Interviu cu Steven Forrest
Steven Forrest este autorul mai multor bestseller-uri astrologice, dintre care cele mai populare sunt “The Inner Sky”, “The Changing Sky”, “The Book of Pluto”, “Yesterday’s Sky” și, cea mai recentă, “The Book of Moon”. Operele sale au fost traduse în mai multe limbi. El călătorește în întreaga lume, predând astrologia evolutivă după metoda proprie, un tip de astrologie care integrează liberul arbitru, alături de psihologia umanistă și vechea metafizică. Peste 800 de persoane au trecut prin programul său de ucenicie astrologică, din 1997 și până în prezent. Mai multe despre Steven Forrest pe site-ul său personal www.forrestastrology.com
1. Ați absolvit studiile Universității de Artă, secția Religie, în 1971, apoi ați început practica astrologiei. Cum s-a produs această tranziție?
Steven: Ca și copil, am avut un fel de personalitate multiplă. Am fost un astronom amator, privind cerul prin telescoape. Și îmi plăcea să citesc și în palmă. Pe palma ta ai un „câmp al lui Venus” și un „câmp al lui Marte”. Așa am învățat vechiul simbolism planetar, asociindu-l cu sentimentul de uimire pe care l-am avut atunci când priveam cerul prin telescoape. Am descoperit astrologia înainte de facultate. Nu era nicio modalitate de a o studia la vreo universitate, astfel că Religia părea să fie cea mai bună opțiune. Eram interesat mai mult de religie decât de psihologie, deoarece ceea ce înţelegeam eu din astrologie avea baze mai solide în spiritualitate decât în descrierea egoului uman.
2. Cum vedeți corelarea între spiritualitatea creștină și astrologie?
Steven: Într-adevăr astrologia este un suport util pentru toate căile religioase, cred. În calitate de creștini, noi suntem pe pământ pentru a desăvârși mântuirea noastră și a ajunge mai aproape de Dumnezeu. Principiile generale morale pe care le citim în Biblie, desigur, se aplică pentru toată lumea tot timpul, dar, dincolo de ele, fiecare dintre noi avem o călătorie individuală de trăit. Astrologia indică oportunitățile și ceea ce este cel mai important pentru fiecare, avertizându-ne totodată și asupra unor posibile laturi individuale mai întunecate.
3. Care sunt ramurile astrologice preferate și de ce?
Steven: Îmi place foarte mult să lucrez direct cu oamenii, descurcând dileme ale vieților lor. Asta înseamnă că practica mea curentă ca astrolog constă în analiza hărților natale, a tranzitelor, progresiilor, sinastriilor. Toate se referă la partea intimă, strict personală a astrologiei. Nu obișnuiesc să mă implic în analize de genul celor de astrologie mundană sau să dau sfaturi în afaceri.
4. Ce sistem de case folosiți în interpretările personale? Schimbați sistemul de case in funcție de metoda abordată? Care credeți că sunt sistemele de case eficiente?
Steven: Folosesc exclusiv Placidus. Legat de alte sisteme de case, odată marele astrolog Robert Hand a întrebat „Care este mai corectă, franceza ori germana?” Cunosc astrologi buni care lucrează în alte sisteme de case și obțin rezultate bune. Nu am nimic de obiectat nimănui. Cred că cel mai important e să alegi un sistem și să-i rămâi fidel. Altfel, devine foarte simplu ”să faci harta să spună ceea ce vrei tu să spui”.
5. Care sunt tehnicile pe care le folosiți cel mai des în astrologia previzională?
Steven: Mă bazez pe tranzite, progresii și arce solare. Dau o atenție deosebită fazelor Lunii, aspectelor dintre Soarele progresat și Luna progresată. Și mereu prezic întrebări, nu răspunsuri. Cred că astrologia poate indica doar viitorul acelora foarte plictisitor de previzibili. Atâta timp cât suntem vii și ne întrebăm care ne sunt limitele și posibilitățile, intrăm într-o zonă mult mai dinamică, mai ofertantă de posibilități și alegeri.
6. Dintre toate planetele pe care le studiem într-o hartă natală, ați dedicat o carte Lunii și una lui Pluto. Ce anume v-a determinat această alegere?
Steven: Cu “The Book of Pluto” (Cartea lui Pluto) a fost simplu: editorul meu m-a rugat s-o scriu și am scris-o. Cât despre “The Book of Moon” (Cartea Lunii), am dezvoltat setul meu de interpretări ale fazelor Lunii, declinațiilor Lunii și o serie de alte notițe personale legate de Lună, pe care am dorit să le ofer comunității astrologilor. Am primit o bursă de la o fundație pentru a scrie o carte la alegerea mea, iar Luna părea să fie cel mai tentant subiect.
7. Astrologia evolutivă este un concept mai puțin cunoscut printre pasionații de astrologie din Romania. Vă rugăm să ne explicați, pe scurt, despre ce e vorba. Ce face ca astrologia evolutivă să fie aparte in contextul astrologiei moderne?
