Andrei TzaddeAstro-Festival 2015

Misterul evoluției spirituale

Foto: Steve Grant
Foto: Steve Grant

Astrologia este fascinantă, nici un practicant al acesteia nu contestă acest lucru. Te poți uita la harta natală a unui individ și-i poți arăta diverse lucruri legate de evenimentele vieții sale, trasate în linii mari. Astrologia modernă, însă, se concentrează destul de mult asupra aspectului interior, deseori în dauna celui exterior, lăsând multe întrebări fără răspuns. De multe ori, analiza aspectului interior presupune că omul este la fel toată viața lui, când — de fapt — el se schimbă de-a lungul vieții sale. Unii oameni evoluează brusc, alții încet, însă nimeni nu rămâne pe loc. Există și cazuri rare în care omul involuează, deci nu trebuie să presupunem că toți merg în aceeași direcție.

Avem o întrebare: cum evoluează omul? Mai ales cel care vine în fața ta, care îți cere o analiză astrologică. Dacă vă gândiți la Nodurile Lunii, renunțați la ele! Ele nu arată deloc evoluția, ci cuplul karma-dharma, care este tangențial, un vehicul ce transportă sufletul din trecut spre viitor. Această tranziție temporală nu garantează deloc evoluția, care presupune înțelegere. Aceasta din urmă este aparent intelectuală, însă e vorba de două aspecte ale sufletului, esențiale pentru evoluție: cel emoțional (sau perceptual) și cel noetic (sau rațional).

Emoția și rațiunea în harta natală

Ca să putem răspunde cât mai clar la această întrebare, este necesar să observăm în harta natală cele două aspecte menționate. Acestea sunt:

tabel1-tzadde

După cum observați, semnificatorii aspectului emoțional al sufletului sunt aceiași care semnifică aspectul fizic, exterior. Sunt sigur că ați observat că emoțiile își fac simțită prezența prin intermediul gesturilor și acțiunilor pe care le exprimăm în planul fizic, devenind vizibile (sau chiar audibile) prin intermediul corpului nostru.

În esență, avem un corp fizic condus de un suflet invizibil, reprezentat în mod filosofic de nous, partea noastră rațională, de obicei o combinație între minte și personalitate. Același corp este influențat de emoții, iar felul în care emoțiile ne afectează ne poate defini personalitatea în timpul creșterii trupului, care ne poate influența deciziile viitoare. Deci toți cei șapte semnificatori din tabelul de mai sus devin esențiali pentru analiza evoluției spirituale a omului.

Luna reprezintă schimbarea, creșterea, curiozitatea, transformarea continuă. Soarele reprezintă forma finală sau, cum s-ar spune, „ești ceea ce ești”. De-a lungul copilăriei și adolescenței trecem prin evenimente și interacționăm cu oameni care ne schimbă și ne modelează continuu, iar la 28–30 de ani ne maturizăm și avem o personalitate suficient de clară, însă în continuare schimbătoare. Evoluția nu încetează odată cu definirea personalității. Aceasta este numai o parte din evoluție. Tranziția de la Lună la Soare te ajută să devii ceea ce ești. Când aspectele dintre Lună și Soare sunt dificile, tranziția este dificilă, iar când sunt armonioase, aceasta este ușoară. Dacă Luna și Soarele sunt în semne disjuncte, această tranziție poate avea loc brusc, fără avertisment.

Atenție, Soarele nu reprezintă personalitatea, ci definirea personalității. Personalitatea este partea vizibilă a noastră, deci se vede mai mult prin Ascendent, prin eventuala planetă aflată în el și prin stăpânul Ascendentului (temperamentul are o metodă proprie de calcul și e o parte din personalitate.) Soarele se leagă mai mult de partea invizibilă a noastră, de spirit, e partea divină din noi pe care nimeni n-o vede, nici măcar noi înșine. Soarele, prin nous, contribuie la personalitate.

Aici merită menționat faptul că fiecare om are spirit, care este o scânteie divină, ceea ce poate arăta faptul că toți suntem copiii lui D-zeu, noi fiind în El și, simultan, El în noi.

