Psiho-astrologia varstelor (I) – perioada 0-7 ani
Autor: Aretya Ganea
O ramura fundamentala a stiintelor psihologice este Psihologia varstelor, care descrie ciclurile de crestere si dezvoltare ale omului. Psihologia varstelor ne vorbeste despre planul dezvoltarii ontogenetice, care se refera la dezvoltarea omului ca individ, de la nastere pana la moarte, cu ritmurile specifice evolutiei generale umane si despre planul dezvoltarii filogenetice, ce se refera la evolutia omului ca specie superioara pe pamant, de la aparitia ei pana in prezent.
Psihologia varstelor considera planul dezvoltarii ontogenetice foarte important, realizand o etapizare a vietii pe perioade, cicluri, stadii de dezvoltare.
Omul se afla intr-o permanenta evolutie, mai intai se formeaza pe sine, in relatie cu familia, mediul social, avand la baza informatia ereditara si innascuta (perioada gestatiei si a conceptiei).
Ciclurile mari de dezvoltare pe ani, ale omului in P.V. sunt 3:
1. 0 – 20 ani, impartit in 2 perioade:
a. Copilaria;
b. Pubertatea si adolescenta;
2. 20 – 65 ani, a adultului;
3. peste 65, ciclul de regresie si de sfarsit;
Dar mai admite o etapa, ce conditioneaza evolutia dupa nastere, care este etapa intrauterina a fatului sau debutul vietii.
Perioada intrauterina este cea mai intensa perioada de crestere si dezvoltare a fiintei umane, existand puternice influente de la mama si de la conditiile de conceptie. Dezvoltarea embrionara este in primele zile exploziva, inregistreaza o crestere de 8000 ori ca marime si de 20 ori ca diametru a embrionului si se incepe diferentierea organelor si a sistemelor anatomice, din cele 3 foite :
• din ectoderm – pielea, parul, unghiile, organele senzoriale si S.N.;
• din mezoderm – muschii, sistemul urinar, circulator, respirator;
• din endoderm – ficatul, intestinele, glandele salivare etc;
Sintetic, la 4 luni si jumatate, fatul incepe sa se miste, la 7 luni este aproape gata de nastere, intre 6- 9 luni se dezvolta analizatorii, pentru a-si incepe activitatea imediat dupa nastere, sistemul nervos este pregatit si el la finele sarcinii pentru aparare, coordonare interna si echilibrare.
Nasterea, realizata la 267- 280 zile este un fenomen natural, fiziologic trait obiectiv si subiectiv de catre mama si fat. Primul tipat al nou-nascutului este primul sau salut, de intimpinare a propriei vieti… din punct de vedere filozofic, psihologic, este un strigat de suferinta, durere in fata necunoscutului, este regretul inconstient al parasiri adapostului matern (Freud).
Medical, tipatul este un fenomen complex, determinat de un sir de actiuni: umplerea brusca a plamanilor cu aer, primul contact cu un amalgam de impresii vizuale, auditive, termice, kinestezice, cu excitatia faringelui si laringelui in acelasi timp.
Dupa prima respiratie urmeaza dobandirea independentei anatomice prin taierea cordonului ombilical.
Incep primele echilibrari termice, respiratorii, hranirea activa si asimilarea pentru propriul corp, inca din primele ore de viata, de acum, continuu…
Corpul fizic incepe sa functioneze ca un tot unitar, toate sistemele si aparatele create incep colaborarea.
Trecerea de la viata comoda, fara efort, din uterul mamei la dinamica travaliului, la efortul de supt, la miscari haotice ale membrelor, la eliminarea deseurilor este dificila.
In continuare Psihologia Varstelor descrie evolutia umana sub aspect senzorial, afectiv, motoriu a sugarului, copilului mic, adolescentului, adultului, batranului.
In acest articol voi scrie doar despre perioada cuprinsa intre 0 – 7 ani, ce corespunde sugarului, anteprescolarului si prescolarului.
Metafizic, in perioada intrauterina a fatului se petrec alte fenomene uimitoare. Decizia spiritului nemuritor, care vrea sa evolueze in acest plan tridimensional, de a se reincarna se analizeaza si se aproba in astral. Cu ajutor sau singur (in cazul spiritelor evoluate), spiritul isi alege parintii, locul nasterii, imprejurarile nasterii, lectia fundamentala, ce trebuie indeplinita, inteleasa, asimilata. Intre doua incarnari, spiritul ramane in planul astral, pana obtine maturitatea necesara pentru o noua existenta corporala. Cand spiritul decide cine ii va fi mama, va sta in apropierea ei, trimitandu-i raze fluidice si contribuind la formarea corpului eteric al viitorului sau corp.
