Aplicatii & ConcepteCristina BodeaEsențialeTraduceri

Chris Brennan: 5 sfaturi pentru rectificarea hărţii natale

Autor: Chris Brennan

[traducere în concordanță cu acordul autorului; articolul original la: http://horoscopicastrologyblog.com/2009/12/11/five-tips-for-birth-chart-rectification/

5-sfaturi-rectificare-harta-A

Tipul de astrologie practicat de majoritatea astrologilor din vest – astrologie horoscopică – presupune cunoaşterea cât mai corectă a momentului naşterii, în vederea realizării unui studiu corespunzător.

De aceea, este nevoie să ştim ora naşterii cât mai exactă pentru persoana analizată, pentru a construi o hartă completă, care să includă toţi factorii pe care un bun astrolog i-ar lua în mod normal în considerare, în limitele standard. Dacă în cazul cunoaşterii orei exacte a naşterii se poate face o analiză laborioasă, în situaţia în care nu o ştim, de cele mai multe ori este de preferat să avem cel puţin un interval de timp al naşterii aproximativ, cât mai apropiat de adevăr, înainte de a ne apuca de interpretarea hărţii astrale.

Atunci când timpul naşterii nu este cunoscut pentru o persoană, uneori astrologii încearcă să deducă momentul cât mai corect al naşterii, prin studierea unor evenimente importante din viaţa persoanei analizate, încercând să le potrivească într-o posibilă hartă a zilei respective. Acest proces invers de a identifica ora naşterii în funcţie de evenimentele din viaţa individului, se numeşte rectificare.

În acest articol vă voi furniza câteva sfaturi şi repere despre cum putem rectifica o hartă natală, bazate pe propria experienţă din ultimii ani de lucru cu clienţii. Dacă vă aflaţi în situaţia de a vă rectifica harta natală, puteţi programa o consultaţie pentru acest lucru, dacă însă doar doriţi să aflaţi cum se face, sunteţi bineveniţi să citiţi acest articol.

Înainte de a descrie tehnicile utilizate pentru rectificare, ar fi indicat să vă prezint câteva remarci preliminare.

Probabil vă întrebaţi, de ce este ora naşterii atât de importantă?

Răspunsul la această întrebare este acela că fără o oră de naştere cât mai exactă, nu puteţi calcula Ascendentul. Fără Ascendent, nu puteţi proiecta casele. Fără Ascendent şi case determinate, nu aveţi aşa-numitele “lots” sau “parts”. În lipsa Ascendentului, a caselor şi a “părţilor”, nu avem stăpâni şi guvernatori pentru chestiuni specifice ale vieţii nativului (de exemplu: semnul Gemenilor aflat pe cuspida casei a VII-a, înseamnă că Mercur guvernează sectorul căsătoriei în hartă, etc).

Aşadar, nu doar că dispar o sumedenie de factori importanţi interpretativi din harta natală, dar ne este şi imposibil să utilizăm anumite tehnici importante care se bazează întocmai pe aceşti factori. Pe scurt, mare parte din sistem dispare. Într-adevăr, rectificarea poate fi pur speculativă. Lucru cu adevărat problematic, din moment ce diverşi astrologi au diverse moduri de a proceda, cu toate că pot avea rezultate diferite.

Nu se întâmpla întotdeauna aşa şi este posibil ca astrologii care se angajează în tehnici asemănătoare sau diferite, să ajungă la rezultate şi concluzii similare. De exemplu, am făcut o rectificare pentru un client la un moment dat şi la final, am aflat că acest client îşi făcuse rectificarea şi la un alt astrolog. A reieşit că amândoi am ajuns la aceleaşi concluzii, bazate pe evenimentele cronologice furnizate de client.

Deşi circumstanţele de genul celor de mai sus mi-au confirmat că metoda de rectificare poate duce la un rezultat adecvat, trebuie să avem în minte că rectificarea are un grad speculativ destul de mare şi se recomandă să fie utilizată cu precauţie. De fapt, datorită naturii sale speculative, efortul de a rectifica ora de naştere îl prefer cel mai puţin. De obicei, îl fac doar atunci când este absolut necesar şi când intervalul de timp aproximativ este numai de câteva ore.

Deşi sfaturile prezentate mai jos pot fi aplicate pentru orice rectificare, acestea pot fi utilizate cu succes atunci când se cunoaşte un moment al naşterii aproximativ şi deci vorbim despre posibilitatea pentru individ de a avea 3 semne zodiacale distincte pentru Ascendent.

Aşadar, dacă trebuie neapărat să rectificaţi o hartă natală, iată câteva trucuri despre cum se poate proceda:

1. În primul rând, utilizaţi sistemul de case pe semne întregi (whole)

Nu doar pentru că oferă informaţii mult mai adecvate în practica generală, dar procesul rectificării orei de naştere este de fapt una dintre practicile în care care acest sistem de case este în special util. Pe sistemul de case pe semne întregi, rectificarea este mult mai transparentă, mai directă, ajutând la determinarea semnului Ascendent.

Odată ce aţi identificat semnul zodiacal de la răsărit/Ascendentul, celelalte case sunt ca şi strucuturate. De exemplu, dacă cineva are Ascendentul în Rac pe sistemul de case pe semne întregi, ştiţi deja că are casa a X-a în Berbec. Astfel, procesul de rectificare devine mai facil, doarece există o diferenţă clară între semnul Ascendentului şi celalalte, având în vedere că toate planetele se mută pe diferite case atunci când semnul Acendentului se schimbă. Acesta este unul dintre indiciile care vă ajută în procesul de rectificare.