Ascendentul reprezintă corpul fizic, iar stăpânul Ascendentului este „șoferul” trupului sau, cum obișnuim să-i spunem, sufletul. Ce vedem în exterior este exprimat de interior. Ce se întâmplă în exterior poate afecta interiorul și viceversa.

Stăpânul Ascendentului: poziţionare şi influenţe

Dacă stăpânul Ascendentului se află în casă angulară, putem spune că nativul lasă lumii o impresie suficient de puternică încât să fie memorabil, chiar dacă nu este proeminent din punct de vedere social. Evoluția este mai degrabă dificilă, mai ales dacă încăpățânarea este o trăsătură dominantă de caracter.

Dacă se află într-o casă succedantă, aici e cu dus și întors. Dacă se află în casa a 5-a sau a 11-a, viața e blândă cu el și are prieteni care îl cunosc bine, ceea ce poate duce la o evoluție lentă. Dacă se află în casa a 2-a sau a 8-a, avem de-a face cu un nativ greu de înțeles de ceilalți, ceea ce poate duce la o evoluție bruscă în anumite puncte cheie ale vieții. De obicei, primește mai multe necazuri decât bucurii, dar reușește să aibă impact asupra celor apropiați, precum cei cu stăpânul Asc în alte case succedante. Cei cu stăpânul Ascendentului în oricare casă succedantă, însă, nu lasă o impresie atât de puternică pe cât o fac cei cu guvernatorul în case angulare.

Dacă stăpânul Ascendentului se află într-o casă cadentă, impactul e mult mai slab în timpul vieții. Dacă acesta se află în casa a 6-a sau a 12-a, primește multe necazuri și foarte puține bucurii. Evoluția este extrem de dificilă, însă bruscă (în cazuri rare, chiar uriașă) într-un punct cheie al vieții. Dacă se află în casa a 3-a sau a 9-a, nativul evoluează lent. În orice caz în care stăpânul Ascendentului se află într-o casă cadentă, lumea are impact asupra lui, adaptându-se mult mai ușor mediului înconjurător decât o fac cei cu stăpânul Ascendentului în alte case. Prin urmare, se poate spune că aspectul perceptual este predominant în acest caz, mai ales dacă și Soarele este cadent. Pot exista excepții datorate plecării în altă țară, caz în care nativul va avea impact asupra locului străin, sau datorită exaltatorului Ascendentului în casă angulară, ori a luminariilor în oricare din cele patru case angulare sau cele două succedante după meridian.

Relaţia dintre PF şi PS şi tipul de evoluţie

Partea Fortunei și Partea Spiritului sunt cele care decid, într-o măsură destul de mare, cum va fi evoluția spirituală a individului. Dacă se află în semne compatibile (aer și foc, apă și pământ, aer și apă sau foc și pământ), evoluția este lentă, iar dacă se află în semne incompatibile (apă și foc, aer și pământ sau în semne disjuncte), evoluția este bruscă.

Partea Fortunei reprezintă circumstanțele, iar cea a Spiritului reprezintă deciziile pe care le luăm și care pot influența viitoarele circumstanțe, mai ales dacă PS are un coeficient suficient de mare, minim 15 puncte; în caz contrar, se interpretează PS ca și cum ar fi PF și stăpânul acesteia ca și cum ar fi PS.

Aspectul material al vieții noastre este evident, în timp ce cel spiritual este subtil, de multe ori necesitând învățare pentru a-l înțelege. Trăim o viață în materie pentru a învăța diverse lucruri necesare înțelegerii noastre. De multe ori învățăm prin contrarii: discordia ne ajută să apreciem pacea, boala ne ajută să apreciem sănătatea și altele. Însă nu ne oprim numai la aprecierea unor circumstanțe pozitive, ci — prin extensie — ajungem să-i apreciem și pe cei care stau alături de noi la necaz.

