Aplicatii & ConcepteGabriela Dima (Minerva)

Prognoza astrologica in economie

Autor: Gabriela Dima (Minerva)
(Articol extras din conferinta sustinuta la Astro-Biblos, Sibiu 2010)

Prognoza astrologica in economie
Astrologie si economie

Unul din atuurile astrologiei financiare este acela  ca ea se bazeaza pe ciclurile planetare, prilej ca evenimentele pe care le prefigureaza sa fie si verificabile. Totul a inceput cu  observarea periodicitatii planetelor

Cicluri si idei despre ce va fi

Inca de pe acum 5000 de ani, anticii cunosteau 7 planete din cele 10 cu care opereaza astazi astrologia: luminariile – Soarele si Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn. Au trebuit sa treaca 4500 de ani ca sa fie descoperite si planetele lente: Uranus, Neptun si Pluto (1931).
Cum ultima planeta a fost descoperita in pragul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ea a fost asociata asociata de foarte multi astrologi cu ascensiunea lui Hitler, dar aceasta este o alta poveste.

Folosirea, din perspectiva viitorului, a ciclurilor planetare pentru a vedea cum stau lucrurile in economie are o istorie indelungata si se pierde undeva in storie. Cele mai timpurii marturii vin din 1543, cand la Anvers (Antwerpen), negutatorul Cristopher Kurz a decis sa foloseasca astrologia pentru a sti cum va evolua piata si ce castiguri va avea. Succesul a fost modest, dar a fost un inceput.

In 1876, Samuel Brenner din Cleveland, Ohio, s-a bazat pe ciclul jupiterian pentru predictiile pe care le-a publicat intr-o carte intituala Prognoza economica a lui Samuel Brenner privind cresterea si scaderea preturilor si care s-a dovedit de bun augur, pentru ca avea acuratetea de care era nevoie.

Ce este de retinut? In esenta, studiul pietei financiare si de capital cu ajutorul ciclurilor planetare, presupune o tehnica de lucru pe cat de complexa pe atat de precisa si care, daca ne raportam la perioada actuala, cand pentru prognoze folosim tehnici care implica cicluri multiple, un grad de predictibilitate foarte mare. Aceasta evidenta a dus la formarea unei imagini de ansamblu asupra economiilor nationale si chiar a economiei mondiale, mai ales daca ne gandim ce a insemnat aparitia calculatorului care, dupa cum stim, a dus la un salt financiar urias la sfarsitul anilor ‘80.

Ce sunt ciclurile planetare…

Ciclurile planetare reprezinta cai dinamice folosite pentru interpretarea relatiilor dintre doua planete care se misca cu viteze diferite. Un asemenea ciclu se stabileste luand ca reper perioada de timp dintre doua conjunctii succesive. Conjunctia este momentul in care doua planete se afla in acelasi punct astronomic vorbind. Apoi, acestea isi continua drumul in spatiu urmand ca, dupa un timp oarecare – luni sau ani, cele doua sa refaca aspectul de conjunctie.

Impricinatele insa, pe parcursul revolutiei, conform mecanicii cosmice, stabilesc diverse relatii pe care, astrologic, le numim aspecte.

Apeland la ciclurile planetare in analiza economica a pietei de capital si de investitii, la un moment dat, observam ca ele releva oportunitati si sanse conform  anumitor tipare astrale care implica aspectele de care vorbeam anterior. Cunoasterea virtualelor evenimente economice este un avantaj pentru cei implicati in afaceri personale sau ale statului. Ele nu tin doar de un aspect anume, ci de ansamblul aspectelor si doar analizand un intreg ciclu planetar putem intelege ce s-a intamplat sau ce se intampla din punct de vedere economic.

Ciclurile planetare care implica planetele lente (numite asa datorita faptul ca se misca foarte incet; de exemplu, Pluto are nevoie de 247 de ani ca sa faca o revolutie completa in jurul Soarelui! – n.a.) sunt relevante pentru explicarea ciclicitatii in economie. Si cand vorbim despre planete lente ne referim la Jupiter, care strabate bolta cereasca in 12 ani, Saturn in 28,9 ani, Uranus in 84 de ani, Neptun in 164 de ani si Pluto in 247 de ani.

… si cum lucreaza ele!

Se spune ca ciclurile planetare corespund fetelor nevazute ale economiei si de aceea este fundamental sa se abordeze fenomenul atat in perspectiva imediata, cat si in perspectiva pe termen lung. Aceasta analiza presupune combinarea ciclurilor lente de care vorbeam mai sus, cu ciclurile rapide si scurte ale lui Mercur (care are nevoie doar de 8 luni sa dea o tura in jurul Soarelui – n.a.), Venus sau Marte. Evolutia acestor planete este folosita in prognoza zilnica pentru a vedea care este evolutia actiunilor pe piata de capital intr-un interval dat, adica 24 de ore. Este vorba, daca vreti, de o trecere de la general la particular, generalul aducand cadrul, iar particularul – fondul si culoarea. Ca orice lege nescrisa a evolutiei, vedeti ca si analiza structurala din perspectiva astrologica descrie acelasi fenomen – macrocosmosul cuprinde o infinitate de microcosmosuri, un ciclul al planetelor lente contine un numar finit de cicluri rapide.

