EfemereValeriu Panoiu

Ecouri astrologice dupa Oscar 2010

Autor: Valeriu Panoiu

Ecouri Oscar
Ecouri astrologice dupa Oscar

Oscarurile de anul acesta s-au decernat, pe 7 martie, asa ca e necesara o revenire asupra previziunilor astrologice facute inainte de anuntarea nominalizarilor. Ne vom intoarce pe propriile urme si vom puncta din capul locului aspectul esential: la festivitatea din 2010 urmau sa fie laureate premiile care au omagiat anul trecut principiile dragi zodiei Varsatorului (tranzitata anul trecut de Jupiter), printre care: “preocuparea individului pentru egalitatea sociala si pentru idealurile umaniste, viziunea asupra viitorului, progresul tehnico-stiintific, lupta pentru emancipare si pentru independenta, revolta, dorinta de a iesi din comun, actele de rebeliune, zdruncinarea valorilor traditionale si a prejudecatilor, originalitatea, impulsurile altruiste, egalitatea de sanse.

Ce nu a vazut astrologul

E bine sa incepem incursiunea noastra cu o delimitare a capacitatilor intuitive ale astrologului, care nu poate avea o cuprindere exhaustiva a datelor, numelor si cifrelor. Au fost numeroase titluri care au scapat analizei nu pentru ca nu ar fi corespuns criteriilor, ci pentru ca autorul previziunilor a fost in necunostinta de cauza. Mai multe titluri si nume nu au fost in aria lui de acoperire.

Acum, sper ca s-a elucidat, in sfarsit, suspiciunea ca astrologul se uita intr-un glob de cristal de unde primeste toate raspunsurile. In plus, culoarea locala a premiilor nu poate fi contestata. Evident, vorbim despre Academia Americana de Film si nu despre cea Franceza, de pilda. Pentru francezi, razboiul din Irak a constituit mai mult obiectul unor controverse, in timp ce americanii au fost actorii principali. Greutatea unui film despre razboiul din Irak atarna nu doar de liberul arbitru al membrilor Academiei care decerneaza premiile. Un asemenea eveniment este infipt adanc in subconstientul colectiv american.

Este transparenta, sper, trimiterea mea la marele castigator – The Hurt Locker. Citisem cateva randuri despre acest film, catalogat drept “film de razboi”, pe care l-am expediat superficial intrucat, intr-adevar, nu atarna asa de tare la cantar pe acest context. La scurt timp despre festivitate, am vazut filmul si… stupoare! Nu este un film de razboi propriu-zis. Conflictul din Irak este doar un pretext pentru evolutia unor caractere umane intr-un mediu periculos si imprevizibil. Prin continut, filmul respecta intocmai reteta Varsatorului, dupa cum vom vedea mai jos. Sa trecem peste aceasta etapa, care nu doresc sa para justificativa, ci doar explicativa, pentru analiza detaliata a formei in care s-au adeverit previziunile.

Nu inainte de a puncta un alt pasaj din previziuni: “… la premiile Oscar de anul acesta ar trebui sa se simta efectele tranzitului lui Jupiter prin Varsator, care s-a petrecut in 2009. Chiar daca unele dintre filmele selectate in analiza ar putea fi inlocuite cu altele, scapate din vedere, tendintele tematice ar trebui sa ramana in picioare. Tipurile de personaje, subiectele si titlurile avantajate sunt cele care scot in evidenta vibratiile Varsatorului.” Sa analizam deznodamantul pas cu pas.

10 previziuni implinite

1. Un mare castigator, 6 premii din 10 (9)  nominalizari

E adevarat ca, prin prisma subiectului si a nivelului tehnic de realizare, am numit Avatar drept mare favorit. Marele castigator a fost The Hurt Locker, care s-a abatut foarte putin de la trasa ideala. Spuneam ca, de fiecare data, dupa ce Jupiter a traversat Varsatorul, filmul care s-a impus a inregistrat o victorie detasata (la asta ma refeream cand afirmam “castigatorul ia tot”), castigand 6 premii din cel putin 10 nominalizari.

The Hurt Locker a luat, intr-adevar 6 premii, nu din 10, ci, adevarat, din “doar” 9 nominalizari. Avatar, cu tot atatea nominalizari, a plecat cu doar 3 statuete, deci de doua ori mai putine decat vedeta serii de 7 martie.

2. Marele castigator si Varsatorul

The Hurt Locker are in centrul atentiei un personaj de tip Varsator pur-sange. Sergentul William James (interpretat de Jeremy Renner, si el nominalizat la Oscar), comandantul unei trupe de genisti, dezamorseaza bombe cu un sange rece paralizant. El este prototipul soldatului rebel, pentru care regulile sunt facute ca sa fie incalcate. Singurele reguli pe care le respecta sunt cele facute de el insusi, sub impulsul de moment sau in urma unor intuitii/ strafulgerari de moment geniale chiar daca, din cauza lor, viata colegilor sai este pusa in pericol. Curajul sau nebun este socant pentru camarazii sai, pe care ii surprinde de fiecare data cu deciziile imprevizibile.

Nici in viata personala, aflam fugitiv, Sergentul James nu se dezminte. Dupa cum se confeseaza, s-a casatorit cu iubita lui care ramasese gravida, cei doi au si divortat intre timp, dar femeia locuieste in continuare in casa lui impreuna cu baietelul de nici un an (deducem noi), comportandu-se in continuare ca si cum s-ar fi aflat in raporturi matrimoniale. Dragoste neconventionala si nici urma de traditie.