Evoluţia cu ajutorul celorlalţi: Vertex

Acum ajungem la partea a doua a evoluției. Nu evoluăm doar prin noi înșine, încercând să ne descurcăm singuri printr-o încurcătură de circumstanțe, ci și cu ajutorul altora. Ideea de ajutor spiritual, însă, este extrem de diferită de sensul cu care suntem obișnuiți. Ajutorul este de fapt cel care aduce cele mai dificile circumstanțe din viața noastră, tocmai ca să vedem că putem fi mai puternici și mai buni decât am crezut că putem fi. Se poate vedea, din punct de vedere astrologic, dacă o persoană importantă din viața noastră este acel ajutor spiritual de care vorbesc aici.

Evoluția prin interacțiunea cu ceilalți este un mister pe care mulți astrologi încearcă să îl rezolve prin astrologia karmică, folosindu-se de anumite superpoziții care se găsesc prin sinastrie. Dar sinastria karmică nu garantează că o relație dintr-o viață anterioară va funcționa la fel și în prezent, deci este o abordare mai degrabă hazardată. În cel mai bun caz, vezi o relație care va fi într-un fel în viața prezentă, iar precizarea că e karmică nu e de mare ajutor.

După cum știți, nu ar trebui să aduc în discuție un element pe care mulți astrologi pasionați de astrologia tradițională îl ignoră complet, considerându-l o găselniță a astrologiei moderne. Același lucru l-am făcut și eu, până când o persoană cu abilități mediumnice mi-a spus că era folosit în Atlantida, iar astrologii de-acum câțiva zeci de ani și-au amintit de el. Vorbesc de Vertex.

Cu siguranță ați observat că Vertex se plasează în casele 5, 6, 7, 8 și 9. Nu apare niciodată în emisfera estică, fiindcă acolo este Anti-Vertex, întotdeauna la 180° de Vertex. Am văzut descrieri de genul „Ascendentul electric”, însă mi s-a părut ciudat, fiindcă nu apare niciodată aproape de Ascendent, ci — dimpotrivă — e mai degrabă un fel de Descendent spiritual. Mediumul care mi-a spus de Vertex are cunoștințe astrologice și mi-a demonstrat cum se poate vedea evoluția prin interacțiune umană cu ajutorul Vertexului.

După cum am spus, Vertex servește ca un fel de Descendent spiritual. Pentru a intra în acțiune (sau pentru a fi activat), acesta trebuie să fie în interacțiune (sau aspect) cu un luminariu, cu Ascendentul sau cu stăpânul Ascendentului persoanei cu care se face sinastria. Personal, aș include și Partea Fortunei și cea a Spiritului altei persoane, însă merge și Mijlocul Cerului pentru cei care nu le folosesc.

Doresc, însă, să atrag atenția asupra unui amănunt destul de important: ASC, MC, PF, PS și Vertex nu pot face aspecte, ci doar le primesc din partea planetelor. Prin urmare, Vertex nu poate face trigon sau careu cu Ascendentul, ci cu stăpânul acestuia (fiindcă primește aspectul), însă poate fi în conjuncție cu Ascendentul. Astrologii clasici nu considerau conjuncția un aspect în felul cu care suntem obișnuiți, pentru ei era mai degrabă un semi-aspect, fiindcă aspectul se bazează pe vizibilitate, în timp ce conjuncția se bazează pe interacțiune. Așadar, se poate spune că sinastria — cel puțin în acest caz — se concentrează mai mult asupra conjuncțiilor și mai puțin asupra aspectelor. Dacă vrem, ne putem limita numai la conjuncții.

Exemple: hărţi ilustrative

Să vedem primul caz, în care doi prieteni buni s-au despărțit în urma unei neînțelegeri.

harta1-tzadde
Prima persoană are ASC în Gemeni, cea de-a doua are Soarele conjunct cu Vertex în același semn, prima persoană are Marte conjunct cu Vertex în Scorpion, cea de-a doua persoană are ASC în același Semn, iar acesta e primul indiciu. Al doilea este Luna celei de-a doua persoane în careu cu conjuncția Marte-Vertex a primei persoane. Al treilea ar fi stăpânul ASC primei persoane în opoziție cu conjuncția Soare-Vertex a celei de-a doua. Circumstanțele neînțelegerii au de-a face cu evenimentele majore ale vieții celei de-a doua persoane, iar prima persoană a atins o rană veche, care a dus la despărțire. Din punct de vedere social, ce a făcut prima persoană pare condamnabil, însă din punct de vedere spiritual, tot ce a făcut aceasta a fost să puncteze că cea de-a doua persoană nu și-a vindecat rana. Dacă a doua persoană înțelege acest lucru, poate evolua.

