EfemereIoana Eugenia Ispas

Anul 2016 (II)

2016-previziuni2

(Vezi și prima parte a articolului)

Anul 2016 aparține, în cea mai mare parte, semnelor mutabile și cardinale. Acestea dau tonul schimbărilor importante care vor avea loc, dând naștere unui climat dinamic și exuberant.

Din 25 martie Saturn va intra în retrogradare de la gradul 16.24 Săgetător. Jupiter se află la gradul 16.24 Fecioară, iar Neptun la 10.27 în Pești – presiunea asupra semnelor mutabile este, așadar, în creștere. Interesant este că, în aceeași zi, semnele cardinale decid să intre din nou în joc, deoarece Luna din Balanță dinamizează conflictul dintre Uranus și Pluton. În acest context astral vom avea posibilitatea să descoperim barierele personale și modul în care le putem depăși. Limitările vor fi cele care ne vor stimula ambiția, cultivându-ne tăria de caracter. Stimulat de Marte, aflat de asemenea în Săgetător, se activează un nebănuit potențial de dezvoltare, pe care nu l-am putut percepe până în acest moment din cauza reticențelor și a neîncrederii. Totuși, fructificarea acestuia presupune efort, implicare, și, nu în ultimul rând, un discernământ în a alege între oportunități reale și înșelătoare. Să nu uităm că Neptun creează miraje ademenitoare și iluzii care cu greu își pot găsi corespondent în viața reală. Saturn își va relua mersul direct pe 13 august, într-un context astral mai îndrăzneț, care ne va permite să consolidăm experiența acumulată.

Începând cu 7 aprilie, Soarele va face succesiv un careu cu Pluton și o conjuncție cu Uranus (10 aprilie). Combinarea acestor forțe puternice are un caracter destabilizator și extremist, care poate duce la manifestarea unor forme de violență și agresivitate (fizică, verbală, intimidatoare). Ne concentrăm mai mult pe impunerea voinței proprii, cel mai mic dezacord putând fi perceput ca un atac major. Venus va repeta aceste aspecte cu Pluton și Uranus, afectând viața personală, sentimentală și socială. Relațiile se redefinesc în urma unor situații de criză, iar, acolo unde există neîncredere, sentimentele de teamă și respingere cresc în intensitate. Planeta Venus se ocupă și de sfera financiară, așadar este bine să ne păzim buzunarele și conturile, deoarece există risc de pierderi bruște sau cheltuieli neașteptate, care să ne solicite mai mult decât putem oferi.

Marte își începe retrogradarea pe 17 aprilie, de la gradul 9 Săgetător. Luna din Fecioară, alături de Jupiter, va accentua puterea careului în T pe semne mutabile, care se va manifesta, în principal, în stimularea capacității de adaptare la situații neprevăzute și la schimbări care se produc într-un ritm alert.

Marte retrograd în semn de foc, alături de Saturn (Micul și Marele Malefic), este un semnal de îngrijorare pentru stabilitatea socială și politică pe plan internațional. Anul 2016 este un an al ideologiilor și bătăliilor pe arena ideilor și concepțiilor. Există riscul să apară ciocniri de stradă, greve, revolte, ca protest împotriva formelor de ordine deja existente (guvern, administrații locale, legi în vigoare). Marte retrograd în Săgetător pornește de la utopii, fiind în careu cu Neptun, și se poate manifesta violent, printr-o lipsă de măsură (careu cu Jupiter).

Pe 27 mai Marte se întoarce în Scorpion pentru a putea implementa, pe termen lung, schimbările pe care le-a anunțat în Săgetător. Forța sa este mai concentrată și chiar mai pragmatică, își urmărește scopurile cu perseverență și tenacitate. Impactul este mai puternic pentru că, în primul rând este în domiciliul său și, în al doilea rând, este în semn fix. Marte retrograd în Scorpion nu iartă nicio greșeală sau omisiune, reface strategiile pe termen lung, care prezintă slăbiciuni notabile, și amplifică nevoia de control. În contextul astral al lui 2016, dirijat de careul în T pe semne mutabile, testarea voinței la nivel individual și social este o provocare extraordinar de mare, deoarece vom învăța cum să ne respectăm planurile și, în același timp, să ne adaptăm din mers la schimbări galopante.

