Cum lucreaza crucile cosmice in astrologia medicala?
Autor: Gabriela Dima (Minerva)
Crucea cosmica este formata din 4 planete, aflate la aproximativ 90 de grade una de cealalta (patrat), formand doua opozitii care se intersecteaza, de unde si numele de cruce. Exista o legatura puternica intre regiunile anatomice guvernate de semnele aflate in opozitie. Astral, configuratia semnaleaza tensiuni, stres, o serie interminabila de dificultati si numeroase probleme.
Crucile cosmice, in astrologia medicala, sunt legate de diversele regiuni anatomice asociate cu semnele in care se formeaza. Fiecare din cele trei cruci concentreaza diverse functii fiziologice sau interactioneaza cu ele. Fiecare semn marcat de cruce se afla intr-o relatie de polaritate cu semnul pereche, la care se adauga caracteristicile planetelor aflate in aspect. Desi medicina alopata nu poate explica acest lucru, aspectul sugereaza extrem de bine o serie de simptome caracteristice unor boli. De exemplu, tulburarile renale (Balanta) pot duce la retentie de apa in organism (Rac), cu edeme vizibile la nivelul fetei (Berbec). De aceea este foarte important sa intelegem contributia planetelor la simptomele care apar in semnul opozabil.
Crucea cardinala
Este un aspect care regleaza, structureaza si protejeaza. Este asociata scheletului, sistemului imunitar si membranelor externe si interne ale glandelor endocrine.
Berbec – stapaneste, cum bine stim, adrenalina, hormonul secretat de glandele suprarenale, care actioneaza asupra echilibrului glucidelor din organism (balanta glicemica). Stimuleaza rinichii sa pastreze echilibrul sodiului (Balanta), care are importanta in reglarea circuitului apei in organism (Rac).
Pe de alta parte, glandele suprarenale se afla sub controlul strict al lobului anterior al hipofizei (neurohipofiza), stapanit de Capricorn.
Rac – Ca si Capricornul, Racul guverneaza toate partile corpului care vin in contact cu mediul extern (sau cu substante provenite din afara), cum ar fi membrana tractului digestiv, de la gura la anus (din afara si in afara), inclusiv sfincterele intestinale cu deschideri in diverse organe interne.
Sunt situatii in care aceste deschideri au loc in alta parte decat la nivelul tractului digestiv, de pilda la nivelul porilor pielii (tulburarea acestui ciclu se poate vedea foarte bine in cazul eczemelor alergice). Pielea (Capricorn) ca si membranele mucoaselor ( Rac) constituie prima linie de aparare a organismului in fata agresiunilor din mediul exterior (Berbec), de la lovituri si rani deschise, la diversi agenti patogeni.
Balanta – stapaneste rinichii, al caror rol este controlul echilibrului dintre sarurile organice si apa din organism (Rac) si reglarea nivelului de calciu in oase (Capricorn), prin intensificarea absorbtiei la nivel intestinal (Rac).
In aceeasi masura, Balanta stimuleaza activitatea maduvei osoase (Capricorn – oase, Rac – maduva) care produce hematii (celule rosii) cu rolul, in circulatia sanguina, de a duce oxigenul pana la cea mai indepartata celula din organism. Pastrarea nivelului de oxigen din sange este esentiala pentru activitatea muschilor mobilizati la actiune (Berbec).
Renina, secretata de rinichi, da startul unui urias lant de reactii in organism, printre care se numara intensificarea secretiei de testosteron de catre suprarenale (Berbec, Capricorn), care echilibreaza nivelul electrolitilor din sange si din fluidele organice, secretia hormonului antidiuretic (Rac), cel care ordona organismului sa retina apa.
Capricorn – stapaneste, printre altele, atat pielea, cat si lobul anterior al hipofizei, cu rol reglator in activitatea suprarenalelor si stimuleaza sistemul imunitar (prima linie de atac – Berbec), pregateste de asemenea organismul femeii pentru sarcina si alaptare (Rac) si, in acelasi timp, ajuta la mentinerea echilibrului activitatii pancreatice, mai precis a Insulelor Langerhans (Balanta), cele care produc insulina.
Crucea in semne fixe
Este considerata crucea functiilor vitale si este asociata mai ales cu aparatul cardiovascular, cu sistemul reproducator si cu cel excretor, cu centrul nervos al reflexului si instinctului de supravietuire din creier. Ceea ce se petrece in regiunile anatomice in care se formeaza aceasta configuratie asigura supravietuirea si, de regula, semnele implicate actioneaza doua cate doua, in tandem sau prin polaritate, cum se mai spune.
Semnele fixe urmeaza celor cardinale, consolidand si prelungind impulsul initial al actiunii pana la finalizarea acesteia. De aceea semnele fixe sunt considerate semne care agrega, care coaguleaza, cu tendinta de a acumula toxine si de a prolifera celule atipice in regiunile anatomice aflate sub guvernarea semnelor in care se formeaza. Bruce Davidson spune ca aceste semne au control asupra inimii si asupra intregului cortegiu de afectiuni asociate. Jean Ridder Patrick adauga precizarea ca tendinta de a amplifica aceste probleme o au Taurul si Scorpionul, nicidecum Leul sau Varsatorul, cum ar fi de asteptat. Mi se pare normal sa fie asa daca ne gandim ca Marte si Pluto, cei care acutizeaza si malignizeaza, sunt stapanii Scorpionului, semn implicat.
Perechea Taur – Scorpion – exista foarte multe legaturi intre problemele gatului (Taur) si organele genitale (Scorpion). Despre acestea se vorbeste atat in folclor cat si in medicina. Tonul alterat al vocii poate arata statusul hormonilor sexuali, iar baietilor li se schimba vocea la pubertate, exact cand se trece in faza de maturizare a organismului, care implica si maturizarea sexuala.