2. Acordaţi atenţie planetelor benefice şi malefice si sectelor planetare

Un alt lucru bine de ştiut este conceptul de planetă benefică/ malefică şi corelarea acestuia cu conceptul de sectă planetară[1].

De exemplu, Marte aflat într-o hartă diurnă în casa a VII-a, ar putea indica faptul că nativul va experimenta separări sau pierderi în mariaj, în timp ce în casa a IV-a ar putea sugera despărţire sau pierderi din partea părinţilor. În ambele situaţii, Marte aflat într-un sector contrar sectei de care aparţine harta semnifică separarea şi indică acest lucru pentru zona vieţii nativului aferentă casei unde este situat.

În sens invers, poziţionarea în casă a beneficului care aparţine aceleaşi secte ca şi harta, va indica de cele mai multe ori sectorul de viaţă cel mai norocos, mai facil şi mai stabil pentru nativ. De exemplu, Jupiter poziţionat în hartă diurnă în casa a VII-a, poate indica stabilitate în relaţii şi în căsnicie, însă poziţionat în casa a IV-a ar putea indica stabilitate provenită de la părinţi. Aşadar, atunci când Jupiter este în favoarea sectei hărţii, indică stabilitate în orice sens, susţinut şi de alţi factori, însă poziţionarea în casă atribuie această semnificaţie unui domeniu de viaţă specific al nativului.

Luând în considerare această idee, vă puteţi uita la fiecare posibil semn Ascendent şi comparaţi cu locul unde aceste două planete sunt poziţionate, comparând totodată cu cronologia evenimentelor nativului, pentru a observa care poziţionare pare a fi cea mai corespunzătoare să reflecte zona favorabilă sau nefavorabilă a vieţii sale. Uneori, cele mai simple lucruri pot fi cei mai buni indicatori.

3. Comparaţi poziţia Guvernatorului Ascendentului în diverse case

Poziţionarea guvernatorului Ascendentului în casă, adesea caracterizează una dintre ariile sau direcţiile de viaţă ale nativului. Spre exemplu, un individ care are guvernatorul Ascendentului situat în casa a V-a, are o viaţă mult mai focusată pe copii, în timp ce în cazul unui guvernator al Ascendentului plasat în casa I sau a X-a, aceasta ar fi mai focusată pe carieră.

În cazul în care există două variante pentru semnul zodiacal al Ascendentului în harta natală pe care doriţi să o rectificaţi, se recomandă să identificaţi guvernatorii pentru ambele semne potenţiale pentru Ascendent şi plasarea acestora în hartă, apoi întrebaţi clientul care ar fi dominant în viaţa sa prin validarea caracteristicilor implicite.

Dacă unul dintre aceste semne pare dominant, atunci poate fi garantată miza alegerii semnului corect pentru Ascendent.

4. Studiaţi tranzitele recente ale planetelor exterioare

Un alt sfat valoros pentru rectificarea hărţii natale este să studiaţi tranzitele planetelor exterioare prin eventualele case, în special ale lui Saturn şi Jupiter.

O idee fundamentală, de bază, este aceea că pe oriunde tranzitează Jupiter, lucrurile tind să se extindă şi să se amplifice, în timp ce în zonele tranzitate de Saturn există tendinţa de limitare, restricţie.

Un exemplu tipic pentru cele prezentate îl constituie cazul când Saturn se află în tranzit prin casa I, perioadă în care sectorul aferent casei tranzitate suferă transformări legate de corpul fizic şi personalitate. Dacă Saturn în tranzit se află într-un sector contrar sectei de care aparţine harta, această poziţie poate aduce uneori probleme de sănătate, în timp ce dacă Saturn tranzitează un sector din aceeaşi sectă cu harta, poate aduce doar o scădere în greutate.

Când Jupiter tranzitează casa a II-a indică o creştere a veniturilor, în timp ce tranzitul lui Saturn prin acelaşi sector financiar poate indica pierderi sau o abordare mai conservativă  a acestuia, pentru aproximativ 2 ani.

Reţineţi că în utilizarea sistemului de case pe semne întregi, de îndată ce o planetă intră într-un nou semn zodiacal, automat schimbă şi casa/sectorul de viaţă, iar subiectele aferente casei se activează imediat.

Ca rezultat, uneori este evident când Saturn tocmai îşi face ingresul în casa a VII-a a nativului şi aduce o despărţire în cuplu, sau că ingresul lui Jupiter în casa a II-a poate genera majorarea veniturilor sau îmbunătăţirea resurselor financiare.

Acest lucru într-adevăr ajută la depistarea semnului Ascendent, prin identificarea tranzitelor recente şi a ingresului planetelor în harta nativului corelate apoi cu evenimentele sau perioadele vieţii.

5. Sfaturi utile

Nu acordaţi niciodată o atenţie exagerată rectificării. Indiferent cât este de relevantă. Indiferent cât de mult pare că întruneşte realitatea. Este totuşi doar o metodă speculativă. Şi mai mult decât atât, nu consideraţi o hartă rectificată ca fiind harta naşterii exactă.

Acest lucru este unul dintre păcatele cardinale ale astrologiei, pentru care astrologii ar fi fost excluşi din comunitatea astrologică, dacă aceasta ar fi fost un fel de cult sau organizaţie religioasă.

Din fericire nu este, însă pot fi demni de arătat cu degetul cei care practică astrologia în acest fel, aşa că fiţi cu băgare de seamă 🙂

 

Traducerea: Cristina Bodea


Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close