Pe 28 aprilie Mercur începe să facă mișcarea înapoi în Taur de la gradul 23.36. Este susținut, însă, prin trigoane de Lună și Pluton în Capricorn, și de către Jupiter (retrograd de asemenea) în Fecioară. Se va dovedi extrem de util în revizuirea ideilor, a modului în care am implementat anumite strategii personale, în întocmirea unei balanțe de câștig vs. investiții pe care le-am efectuat până la acel moment. Pe 22 mai își reia mersul direct de la gradul 14.20 Taur, facilitând punerea în aplicare a concluziilor la care am ajuns în timpul retrogradării.

Pe 21 mai Luna Neagră se va muta în Scorpion, punând accentul pe revelarea secretelor personale și ale celor din jur, pe descoperirea vulnerabilităților și temerilor îmbrăcate în încăpățânare, perseverență și atitudine vitează. Luna Neagră ne va ghida către renunțarea la atitudinile, atașamentele și valorile care nu ne sunt benefice, printr-un proces de sondare a subconștientului și prin confruntarea cu cele mai adânci temeri.

O zi interesantă este cea de 5 iunie, când avem o Lună Nouă în Gemeni (ora 5.01), cu Ascendentul momentului tot în Gemeni și o cruce cosmică pe semne mutabile. Luna, Soarele și Venus, înghesuite în gradul 14 Gemeni, fac un careu la același grad cu Jupiter, iar Neptun și Saturn sunt, de asemenea, în careu perfect.

Această forță impresionantă se desfășoară cu aplomb și vervă pentru a ne anunța că, în conformitate cu legile astrale, începem să ieșim din vechile modele, începem să funcționăm după alte principii, să ne eliberăm de o mare parte a tiparelor mentale vechi. Entuziasmul acestei Luni Noi în Gemeni este ponderat de opoziția cu Saturn, care ne instruiește să cernem speranțele prea mari și iluziile. Se vorbește și se promite mult, și nu întotdeauna cu folos. Din 19 iunie Jupiter este, din nou, la același grad cu NN, aspect ce ne ajută să ne ascultăm mai cu atenție intuiția și vocea interioară.

Pe 21 iunie, la ora 00.23, Soarele intră în Rac, ceea ce este echivalent cu solstițiul de vară. Ascendentul momentului este în Berbec, cu guvernatorul său în casa a VIII-a, în Scorpion. Se anunță o vară cu evenimente turbulente, dificil de gestionat, în mare parte din cauza faptului că vom avea tendința să împingem prea mult limitele și să pierdem din vedere calea de mijloc. Există, de asemenea, un risc de producere a accidentelor, de ciocniri și violențe. Luna în Capricorn, dispozitoarea Soarelui, este un factor de suprasolicitare și de consum emoțional mare, deoarece vom fi tentați să controlăm neproductiv situațiile care ne nemulțumesc și să nu acceptăm adevărurile evidente. Mercur rămâne să continue crucea cosmică pe semne mutabile (se află în Gemeni) și imprimă un disconfort intelectual, printr-o lipsă de obiectivitate și de concentrare.

Din 30 iunie Mercur va intra în Rac, iar Marte își reia mersul direct. Impactul cel mai mare îl vor resimți cei care au planete în semne de apă, aducând o îmbunătățire subtilă a stării de spirit și a atitudinii în exterior. Mercur, alături de Soare și Venus, alimentează crucea cardinală care continuă să producă tensiuni, atât la nivel individual (începem să conștientizăm schimbările care sunt în curs de derulare), cât și la nivel mai larg (opiniile și mentalitățile societății se transformă).

Pe 22 iulie, la ora 11.23, Soarele intră în Leu, domiciliul său și, astfel, semnele cardinale au o perioadă de răgaz. Se va forma un trigon pe semne de foc (Soare, Venus, Mercur în Leu, Uranus în Berbec și Saturn în Săgetător), care susține inițiativele ce pun în evidență unicitatea și autenticitatea personală. Din 2 august Marte își va continua călătoria în Săgetător, accentuând puterea semnelor de foc și careul pe semne mutabile în același timp. Dacă avem planuri îndrăznețe, acum avem și energia, inspirația, curajul și momentul oportun pentru a le scoate la lumină.

Din 30 august Mercur va retrograda în Fecioară, de la gradul 29. Își va relua mersul direct pe 22 septembrie, de la gradul 14.50, ciocnindu-se de Saturn și Marte în Săgetător și de Neptun în Pești. Această perioadă este una de mare confuzie mentală, în care ne vom gândi la deciziile importante pe care suntem nevoiți să le luăm. Acestea ne vor influența pe un termen mai lung (Mercur se va întâlni și cu Nodul Nord), de aici și presiunea psihică mai mare pe care o putem resimți.