V-ati intrebat vreodata de ce marile cantarete, fie ele de muzica clasica, usoara sau populara, isi aleg cu foarte mare atentie momentele turneelor si ale concertelor? Ei bine, raspunsul este foarte simplu: in timpul ciclului menstrual timbrul vocii se schimba pe parcursul celor cateva zile. Este explicatia pentru fenomenul Imac Sumah, celebra interpreta peruana a carei voce reusea sa acopere intreaga gama de registre muzicale sau a divei Callas care isi alegea momentele premierelor exact in aceasta perioada si care din pacate, in tumultul schimbarilor hormonale datorate menopauzei nu si-a mai putut controla vocea, pe care a si pierdut-o.
In evul mediu, tinerele proaspat casatorite voiau sa stie (este daca vreti si un mijloc de contraceptie, depinde de perspectiva din care abordati informatia!) cand este cea mai buna perioada pentru a ramane insarcinate. Astfel ca ele purtau in jurul gatului o panglica de matase. Cind stransoarea ei incepea sa deranjeze (in perioada de ovulatie tiroida lucreaza intens si isi mareste volumul) stiau ca este momentul pentru a concepe un copil. Dar atunci cand paratiroidele se maresc la randul lor, vorbim deja despre boala, adica despre celebrul oreion. La barbati, oreionul poate induce orhita (inflamarea testiculelor) iar la femei ooferia (inflamarea ovarelor), deoarece reflexul in semnul opozabil, Scorpionul, este foarte puternic.
In ultimii ani, cercetarile medicale au pus in evidenta o legatura stransa intre scoaterea amigdalelor (Taur) in copilarie si fertilitatea (Scorpion) de mai tarziu. Amigdalectomia a fost de asemenea corelata cu cresterea frecventei aparitiei cancerelor ovariene si de testicul.
Perechea Leu – Varsator – Legatura dintre inima si tulburarile circulatorii este cunoscuta. De exemplu, mult timp nu a fost clar care era importanta rolului pe care il joaca muschii gambei (Varsator) – gastrocnemian, pronatori si supinatori ai piciorului, flexori si extensori – in intoarcerea sangelui de la picioare la inima. Circulatia sangelui la acest nivel este centripetala, adica de la periferie spre inima, si este influentata de aceiasi factori care determina circulatia venoasa, la care se adauga contractia vilozitatilor intestinale, care funtioneaza ca niste pompe, si contractia muschilor scheletici. Comenzile care se dau prin tractul corticospinal (Varsator) trec de la regiunea motoare din creier, direct la maduva spinarii (Leu).
Crucea in semne mutabile
Este numita si crucea metabolica, in greaca veche s-ar traduce prin „schimbare pentru schimbare”. Semnele mutabile sunt focalizate pe sistemul respirator, digestiv si nervos. Aceste semne au reputatia de a fi cele mai slabe, probabil datorita vitalitatii lor scazute si de aici ideea, dar si realitatea, ca sunt vulnerabile si susceptibile la infectii de tot felul. Rolul lor in organism este acela de mediator. Fecioara si Gemenii sunt punctul din care se separa si se divide totul, in timp ce Pestii si Sagetatorul au rol integrator.
Perechea Gemeni – Sagetator – Gemenii sunt mesagerul dintre lumea exterioara si mediul intern. Ei aduna, colecteaza stimulii veniti din afara si ii transmite mai departe, iar Sagetatorul, ca semn opozabil, este implicat in procesarea acestor informatii inconstiente, in forma lor primara. Desi lucreaza in afara tiparelor, rational insa, reactia este normala, pentru ca orice stimul nou reprezinta o agresiune, iar pana la identificarea caracterului acestui agresor este informat centrul de comanda, adica creierul. Aceasta este schema obisnuita de transmitere a influxului nervos. Semnele Gemeni si Sagetator sunt implicate in transmiterea influxului nervos si, tot impreuna, concura la posibilitatea de a respira, de a gandi, de a folosi logica si perceptia asupra lucrurilor sau faptelor de care avem nevoie pe moment.
Perechea Fecioara – Pesti – sau axa imunitara, cum mai este cunoscuta. Fecioara guverneaza sistemul nervos la nivelul abdomenului (mezenteric) si e posibil sa stimuleze inclusiv ramura simpatica a sistemului nervos autonom. Nu intamplator vechii greci vorbeau despre acest semn ca fiind legatura dintre minte si trup (psiche – soma). Acolo unde se produce o bresa, complicatiile apar sub forma tulburarilor psiho-somatice. Pestii oscileaza de-a lungul acelei limite extrem de fragile dintre EU si SupraEU. Ei tanjesc dupa uniunea cu Marele Intreg, cu Absolutul, si, de aceea, multi dintre nativi sfarsesc prin a cadea in patima alcoolului, drogurilor sau a dependentei de medicamente.
Prin urmare, trebuie sa se observe in ce casa cade semnul Pestilor, atunci cand ne aflam in fata unei configuratii de tip cruce, loc care trebuie analizat cu atentie. O alta manifestare in plan fiziologic a semnului Pesti sunt bolile imunitare, momentul in care organismul se prabuseste in tentativa de a distinge intre sine si agresorii patogeni. De aceea exista o distinctie atat de puternica intre calitatea alimentatiei si sanatate, pe care o propune Fecioara, si compromiterea imunitatii (Pesti) prin stresul pe care il implica efortul in munca. Ca sa fim mai delicati, putem spune ca viziunea creatoare a Pestilor pune in valoare ideea de sanatate pe care o propune Fecioara.