Sufletul vegetativ al corpului eteric coboara astfel, in momentul conceptiei, stabilindu-se la baza osului sacru al mamei, el fiind matricea bioenergetica si informationala, ce sta la baza formarii corpului fizic embrionar.
Inainte de crearea corpului fizic, toate informatiile si energia necesara sunt depuse in aceasta matrice eterica, de catre spirit.
Deoarece elementele ce compun viitorul corp fizic tind in permanenta spre dezagregare, descompunere, se intelege importanta crearii corpului eteric, care concentreaza si mentine viata corpului fizic. Corpul eteric este o forma de energie ce provine din fluidul eteric universal si este alcatuit din elemente subatomice: neutroni, electroni, protoni, fotoni cosmici, are memorie, vointa, inteligenta proprie. El determina un curent vibratoriu continuu, ce strabate corpul fizic, dand energia necesara tuturor electronilor, ce se rotesc in jurul quarcilor, din protonii si neutronii nucleului atomic.
Metafizica intruparii
Ne-am nascut in conditii traumatice si ne-a fost frica sa respiram pe cont propriu, nu mai exista fluidul hranitor, confortabil in care pluteam si unde ni se indeplinea toate dorintele, de catre mama…
Apoi ne-a fost teama la taierea cordonului ombilical si ne-am retinut respiratia, dar eram obligati sa respiram ca sa nu murim, asa ca am respirat, fara ajutor, singuri!…
Acesta este primul pas pentru individualizare.
Apoi, pe parcursul vietii, ne-am mai oprit respiratia pentru citeva secunde, de mai multe ori, in momente de exaltare, teama sau de soc, tulburand corpul eteric si fizic. Ritmul relaxat, fara pauze, realizeaza o respiratie completa, profunda, numita respiratie constienta. Respiratia constienta scoate emotia-frica din noi, reda vitalitatea corpului eteric si scoate din subconstient amintiri imediate, dupa nastere.
Prima respiratie a nou-nascutului activeaza karma corpului fizic, mostenita ereditar.
Un complex de predispozitii, potentiale morfologice si biochimice ale corpului fizic creat, se pot transmite genetic si se exprima diferit in diverse perioade de timp sau pot ramane latente toata viata.
La nastere, corpul fizic are o maturitate necesara, anatomica si functionala, pentru a trai pe pamant, dar spiritul este confuz, dezorientat, el se afla intr-o stare de trecere, intre cele doua lumi, spirituala si materiala. Cu timpul, in primii ani de viata, intervine obisnuinta, adaptarea, multumirea, data de simturi si uitarea planului astral, originar al spiritului.
Ce se intampla in perioada cuprinsa intre 0-7 ani?
Metafizic, corpul eteric, dupa ce a format structura organelor in perioada intrauterina, dupa nastere asigura dezvoltarea si functionalitatea lor, iar prin circuite specifice eterice, mentine legatura dintre corpul fizic si Eul Superior.
Fluidele eterice sunt de mai multe feluri :
• fluidele primare, ce asigura alcatuirea, functionalitatea corpului fizic;
• fluidele speciale, astrale, legate de corpul astral al fiintei;
• fluidele de conectare, de conexiune a corpurilor subtile la nivelul chakrelor;
Fluidele primare sunt numeroase; sunt descrise 44 de fluide primare, unele fluide se activeaza la nastere, altele pe parcursul vietii.
Din fluidele ce se activeaza la nastere fac parte : fl. de structura, de vibratie, de protectie, fl. arhetipal, fl. de eliminare a reziduurilor, fl. simturilor, fl. neuronal, respirator etc, iar cele ce se activeaza pe parcursul vietii, in diferite etape de varsta sunt : fl. vorbirii, fl. de credinta, fl. genital, fl. maternitatii, fl. ritmului, fl. libertatii etc.
Mai exista unele fluide primare eterice care se activeaza, in functie de gradul de evolutie a entitatii incarnate, ca de exemplu: fl. extrasimturilor, fl. de manifestare a Sinelui; toate aceste fluide intra in structura eterica prin diverse chakre, manifestand functii specifice acestora.
Fluidele de tip astral fac legatura intre corpul astral si cel eteric, prin plexul solar, au forme geometrice specifice spiritului intrupat si sunt masura si oglinda evolutiei noastre, ca entitati incarnate sub legea karmei si a liberului arbitru.
