Criza economica mondiala prin optica astrologiei
Autor: Sorin Bratoveanu
Incepand din toamna anului 2008 mass-media a inceput sa afiseze tot mai des subiectul crizei economice. Initial a fost vorba despre falimentul unor importante banci americane, engleze (unele cu peste un secol de existenta), cateva primind chiar ajutor din partea Statului, apoi a aparut criza imobiliara, colapsul unor domenii economice (industria de automobile, in primul rand), cresterea somajului. Practic au aparut toate elementele unei perioade de scadere economica sau recesiune.
Astrologic vorbind, aceasta criza economica a coincis cu intrarea planetei Pluton in Capricorn. Dupa cum s-a aflat abia recent, in ultimii ani dinaintea crizei (cand Pluton se afla in Sagetator) marile banci au facut multe abuzuri, fie realizand diverse manipulari sau speculatii oneroase, fie acordand bonusuri colosale managerilor bancari, fie oferind imprumuturi neperformante, fie operand cu diverse active financiare toxice sau cu sume de bani ce erau doar cifre pe hartie, fara a avea acoperire in aur sau macar in moneda.
Ne putem intreba de ce ne legam criza financiara in primul rand de Pluton? In primul pentru ca activitatile bancare, imprumuturile, dobanzile la credite, speculatiile bursiere sunt corelate cu semnul Scorpionului si, implicit, cu Pluton (analogia Scorpion-Pluton-casa a VIII-a – banii celorlalti), iar criza economica a pornit de la dificultatile marilor banci. In plus, Pluton este o planeta grea, cu o mare influenta asupra tendintelor colective.
Prin urmare, dupa excesele, lacomia si lipsa toatala de masura, de bun-simt in plan financiar, ce s-au manifestat din plin in perioada tranzitului lui Pluton prin Sagetator, a urmat Pluton in Capricorn, aducand o austeritate specifica. Exagerarile, optimismul, uneori excesiv, larghetea – specifice Sagetatorului, au lasat locul rigorii, temerilor, melancoliei, limitarilor uneori drastice – caracteristice Capricornului.
Nu putem discuta despre actuala criza fara a evoca precedenta criza economica mondiala, din perioada 1929 – 1933. Acea criza s-a incheiat prin adoptarea programului “New Deal” al presedintelui american Franklin Delano Roosvelt, adica o orientare in economie catre masuri de stanga, etatiste (in contextul unui Neptun in Fecioara, la acel moment). In acel interval, Pluton se afla in semnul Racului, deci aproximativ in opozitie cu pozitia sa actuala si tot intr-un semn cardinal.
Impactul psihic, emotional al acelui tranzit a fost devastator, generand un val de stari depresive, crize profunde de melancolie, soldate in numeroase cazuri cu sinucideri (de altfel, acea perioada era numita in epoca “Marea Depresiune”, inteleasa atat in sens economic, cat si psihologic). Cum Racul si Capricornul formeaza o axa, tranzitul lui Pluton prin una din aceste semne are un impact implicit si asupra celuilalt, punand in discutie la acel moment relatia dintre masele umane (Rac) si autoritatea politica (Capricorn). Iesirea din acea criza s-a realizat fie prin masuri gen “New Deal”, fie prin venirea la putere a unor regimuri de extrema dreapta (ca in Germania) si adoptarea unor masuri severe, autoritare (Pluton in Rac a generat derapajul nationalist-fascist).
Daca privim mai indeaproape acest tranzit, observam ca in 1929 Pluton se afla in decanul al 2-lea al Racului (Rac-Scorpion), ceea ce arata originea bancara si speculativa a acelei crize. In 1933, Pluton se afla in al 3-lea decan al Racului (Rac-Pesti), ceea ce explica masurile de stanga aplicate pentru revenirea din criza.
Revenind la criza actuala, trebuie sa spunem ca ea nu se datoreaza exclusiv lui Pluton din Capricorn, ci si guvernatorului acestei zodii – Saturn. Aceasta recesiune economica a inceput in perioada tranzitului lui Saturn prin Fecioara, adica printr-un semn de pamant. Saturn din Fecioara ne arata si aspectul mediatic al crizei (mass-media ne alimenteaza constant cu stiri despre criza, ceea ce afecteaza moralul colectiv, iar guvernatorul BNR afirma ca „vom scapa de criza cand ne-o vom scoate din cap”).
Precedenta trecere a lui Saturn printr-o zodie de pamant (intre 1999 – 2001) s-a soldat, dupa cum stim, cu falimentul unor banci comerciale, banci populare, banci cooperatiste, afectand chiar banci puternice, solide (ne amintim de falimentul FNI, falimentul Bancii Internationale a Religiilor, criza BCR, toate produse in prima jumatate a anului 2000). Prin urmare, orice tranzit al lui Saturn prin semne de pamant genereaza limitari materiale, austeritate si, implicit, somaj.
In toamna lui 2009, Saturn va intra in Balanta, realizand cuadratura perfecta cu Pluton din Capricorn. Acest aspect poate avea un efect de agravare a crizei, creand o mare problema in a gasi resursele financiare necesare in timp util. Ne pot astepta cateva luni dificile, pana la inceputul anului 2010, cand Jupiter va intra in Pesti si va realiza un sextil cu Pluton din Capricorn, producand o ameliorare a situatiei financiare (poate fi vorba de masuri etatiste, de stanga, pentru ca vorbim de Pesti, gen ajutoare, subventii, etc.). In treacat, putem spune ca, la inceputul anului 2009, intrarea lui Jupiter in Varsator a generat criza gazelor rusesti, care s-au scumpit brusc.
Ne asteptam ca trecerea lui Pluton prin primul decan al Capricornului sa produca o reforma profunda a clasei politice, trecerea prin al 2-lea decan din Capricorn (Capricorn-Taur) sa produca o restructurare reala a sistemului financiar-bancar mondial, iar trecerea prin al 3-lea decan din Capricorn (Capricorn-Fecioara) sa reformeze radical piata muncii.
Desigur, acestea sunt niste previziuni generale, dar viitorul mai apropiat si mai indepartat ne vor arata si alte fatete, inca nevazute, ale acestui tranzit.