Studii & CercetariValeriu Panoiu

Horoscopul cheliei

Autor: Valeriu Panoiu

Horoscopul cheliei
Horoscopul cheliei

Putem deschide discutia cu o intrebare care, la prima vedere, ar putea parea comica: “Ce are chelia cu astrologia?” Ne straduim sa cautam raspunsuri si sa oferim cateva piste de interpretare. Studiul de fata se bazeaza pe analiza unui numar de profiluri astrologice masculine, in incercarea de a identifica semne ale calvitiei pe harta natala.


Preliminarii

Obiectivul nostru ar fi urmatorul: vrem sa vedem daca unii barbati sunt mai predispusi la calvitie decat altii.
O astfel de analiza nu poate pleca decat de la corespondentele dintre planete, semne si organe anatomice, cu care opereaza indeosebi astrologia medicala. Plecam de la premisa ca alopecia (caderea parului/ chelia/ calvitia) este o afectiune dermatologica manifestata in principal la nivelul scalpului. Ne ferim la conceptul de “boala”, pentru ca efectele secundare se reflecta mai mult in planul psihologic. Sunt barbati care isi refuza acest atribut fizic, pe cand altii il accepta cu seninatate. Intrucat fenomenul este, in general, ireversibil (cu exceptia majora a implantului), tratamentele reduc de obicei intensitatea, fara sa stopeze definitiv procesul de cadere a parului.
Judecam asadar calvitia ca pe o trasatura fizica si nu ca pe o conditie medicala. De aceea, in analiza noastra, nu vom acorda prioritate Caselor a VI-a si a XII-a, raspunzatoare de boli. Ne intereseaza, mai degraba, Ascendentul, ca expresie a trasaturilor fizice.

Metoda de lucru:

Studiul se bazeaza pe analiza a 26 de harti natale ale unor barbati care, cu distinctie, poarta un asemenea marcaj. Numele lor si coordonatele astrologice sunt afisate in tabelul atasat, care poate servi drept punct de plecare pentru analize ulterioare. Ne-am concentrat pe urmatorii indicatori:

Soarele, semn al vitalitatii, al protectiei si al imunitatii.
Saturn, care stapaneste pielea (cel mai mare organ al corpului), dar şi părul. Se stie ca Saturn este responsabil cu forma si cu structura (pielea si parul acopera toate celelalte organe). De asemenea, el e vinovat pentru fenomul de imbatranire (in limbaj elevat, degenerescenta), deci accelereaza inclusiv caderea parului.
Marte, care stapaneste capul (prin urmare, inclusiv scalpul).
Mercur, patronul sistemului endocrin. Calvitia e pusa pe seama proastei functionari a glandelor endocrine, ceea ce ne pune din nou in legatura cu Marte, patronul organelor genitale masculine. Prostata (aflata pe lista cauzelor suspecte ale calvitiei) s-ar afla astfel sub patronajul sau.
Luna, care ni se pare la fel de relevanta. Caderea parului este legata de secretia de sebum, un lichid care circula prin canalul firului de par. Se stie ca Luna guverneaza lichidele din corp.
Venus, responsabila de estetica. Am precizat ca interpretam calvitia ca pe un aspect fizic exterior.
Zodiile Capricorn si Varsator, unde Saturn se afla in domiciliu.
Zodiile Berbec si Scorpion, ambele patronate de Marte.
Zodile Gemeni si Fecioara, stapanite de Mercur.
Zodia Racului, unde Luna e la ea acasa.
Zodiile Taur si Balanta, guvernate de Venus.
Ascendentul, care configureaza trasaturile fizice si vitalitatea.
Casa a X-a, ca purtatoare a codului genetic. Nu zicem casa a IV-a, a parintilor. Particularizam, deoarece chelia se mosteneste pe linie paterna (tatal = Casa a X-a). Nu aprofundam insa aceasta directie, deoarece nu exista suficiente date legate de ora nasterii celor selectati pentru studiu. Lasam deoparte casele astrologice si acordam prioritate planetelor si zodiilor.

Analiza:

Vom studia, rand pe rand, marcajele descrise mai sus pe hartile natale ale subiectilor din lista.