Din fluidele astrale ce se manifesta la nastere fac parte : fl. de crestere si dezvoltare a corpului fizic, fl. angelic, fl. karmic, iar din cele se manifesta ulterior: fl. intelegerii intruparilor anterioare, fl. telepatiei, fl. rezonantei, fl. mental etc.
Fluidele de conectare interstructurala ce fac legatura dintre corpul eteric si corpurile superioare sunt dispuse la nivelul chakrelor.
Astrologic, Luna guverneaza primii 7 ani din viata.
Luna simbolizeaza nasterea, subconstientul, mama, caminul, gestatia, emotiile, originea, ereditatea, ritmul, simboluri ce marcheaza puternic acesti primi 7 ani.
Din punctul de vedere a astrologiei medicale, luna guverneaza cerebelul, sistemul nervos vegetativ simpatic si parasimpatic, centrul de comanda din bulbul rahidian, reflexele neconditionate, stomacul, viata psihica in general, sistemul limfatic, acumularea de materie, cresterea, visele, hranirea, lactatia, maternitatea, memoria, lichidele, mobilitatea. Aceste organe, functii si sisteme lunare au o activitate intensa in primii 7 ani de viata si o sa detaliez in continuare activitatea lor.
Dupa nastere incep primele echilibrari termice, respiratorii, de hranire activa, de asimilare, trecerea de la imunitatea placentara la cea personala, stimulari senzoriale diverse.
In primele luni de viata, viata senzoriala si emotionala este relativ bogata, bazata pe apropierea fizica si psihica a parintilor, nou-nascutul primeste informatii despre chipurile parintilor, starile lor emotionale, afective.
La fel, viata motorie in primele luni este modesta, este bazata pe reflexe neconditionate: alimentare (suptul, inghititul), reflexe de aparare, de tuse, stranut, cascat, sughitat (reflexe lunare).
La 3 luni apar primele miscari intentionale importante, pentru prinsul obiectelor, germenii reflexelor conditionate ulterioare, reflexele conditionate reflecta potentialul asociativ al activitatii nervoase superioare (Luna in aspect cu Mercur).
Intervalul dintre somn si veghe se modifica lent in timp, principala activitate a sugarului este somnul, care la inceput dureaza intre 20-22 ore, apoi ajunge la 1-2 ani sa dureze intre 14-16 ore.
Tot in primele 3 luni, sugarul comunica prin tipat, care se transforma in plans, zambetul apare la o luna jumatate si rasul la 2 luni (Luna in aspect cu Venus), in aces interval de timp, Venus natal direct face sextil cu Venus in tranzit.
Entitatile intrupate vin in planul nostru fizic cu anumite caracteristici programate: ritmuri de hranire, cicluri de veghe-somn, insa acestea trebuie sa se adapteze lumii fizice exterioare, relationarea incepand astfel, chiar de la nastere (Luna in aspect cu Mercur, Venus).
Stabilirea relatiilor cu alti oameni este una din cele mai importante sarcini ale copilariei si se mentine pentru toata viata.
Intre 4-6 luni, zona de proiectie corticala a motricitatii este complet mielinizata, fapt ce favorizeaza aparitia miscarilor specializate, intentionale, de imitatie si coordonare. Primele miscari sunt ale capului, gatului, de o parte pe alta, sezand sprijinit sau nu, copilul duce la gura toate obiectele, prin gust, atingere incepe cunoasterea fizica.
Aceasta motricitate mielinizata se realizeaza astrologic de catre planeta Marte, care deplasandu-se direct in zodiac, ajunge la 90 grade fata de pozitia sa natala (la aproximativ 4 luni), realizand prima cuadratura esentiala a existentei, in aceasta dimensiune 3. Careul este un aspect major dinamic, ce aduce schimbari radicale, tensiuni, deci este un aspect constructiv.
Marte guverneaza muschii striati voluntari, tonusul muscular, actiunea, miscarea continua, iar sub acest aspect de cuadratura se produc tensiuni musculare, contractii musculare necesare primelor miscari specializate, mentionate anterior.
Luna are o durata de revolutie de 28 zile si poate forma pe parcursul acestor zile toate aspectele planetare cu restul planetelor, activand si regland functiile guvernate de acestea.
Aproape de 1 an apare si se dezvolta limbajul si mersul.
Mersul este un masiv progres motric, este prima cucerire a spatiului terestru a fiintei incarnate, ce se realizeaza prin mentinerea echilibrului static si dinamic, prin coordonarea tonusului muscular al membrelor. Din punct de vedere medical, cerebelul (organ lunar) este cel care detine controlul executarii miscarilor voluntare, a mentinerii echilibrului, regleaza si coordoneaza motricitatea musculaturii corpului. Autonomia sugarului de deplasare, prin perfectarea mersului, duce mai intai la emanciparea actionala, apoi la una afectiva.
