Eseuri & ReflecțiiFulop Laszlo

Cum functioneaza astrologia?

Autor: Fulop Laszlo
(Articol extras din conferinta sustinuta la Astro Biblos, Sibiu 2010)

Cum functioneaza astrologia
Cum functioneaza astrologia

Asadar, cum functioneaza astrologia? V-ati pus vreodata aceasta intrebare? Ati gasit un raspuns satisfacator pentru ea? Sau, pur si simplu, ati acceptat ca ea functioneaza, asa cum la scoala ati acceptat atatea cunostinte din matematica, fizica sau chimie fara sa meditati in profunzime la adevarurile prezentate?


Bine, haideti sa va spun varianta mea. In orice caz, la marile intrebari ale existentei fiecare trebuie sa-si raspunda singur. Nimeni nu ma poate convinge ca exista Dumnezeu daca eu insumi nu aduc argumentele necesare in fata propriei persoane. Nimeni nu ma poate convinge despre existenta reincarnarii daca nu gasesc o cale prin care aceasta notiune sa aiba loc in logica mea. Nimeni nu ma poate invata ce este iubirea daca n-o experimentez singur… Si asa mai departe.

Este o intrebare esentiala? Eu zic ca da. Nu mi-am pus-o nici macar mie, timp de vreo 15 ani. Am vazut ca astrologia functioneaza si am luat-o ca pe o axioma (ceva ce nu trebuie demonstrat). Dar iata ca vine o zi foarte agitata, o zi in care nimic nu ne iesea la locul de munca, acesta semanand cu un stup de albine agitate de-a binelea. Toata lumea era nervoasa, clientii plecau fara vreun sentiment de satisfactie, iar spre orele pranzului vad ca lumea (colegii mei) incepe sa fie disperata. Unde o fi cauza? – ma intreaba una dintre colege, o fiinta luminoasa care printre altele se ocupa si de terapii energetice. Ea este o nativa Fecioara, asa cum sunt toate Fecioarele: harnica si plina de dorinta de a-si ajuta semenii, o Cenusareasa care de fapt este o eroina de rand a zilelor noastre.

Ma uit repede in programul meu de astrologie si vad ca e o liniste astrala totala, in afara de o cuadratura Mercur – Pluton care culminase in acea zi. Ii comunic observatia mea colegei mele. Insa, in loc sa dea din cap, ea se uita la mine cu niste ochi mari si neincrezatori.
–    Tu chiar crezi asta? – ma intreaba.
–    Da, sigur… pai ce altceva ar putea fi? – o intreb si eu, insa observasem ca a rasarit o urma de indoiala inclusiv in sinea mea.
–    Stai putin – acea roca inghetata, acolo in bezna marginii sistemului nostru solar, la nu stiu cate mii de kilometri de aici, pe care voi l-ati denumit Pluton, ala ma face sa ma simt atat de agitata si nervoasa?! Eu nu pot sa cred asa ceva! – si a plecat, bineinteles, fara sa lase in urma vreun sentiment negativ, insa ma lasase cufundat in propriile mele dubii.
Ma gandeam asa: ma ocup de ani si ani de astrologie si iata ca vine o femeie pe care o apreciez mult si imi spune ca bucata de roca inghetata denumita Pluton n-are cum s-o influenteze – si trebuia sa recunosc ca avea dreptate! Percepeam ca adevarul este ascuns in alta parte, ca trebuie sa existe o veriga lipsa despre care eu nu stiu nimic. Si am inceput s-o caut.

Bunul Dumnezeu m-a calauzit spre lucrarile lui Rudolf Steiner.

Rudolf Steiner - Ierarhiile spirituale si reflectarea lor in lumea fizica
Rudolf Steiner - Ierarhiile spirituale si reflectarea lor in lumea fizica

Este nevoie sa introducem conceptul de “sfera de influenta” a diferitelor planete. Sfera de influenta a Lunii este un glob al carui centru este Pamantul, iar raza lui este egala cu distanta dintre Pamant si Luna. De fapt, nu este vorba despre o sfera geometrica, ci mai degraba despre forma unui sambure de caisa.

Sfera de influenta

Asadar, sfera de influenta este un glob de natura eterica si astrala care inconjoara Pamantul, in cazul planetelor Luna, Mercur si Venus, respectiv Soarele, in cazul planetelor Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton.
Efectul acestor sfere de influenta il resimtim prin corpurile noastre eterice si astrale. Noi existam in aceste oceane de natura eterica si astrala, corespunzatoare fiecarei planete.
Acestea se intrepatrund si au vibratii specifice.

Asadar, in sens astrologic sau spiritual, putem scrie urmatoarea ecuatie:

(Planeta) = (Planeta propriu-zisa) + (Sfera de influenta de natura eterica si astrala)

Ca sa luam un exemplu din viata noastra de zi cu zi, sa luam imaginea unui ceasornic de perete.