Soarele. Intrucat Soarele (in domiciliu in semn de foc – Leul) este asociat cu complexul uscat si cald, ne-am fi putut astepta ca zodiile de Foc, ca simbol al arderii, al ariditatii, sa fie predispuse la calvitie. A fost prima ipoteza care s-a spulberat in urma investigatiilor. Lista (atat de restransa), nu contine decat un singur nume de nativ in zodie de Foc (Louis de Funes – Leu). In rest, Berbecul si Sagetatorul nu au dat niciun reprezentant. Prima observatie este, asadar, aceea ca Soarele, in triplicitatea lui (zodiile de Foc) ofera protectie podoabei capilare. Sa nu uitam, totusi, de impunatoarea coama a Leului. Deducem ca nativii zodiilor de Foc sunt cel mai putin predispusi la calvitie.
Si, totusi, cum ramane cu cazul lui Louis de Funes. Conjunctia Saturn – Ascendent ar putea fi purtatoarea semnificatiei. In lista noastra, aspectul este la fel de puternic pe harta lui Sean Connery.

In ceea ce priveste Ascendentul, din datele avute la dispozitie, rezulta ca aceleasi zodii de Foc lipsesc aproape cu desavarsire din lista. O observatie foarte interesanta se desprinde din raportul intre elementul zodiei si elementul Ascendentului. In lista intocmita, nu exista nicio combinatie de zodie sau Ascendent in semn de Aer cu Ascendent sau zodie in semn de Foc. Orice alta combinatie zodie-Ascendent este reprezentata. De exemplu: zodie de Apa – Ascendent de Pamant (Bruce Willis: Pesti – Fecioara); zodie de Apa – Ascendent de Aer (Albert de Monaco: Pesti – Gemeni); zodie de Pamant – Ascendent de Aer (Lilian Thuram: Capricorn – Balanta).
Elementul dublu, atat in zodie cat si in Ascendent, se impune de asemenea atentiei: zodie de Apa – Ascendent de Apa (Vin Diesel: Rac – Scorpion); zodie de Pamant – Ascendent de Pamant (Sean Connery: Fecioara – Capricorn); zodie de Aer – Ascendent de Aer (Franck LeBoeuf: Varsator – Varsator). Aproape previzibil, lipseste combinatia zodie de Foc – Ascendent de Foc. Soarele pare ca da vigoare maxima radacinii firului de par (coama Leului este de doua ori mai protejata).
Barbatii cu Ascendent in Leu sau in Rac lipsesc din lista noastra. Asadar, riscam o generalizare: complexul Soare-Luna protejeaza podoaba capilara. La o observatie mai atenta, reiese ca cele doua luminarii sunt in exil in cele doua domicilii ale lui Saturn: Capricornul (Luna) si Varsatorul (Soarele). Actiunea corosiva a lui Saturn este, prin urmare, contracarata de vitalitatea Soareleui si de fertilitatea Lunii, care aduc o proliferare a firelor de par si activeaza mecanismul de aparare.

Pe horoscopul cheliei, Venus, Marte, Mercur si Saturn intra intr-un joc al dispozitarilor, unde exista cel putin o combinatie posibila:
– Venus dispozitat de Mercur, deci Venus in Gemeni sau Fecioara.
– Venus dispozitat de Marte, deci: Venus in Scorpion (nu exista exemplu de Venus in Berbec!).
– Venus dispozitat de Saturn, deci Venus in Varsator sau Capricorn.
– Mercur dispozitat de Venus, deci Mercur in Taur sau Balanta.
– Mercur dispozitat de Marte, deci Mercur in Berbec sau Scorpion.
– Mercur dispozitat de Saturn, deci Mercur in Capricorn sau Varsator.
– Marte dispozitat de Venus, deci Marte in Taur sau Balanta.
– Marte dispozitat de Mercur, deci Marte in Gemeni sau Fecioara.
– Marte dispozitat de Saturn, deci Marte in Capricorn sau Varsator.
– Saturn dispozitat de Venus, deci Saturn in Taur sau Balanta.
– Saturn dispozitat de Marte, deci Saturn in Berbec sau Scorpion.
– Saturn dispozitat de Mercur, deci Saturn in Gemeni sau Fecioara.
Un alt aspect extrem de vizibil pe hartile natale ale barbatilor purtatori de chelie este conjunctia. Combinatiile cele mai frecvente sunt:
– Venus/ Marte
– Saturn/ Ascendent
– Marte/ Mercur
– Venus/ Saturn
Am lasat deoparte orice alte aspecte, intrucat, de exemplu, trigoanele la Saturn (trigon Venus – Saturn) nu impiedica aparitia cheliei. Conjunctiile se pare ca fac legea. In aproape 90% din cazurile discutate, hartile natale contin conjunctii!