Memoria este un mod principal de echilibrare cu mediul exterior si de valorizare a experientelor invatate pana la 1 an, permitand stocarea de informatii, evocarea selectiva-involuntara, identificarea obiectelor cunoscute, a persoanelor apropiate.
Atentia este instabila, pe la 3 ani se mareste durata concentrarii la 15 minute, prin educatie intensa (Luna in aspect cu Saturn ).
Comunicarea verbala este raportata la regulile de formare a reflexelor conditionate, deoarece cuvantul este initial un excitant sonor simplu, prin imitatie copilul reproduce silabe, intonatii (Luna in aspect cu Mercur). Jocul este activitatea fundamentala, predominanta, a copiilor intre 1-3 ani, copilul se joaca pentru ca ii place sa se joace, se joaca spontan, cu preferinte pentru jocul cu adultii, predominand imitatia. La 3 ani, copiii se joaca unul langa celalalt, nu coopereaza, dar adora sa priveasca pe altul, se obisnuiesc mai greu cu prezenta altor copii.
Perioada prescolara (3-7 ani) este marcata de punerea bazelor personalitatii – ego, produs social, o masca ce dispare la moarte, guvernata tot de Luna. Dezvoltarea inclinatiilor si capacitatilor cognitive se realizeaza intensiv in aceasta perioada, fapt nemaiintalnit in etapele urmatoare.
50 % din dezvoltarea inteligentei se concretizeaza pana la varsta de 4 ani si 30% intre 4-8 ani, prin urmare dezvoltarea intelectuala maxima are loc la aceasta varsta (Luna in aspect favorabil cu Mercur).
La varsta prescolara, un element important il constitue controlul corporal, care este principalul element al controlului comportamental (cerebelul). Gandirea copilului prescolar are un caracter intuitiv, este egocentrica si memoria sa este nediferentiata, difuza, cu un caracter incoerent, haotic. Psihicul este centrat pe acumulare de experienta din orice traire, de aceea, aceasta perioada 3-7 ani, este hotaratoare pentru intreaga viata psihica ulterioara.
Jocul este activitatea prioritara, izvorul adaptarii si al dezvoltarii personalitatii, este expresia entuziasmului (Luna in aspect cu Jupiter ). Jocul exprima dorinta de depasire, dorinta de maretie, elanul de viata si este o activitate complexa, ce reflecta si reproduce societatea in care traieste copilul. Asimilind-o, el se adapteaza la dimensiunea fizica (Luna in aspect cu Soarele).
Mergand mai departe cu studiul astrologic, casa I din tema astrala a unei entitati ne vorbeste despre perioada vietii intrauterine, evolutia fatului in uter, despre vitalitate in general, imprejurarile nasterii, ereditatea subiectului, antecedentele familiale, maladiile neonatale. Existenta unei planete in aceasta casa I ne furnizeaza date importante despre cum a decurs primul an din viata.
Pentru perioada primei copilarii, 1-7 ani, se cerceteaza semnul Racului, ce planete gasim aici, calitatea si aspectele lor, guvernatorul casei a IV-a. Tranzitele planetelor Marte, Saturn, Pluton, Uranus, in semnul Racului sunt nefaste, producand tensiuni, complicatii, izolare, boli, accidente, intarzieri in crestere, dezvoltare (aceleasi efecte se produc la retrogradarea acestor planete, in casa I). Tranzitele planetelor Venus si Jupiter armonizeaza, imbogatesc sfera emotionala, educationala, prin bucuria de a trai si a explora viata.
Acesti „7 ani de acasa” evoca rolul formativ deosebit al familiei in dezvoltarea psihica, comportamentala si de conduita a copilului… unde dragoste nu este, nimic nu se poate dezvolta armonios! (Luna, Venus in casa a IV-a). Metafizic, corpul eteric se creeaza in totalitate la 7 ani, pana la aceasta varsta copilul este influentat de aura mamei, de aceea mama este analizata energetic in caz de afectiuni la copil. Sangele este produsul cel mai valoros al corpului eteric (guvernat de Soare, Marte). Muzica stimuleaza corpul eteric, cea de valoare este mediu de vindecare, iar respiratia in ritm relaxat, constienta, creste vitalitatea, starea de bine.
NAMASTE!
(Continuarea, in numerele viitoare)