Pe 1 septembrie, la ora 11.00, avem o eclipsă de Soare. Conjuncția Soare – Lună se află în opoziție cu Neptun din Pești, iar Mercur, dispozitorul conjuncției, este retrograd în Fecioară. Evenimentele din această perioadă au un puternic impact emoțional, care ne va schimba paradigmele de gândire. Faptul că Mercur se află în conjuncție cu Jupiter ne sugerează că aceste schimbări nu vin neapărat în urma unor evenimente traumatizante, ci printr-o deschidere a viziunilor personale, prin călătorii, prin studii și citit. Apar informații care ne schimbă punctele de vedere.

Perechea sa, eclipsa de Lună din 16 septembrie, se concentrează pe redescoperirea imaginii pe care o avem despre noi înșine, ce anume cunoaștem despre noi și ce trăsături de caracter nu au ieșit până acum la suprafață. Mercur retrograd este patronul Ascendentului (Gemeni) și dispozitorul Soarelui din Fecioară. Aceste două eclipse (cea din 1 și cea din 16 septembrie) ne ajută să ne redescoperim și să ne reinventăm după alte principii.

Pe 9 septembrie Jupiter intră în Balanță, implicându-se astfel în conflictuala relație a semnelor cardinale, binecunoscută de câțiva ani deja. Ascendentul momentului e chiar în primele grade ale Săgetătorului, anunțându-ne că puterea tranzitului său prin Balanță va fi semnificativă.
Prin Balanță se vor perinda pe rând Mercur, Venus și Soarele. Aceste tranzite vor stimula producerea unor evenimente cu puternic impact social, iar la nivel individual se vor manifesta cu precădere în domeniul relațional. Ne vom face cunoștințe noi, iar interesele noastre se vor ciocni de ale celorlalți, uneori pașnic (atunci când decidem să ne aliem) alteori conflictual (când spiritul individual este mai puternic).

Pe 22 septembrie la ora 16.09, are loc echinocțiul de toamnă. Acest eveniment stimulează semnele de aer și implicit calitățile acestora – comunicarea fluentă, gândirea logică. Ascendentul momentului este în Vărsător, Luna în Gemeni, Venus în ultimele grade ale Balanței și Soarele, desigur, în Balanță. Mercur rămâne în Fecioară, proaspăt ieșit din retrogradare și angrenat în careul în T pe semne mutabile. Acest echinocțiu vine cu idei proaspete, cu inovații și o deschidere mai mare către colaborare. Călătoriile, scurte sau lungi, vor avea un impact puternic în cristalizarea noilor direcții pe care ne decidem să le abordăm.

Din 27 septembrie Marte înmulțește numărul planetelor în semne cardinale, intrând în Capricorn, acolo unde se află deja Pluton. Din tensiunea semnelor mutabile rămâne doar careul Saturn – Neptun. Această configurație nu este o necunoscută pentru noi, așadar avem surpriza să constatăm că anumite chestiuni pe care ne așteptam să le finalizăm, să le găsim o rezolvare definitivă, reapar în viața noastră cu încăpățânarea specifică semnelor Berbecului și Capricornului. Casele astrologice pe care le ocupă aceste semne în hărțile natale devin prioritare din toamna lui 2016.

Vom avea solstițiu de iarnă pe 21 decembrie, la ora 12.35. În aceeași zi, Mercur va intra în mișcare retrogradă în Capricorn, de la gradul 14.46. Ascendentul acestui eveniment astral este în Berbec, dinamizând simultan semnele cardinale (Mercur, Soarele și Pluton sunt în casa a X-a, în Capricorn, Luna și Jupiter în Balanță, Uranus în Berbec) și pe cele mutabile. Marte, patronul Ascendentului, se află în Pești. Acest solstițiu încheie anul 2016 în același ton în el care s-a desfășurat pe întreaga durată a sa: convulsiv, rebel și dinamic. Semnele mutabile sunt cele care încheie vechile cicluri, iar cele cardinale sunt cele care deschid noi perspective. În 2016 punem punct unor planuri, proiecte și situații, pentru a ne putea concentra pe alte direcții.

IOANA ISPAS

ioana-ispas-autor(3)

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close