Ca observatie de ansamblu, o harta ce contine o conjunctie (de preferat una din cele enumerate) si una sau mai multe pozitii ale planetelor intr-una din zodiile din lista de mai sus prezinta un factor de risc pentru par.

Concluzii:

Vom inventaria in continuare marcajele care predispun podoaba capilara la longevitate. Factorii care pot preveni aparitia cheliei ar fi:

– Ascendentul in semn de Foc (Berbec – Leu – Sagetator). Barbatii cu Ascendent in Leu pare ca se afla cel mai putin in pericol sa-si piarda podoaba capilara (coama Leului ca simbol).
– Barbatii nascuti in semne de Foc, al caror Ascendent se afla tot in semn de Foc, au cele mai mici sanse sa fie purtatori de chelie, dintre toate combinatiile de elemente intre zodie si Ascendent.
– Pe langa Ascendentul in Leu, Ascendentul in Rac nu pare a fi nici el indice de horoscop al cheliei. Cu alte cuvinte, Soarele si Luna ca guvernatori ai hartii natale, confera longevitate podoabei capilare, prin raportul special cu Saturn. Asadar, receptia mutuala Soare-Saturn, respectiv Luna-Saturn indeparteaza pericolul imbatranirii rapide a firului de par.
– Marte in Sagetator. In exemplele studiate, nu exista niciun caz de nativ cu un asemenea marcaj. Actiunea agresiva a lui Marte este impiedicata de buna relatie cu Jupiter, responsabil de crestere (ambele guverneaza semne de Foc).
– Venus in Berbec. Nu exista exemple in lista (asta nu inseamna ca ele nu exista; prezenta lui Venus in Berbec are insa sanse mai mici sa activeze un horoscop al cheliei). Venus ofera asadar protectie capului si parului.
– Venus in Taur (domiciliu) si in Pesti (exaltare). Asemenea exemple lipsesc din cazurile studiate. Latura estetica este astfel avantajata.
– Mercur in Gemeni (domiciliu), care poate aduce o corecta functionare a intregului sistem endocrin, impiedicand caderea parului (din cauze endocrine).

Statistic, din datele avute la dispozitie, rezulta ca predispozitia la chelie este avantajata in cazurile de mai jos. Ne-am ferit de procente, pentru ca esantionul nu este nici pe departe reprezentativ.

– Nativii din Capricorn si din Rac sunt cel mai des intalniti pe lista purtatorilor de chelie (cate 5 cazuri), urmati de cei nascuti in Fecioara (4 cazuri), Varsator si Pesti (cate 3 cazuri).
– In privinta Ascendentului, generalizarea este cu atat mai lipsita de acoperire, din lipsa orelor de nastere. Totusi, din datele cunoscute, nativii cu Ascendent in Gemeni sunt cel mai bine reprezentati (4 cazuri), urmati de cei cu Ascendent in Fecioara si Pesti (cate 2 cazuri). Comentariu: in acest caz, am putea lua in calcul factorul genetic, pe care l-am ocolit din lipsa de informatii suficiente. Totusi, observam ca Ascendentul in Gemeni inseamna Mijlocul Cerului (codul genetic al podoabei capilare pe filiera paterna directa) in Varsator, al carui guvernator clasic este Saturn.
– Marte, pe horoscopul cheliei, este cel mai des intalnit in Fecioara (4 cazuri), urmat de Gemeni, Leu, Balanta, Capricorn si Pesti (cate 3 cazuri).
– Venus apare pe harta nativilor predispusi la chelie mai cu seama in Gemeni si in Varsator (de cate 5 ori), apoi in Scorpion (de 4 ori), Leu si Sagetator (de cate 3 ori).
– Mercur are cea mai frecventa aparitie pe horoscopul cheliei in Rac si in Fecioara (de cate 4 ori), apoi in Capricorn si Varsator (de cate 3 ori).
– Luna este prezenta pe lista in toate zodiile. Cel mai des, insa, in Fecioara (de 4 ori) si in Taur (de 3 ori).

