EfemereMihaela Dicu

Atentatul de la Charlie Hebdo. Repere astrologice

not-afraid-charlie-hebdo

Era miercuri, după Anul Nou. Membrii redacţiei Charlie Hebdo se reuneau pentru întâia dată în 2015. În mod normal, miercurea era dedicată şedinţei de redacţie, aşa că urmau să se apuce de treabă. Charb, Cabu, Honoré, Tignous, Wolinski, Elsa, Maris şi alţii se aflau în sala de conferinţe, în jurul mesei. Deocamdată, încă se relaxau, într-o atmosferă caldă şi veselă: se făcea schimb de urări, prăjiturele şi alte delicatese. Fiecare venise cu câte ceva bun. Cabu adusese o bucată zdravănă de jambon uscat din care îşi trata colegii şi, mai ales, pe Lila, căţeluşa revistei, care, dintre toţi, pe el îl iubea cel mai mult. Sigolène adusese un chec cu cacao, pe care acum îl tăia felii în chicinetă.

Iniţial, au avut impresia că se aude un zgomot de petarde…

Era miercuri, 7 ianuarie, în jur de 11:30, când doi bărbaţi mascaţi şi înarmaţi cu pistoale-mitralieră Kalașnikov au năvălit în sediul săptămânalului Charlie Hebdo, strigând „Allah Akbar” şi au începu să tragă. În atacul terorist au pierit 10 membri ai redacţiei şi 2 poliţişti, iar alţi 10 redactori au fost răniţi, dintre care 4 grav.

REPERE ASTROLOGICE

Dacă aş avea suficient timp şi dacă aş face din asta un obiectiv, cred că aş putea scrie un întreg volum cu analize astrologice pe marginea acestui tragic subiect. Există foarte multe hărţi ce pot fi cercetate şi multe tehnici de lucru sau metode de abordare. În cele ce urmează, mă voi rezuma însă doar la a trece în revistă câteva repere.

Notă: am folosit sistemul de case antic sau sistemul caselor pe semne întregi („whole”) şi stăpânii tradiţionali ai semnelor (Marte pentru Scorpion, Saturn pentru Vărsător şi Jupiter pentru Peşti).

Harta atentatului de la Charlie Hebdo – 7 ianuarie 2015, 11:30, Paris

harta-atentat-charlie

Careul Uranus – Pluto

Atacul de la Charlie Hebdo se produce pe fundalul violent al careului Uranus – Pluto. Aspectul este strâns, cu orbul mai mic de un grad, şi aplicant, deci foarte activ. Se va perfecta în martie şi este ultimul dintr-o suită de 7 astfel de careuri, desfăşurate începând din 2012. Este vorba despre un aspect profund transformator, dar cu înalt potenţial conflictual, distructiv, violent, traumatic, tulburător, bulversant. De câte ori orbul se strânge foarte mult, efectele devin mai puternice, mai vizibile. De asemeni, ele se produc cu o mai mare virulenţă atunci când o altă planetă, mai rapidă, face aspect dur (conjuncţie, careu, opoziţie) cu Uranus şi/sau Pluto.

În perioada când se petrece atentatul de la Charlie Hebdo potenţialul violent este întărit de implicarea nodurilor lunare şi de tranzitul Soarelui: Pluto este conjunct cu Soarele, ambii fiind în careu cu nodurile, iar Uranus este conjunct cu Nodul Sud.

Careul Saturn – Neptun

Neptun a intrat în Peşti în 2012, dar, datorită încetinelii cu care se deplasează şi a jocului retrogradărilor, la momentul atentatului se află încă în primele grade ale zodiei. Saturn a intrat în Săgetător pe 23 decembrie 2014, formând de la bun început un careu aplicant cu Neptun. Saturn e simbolul cristalizării, Neptun cel al dizolvării. Saturn e lucid şi practic, Neptun e confuz şi mistic. Saturn are simţul strategiei, Neptun pe cel al utopiei. Este lesne de înţeles de ce disonanţele Saturn – Neptun creează un fundal derutant şi dă apă la moară confuziei, ideilor utopice, idealismului bolnav, tendinţelor mistice aiuritoare şi distructive. Înclinaţiile religioase ale configuraţiei sunt accentuate de situarea celor doi în Săgetător şi Peşti, zodii patronate de Jupiter, semnificatorul religiei, între altele.

Opoziţia dintre Jupiter şi planetele din Vărsător: Mercur, Venus, Marte

Sus-numitul Jupiter, în Leu din vara lui 2014, este şi mai înflăcărat şi activ, acum, că se află într-un semn de foc. Când este prost aspectat, poate să piardă măsura, devenind periculos. Opoziţia cu agresivul Marte părea să se apropie de destrămarea completă, când în Vărsător au apărut forţe proaspete: Venus şi, apoi, Mercur. Axa Leu -Vărsător s-a tensionat, s-a dezechilibrat, cu Jupiter cu tot. Ghiontul care avea să o dezechilibreze complet a fost alăturarea Lunii la polul jupiterian din Leu.

Punând totul laolaltă, la momentul precis al atacului, avem:

  • careul Uranus – Pluto activat de Soare
  • distonanţele jupiteriene activate de Lună
  • careul Saturn – Neptun activat de amplasarea angulară, cu Neptun în semnul Ascendent şi Saturn în casa a X-a.
Revoluţia anului lumii – Harta ingresului Soarelui în Berbec, pentru Paris

harta-revolutia-anului-lumii

În astrologia mondială există mai multe tehnici cu ajutorul cărora se pot face predicţii privind evenimentele cu impact colectiv. Una dintre cele mai importante este Harta anului sau Revoluţia anului lumii, cum îi ziceau astrologii din vechime, care este, de fapt, harta intrării Soarelui în Berbec (sau ingresul Soarelui în Berbec sau echinocţiul de primăvară sau începutul anului astronomic). Aceasta hartă se ridică de obicei pentru capitala unei ţări şi conţine indicii cu privire la cele mai importante evenimente care vor privi ţara respectivă în următoarele 12 luni. Oare ce indicii am putea găsi în Revoluţia anului lumii ridicată pentru Franţa (Paris)?

Harta anului nu arată prea grozav, în general, adică pentru tot mapamondul: crucea cardinală este la lucru, înrăutăţită de retrogradarea lui Marte în exil, în Balanţă şi, în plus, Luna este în cădere şi conjunctă cu Saturn, în Scorpion.

Pentru Franţa, Ascendentul este în Fecioară, deci stăpânul anului este Mercur. Dar Mercur, deşi proeminent, fiindcă este angular, este slab, în exil şi în cădere în Peşti şi mai este conjunct şi cu haoticul Neptun. Dispozitorul său, Jupiter, este în exaltare, în Rac, dar se afla pe crucea cardinală.

Problemele de natură mercuriană vor ieşi, aşadar, în prim-plan, dar într-un mod distonant. Mercur patronează adolescenţii, elevii, educaţia, intelectul, comunicarea, mişcarea, informaţiile şi… presa!

În aceeaşi hartă, presa este reprezentată de casa a III-a. În casa a III-a avem funesta conjuncţie Lună – Saturn, însoţită de NN. Astrologia clasică priveşte cu multă suspiciune plasarea nodurilor în vecinătatea luminătorilor şi mai ales a Lunii. Mai mult, casa a III-a este în Scorpion, iar stăpânul casei a III-a, Marte, este în exil, retrograd şi prost aspectat. Şi, şi mai mult, Luna, aflată în casa a III-a, nu este doar în conjuncţie (aplicantă!) cu Saturn, ci este chiar asediată, termen care în astrologia clasică şi medievală desemnează o planetă situată între cele două malefice, Marte şi Saturn. Mai rău nici că se poate.

Soarele este în casa a VIII-a, care este casa morţii. Iar stăpânul casei a VIII-a este Marte, care este şi stăpânul casei a III-a.

Aşadar, în această hartă a anului sunt o mulţime de indicii care arată că în perioada 20 martie 2014 – 20 martie 2015 în Franţa nu este a bună cu chestiunile semnificate de Mercur şi casa a III-a, care tutelează, între altele, presa, scrisul, desenul.

Şi încă ceva: aflată în casa a III-a, într-o situaţie foarte dificilă (în exil şi asediată) Luna aplică spre un careu cu Venus, unde Venus este stăpâna casei a IX-a a străinătăţii şi a credinţelor (unde se află, de altfel, NS). Amplasată în Vărsător şi în casa a VI-a, Venus este ea însăşi într-o situaţie proastă: cadentă, în careu cu nodurile, în careu cu casa pe care o stăpâneşte şi în careu cu Saturn, dispozitorul său.

