Nasterea Romaniei
de Firicel Ciarnau
(articol extras din conferinta sustinuta la simpozionul AAR Astro-Festival 2012)
Ziua nationala a unei tari este o zi de sarbatoare stabilita oficial pentru comemorarea unui eveniment istoric important al acelei tari. Ea nu coincide neaparat cu momentul istoric ce ar putea fi considerat, astrologic, ca fiind momentul „nasterii” acelei tari. Unele tari au ca zi nationala ziua de nastere a suveranului, altele chiar si o zi variabila, cum este cazul Marii Britanii, a doua sambata din iunie. Dar nu zilele nationale sunt subiectul acestui articol ci momentul istoric ce poate fi considerat, astrologic, ca fiind momentul nasterii acelei tari.
Ca sa stabilim niste criterii in alegerea momentului nasterii unei tari, am putea face o paralela cu nasterea unei persoane. Astrologic consideram nasterea unei persoane ca fiind momentul taierii cordonului ombilical, acel moment fiind si desprinderea de corpul mamei, persoana fiind considerata „de sine statatoare”. Nu luam in coniderare momentul ulterior al inregistrarii oficiale a certificatului de nastere, perioada gestatiei sau altele asemenea, chiar daca au importanta lor.
In cazul unei tari, ar fi mai multe criterii de luat in considerare, cum ar fi: existenta unei constitutii, a unui nume, existenta unui guvern unic, a unei capitale si, consideram ca cel mai important, independenta de stat ce ar fi similara cu taierea cordonului ombilical.
In cazul Romaniei, avem de ales intre mai multe evenimente, momente istorice de mare importanta. Vom prezenta un scurt timeline, cu argumente pro si contra in stabilirea momentului nasterii Romaniei. Tinem sa precizam ca toate momentele prezentate mai jos sunt de mare importanta in istoria Romaniei, fiecare moment si-a pus amprenta pe istoria sa iar astrologic se poate verifica acest lucru, dar ne intereseaza alegerea unui moment al „nasterii”.
Datele luate in considerare, cu argumente si contraargumente
1) Anul 1600
Momentul 1600 aduce, in urma actiunilor lui Mihai Viteazul, unirea vremelnica a celor trei tari romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova intr-un singur stat doar prin persoana domnitorului, nu si a unei puteri administrative unice. Acesta a fost unul din motivele majore care au dus la destramarea acestei uniri. Actul de la 1600 a fost important totusi, deoarece a trezit in constiinta romanilor ideea de unitate nationala. Insa, inca nu putem vorbi de actul de nastere al Romaniei si nici nu credem ca se poate stabili ziua nationala a romanilor dupa acest eveniment istoric.
2) Alegerea lui A.I. Cuza ca domnitor al Moldovei
17.01.1859; ora 9:30; Iasi (5.01.1859 – stil vechi)
Data se regaseste pe Astrotheme.com, ca fiind harta natala a Romaniei. Alegerea lui Cuza la Iasi a fost un pas important pentru unirea Principatelor, dar nu poate fi considerat ca data de nastere a Romaniei. Primul pas in acea perioada a fost facut de catre principele Bibescu, cu cativa ani inainte, cand a desfiintat vama de la Focsani.
3) Alegerea lui A.I. Cuza ca domnitor al Valahiei
5.02.1859; ora 16:22; Bucuresti (24.01.1859 – stil vechi)
Ca urmare a infrangerii Imperiului Rus in Razboiul Crimeii și incheierea Tratatului de pace de la Paris din 1856, cele doua principate au fost trecute sub tutela comuna a Imperiului Otoman și a Congresului Marilor Puteri. In 1859, profitand de ambiguitatea textelor intelegerilor finale, care prevedeau existenta a doua domnii, dar nu impiedica una și aceeași persoana sa fie aleasa pe ambele tronuri, Cuza a fost ales ca Domnitor al Moldovei, apoi al Valahiei (Tarii Romanesti) si abia apoi, din 1862 a fost declarat ca Domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei. Numele Romania inca nu a fost folosit!
Astrologii obisnuiti sa foloseasca pana acum aceasta data ca sa ridice harta natala a tarii, vor observa ca nu este ora cu care sunt obisnuiti si in acest fel Romania nu are Ascendentul in Rac. Sa vedem de ce, facand o scurta trecere in revista a evenimentelor din acea zi.
In dimineata de 24 ianuarie, la ora 11:00, cand lucrarile Adunarii s-au reluat, Vasile Boerescu a cerut o sedinta secreta in cadrul careia a precizat: „A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezinta acest principiu. Aceasta persoana este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei!” Deputatii au jurat ca vor vota in unanimitate pe domnul Moldovei.