Ne putem gandi la planete asa cum vedem acest ceasornic. In acest moment nu-i vedeti decat aratatoarele. Dar stiti ca ele nu se misca doar asa, in virtutea inertiei, ci rotirea lor este guvernata de mecanismul ceasornicului. Acesta se compune din aratatoare (vizibile) si mecanismul ceasornicului, compus din rotite, pendul, elemente de blocaj si chiar gandurile mesterilor care l-au inventat si construit.

In cazul ceasornicului, stim ca acesta este compus nu doar din aratatoarele sale aflate intr-o miscare continua, ci si dintr-un mecanism inteligent si precis care le coordoneaza rotirea.

La fel, o planeta se aseamana cu ceasornicul, fiind compusa din planeta propriu-zisa, care nu este altceva decat un fel de ac aratator, si respectiv dintr-un mecanism inteligent care-l pune in miscare (sfera de influenta rezultata in urma activitatii unor entitati mult mai evoluate decat omul: ierarhiile spirituale).

Planeta, ca si ceasornicul, sunt compuse dintr-o parte vizibila si invizibila. Putem cadea de acord ca partea importanta, la amandoua, este cea invizibila: mecanismul care coordoneaza miscarea si, mai ales, conceptiile si gandurile de o acuratete extraordinara care au dus la elaborarea acestui mecanism.

Din ce se formeaza sferele de influenta?
Ele sunt rodul activitatii ierarhiilor spirituale (corurilor angelice). In analogie cu activitatea omului, putem afirma ca gandurile ierarhiilor spirituale formeaza sferele de influenta care ne inconjoara. Bineinteles, aceste “ganduri” sunt cu totul altceva in cazul ierarhiilor spirituale, fiind mult mai vaste decat gandurile umane, noi abia putand sa ne ridicam prin imaginatia noastra sa le cuprindem.

Corespondenta planete – ierarhii spirituale:

Luna – Ingeri
Mercur – Arhangheli
Venus – Arhei
Soare – Puteri
Marte – Virtuti
Jupiter – Dominari
Saturn – Tronuri
Uranus – Heruvimi
Neptun – Serafimi
Pluton – entităţi spirituale chiar mai evoluate decât Heruvimii şi Serafimii

De ce a fost nevoie sa apelam la notiunea de ierarhii spirituale?

Este o intrebare importanta, din urmatorul motiv: omul modern si-a pierdut simtul de a aprecia sensul spiritual al miscarii planetelor. In analogie, putem spune urmatorul lucru: un gest uman nu este apreciat niciodata in sens geometric (trigonometric), ci este perceput ca o expresie a unor stari interioare, de natura sufleteasca. Felul in care ne miscam mainile sau picioarele sugereaza intotdeauna niste trairi de natura sentimentala. Nimanui nu-i trece prin minte sa calculeze traiectorii si formule matematice in cazul miscarii bratelor, asa cum ne raportam actualmente la planetele sistemului nostru solar.

Este important sa observam in miscarea cereasca a planetelor “gestul” ierarhiilor spirituale, expresia fizica a trailor de natura spirituala a corurilor angelice.

Miscarea planetelor este un dans cosmic, dar va rog sa intelegeti prin acest simbol nu doar ceva de ordin poetic, ci efectiv un vals al entitatilor care alcatuiesc ierarhiile spirituale. Miscarea planetelor este perceputa de omul epocii moderne doar in sensul matematicii si al fizicii, deci lipsit de continut, lipsit de elementul sentimental sau spiritual.

Prin acceptarea ideii ca astrologia functioneaza in vietile noastre, intelegem faptul ca planetele ne influenteaza intotdeauna din punct de vedere psihic. Din acest motiv, era nevoie sa completam veriga lipsa dintre trairile noastre sufletesti si planetele fizice, veriga identificata prin sferele de influenta ale planetelor, de natura eterica si spirituala, generate de activitatea entitatilor care alcatuiesc ierarhiile spirituale.

Acei oameni carora le este greu sa accepte existenta ierarhiilor spirituale totusi pot accepta ideea globurilor de natura eterica si astrala, denumite “sfere de influenta”.