Identificand tiparele ciclurilor astrale care afecteaza economia fiecarei tari si observand cum lucreaza ele impreuna, putem prognoza ce se va intampla daca ciclul va avea putere distructiva si va continua sa afecteze cresterea economica si daca aceasta economie va avea, la randul ei, capacitatea  de tranformare si de renastere asa cum a avut-o si intrecut.

Predictibilitatea in economie presupune interactiunile simultane ale unor cicluri diferite, iar una din greselile care trebuie evitate in acest tip de analiza este de a studia fenomenul in ansamblul si complexitatea sa izolat, rupt de contextul social si politic. Cand analizam cresterea sau recesiunea economica, nu ne raportam doar la un singur ciclu planetar pentru producerea acestuia, ci la o multitudine de cicluri. De ce? Pentru ca unele cicluri lucreaza impreuna si se energizeaza reciproc, alteori se anuleaza unul pe celalalt. Ciclurile indelungate ale planetelor lente furnizeaza informatii importante nu doar despre cresterea sau scaderea economica, ci dau informatii si despre alte variabile economice, cum este inflatia, de exemplu. Nu intotdeauna aceste cicluri afecteaza diferit economia unor tari, dar intotdeauna variabilele economice sunt diferite pentru fiecare stat in parte. De exemplu, ciclul Nodurilor Lunare a semnalat o crestere economica a Romaniei pentru perioadele 1992 – 1994, dar nu a sugerat nimic despre inflatie.

Acest proces face ca analiza astrologica a economiei, in general, cu accent pe piata de capital cu intruziuni in social si politic, in particular, sa fie un proces extrem de interesant.

Cicluri si ciclicitati

Alaturi de ciclul Nodurilor Lunare care este de aproximativ 19 ani (18,6 mai precis), mai sunt implicate alte 9 cicluri care se bazeaza pe relatia dintre cele 5 planete lente:

•    Jupiter – Saturn    19,9 ani
•    Jupiter – Uranus   13,9 ani
•    Jupiter – Neptun   12,8 ani
•    Jupiter – Pluto       12,5 ani
•    Saturn – Uranus    45,4 ani
•    Saturn – Neptun    35,9 ani
•    Saturn – Pluto        33,5 ani
•    Uranus – Neptun  171,4 ani
•    Uranus – Pluto      127,5 ani

Toate aceste cicluri au legatura, intr-un fel sau altul, cu diferitele fatete ale lumii afacerilor si a comertului, toate au legatura cu mersul economiei si fiecare are rolul sau in prognoza astrologica. Astrologia financiara occidentala moderna s-a fundamentat pe ciclul Saturn – Uranus, care are mai mult de 45 de ani.  De exemplu, in cazul Angliei, Frantei si Germaniei, acest ciclul a jucat un rol important, deoarece a orientat investitiile spre extinderea de productie in industria grea, cu suisurile si coborasurile acesteia, si este strans corelat cu acest ciclu planetar.

Prin contrast, ciclul Saturn – Pluto s-a dovedit strans legat de structurile subconstientului colectiv, de nevoia de intoarce la radacini, la structurile primare de baza ale economicului, de eliberarea de constrangeri in acest domeniu si, implicit, de reorientarea sa.

Ciclul Jupiter – Uranus este legat de piata de capital si este unul din ciclurile cheie cu care se opereaza in economia Statelor Unite, a Angliei sau a Japoniei.  Recurenta minima a acestui ciclu s-a regasit in momentul Marii Crize economice mondiale din perioada 1929 – 1932.

Pe perioada ciclului lent Jupiter – Pluto se remarca inflorirea economiei occidentale in Anglia, Germania, Franta si Italia, dar si marile lovituri financiare  strans legate de puterea politica.

Ciclul Uranus – Neptun a afectat aceeasi industrie occidentala si este legat de noua relatie dintre capital (Uranus) si munca (Neptun). Este un ciclu care nu poate fi corelat cu schimbarile rapide de pe piata de capital sau cu vreun alt ciclu economic lent dar, de regula, el reliefeaza schimbarile din plan social pe fond economic, cum ar fi cresterea nivelului de trai, scaderea acestuia, raportul dintre puterea de cumparare a banului si pretul de cost sau salariu, politici sociale, programe de sanatate s.a.

Ciclul Uranus – Neptun a trezit interesul astrologilor relativ recent, in 1993, cand cele 2 planete erau conjuncte. Si cum evenimentul se petrece o data la 172 de ani, atentia s-a indreptat spre anul 1821, ultima conjunctie a celor 2 planete. Ce se intampla atunci? Pai Napoleon murea in exil, relatiile de munca erau unele noi, incepea perioada capitalismului si a industrializarii, se intensificau miscarile de identitate nationala – la noi revolta condusa de Tudor Vladimirescu, Marx isi afirma ideile socialiste, muncitorii au inceput sa se organizeze in sindicate, prefigurand ceea ce avea sa se intample peste nici un secol si anume instaurarea unui nou tip de relatii sociale – comunismul.

In prezent, ne aflam la inceputul unei perioade care pare sa prefigureze disolutia actualelor relatii sociale, a modului de abordare a afacerilor, a investitiilor si a productiei, a relatiei investitor – muncitor, mai ales ca si Pluto – planeta mortii si a renasterii sociale a intrat in Capricorn, semn care cere aceste schimbari. Ce va fi, vom vedea. Urmatorii 10 de ani vor fi relevanti pentru noile structuri care se impun. Cum se va produce inlocuirea la nivel macrosocial si macroeconomic, vom vedea.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close