EfemereMelania Marin

Mesajul astral al anului 2014: lupta pentru pace (partea I)

old-and-new-year-cover-table-calendar-for-1905
”Vechiul si noul an” de Konstantin Somov

Ne aflăm în faţa unui an deosebit, în care va trebui să depăşim o serie de provocări menite să redefinească atât relaţia cu noi înşine, cât şi relaţia cu ceilalţi – un an în care cu siguranţă nu ne vom plictisi.

2014 începe extrem de dinamic pe Lună Nouă în semnul Capricornului, alături de Pluton, Mercur şi Venus retrogradă. Cu excepţia planetelor Neptun şi Saturn şi a Axei Nodurilor Lunare, toate celelalte astre se află în semne cardinale şi exercită o presiune deosebit de mare asupra noastră. Vom simţi dorinţa intensă de a răsturna munţii, de a începe lucruri noi, de a ne schimba direcţia fără să mai ţinem seamă de nimeni şi de nimic, în ciuda racordării noastre la un sistem care îşi dă silinţa să ne îngrădească libertatea cât mai mult. Se prefigurează începutul unor conflicte ce ascund lupta pentru putere. Luna Nouă în Capricorn ne va da imboldul de a ne impune cu fermitate principiile după care dorim să ne conducem viaţa de-acum încolo. Suntem hotărâţi să ne urmăm scopurile cu tenacitate, să ne impunem punctul de vedere, să ne facem auziţi. Construite în acest context, proiectele noastre sunt foarte ambiţioase, avem capacitatea de a ne organiza şi de a trece la fapte imediat.

Anul debutează cu un lanţ de retrogradări menite să ne atragă atenţia asupra conduitei individuale. Consider că litera „R”, utilizată ca simbol al mişcării în sens retrograd a unei planete, poate fi înţeleasă în sensul de „reparaţie” şi „regret”. O anumită atitudine sau acţiune „regretabilă” necesită ”reparaţii”. Suntem vulnerabili faţă de situaţii pe care cu greu le putem ocoli şi pe care va trebui să le rezolvăm investind mai mult timp şi efort decât în mod obişnuit. Nu mişcarea în sens retrograd a planetei ne influenţează, ci diferă reacţia noastră faţă de influenţa ei.

Încă din decembrie 2013 şi până în martie 2014 Jupiter, semnificatorul adevărului, dreptăţii şi bunăstării noastre ne oferă sprijinul cu mare zgârcenie, aflându-se în mers retrograd. Până în 6 martie ne vom confrunta cu greşelile pe care le-am făcut prin exagerare, abuz, lipsă de realism sau minciună, în vara anului 2013.

Pe parcursul lunii ianuarie influenţa planetei Venus, aflată în mişcare retrogradă, ne poate împiedica să găsim cele mai potrivite variante pentru noi în privinţa relaţiilor sentimentale, a petrecerii timpului într-un mod plăcut, în achiziţii profitabile, în recunoaşterea valorii noastre (personale sau profesionale) şi în încrederea pe care ne-o dau relaţiile cu cei din jur. În perioada în care Venus are mişcare retrogradă suntem mai predispuşi să cădem în curse afective, aşa încât putem plonja în relaţii (iubiri, parteneriate, contracte) pripite ori putem rupe parteneriate în mod neaşteptat. Configuraţia actuală ne determină să trecem prin momente în care exigenţa faţă de noi înşine şi faţă de alţii poate lua forme aproape extremiste.

Luna februarie ne va da posibilitatea să îndreptăm erorile de mai sus, dar de această dată, fiind supuşi tranzitului în sens retrograd al planetei Mercur, gândirea, vorbirea şi mișcarea nu vor fi pe aceeaşi lungime de undă. Poate am găsit între timp soluţii la neliniştea emoţională, dar felul cum comunicăm acest lucru este defectuos şi ne este greu inclusiv să recepţionăm corect mesajul partenerului de dialog. Dacă până acum ne-au dat de furcă sentimentele, de data aceasta ne dă de furcă raţiunea, care ne va îndemna deseori să ne răzgândim ori să fim împrăştiaţi. Vom putea pune, însă, în aplicare planuri pe care le-am conceput cu ceva timp în urmă.

Luna martie aduce o provocare destul de grea prin intrarea în mişcare retrogradă a planetei Marte în semnul Balanţei. Planeta semnificatoare a curajului, războiului, iniţiativei, acţiunii nemijlocite are un traseu demn de toată atenţia anul acesta. Ea va fi de altfel vedeta până la sfârşitul lunii iulie.

Dacă până acum am avut dificultăţi în gândire, consecinţa lor firească sunt acţiunile nepotrivite sau chiar (auto)distructive. Prins în aspectele foarte dure formate de planetele lente care întreţin un climat tensionat de multă vreme (Pluton, Uranus, şi, în ultimul an, Jupiter acompaniat funest de Lilith), războinicului Marte îi este foarte dificil să mai poarte negocieri în spiritul Balanţei, să lupte cinstit, să fie propriul său avocat, să prezinte argumente de bun-simţ într-un context în care se simte bruscat, manipulat, înşelat, nedreptăţit. În această perioadă riscăm să ne „dăm foc la valiză”, pentru că odată cu Echinocţiul de primăvară, Soarele păşeşte în semnul Berbecului şi deschide sezonul de „vânare” a lui Marte care, încolţit fiind, nu mai ştie ce să facă: apare un risc major al acţiunilor bruşte şi nechibzuite, al nerăbdării, nesăbuinţei, al reacţiilor violente, accidentelor (electrocutări, explozii, incendii), al scandalurilor, revoltelor şi conflictelor de tot felul.