Presedintele Adunarii, Mitropolitul Nifon, declara Adunarea electiva constituita si o invita la alegerea biroului definitiv. Dupa ce biroul a fost constituit si toate formalitatile terminate se propune savarsirea juramantului prescris in asemenea caz de Regulamentul Organic. Mitropolitul Nifon a rostit cu glas tare textul juramantului, apoi toti deputatii au savarsit juramantul cu mana pe Sfanta Evanghelie si sarutand Sfanta Cruce.
La orele 16:00 dupa amiaza se redeschide sedinta, iar in urma votului, dupa citirea biletelor, Mitropolitul Nifon proclama numele Domnitorului Tarii Romanesti ales in unanimitate si anume Alexandru Ioan Cuza, Domnitorul Moldovei.
Astrograma ce apare in cartea lui Dan Ciuperca, la ora 2:38 GMT, cu Ascendentul Rac, este gresita. In primul rand este de fapt ora locala 14:38, doar asa poate sa apara Ascendentul Rac. Oricum, la acea ora deputatii erau probabil in pauza de masa iar votarea nu a avut inca loc. Abia dupa ora 16 s-a votat si in urma voturilor Cuza a fost proclamat Domnitor.
Ora 16:22 din astrograma afisata este doar pentru a porni de la ora 14:38 din cartea lui Ciuperca (am adaugat diferenta GMT de 1:44:24), care oarecum corespundea reluarii sedintei. Nu putem sti daca votarea, numaratoarea voturilor a durat mai mult de 22 minute, oricum Ascendentul nu mai este in Rac.
Deși Unirea din 1859 era recunoscuta doar pentru perioada domniei lui Cuza, șirul de reforme initiate de acesta și venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care se bucura atat de sprijinul Frantei cat și cel al Prusiei a facut ca actul de la 1859 sa fie ireversibil.
Dar, atentie, cele doua principate aveau guverne diferite, capitale diferite, Cuza era domnitorul a doua tari, iar principatele erau percepute mai departe ca fiind separate si sub suzeranitatea Imperiului otoman.
In consecinta, aceasta data, importanta de altfel in istoria tarii, NU poate fi considerata ca fiind momentul nasterii Romaniei. Inca mai avea un cordon ombilical!
In noaptea de 10 spre 11 februarie 1866 (23 februarie – stil nou), in urma unor actiuni politice concertate de Mostruoasa coalitie (o grupare de forte politice conservatoare), domnitorul Alexandru Ioan Cuza este nevoit sa abdice de pe tron si sa ia calea exilului. Abia in 10 mai 1881 Romania avea sa se proclame Regatul Romaniei, Carol I fiind incoronat primul Rege.
4) Constitutia Romaniei
12.07.1866 (1.07.1866 – stil vechi)
Din 1866, potrivit Constitutiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania, cu capitala la Bucuresti.
Aceasta harta natala ar putea fi prima candidata legitima la a fi harta natala a Romaniei, intrunind majoritatea criteriilor enuntate la inceput. Dar… Romania inca nu era o natiune de sine statatoare!
5) Declararea independentei
21.05.1877; 10:00; Bucuresti (9.05.1877 – stil vechi)
Mihail Kogalniceanu a proclamat independenta Romaniei: „Suntem independenti, suntem o natiune de sine statatoare.”
Cordonul ombilical a fost taiat! Consideram ca harta afisata este cea mai serioasa candidata la a fi considerata harta natala a Romaniei. Romania avea un nume bine stabilit, avea o capitala, un singur guvern, era independenta. Sunt indeplinite toate conditiile enuntate la inceputul articolului.
6) Legiferarea independentei
22.05.1877; 10:00; Bucuresti (10.05.1877 – stil vechi)
Actul a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Desi harta poate fi considerata extrem de importanta, consideram ca cea din ziua anterioara are o mai mare importanta. La fel ca si la 1 decembrie 1918, cand regele a luat la cunostinta unirea abia dupa cateva zile, legiferarea independentei o putem compara cu eliberarea certificatului de nastere a unei persoane.
Data de 10 mai a fost ziua nationala a Romaniei pana in 1947.
7) Unirea partilor componente ale Romaniei mari
Intregirea Romaniei a avut loc in mai multe etape:
– 9 aprilie (27 martie – stil vechi) 1918 – Unirea Basarabiei cu Romania
– 1.12.1918; ora 11:30; Alba Iulia – Unirea Transilvaniei cu Romania. Proclamatia de la Alba Iulia a fost citita „cu o jumatate de ceas inaintea pranzului”. Tot atunci au existat aici si reprezentanti ai Banatului care inca era ocupat.
– 11 decembrie 1918 (28 noiembrie – stil vechi) – Unirea Bucovinei cu Romania.
