Jupiter în Fecioară: 11 august 2015 – 9 septembrie 2016
Vara fierbinte se potolește începând cu 11 august, când Jupiter își încheie călătoria în zodia Leu și intră în Fecioară. Dacă în semnul precedent a fost plin de vervă, înflăcărat și în elementul său (foc), în Fecioară, poate puțin obosit, se manifestă cu ponderare și chiar prudență. Aici Jupiter este în exil, astfel că trăsăturile și elementele pe care în mod natural le identificăm cu Marele Benefic suferă transformări de fond. Fecioara este o zodie analitică, dependentă de micile amănunte prin intermediul cărora caută să atingă perfecțiunea. Atenția și meticulozitatea intră mai puțin în sfera de interes a lui Jupiter, care se bazează pe specularea momentelor propice și a avantajelor pe care nu ezită să le fructifice.
Jupiter și Fecioara fac front comun în sfera ideilor și conceptelor, acolo unde se simt acasă. Informațiile pe care le caută și le obțin cu ușurință sunt prelucrate continuu, generând o agitație mentală care are ca rezultat, pentru Fecioară, anxietate și consum nervos, pentru jupiterieni, o luptă interioară pentru expansiunea orizonturilor proprii, pe care le împărtășește atotștiutor cu toată lumea. Jupiter în Fecioară va depune eforturi mari pentru a demonstra prin argumente logice și solide că adevărul pe care l-a descoperit este suprem și imbatabil. Numai că, pe drumul său prin acest semn zodiacal, Jupiter se va întâlni și cu alte planete, care, după caz, vor contesta sau vor susține influențele sale.
Până pe 16 septembrie se acomodează cu noua energie, când va face opoziție cu Neptun retrograd din Pești, singura pe parcursul său în Fecioară. Ca urmare a acestui aspect, putem pica în capcana idealismului fără margini, proiectând speranțe și construind o viziune de o perfecțiune ireală, care nu-și va găsi însă corespondent în lumea în care trăim. Visăm la o mărire de salariu, la condiții de muncă mai bune, la aprecieri și recunoștință, însă acestea se lasă așteptate. Pentru că Jupiter este într-un semn de pământ, care se orientează după rezultate concrete, neîmplinirea aspirațiilor provoacă (mai ales după separarea celor două planete) frustrare, nemulțumire, dezamăgire.
Rămânem cu senzația că undeva am eșuat, că nu am fost suficient de performanți. Acest aspect este însă benefic celor care fac o muncă de creație, deoarece se vor simți inspirați și au disponibilitatea de a se dedica unor proiecte îndrăznețe.
Din 12 octombrie, Jupiter perfectează primul trigon cu Pluton din Capricorn, ambele fiind în mers direct. Aceste planete se vor mai întâlni de încă două ori, pe 23 martie și pe 25 iunie, fiind, după părerea mea, cel mai important aspect pe care Jupiter îl va face de-a lungul tranzitului său în Fecioară. Reprezintă o oportunitate uriașă de a construi durabil și pe termen lung (deoarece trigonul se formează pe semne de pământ), cu promisiunea fermă ca demersurile, în care ne implicăm cu simț de răspundere, vor avea rezultate fabuloase în viitor. În plan economic, sunt favorizate planurile și afacerile de mare anvergură, cu baze solide, în detrimentul celor mici sau ale celor care se bazează pe specularea momentelor favorabile. Careul pe care Jupiter îl va face cu Saturn elimină în mod natural speculațiile, iar Pluton dă nota finală, în care doar cei puternici și cu experiență vor rămâne în picioare.
Acest trigon mai are însă și o altă fațetă: exagerarea puterii și a autorității, indiferent de domeniul pe care îl luăm în discuție. Deși este considerat un aspect astrologic pozitiv, întâlnirea dintre Pluton și Jupiter, indiferent de zodii, are impact puternic și greu de controlat, de aceea există și riscul unor derapaje. Pentru mulți dintre noi obstacolele devin oportunități și niciun efort nu va fi prea mic pentru a le depăși. Perseverența și concentrarea nu vor mai fi calități râvnite, deoarece conduc la epuizare (Fecioara este o zodie sensibilă la stres și eforturi prelungite).
Este posibil să constatăm o impunere a autorității și în domeniul legislativ, având ca scop un control mai eficient și mai strict, sub deviza că nimic nu este prea mult când vine vorba de siguranță și protecție. Acestea pot ascunde însă alte intenții care, pe viitor, să nu mai fie la fel de benefice și prietenoase. Aspectele lui Jupiter cu Pluton și Saturn pot masca planuri bine structurate care, prin amplificarea temerilor, să ducă spre calea abuzului binevoitor. Saturn reprezintă restricția manifestării cu aplomb și emfază (Jupiter) a speranțelor și ideilor inovatoare, justificând prin nevoia de ponderare și echilibru.
Pe parcursul celor 3 întâlniri dintre Jupiter și Pluton, vom simți pulsând energia care ne va conduce către împlinirea unor speranțe pe care le-am fi crezut fără șansă. Luptăm pentru acestea cu implicare și simț de răspundere.
În ianuarie, Jupiter se apropie de NN, rămând un orb de 1 grad. Conjuncția se va realiza o lună mai târziu, pe 5 februarie, când va fi deja retrograd. Acest aspect facilitează conștientizarea unor aspecte delicate ale vieții noastre.
De asemenea, este momentul oportun de a face selecția între ceea ce se prezintă a fi oportunitate și este realizabil, și ceea ce rămâne agățat inutil de noi. Pentru că aspectul nu se realizează la grad perfect, în această perioadă începem să punem întrebări și să avem dileme.
De la gradul 23, pe 7 ianuarie, Jupiter începe să retrogradeze, moment în care începe să recalculeze pașii pe care i-a făcut de când a intrat în Fecioară și să facă ajustările care se impun.
Pe 21 martie avem prima ciocnire între Saturn și Jupiter. Cele două planete s-au întâlnit, atât prin trigon, atunci când Jupiter era în Leu, dar și prin careu, după ce Saturn s-a întors în Scorpion. Două principii, aparent opuse, se înfruntă în arenă pentru supremație. Jupiter, de această dată, este retrograd, iar Saturn în mers direct. Ambele sunt plasate în semne nefavorabile – unul în exil, celălalt peregrin. Aliații lor (Uranus pentru Saturn și Pluton pentru Jupiter) sunt în careu, așadar lupta nu mai este doar a lor. În același semn cu Saturn se află și Marte, dar cu care încă nu perfectează conjuncția. Nu este de neglijat nici faptul că Saturn se află în domiciliul lui Jupiter.
Dacă Jupiter este considerat Marele Benefic și favorizează expansiunea și dezvoltarea în ritm galopant, Saturn, denumit și Marele Malefic, reprezintă așteptarea, meticulozitatea, structura solidă, acțiuni cu rezultate pe termen lung, restrângerea și eliminarea a ceea ce nu este esențial. Ambele taxează excesele, transgresiunile, însă în moduri diferite. Vizează dezvoltarea și creșterea și de aceea se poate găsi o metodă de a utiliza eficient energia celor două planete.
Influența jupiteriană este distorsionată în Fecioară, semn mental și analitic. Forța și exuberanța sunt diminuate de prudență și precauție. Saturn, lent și meticulos, este deranjat de frivolitatea Săgetătorului, care vrea rezultate imediate, fiind un semn de foc. Pentru că niciunul nu-și cunoaște rolul, în primă fază influența acestui aspect va fi bulversantă și ne va dezorienta, nu vom ști cum să reacționăm.
Din punct de vedere economic, acest aspect astral se poate dovedi problematic deoarece impune restricții. Acestea au rolul de a ne determina să ne rezumăm la ceea ce este esențial și important și să eliminăm pierderile provocate de o slabă gestionare a resurselor deținute. Comerțului internațional (patronat de Săgetător și guvernatorul său Jupiter) va cunoaște modificări substanțiale la nivel de legislație, regulamente și proceduri. Climatul poate deveni mai aspru și mai puțin binevoitor, fie din cauză că anumite sancțiuni economice rămân în continuare valabile, și posibil chiar să apară unele noi, fie pentru că posibilitățile de investiție scad.
În mod tradițional, Saturn este asociat cu agricultura, iar Fecioara cu cerealele și hrana în general. Este posibil ca producția agricolă să fie afectată de fenomene naturale, dar și de o exploatare defectuoasă a terenurilor. Careul dintre Saturn și Jupiter mai poate aduce de asemenea o puternică respingere a ceea ce este considerat a fi inovație în agricultură, dar cu efecte nocive asupra corpului uman: substanțele chimice și organismele modificate genetic. Jupiter vrea mult, Saturn cere însă calitate.
Din acest motiv, vom fi mai interesați de calitatea produselor alimentare, de proveniență și chiar de cantitate. De aici până la grija pentru sănătate mai e foarte puțin, așadar viciile și exagerările vor fi aspru taxate de societate.
Piața muncii va cunoaște de asemenea schimbări, punându-se mai mult accentul pe eficiență și experiență. Nevoia de experți va fi mai mare decât cea de amatori sau cu slabă pregătire. Jupiter în Fecioară mărește pretențiile angajaților, care însă nu vor fi satisfăcute de austerul Saturn, din partea căruia primim amânări și obstacole.
La nivel personal, casele guvernate de aceste planete vor avea o dinamică sporită pe timpul acestui tranzit. Se taie dintr-o parte, se sacrifică ceva într-un domeniu pentru a suplini în altul. Până vom ajunge la performanța de a crea un echilibru, vom avea de luptat și de făcut compromisuri.
În data de 10 august, Jupiter ajunge din nou la gradul de la care a retrogradat. De-abia acum ne putem uita în urmă pentru a contempla schimbările de fond pe care Marele Benefic le-a facilitat și să ne hotărâm cum să le integrăm în viața noastră.
Consider că Jupiter în Fecioară va fi mai mult productiv decât păgubos, chiar dacă ne sperie careul său cu Saturn. Într-un semn de pământ se va concentra mai mult pe rezultate palpabile, iar aspectele sale cu celelalte planete vor nuanța influențele care asigură succesul pe termen lung.
În data de 9 septembrie 2016, la ora 13:18, ora României, va intra în Balanță.