Dacă vrem să vedem cum va evolua, ne putem uita la harta celei de-a doua persoane.

harta2-tzadde

După cum se observă, are Luna în Vărsător și Soarele în Gemeni, deci perioada copilăriei și adolescenței a fost cât se poate de confortabilă. Cu ASC în Scorpion și Marte în Taur, am putea spune că persoana are impact asupra multor oameni, mai ales datorită faptului că lucrează în justiție. Semnele fixe în care se află Ascendentul și stăpânul acestuia sugerează intransigență, atât din punct de vedere emoțional, cât și rațional, deci evoluția spirituală va fi una dificilă, lucru demonstrat de evenimentele prin care a trecut. Partea Fortunei se află în Rac, iar cea a Spiritului este în ultimele grade din Vărsător, dacă ora este corectă, iar situația care a rănit-o în perioada maturizării pare să o confirme, deoarece a fost o situație bruscă și neașteptată. Persoana din sinastria de mai sus nu a făcut decât să-i amintească de acea situație din cauza unei scăpări.

Ca să fie clar, situația ce a produs rana e din viața prezentă, nu are legătură cu vreuna anterioară. În cel mai bun caz, se poate spune că cei doi s-au cunoscut într-o altă viață.

Următorul caz e al unei trădări dintre prietene.

harta3-tzadde

Prima persoană, să-i spunem A, are ASC în Rac, iar cea de-a doua, B, are ASC în Leu. În cazul Racului cu Luna disjunctă, putem lua în considerare exaltatorul semnului ca stăpân, deci în cazul lui A putem spune că Jupiter e stăpânul ASC și se află în conjuncție cu Vertex al lui B, care se află în conjuncție cu Descendentul lui A. Soarele lui A, luminariul esențial, se află în trigon cu Vertex al lui B. Vertex al lui A primește trigon din partea lui Marte al lui B, iar acesta din urmă primește prin recepție același Vertex.

Doresc să fac o paranteză legat de Jupiter ca înlocuitor al Lunii cu privire la guvernarea Racului. Luna este în Vărsător, semn disjunct cu Racul, adică Vărsătorul și Racul nu se aspectează deloc, ceea ce face Luna absentă față de ASC. În absența stăpânului obișnuit, o altă planetă îi ia locul, de obicei exaltatorul. În acest caz, Jupiter. Dacă semnul are stăpân absent, însă nu are exaltator, atunci triplicitatorul este cel care conduce semnul.

În termeni umani, semnul este ca un regat, unde stăpânul e rege, exaltatorul prim-ministru și triplicitatorul un ministru specializat. Dacă „actorul” cu rangul cel mai mare e absent, cel cu rangul imediat inferior îi ia locul, ca în cazul oricăror treburi lumești. Chiar și în familie se aplică același lucru: dacă părinții sunt plecați, copilul cel mai mare preia responsabilitatea de a avea grijă de frații mai mici. Acum închei paranteza.

B a trădat încrederea lui A prin promisiuni încălcate și comportament grosolan, lucruri considerate inacceptabile din punct de vedere social. Dacă ne schimbăm perspectiva, vedem că agresoarea, B, a ajutat-o pe A să evolueze mai rapid (conjuncția Vertex-Jupiter în Semn mobil).

Doresc să atrag atenția asupra unui punct. Nu toate agresiunile sunt utile evoluției. Dacă nu toate, atunci care sunt? Cele plănuite dinainte de naștere. Cele neplănuite sunt de obicei avertizate prin semne, oameni sau chiar apar manifestări ori evenimente care sunt considerate miraculoase și le împiedică. Prezența Vertexului în conjuncțiile cele mai importante din sinastrie ne ajută să le vedem pe cele plănuite în plan spiritual.