O alta observatie interesanta este aceea ca, pe hartile studiate, in mai bine de jumatate din cazuri, nativii au planete in grad anaretic (ultimul grad al unei zodii). Nu stim daca exista o corelatie intre acest grad si calvitie, dar el este prea des raspandit pe horoscopul cheliei ca sa fie ignorat.

In incheiere, dorim sa reiteram o precizare: studiul de fata doreste sa deschida o discutie care nu stiu daca a mai fost abordata pana acum. Mai jos gasiti tabelul din care am desprins datele prezentate aici. Studiul poate fi perceput astfel ca punct de plecare pentru o analiza mai detaliata. Cuvantul final este o invitatie de a imbogati datele pe care le-am avut la dispozitie si de a rafina concluziile.

Nume Zodie Ascendent Saturn Observatii
Albert de Monaco pesti-apa gemeni-aer sagetator-foc venus/marte dispozitati de saturn
Andre Agassi taur-pamant taur-pamant marte cj. venus
Ben Kingsley capricorn-pamant gemeni-aer dispozitorul lui marte(mercur), in capricorn, in domiciliul lui saturn
Bruce Willis pesti-apa fecioara-pamant scorpion-apa marte dispozitorul lui saturn; saturn dispozitorul lui venus, in
domiciliul lui saturn
Chris Daughtry capricorn-pamant fecioara-pamant marte dispozitat de mercur; venus dispozitat de saturn
Cristian Tudor Popescu balanta-aer scorpion-apa saturn dispozitat de marte; dispozitorul lui marte in domiciuliul lui
mercur
Dr. Phil McGraw fecioara-pamant pesti-apa fecioara-pamant saturn dispozitat de mercur; mercur dispozitat de venus; venus
dispozitata de soare
Fabien Barthez rac-apa fecioara-pamant gemeni-aer saturn dispozitat de mercur
Franck LeBoeuf varsator-aer varsator-aer berbec-foc saturn dispozitat de marte
G.B. scorpion-apa fecioara-pamant marte dispozitat de saturn; marte dispozitat de saturn; saturn
dispozitat de mercur; mercur dispozitat de marte
G.P. balanta-aer pesti-apa sagetator-foc venus cj. saturn
Jason Statham fecioara-pamant gemeni-aer saturn dispozitat de mercur; marte dispozitat de mercur;
Lilian Thuram capricorn-pamant balanta-aer gemeni-aer venus dispozitat de saturn; saturn dispozitat de mercur;
Louis de Funes leu-foc gemeni-aer gemeni-aer saturn cj. Asc; marte dispozitat de guv. Asc; saturn=dispozitorul lui
jupiter;
M.P. varsator-aer gemeni-aer balanta-aer saturn trigon venus
Michael Jordan varsator-aer taur-pamant varsator-aer venus dispozitat de saturn;
Michael Rosenbaum rac-apa gemeni-aer saturn dispozitat de mercur
Mihail Gorbachov pesti-apa capricorn-pamant venus dispozitat de saturn; venus cj. Saturn/ opoz. Marte
P.P. capricorn-pamant berbec-foc fecioara-pamant saturn dispozitat de mercur; marte dispozitat de venus
Patrick Stewart rac-apa taur-pamant saturn dispozitat de venus; venus dispozitata de mercur
Sean Connery fecioara-pamant capricorn-pamant capricorn-pamant marte dispozitat de mercur; venus, mercur si saturn in domiciliu
Taye Diggs capricorn-pamant taur-pamant saturn dispozitat de venus; venus dispozitata de marte; mercur
dispozitat de saturn
Tommy Lee jones fecioara-pamant gemeni-aer leu-foc venus dispozitat de marte; marte dispozitat de venus
Traian Basescu scorpion-apa ?capricorn-pamant balanta-aer marte cj. venus
Vin Diesel rac-apa scorpion-apa berbec-foc venus dispozitat de mercur; marte dispozitat de venus;
Zinedine Zidane rac-apa gemeni-aer marte cj. dispozitorul lui saturn

NOTA: Tabelul este incomplet si orientativ, autorul isi rezerva dreptul de a nu publica intreg continutul.

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close