Timming-ul: Revoluţia anului lumii şi momentul atentatului

harta-revolutie-an-atentat-charlieÎn figura de mai sus, unde la interior avem harta ingresului Soarelui în Berbec (HI), iar la exterior harta momentului atentatului (HA), putem vedea limpede cum tranzitele din momentul atentatului au activat punctele sensibile din harta ingresului:
– Mercur din HI este atacat, prin careu superior (cel mai agresiv/distructiv careu) de către Saturn din HA
– Marte din HI, stăpânul casei a III-a, este activat de tranzitul nodurilor şi de careul Soarelui în tranzit din HA (se încadrează în tabloul distonanţelor cardinale de care am vorbit mai sus)
– conjuncţia Lună – Saturn din casa a III-a a HI este atacată prin careu superior de Jupiter şi de Lună şi prin careu inferior de Marte, Venus şi Mercur. Este ca și când Jupiter şi Marte ar fi pregătit terenul şi ar fi aşteptat doar să li se mai alăture şi alte forţe pentru a porni la atac. Atacul se produce la câteva zile după ce lui Marte din Vărsător i se alăturaseră Mercur (semnificatorul presei) şi Venus (stăpâna casei a IX-a a străinătăţii şi a credinţelor din HI), iar lui Jupiter din Leu, Luna. Marte şi Mercur stabilesc perioada în termeni de săptămâni. Luna precizează ziua. Cât despre oră… Cum vi se pare faptul că atacul se petrece cu AS în Peşti, semnul în care în HI se află Mercur, semnificatorul presei?

Timming-ul: Harta Franţei şi momentul atentatului

harta-frantei-atentat-charlie

Harta Franţei (HF) este harta celei de-a Cincea Republici, ridicată pentru 28.09.1958, ziua adoptării prin referendum a proiectului de constituţie, şi pentru ora 21:00, ora închiderii urnelor, adică pentru momentul în care lucrurile au fost hotărâte. Sunt şi francezi care lucrează cu data adoptării constituţiei (04.10.1958), dar eu o prefer pe cea a zilei referendumului, considerând-o ca fiind decisivă.

Primul lucru care sare în ochi este Saturn în tranzit, în casa a VII- a (duşmani) din HF şi în opoziţie partilă (la grad) cu Marte din HF. Orbul este de doar 5 minute!

De fapt, HF este actualmente atât în perioada revoluţiei saturniene, cât şi în cea a revoluţiei nodale. Atât Saturn, cât şi nodurile lunare, sunt acum în poziţia iniţială. O perioadă dramatică, în care soarta îşi face de cap, iar liberul arbitru nu are puterea de a controla mersul lucrurilor.

Luna din HF este sub stresul careului Uranus – Pluto de multă vreme. Acum, însă, este afectată în plus de tranzitul direct al NS şi de careul Soarelui. Soarele trecând prin casa a VIII-a, a morţii…

În HF, Mercur este în grad anaretic, iar în casa a III-a (presă, literatură etc), îl găsim pe Uranus natal din Leu, care se află în careu cu conjuncţia Jupiter-Neptun din Scorpion, avertizând încă din start că domeniul este sensibil şi poate fi supus surprizelor neplăcute când vine vorba de credinţe şi religie. Careul Uranus în Leu – Jupiter/Neptun în Scorpion, este activat de tranzitul lui Jupiter prin Leu şi al lui Marte prin Vărsător. Dar timming-ul îl setează din nou intrarea lui Mercur şi Venus în Vărsător (în casa a IX-a a HF!), iar punctul pe i îl pune tranzitul Lunii prin Leu.

Iar atentatul se produce la o ora la care AS este în casa a X-a din HF, iar MC este peste Saturn, în casa a VII-a.