Acum, să vedem harta lui A.

harta4-tzadde
Luna în Vărsător și Soarele în Taur se află în careu și au anunțat dificultăți nativei, mai ales în copilărie și adolescență. Lucrul interesant și trist este că părinții au respins-o toată viața, ceea ce cu siguranță a dus la multe dificultăți în acea perioadă timpurie. O altă mărturie a respingerii părinților (mai grăitoare, din punctul meu de vedere) este Jupiter, stăpânul ASC, în semn disjunct cu Saturn (almutenul casei a 4-a), ceea ce arată că Saturn este în aversiune față de Jupiter. Stăpânul ASC în casă angulară arată, din nou, impact asupra multora, mai ales datorită faptului că ea lucrează cu mulți copii, înainte lucra cu mulți oameni. Faptul că ASC și stăpânul acestuia se află în semne mutabile arată, în general, o evoluție rapidă, iar faptul că se află în semne opuse arată dificultăți. Același lucru se poate spune și în legătură cu cele două părți, a Fortunei și a Spiritului, cea din urmă fiind în Balanță.

Următorul caz este unul relațional, în care o fată și un băiat au multe de învățat și de rezolvat.

harta5-tzadde
Cei doi s-au născut la două luni diferență, băiatul având Soarele în Taur și Luna în Săgetător, iar fata Soarele în Rac și Luna în Pești, ambii având ASC în Rac. Vertex al amândurora se află în conjuncție cu Luna lui și în careu cu Luna ei, în ambele cazuri stăpână a Ascendentului. Nici unul nu știe ce se va întâmpla în viitor, fiindcă nu am spus nimic, deși cunosc fata de multă vreme. Știam dinainte să aflu de Vertex că fata va fi înșelată de băiat, iar ea va suferi mult. Am simțit că nu trebuia să spun nimic, deși nu aveam idee de ce. Acum, când mă uit la Vertex din sinastrie, îmi este foarte clar că această tragedie este parte din înțelegerea dinainte de nașterea lor. Practic, băiatul este o lecție de viață pentru fată.

Să vedem cum va evolua fata.

harta6-tzadde

Putem spune că ea va evolua foarte încet: Soarele și Luna în trigon, Părțile Fortunei și Spiritului în semne de Apă, ASC și stăpânul acestuia în trigon de semn. Îmi vine să cred că îi va fi extrem de greu să treacă peste ce o așteaptă.
Paranteză deschisă. Deși am folosit sistemul de case pe semne întregi în exemplele date, recomand folosirea sistemului Placidus pentru interpretarea spirituală, în timp ce sistemul Whole este recomandat pentru interpretarea vieții materiale. Paranteză închisă.

Cazuri ca acestea de mai sus sunt foarte multe. Ce contează cel mai mult este să ținem cont de faptul că nu tot ceea ce ni se întâmplă trebuie să ne dea motive să păstrăm sentimente negative față de alți oameni, indiferent de ceea ce au făcut, pentru simplul motiv că viața e trecătoare și la următoarea încarnare vom uita, ca de fiecare dată. Ce rost are să ne credem mai buni ca alții, când nici măcar nu ne auto-examinăm? De fapt, introvertiții încearcă să se examineze pe ei înșiși, însă de multe ori ajung să discute în minte despre alți oameni… Spuneți-mi că nu-i așa! Ne comparăm adesea cu alții, fiindcă vrem să vedem că suntem mai buni ca alții, măcar dintr-un punct de vedere, dacă nu chiar din toate. Această tendință de a ne compara mereu cu ceilalți duce la probleme și frici de tot felul. Când vom învăța că nu are rost să ne comparăm cu nimeni, că nu trebuie să avem așteptări nerealiste, poate atunci vom trăi într-o lume mai bună, o lume diferită de cea în care trăim azi. După ce vom ajunge să trăim în acea lume nouă, vom găsi noi căi de a evolua.

ANDREI TZADDE

Material prezentat în cadrul simpozionului Astro-Festival Craiova, iunie 2015

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close