În luna aprilie intervin elemente noi. Axa Nodurilor Lunare părăseşte semnul Scorpionului, unde a beneficiat de ghidajul răbdător al lui Saturn, şi intră tot în semnul Balanţei. Începând din acest moment, răvăşiţi de atmosfera generală inflamată, suntem atenţionaţi că unica soluţie acceptabilă este cooperarea, colaborarea şi stabilirea unor acorduri în beneficiul ambelor părţi – şi al nostru şi al celuilalt. Pe fondul unui exces energetic greu de gestionat, avem parte pe 15 aprilie de o eclipsă totală de Lună pe axa relaţională Berbec – Balanţă. Luna aflată în semnul Balanţei devine singura, dar nu cea mai fericită tovaraşă a lui Marte retrograd. Este exacerbată dorinţa de adevăr şi dreptate, iar mesajul eclipsei l-aş sintetiza prin sintagma „ori la bal, ori la spital”.

Va trebui să conştientizăm partea noastră de responsabilitate într-un parteneriat, cât ţine de voinţa noastră şi cât de dorinţa celuilalt, aşa încât să eliminăm indecizia, nesinguranţa, teama de singurătate şi mai ales lenea exprimată prin tendinţa de a face compromisuri din comoditate sau de a proiecta vina. Vom avea nevoie să ne implicăm activ în rezolvarea conflictelor şi să ne asumăm inclusiv riscul ieşirii din parteneriate nesănătoase. Suntem supuşi riscului de a reacţiona intermitent, exploziv şi discriminatoriu. Avem de-a face cu sentimente acumulate de-a lungul timpului în subconştient. Este un moment de apogeu în care retrăim situaţii de viaţă nerezolvate cu scopul de a găsi soluţii în perioada următoare. Aceste termene ar fi: luna iulie, odată cu ieşirea lui Marte din Balanţă; octombrie 2015, odată cu ieşirea Nodului Nord din Balanță sau un an – cât se consideră ca ar dura efectul unei astfel de eclipse (ca opinie proprie, consider că, la nivel individual, efectul unei eclipse diferă de la o persoană la alta în funcţie de horoscopul personal, iar la nivel social efectul este resimţit până la următoarea eclipsă de acelaşi tip).

Luna aprilie poate fi considerată cea mai zbuciumată perioadă din an, datorită reluării conflictelor prefigurate la începutul lui 2014. Staţionarea îndelungată a planetei Marte în semnul Balanţei induce un potenţial de neînţelegere şi conflict în orice domeniu şi răvăşeşte liniştea şi armonia specifice acestui semn zodiacal. În intervalul decembrie 2013 – iulie 2014 suntem predispuşi ciclic la o lipsă a disciplinei gândurilor, acţiunilor, răspunsurilor emoţionale. Evenimentele iau o turnură brutală, neprevăzută, în care elementul exterior (care poate fi o conjunctură, o persoană, o instituţie) are un caracter impulsiv, neînduplecat şi despotic.

Soluţia în această perioadă este, în principal, regândirea strategiei de acţiune şi căutarea variantei care produce cele mai puţine pagube, dar care ne duce înainte. Efortul fiecăruia dintre noi va trebui îndreptat către găsirea unei căi adecvate pentru manifestarea excesului energetic. Putem profita de această energie pentru a pune în aplicare proiecte îndrăzneţe la care am chibzuit îndelung şi pentru care ne simţim acum pregătiţi.

Uneori, dacă suntem direct implicaţi în luptă şi ne simţim depăşiţi de situaţie, avem nevoie să oprim motoarele și să tragem puţin pe dreapta, până trece furtuna. Alteori, putem fi luaţi pe sus, fără voia noastră de zbuciumul celorlalţi. Şi într-un caz şi în celălalt avem de învăţat lecţia găsirii echilibrului semnificat de prezenţa Nodului Nord în Balanţă, dar a găsirii active, de data aceasta.

Luna mai este cea în care vedeta anului, Marte, îşi reia mersul direct. Ne vom gestiona mai bine curajul, energia, încrederea, şi, bizuindu-ne pe experienţa acumulată, vom încerca să reparăm, să reconstruim ce se mai poate. Tensiunile astrale se menţin, apectele nu s-au risipit, ne confruntăm cu consecinţele evenimentelor anterioare.

Luna iunie reprezintă o perioadă a rememorării şi regândirii. Mercur va avea din nou o mişcare retrogradă: va păşi câteva zile în semnul Racului, după care se va reîntoarce în domiciliul său, Gemeni. În paralel Saturn, Neptun şi Pluton vor avea de asemenea mişcări retrograde. Va fi momentul să reinterpretăm situaţia în care suntem acum, integrând-o într-un context mai larg. Societatea din care facem parte, perioada şi locul în care ne-am născut, lecţiile de viaţă pe care poate nu le-am înţeles, toate sunt acum motive de reflecţie. Rememorăm, reinterpretăm şi selectăm informaţiile importante pentru evoluţia noastră.

Sfârşitul lunii iunie reprezintă un alt punct de răscruce, când Soarele aflat în semnul Racului va activa din nou potenţialul conflictual al planetelor ce tranzitează semnele cardinale. Reacţiile emoţionale violente, atitudinea demonstrativă, renunţarea la mediul care ne-a oferit o oarecare protecţie – sunt câteva din tendinţele acestei perioade. Este un moment favorabil celor care au dat dovadă de seriozitate şi autodisciplină. Prin aspectul de trigon pe care Soarele îl face cu Saturn, pe de o parte ei vor căpăta un plus de încredere în forţele proprii, iar pe de altă parte au posibilitatea devenirii şi afirmării ca indivizi cu identitate bine conturată.

Va urma…

Melania Marin

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close