CHARLIE HEBDO

Clădită pe ruinele defunctei Hara-Kiri (interzisă prin hotărâre guvernamentală pentru delict de lezmajestate), Charlie Hebdo (CH) n-a prea pornit cu dreptul în lume. Primul număr a apărut luni, 23 noiembrie 1970, la ora 5 dimineaţa.

harta-infiintare-charlie-hebdo

Cu Uranus şi Marte în Ascendent, CH este percepută ca fiind o revistă nonconformistă şi agresivă. Dar prezenţa acestor două planete în Ascendent predispun totodată la şocuri, bulversări şi violenţe neaşteptate. Ascendentul este în Balanţă, iar stăpâna Ascendentului, Venus, este conjunctă cu Jupiter. Este o combinaţie tradiţional veselă şi norocoasă. Şi da, avem de-a face cu o revistă de umor, celebră în felul ei şi, probabil, prosperă. Numai că stăpâna Ascendentului, Venus, este în exil (Scorpion), retrogradă, în opoziţie cu Saturn şi în careu cu nodurile lunare.

În casa a III-a, găsim tripla conjuncţie Soare – Neptun – Mercur, incisivă şi lipsită de tact (Săgetătorul e un semn de foc, care cam spune lucrurilor pe nume şi când trebuie, şi când nu trebuie), dar, în acelaşi timp, veselă, din nou (Săgetătorul are simţul umorului, nu glumă!), bine intenţionată şi cam prea idealistă.

Luna este în casa a XII-a, a duşmanilor ascunşi, în compania neliniştitoare a lui Pluto…

Charlie Hebdo şi Revoluţia anului lumii

harta-charlie-revolutie-an

Să suprapunem acum harta ingresului (HI) peste harta lui Charlie Hebdo. N-ar prea fi nevoie de explicaţii, fiindcă imaginea este, ea singură, foarte grăitoare. Totuşi, pe scurt:
– Marte retrograd din HI este în Ascendentul harţii CH, activând tandemul Marte-Uranus natal
– Soarele HI, împreună cu Uranus, se află în casa a VII-a a CH. Casa a VII-a este, între altele şi casa confruntărilor făţişe (Careul în T Marte retrograd – Uranus – Pluto, cu Marte în AS, este o ameninţare foarte serioasă)
– Saturn, secondat de NN şi de Lună, se află peste stăpâna Ascendentului CH.
– Neptun şi Mercur, stăpânul anului (stăpânul AS din HI), sunt în careu cu conjuncţia Soare – Neptun – Mercur din casa a III-a a CH
– AS HI este peste conjuncţia Lună-Pluto din casa a XII-a a duşmanilor secreţi, comploturilor şi atacurilor subversive din harta CH

Charlie Hebdo şi momentul atentatului

harta-charlie-moment-atentat

Ce rămâne la fel şi ce se schimbă din momentul ingresului până în momentul atentatului?

Rămâne presiunea careului Uranus – Pluto asupra Ascendentului şi a planetelor Marte-Uranus din Ascendent. În plus, în Ascendent, peste Marte-Uranus apare NN. De remarcat că NN în tranzit este peste Marte natal, iar Marte în tranzit este peste NN natal. O dublă suprapunere Marte – NN, care este indiciu de conflict, accident, agresivitate, violenţă.

Venus, stăpâna AS, este atacată prin careu superior de Jupiter (aflat în tranzit peste NN!), însoţit de Lună, şi prin careu inferior de toate cele trei planete din Vărsător.

Conjuncţia Soare – Neptun – Mercur este sub influenţa nefastă a careului Saturn – Neptun (vezi mai sus efectele), suportând careul de la Neptun şi tranzitul direct al lui Saturn. De remarcat că Saturn este în casa a VIII-a a hărţii lui CH, deci este co-semnificator al morţii.

Ascendentul momentului se află şi el în careu larg cu conjuncţia Soare – Neptun – Mercur şi face o opoziţie strânsă cu conjuncţia Lună – Pluto din casa a XII-a a CH.

Închei aici, deşi ar mai fi foarte multe de comentat pe marginea hărţilor de mai sus. Nici arsenalul tehnicilor utilizate în astrologia mondială nu a fost epuizat – n-am vorbit despre eclipse, lunaţii şi diverse configuraţii universale. În plus, se poate trece în alt registru, cel al astrologiei natale, spre a vedea cum se reflecta atentatul în hărţile celor direct implicaţi (victime, agresori) sau a celor asupra cărora a avut un efect major (de ex. Preşedintele Franţei, Francois Hollande). Am aruncat o privire asupra acestor hărţi şi am observat corelaţii uimitoare. Dar despre toate astea, poate vom vorbi altă dată…

MIHAELA DICU,
Președintă de onoare a AAR

mihaela-dicu

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close