Ce sunt zodiile?

planet10

Daca acceptam ideea ca astrologia se refera la influente de natura psihica si spirituala, atunci este de la sine inteles ca nici zodiile nu se pot confunda cu un noian de stele fixe. Ca sa poata exercita un efect de natura psihica si spirituala, ele insele trebuie sa aiba o natura spirituala. Asa si este: zodiile sunt compuse din ingramadiri de fiinte foarte evoluate (heruvimi, serafimi s.a.m.d.) care se afla in afara cercului sistemului nostru solar (dincolo de orbita lui Pluton). Ca in “spatele” lor se gasesc anumite stele fixe, este doar de ordinul coincidentei.

constelatia Varsator

In centrul imaginii se poate vedea constelatia Varsatorului. Putem cadea de acord ca a alege cateva stele din puzderia care ni se infatiseaza noaptea pe cer nu a putut fi o activitate mecanica (desen tehnic). Ne putem pune intrebarea: de ce tocmai acele stele au fost alese de catre inteleptii din antichitate sa compuna imagina unei zodii oarecare? Cum se transforma imaginea geometrica alcatuita din aceste stele intr-un simbol atat de profund si de ce tocmai in acel simbol?

Privind doar cerul instelat, omul de rand s-ar confrunta cu mari dificultati daca s-ar afla in situatia de a fi nevoit sa defineasca niste constelatii care sa corespunda zodiilor. El n-ar sti ce stele sa aleaga, dar nici pe ce sa se bazeze pentru a inventa un simbol care sa fie reprezentat de stelele alese de el.
Pentru a defini o zodie, a fost nevoie, cu certitudine, de o viziune spirituala, de clarvedere.

Nu am vorbit inca despre corpul eteric al fiintelor vii. Acesta poate fi surprins cel mai usor la plante. Este deja celebru experimentul care demonstreaza existenta acestuia. Orice planta poate fi legata intr-un circuit electric in care sa fie montat si un ampermetru foarte sensibil. Planta va reactiona la orice gand de vatamare a sa. Ea “se sperie” intr-un mod perceptibil de ampermetru. Ea nu reactioneaza in niciun fel la taierea efectiva a unei frunze sau a tulpinii sale, ci doar la aparitia intentiei serioase de vatamare (exemplificare sugestiva prin prezentarea unei plante si a unei foarfece). Corpul eteric nu simte durerea. El este doar o interfata prin care planta comunica din punct de vedere energetic cu mediul in care se afla. Iar prin mediul sau intelegem inclusiv planetele sistemului nostru solar cu sferele lor de influenta.

La animale deja apare si corpul astral, prin care ele pot simti dorinta, placerea si durerea. Omul, pe langa corpul sau eteric si cel astral, poseda si un Eu constient de sine care il deosebeste de animale. Plantele sunt capabile sa se interfereze cu astrele prin corpul lor eteric. Animalele si omul interactioneaza cu astrele din punct de vedere energetic si psihic, prin intermediul corpurilor lor eterice si astrale.

Se vorbeste deseori despre muzica sferelor. Sa ne amintim ca plantele reactioneaza la muzica, fiind capabile sa creasca mai bine in ritmurile unei muzici pline de armonie (de ex. muzica clasica) si blocandu-se mai mult sau mai putin fiind expuse la vibratiile unei muzici lipsite de armonie (unele stiluri de muzica rock sau jazz).

Muzica sferelor este de fapt colaborarea energetica a planetelor, pe fundalul oferit de cele 12 zodii. Opozitia si cuadratura planetelor se aseamana cu o muzica plina de dizarmonii, iar sextilul si trigonul, cu o muzica armonioasa. Conjunctia pare sa fie o muzica data la maxim, depinzand de natura planetelor si de cea a zodiei care ofera fundalul vibrational, daca o percepem ca fiind armonioasa sau dizarmonica. In aceasta muzica, planetele au rolul muzicienilor solo, orchestra fiind compusa de catre zodii.

In incheiere, as vrea sa zabovesc putin asupra dictonului care afirma ca “inteleptul isi conduce soarta”. Inteleptul a dovedit ca isi poate controla gandurile si sentimentele, iar acest control desavarsit apare sub forma unui corp astral si eteric mult fortificat. Oricare ar fi miscarea ondulatorie produsa de dansul cosmic al planetelor, el stie ce sa aleaga, sa se lase influentat de vibratia sferelor de infleunta a planetelor sau nu. Corpul lui eteric si astral are puterea de a tine piept vantului astral defavorabil. El poseda si increderea ierarhiilor spirituale, care il lasa sa evolueze (mai mult sau mai putin) dupa buna lui stiinta.

Speram ca aceste idei, care pot fi gasite de altfel in lucrarile spiritului luminat incarnat sub numele de Rudolf Steiner, sa va fie de folos. Eu insist sa intelegeti astrologia nu in sens mecanic si nici in sens de axioma, ci mai degraba intr-un sens spiritual, al unor interactiuni de natura psihica si energetica. Intentia mea a fost sa incerc sa va arat cum se trece de la planeta propriu-zisa si de la zodii la influentele de natura psihica si spirituala pe care le putem constata in vietile noastre.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close