Steven: În astrologia evolutivă se întâlnesc vechea metafizică cu psihologia modernă. Acolo unde un psiholog ar privi către anii de copilărie ai unei persoane, noi privim către “copilăria sufletului” (vârsta sufletului n.tr.), vieți anterioare și dovezile pe care acestea le lasă în hărțile natale. Ideea este că noi toți suntem conștiințe care evoluează, iar viața nu este întâmplătoare sau fără sens. Tot ceea ce facem sau am făcut vreodată are ecou în eternitate.
8. Cum trebuie înțeles punctul de polaritate al lui Pluto?
Steven: Pentru mine, astrologia evolutivă este un câmp vast cu mulți practicieni ale căror abordări sunt diferite. Punctul de polaritate al lui Pluto este o caracteristică a conceptelor astrologice dezvoltate de către Jeffrey Wolf Green. Am scris împreună cu el două cărți, însă abordările noastre tehnice sunt foarte diferite. Eu nu folosesc Pluto pentru a reprezenta sufletul, așa cum o face el, și nici nu văd punctul de polaritate al lui Pluto ca scop al sufletului. Cartea mea, “Yesterday’s Sky” (Cerul de ieri), ar fi cea mai bună introducere în tehnicile pe care le folosesc și le predau studenților mei. Cartea lui Jeff, ”Pluto: The Evolutionary Journey of the Soul”, (Pluto: Călătoria evolutivă a sufletului) ar fi cea mai bună introducere în munca sa.
9. Cum poate ajuta cunoașterea astrologiei în viața de zi cu zi?
Steven: Putem face alegeri mai bune. Pentru unii dintre noi, fericirea poate veni din relații sau familie. Pentru alții, din practica spirituală. Pentru alții, din muncă bine făcută. Putem cunoaște toate acestea chiar și fără a avea cunoștinţe de astrologie, însă toți suntem sub o mare presiune a evenimentelor lumii, a mass-mediei sau a familiei. Astrologia ne poate ajuta să aflăm ce va funcționa cel mai bine pentru fiecare dintre noi.
10. Cum poate fi explicată, pe scurt, unui necunoscător în ale astrologiei triada Soare-Lună-Ascendent dintr-o hartă natală?
Steven: Soarele indică ceea ce ești – imaginea de sine, calitățile, talentele tale înnăscute. Luna este inima și sufletul tău, dispoziția, atitudinea pe care o ai in general. Ascendentul arată cum anume ne prezentăm lumii exterioare, precum și calea cea mai eficientă de validare personală.
11. Cum interpretați conceptele de liber arbitru versus determinism atunci când analizați o hartă? Pot fi anumite configurații planetare specifice uneia dintre cele două paradigme mai sus menționate?
Steven: Eu nu cred deloc în determinism și predestinare. Cred că sunt concepte nefolositoare și poate că astrologia ar fi mai puternică dacă ne-am debarasa de ele. Astrologii determinişti (cei care fac predicţii de soartă) sunt foarte buni în a “prezice” trecutul – spunând că asta ori asta “a trebuit să se întâmple”. Viitorul este însă larg deschis. Noi ne creăm viitorul prin alegerile pe care le facem. Evoluția este magică. Suntem mult mai puternici decât vechii astrologi puteau să-și imagineze. Aceasta este părerea mea. Știu că nu toți o împărtășesc. Dar propria mea viaţă mi-a dovedit, de nenumărate ori, că determiniştii nu au dreptate și bănuiesc că şi vouă vi s-a întâmplat la fel.
12. Cititorii români au luat contact cu una dintre lucrările dvs. “The Inner Sky” tradusă în limba română sub titlul ABC-ul Astrologiei. Există vreun alt proiect în desfășurare de traducere în limba romană a altei cărți a dvs.?
Steven: Din păcate, nu. Inițial un editor trebuie să mă contacteze în legătură cu traducerea. Aș fi foarte încântat ca toate cărțile mele să fie disponibile și în limba română. De multe ori lumea crede că dificultatea constă în a găsi un traducător. Adevărul e că nu e greu deloc. Partea cea mai dificilă este găsirea unui editor.
13. Care sunt planurile dvs. pentru 2014 și viitor, in general?
Steven: Voi încerca primul meu seminar pe internet pe 1 Februarie 2014. Predau tot timpul și mereu am fost alături de studenții mei în diverse situații. În aprilie voi călători în Italia, unde voi preda cea de-a 3-a sesiune a Programului de Ucenicie European, iar in luna iulie, în Australia, pentru a preda a 8-a sesiune de acolo. Mă întorc în China în octombrie. Sper să scriu Cartea lui Neptun la un moment dat acolo. Timpul este mereu o problemă. Sunt destul de prins cu consultaţii și oportunități de predare. Viaţa mea este o mare binecuvântare.
Interviu realizat de Liana Șandru