Altruismul lui James este la fel de debordant. Aflat la panda in desert, cu arma la ochi, langa camaradul sau de culoare, Sanborn, caruia ii trecuse prin gand sa-si omoare comandantul din cauza riscului maxim la care isi expunea trupa, James, deshidratat, ii ofera cu nonsalanta lui Sanborn doza lui de apa, intr-o lectie de renuntare la sine.

Personaj cu totul excentric, imprevizibil, intuitiv, genial, cu un curaj nebun, dusman al normelor, regulamentelor si traditiilor, altruist si controversat, personajul principal intruchipeaza prototipul Varsatorului.

3. Anul emanciparii si al premierelor

De data aceasta, miscarea de emancipare nu a atins numai vreun personaj din film, ci chiar un personaj real de pe lista nominalizatilor. Pentru prima data in istorie, o femeie, Kathryn Bigelow, a castigat Oscarul la categoria regie, ca suprema dovada a egalitatii intre sexe.

4. Actori de culoare

Dupa cum anticipam, prezenta lor era imposibil de trecut cu vederea anul acesta. Morgan Freeman, desi nu a castigat, a fost pe lista favoritilor la categoria “cel mai bun actor”. Mo’Nique, in schimb, alta actrita de culoare, a plecat acasa cu trofeul. De mentionat ca, in discursul de acceptare, ea a multumit unei alte actrite de culoare, Hattie MacDaniel, prima femeie de culoare care a luat Oscar, culmea (sau nu!), tot in urma unui tranzit al lui Jupiter prin Varsator.

5. Zodii privilegiate

Nu am avut Varsatori nominalizati printre actori. In schimb, Leii au dat un exponent la nivel inalt. Sandra Bullock a fost pe lista castigatorilor la categoria “actrita in rol principal”. Un alt Leu pomenit in previziuni, Woody Harrelson, a fost si el pe lista nominalizatilor.

6. Cicluri jupiteriene

Ele au functionat si de aceasta data, exact in cazurile mentionate. James Cameron (care, pe deasupra, mai e si Leu) si Matt Damon, chiar daca nu au castigat, au intrat in vizor, bifand nominalizari.

7. Anul recordurilor

Intr-adevar, Meryl Streep a primit cea de-a 16-a nominalizare la Oscar, performanta unica.

8. Debuturi si confirmari

Spuneam ca nu ar trebui sa lipseasca premierele, dar si ca Academia, pe acest context astral, recompenseaza experienta si intreaga activitate a unor figuri marcante. Sub aceste auspicii s-au acordat toate cele 4 premii pentru interpretare. Pe de o parte, Sandra Bullock (cea mai buna actrita in rol principal), Mo’Nique (cea mai buna actrita in rol secundar), Christoph Waltz (cel mai bun actor in rol secundar) au luat premii la prima lor nominalizare!

La polul opus, cu premiul pentru cel mai bun actor in rol principal a fost distins Jeff Bridges, un veteran al Hollywood-ului, care mai fusese nominalizat anterior de alte 4 ori, prima data in 1972! Premiul sau incununeaza si rasplateste astfel o cariera care se pare ca si-a atins apogeul cu rolul din filmul Crazy Heart.

Daca vorbim de omagii, vorbim si despre un alt “monstru” al cinematografiei pe nume Christopher Plummer, nominalizat anul acesta, la 79 de ani, aproape incredibil (dar adevarat) la o asemenea cariera, pentru prima data!

9. Capodopere S.F.

Star Trek, cotat cu sanse, a luat si el un Oscar (din 4 nominalizari). Pe Avatar nu mai are rost sa insistam. Mai amintim doar de District 9, nominalizat chiar si la premiul pentru “cel mai bun film” (plus la alte 3 categorii).

10. Alte nominalizari

Pe lista nominalizarilor s-au aflat si alte filme si nume luate in considerare in previziuni: Invictus, The Blind Side, District 9, Precious, Up in the Air, Sherlock Holmes / Carey Mullighan, Gabourey Sidibe, Colin Firth, Hellen Mirren si alte nume deja mai sus mentionate. Musicalul Nine n-a “scapat” nici el de nominalizari (4 la numar), chiar si la categoria interpretare (Penelope Cruz.)

Pe lista insolitului, in ton cu imprevizibilul Varsator, s-a numarat, de pilda, decizia Academiei Americane de a nominaliza la categoria “cel mai bun film” nu mai putin de 10 titluri, ceea ce nu s-a mai intamplat din 1943 incoace.

In incheiere, nu putem trece cu vederea faptul ca marele castigator, The Hurt Locker, desi a fost tinut in sacul cu surprize si s-a consacrat pe un tranzit al lui Jupiter prinVarsator, in 2009, a fost filmat in 2008, cat Jupiter a stat in Capricorn. Poate este de interes ca actorul principal, Jeremy Renner, este Capricorn de zodie (nascut 7 ianuarie 1971). In momentul decernarii premiilor, anul acesta, Marte, care este de altfel exaltat chiar in Capricorn, era in mers retrograd. Razboinicul Marte (razboiul din Irak), combinat cu mesajul Varsatorului (construit in jurul personajului principal din The Hurt Locker, Sergentul James) a dat lozul castigator. Ne intrebam, astfel, daca nu cumva si Marte are un rol, macar secundar, pe scena filmelor, alaturi de titularul Jupiter, capul de afis. Dar o astfel de analiza se reporteza pe viitor.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close