Circuitele planetare închise – studii de caz
În practica astrologică, după trasarea unei hărţi astrale (astrogramă sau astrotemă), urmează etapa interpretării. Urmăm acei paşi care sunt deja o rutină pentru astrologii cu experienţă şi care pot fi destul de diferiţi, de la un practician la altul, în funcţie de stilul personal. Fiecare aplică sistemul de case preferat, se verifică distribuţia planetelor, se sesizează anumite tendinţe.
Atunci când se analizează, într-o astrogramă, poziţionarea planetelor şi guvernatorii caselor, se caută şi dominantele astrogramei. În mod uzual, dominantele unei hărţi astrale sunt planetele plasate în domiciliu sau exaltare, planetele angulare (sau conjuncte cu cuspidele majore – Ascendent, Mijlocul Cerului, Descendent, Fundul Cerului – chiar dacă sunt plasate în case cadente), planetele aflate în conjuncţie cu luminariile (Soare şi Luna). Cea mai puternică dominanţă rămâne însă cea dată de planetele aflate în domiciliu sau în exaltare.
Există însă astrograme în care, mergând pe firul guvernatorilor, nu ajungem la o dominantă sau măcar la o recepţie mutuală ori la un regent global (o planetă care să le guverneze pe toate celelalte). În astfel de situaţii apare un gen de „circuit închis” sau o „buclă”, de natură a crea dificultăţi posesorului acelei astrograme natale. Iată, mai jos, o astfel de astrogramă:
Vorbim deci despre un nativ Taur cu Ascendent în Gemeni. Mergând pe lanţul guvernatorilor remarcăm: Soarele şi Mercur din Taur sunt guvernate de Venus din Rac; Venus şi Jupiter din Rac sunt guvernate de Luna din Leu, iar Luna din Leu este guvernată de Soarele din Taur. Prin urmare, toate planetele din astrogramă sunt guvernate, direct sau indirect, de către Soare, Lună şi Venus. Acest trio planetar face legea în această astrogramă, deci nativul operează predominant cu latura de dinamism, personalitate, masculinitate (Soare), corelată cu latura sentimental – financiar – artistică (Venus), corelate ambele cu latura emoţional – imaginativă (Luna). Energia se mişcă aici, în circuitul Soare – Venus – Luna, ca într-un cerc vicios sau, mai popular spus, „o învârtire în jurul cozii”. Astfel poate apărea un stres mental şi emoţional (care poate fi generat de o relativă lipsă de control asupra propriei vieţi, în contextul unor dependenţe relaţionale intense, mai ales de persoane de sex feminin), care poate face dificilă stabilirea unor strategii ferme de viaţă, care să fie urmate în mod consecvent.
Dacă privim harta mai atent, găsim totuşi o „portiţă” de ieşire prin analiza decanilor. Astfel, Saturn din Berbec este guvernat de Marte din Balanţă. Dar Marte se află în decanul al doilea al Balanţei, adică Vărsător din Balanţă. Marte în Vărsător este guvernat, tradiţional, de Saturn, care este plasat în Berbec. Deci este vorba de o recepţie mutuală Marte – Saturn, care funcţionează ca o conjuncţie şi se poate interpreta ca şi „voinţă şi iniţiativă pline de perseverenţă, acţiune constantă, bazată pe o strategie înţeleaptă, cu abilităţi de lider”. Prin urmare, tandemul Marte – Saturn funcţionează ca o alternativă la circuitul închis Soare – Venus – Luna, putând conferi disciplină fermă, eficienţă, realizări practice, o bună utilizare a factorului timp.
Examinăm acum cea de a doua astrogramă, în care este vorba despre un nativ Balanţă cu Ascendent în Fecioară. Urmărim şi aici lanţul guvernatorilor. Soarele din Balanţă este guvernat de Venus din Fecioară; Venus are ca guvernator pe Mercur din Scorpion, Mercur este guvernat de Marte din Săgetător; Marte este guvernat de Jupiter din Leu, iar Jupiter din Leu este guvernat de Soarele din Balanţă. Circuitul este aici mai larg decât precedentul – Soare – Venus – Mercur – Marte – Jupiter, adică o buclă închisă formată din 5 planete. Acest nativ operează cu dinamismul şi masculinitatea (Soare), corelate cu latura sentimental – artistic – financiară (Venus), corelate cu latura mentală, raţională (Mercur), corelate cu voinţa, forţa de a acţiona (Marte), corelate cu filozofia de viaţă (Jupiter).
Celelalte planete din hartă (Luna, Uranus, Saturn, etc.) sunt guvernate de cele angrenate în circuitul planetar închis. Şi aici putem vorbi despre stres, cercuri vicioase, variate dependenţe relaţionale, dificultăţi de a urma strategii ferme, în mod eficient şi independent. Dacă privim însă cu atenţie harta, examinând şi guvernatorii moderni, şi decanii astrologici, găsim şi aici portiţe de ieşire din “rotaţia în jurul cozii” (asemeni căţeilor care vor să muşte propria coadă).
Astfel, Mercur din Scorpion este guvernat de Pluton din Fecioară, iar Pluton este guvernat de Mercur. Deci am găsit o recepţie mutuală, care funcţionează ca un tandem, ca o conjuncţie. Problema este de a conştientiza şi folosi acea putere de transformare şi forţă ocultă pe care le aduce Pluton. O altă posibilitate este tandemul Marte – Jupiter: Marte se află în Săgetător (este guvernat de Jupiter), iar Jupiter se află în decanul de Berbec din Leu (guvernat de Marte). Se poate lucra aici cu mult dinamism, inţiativă (Marte), pe baza unor doctrine sau principii corecte (Jupiter), într-un mod optimist şi eficient. Relaţia bună dintre Marte şi Jupiter este susţinută şi de trigonul dintre cele două planete (iar Soarele se află la mică distanţă de punctul median Marte – Jupiter).
În concluzie, buclele sau circuitele închise planetare nu sunt o dramă. Folosind diferite demnităţi planetare (decani, termene, etc.), sau guvernatorii moderni (Uranus, Neptun, Pluton), putem găsi portiţele de ieşire sau supapele de descărcare a tensiunilor. Important este ca noi să ajutăm clientul să înţeleagă sursa stresului său (un posibil circuit închis), să îi indicăm posibilele resurse sau mijloace de ieşire/susţinere/rezolvare (în maniera mai sus indicată) şi să-l ghidăm să conştientizeze aptitudinile pe care poate încă nu le-a utilizat (energia planetelor transpersonale, de exemplu).