– 3 august 1919 – intrarea trupelor romane in Timisoara a consfintit actul de la 1 decembrie 1918.
Unirea Transilvaniei cu Romania nu poate fi considerat actul de nastere al Romaniei. Nu este decat unul din evenimentele ce au dus la intregire, nu este nici inceputul si nici macar actul final. Este doar unul dintre ele, chiar daca Transilvania este bucata cea mai mare! Cu celelalte date ale etapelor intregirii romanii nu se mandresc de frica „prietenului” din rasarit. Dar ca zi nationala este justificata, conform a ceea ce am spus la inceputul articolului, unde am facut diferenta intre ziua nationala si momentul nasterii unei natiuni.
Scurta analiza a hartii natale a Romaniei
Ca o concluzie, tinand cont de criteriile enumerate la inceput, consideram ca harta natala a Romaniei este cea a declararii Independentei (vezi harta mai sus): 21.05.1877; 10:00; Bucuresti (9 mai 1877 – stil vechi).
Se pare ca suntem un popor mercurian! Semnul Gemenilor este aglomerat cu planete: Soarele, care este stapanul Ascendentului, Mercur in domiciliu in miscare retrograda si Venus, stapana Casei III, in trigonocratie. Luna de afla in Fecioara, de asemenea semn mercurian.
Capacitatea noastra de a ne adapta, de a ne descurca, chiar si oportunismul in cateva momente importante ale istoriei, reiese de aici. Dar e la fel de adevarat ca Romania a dat multi scriitori si ganditori, talente artistice dar si inventatori (casa XI).
Ecuatia astrologica de baza: Gemeni (Soare) – Fecioara (Luna) – Leu (Ascendent), ofera caracteristici evidente, atat pozitive cat si mai putin pozitive. Ca o paranteza, mai mult sau mai putin amuzanta, daca la polul negativ romanii pot fi considerati „oportunisti, stresati si mandri”, la polul pozitiv putem spune despre acestia ca sunt „inteligenti, harnici si… aratosi”.
Planetele angulare isi pun amprenta asupra natiunii: Uranus pe Ascendent ofera instabilitate, imprevizibilitate si tendinta spre rebeliune, Neptun si Pluton in Casa X ofera de asemenea instabilitate respectiv dictatura, iar Marte pe Descendent ne face mai temperamentali: tratative dificile, relatii tensionate cu altii, iar cei mai multi straini ne cunosc prin sportivii nostri, prin Dracula si prin faptul ca ne-am executat conducatorul… Apoi, Marte este si stapanul Casei IV si se afla in Casa VII – pamanturile noastre in proprietatea altora, cu numeroasele tratative in aceasta privinta, de-a lungul istoriei.
Foarte important este careul in T pe semne fixe: Uranus-Marte-Pluton – foarte tensionat, orgolios, incapatanat si conflictual, oferind mereu probleme cu autoritatea. Acest careu in T vom observa ca este activat in momentele tensionate din istoria noastra.
Opozitia Luna-Saturn pe semne mutabile, casele financiare II-VIII, ofera situatii constrangatoare, masuri financiare care nemultumesc populatia si au influenta clara asupra datoriilor tarii si a starii financiare fluctuante.
Tranzite
Aceasta harta natala functioneaza foarte bine si in ceea ce priveste tranzitele importante in momentele-cheie din istoria noastra.
Sa luam doar un exemplu, cel al careului in T format din planetele Uranus-Marte-Pluton (si deci predispozitia natala pentru conflict), activat in momentele inceperii celor doua razboaie mondiale.
La intrarea Romaniei in primul razboi mondial (27 august 1916) acest careu in T este activat de Luna, dar si de prezenta lui Uranus in tranzit prin Varsator (Casa VII in astrologia mundana indica si starea de razboi sau pace, iar in acest caz tranzitul este evident…).
Iar la intrarea Romaniei in al doilea razboi mondial (22 iunie 1941) careul in T din natal este activat de aceasta data de Saturn! Probabil Luna il activase cu o zi inainte.
Diferenta mare dintre cele doua razboaie mondiale in ceea ce priveste deznodamantul este data de tranzitele prin Casa X: in primul razboi mondial Jupiter (am castigat!), iar in al doilea razboi mondial Saturn si Uranus angulare in X indica faptul ca de data aceasta, am pierdut razboiul! Desi am avut aliati puternici – vezi Jupiter peste Soare si Venus din Gemeni in XI casa aliatilor – se pare ca nu am ales tabara corecta de aceasta data…
Am creionat pe scurt cateva caracteristici ce apar in harta natala a Romaniei, lasam studiul ei amanuntit ca tema de cercetare pentru astrologii pasionati.
Update, februarie 2023 – materialul este disponibil și în format video: