și sfârșitului vieții, poate să dea o asemenea interpretare conjuncției cu luminătoarea de sectă contrară lui. Dacă harta e diurnă, nu știu dacă lucrurile ar fi fost aceleași, având în vedere că Saturn e mai blând în timpul zilei decât în cel al nopții.

Dacă cei doi astrologi au spus același lucru în urma observațiilor personale, presupun că secta nu contează în acest caz. Aș adăuga că și opoziția Lunii cu Saturn în case angulare ar da același rezultat, însă rămâne de văzut.

Aceeași coincidență am remarcat-o și la aforismul legat de Luna și Jupiter în debilități, doar că Schöner a spus că nativul va trăi în mizerie, fără referire la nefericire.

”Soarele în Berbec și în trigon cu Luna, ambii liberi și cruțați de influențe negative, arată că nativul va fi foarte bogat, va avea bunuri din belșug, va fi respectat și onorat de toți. Dacă nativitatea e diurnă, prevestirea se întărește.” — Albubather

Aforismul este destul de evident: Soarele în exaltare și în trigon cu Luminătoarea prosperității oferă o calitate înaltă vieții nativului, iar tema diurnă favorizează și mai mult Soarele, datorită Hayz-ului și a recepției pe care o oferă Lunii (ziua, Soarele stăpânește triplicitatea Semnelor de Foc). Noaptea, ar fi de preferat ca Jupiter să facă aspecte cu luminariile, datorită poziției acestora în triplicitatea sa nocturnă, însă nu pare necesar. Influențele negative din aforism, cu siguranță, sunt o referire la aspectele cu maleficele.

”Soarele în Leu, în Mijlocul Cerului, ridică nativul și învinge necesitatea, dar Luna în Rac, în Mijlocul Cerului, anunță avere variabilă și inconstantă.” — Autor necunoscut

Leul este semn fix, deci anunță o traiectorie previzibilă nativului care dorește să aibă un anumit statut social. „A învinge necesitatea” înseamnă că nativul reușește să se descurce singur.

Racul este cel mai inconstant semn al zodiacului, de aceea este numit semn schimbător, mobil.

”Luna în careu sau opoziție cu Saturn aduce o veste foarte supărătoare pentru nativ, fiindcă va fi sărac.” — Antoine de Villon

Se pare că aici nu e vorba strict de o anumită etapă a vieții. Nici măcar nu pomenește de casele angulare. De fapt, îmi aduc aminte de harta unui bărbat cu Luna în casa a IX-a și Saturn în opoziție cu ea, oricât de mult a încercat, mereu rămânea fără bani.

”Luna în casa a doua, aspectată de Marte și Saturn, anunță pierderea bunurilor și sărăcie.” — Junctin

Marte e un mare cheltuitor, iar Saturn e un mare invidios. Dacă nativul dorește să pară mai bogat decât este, iată rețeta pentru un dezastru financiar. De obicei, parveniții tind să aibă astfel de configurații planetare în hărțile lor natale, mai ales dacă maleficele sunt în aspect cu stăpânul Asc., pe lângă cele menționate în aforism.

”Dacă triplicitatorii Luminariului condițional (Soarele în hartă diurnă sau Luna în cea nocturnă) sunt primul în a II-a și al doilea în a III-a casă, se anunță o prosperitate permanentă și o eliberare sigură de toate grijile.” — Hermes Trismegistus

De exemplu, Soarele în Taur și în casa a XI-a, conform acestui aforism, Venus ar trebui să fie în casa a doua, iar Luna în casa a III-a.

Alt exemplu, Luna în Berbec și în casa a X-a, în hartă nocturnă ar trebui să fie Jupiter în casa a II-a și Soarele în a III-a.

Sunt trei posibile explicații pentru implicarea casei a III-a în interpretarea prosperității. Prima este că e bucuria Lunii, deci are legătură cu ea și cu ce semnifică aceasta în general. A doua explicație este că e a doua casă după a II-a, semnificând acumularea banilor și bunurilor de-a lungul vieții, precum economiile în conturi bancare și depozitele de obiecte vechi, cu valoare sentimentală.

Primul triplicitator vorbește de prima parte a vieții, iar al doilea de a doua parte a vieții.

A treia explicație este că traducerea poate fi greșită, fiindcă nu se menționa că era vorba de Case într-o altă traducere (în engleză), iar traducătorul englez a făcut presupunerea că era vorba de aspectele dintre triplicitatori, în sensul că primul triplicitator face aspect cu al doilea, iar cel din urmă cu al treilea. De aceea e nevoie de atenție în acest caz.

”O mare prosperitate este asigurată când triplicitatorii Luminariului condițional sunt în unghiuri sau în case succedante, în propriile locuri, fără aspecte negative ale maleficelor. Iar dacă stăpânul Asc. e favorabil și benefic, șansele vor crește și mai mult.” — Hermes Trismegistus

„În propriile locuri”, adică în domiciliu sau în exaltare. După cum observați, stăpânul Asc. poate fi un factor decisiv, datorită faptului că nativul însuși trebuie să contribuie la propria sa bunăstare, altfel tot ce a acumulat poate să se risipească în timp (Saturn) sau brusc (Marte). De altfel, am întâlnit Asc. și stăpânul acestuia în scrierile astrologilor despre bani sau lipsa acestora.

Un exemplu: Soarele în Gemeni, în casa a IX-a, are doi triplicitatori, Saturn și Mercur, primul fiind în casa a IV-a și al doilea în casa a IX-a. Ambii sunt în domiciliu. Venus, stăpâna Asc. aflat în Balanță, e în Berbec și în careu cu Marte în exaltare, deci avem o planetă benefică și în recepție cu dispozitorul ei, adică favorabilă nativului. Însă Marte face conjuncție cu Saturn, primul triplicitator al Soarelui, ceea ce înseamnă că prosperitatea nu este atât de mare, însă nici nu se pune problema sărăciei. Avem un nativ care s-a descurcat în viață, având un început modest sau mediocru.

În concluzie, tot ce am comentat până acum arată că Luna e prima care trebuie analizată în ceea ce privește viața materială, în timp ce Soarele merită analizat pentru a vedea dacă deciziile pe care nativul le ia vor fi favorizate sau nu pe plan material (în general, luminariul condițional semnifică viața și norocul nativului, în timp ce nativul însuși e semnificat de Asc.), iar Asc. și stăpânul acestuia nu sunt de neglijat în nici o interpretare, mai ales că deciziile pe care le ia nativul, împreună cu circumstanțele acestora (care se văd îndeosebi cu ajutorul Semnului și aspectelor), sunt semnificate de stăpânul Asc. Pe de altă parte, dacă vrem semnificații spirituale, ne uităm la luminariul contrar sectei (Soarele în temă nocturnă sau Luna în cea diurnă).

ANDREI TZADDE

Material prezentat în cadrul simpozionului Astro-Festival Craiova, iunie 2015

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close