AstroDialogDiana SpineanLiana SandruOrară

”Unde e pisica?” Orară și Lenormand, cu Liana Șandru și Diana Spinean

de DIANA SPINEAN și LIANA ȘANDRU

Ideea de a răspunde la aceeași întrebare folosind metodele a două discipline diferite – astrologia orară și divinația cu cărți – s-a ivit în urmă cu mulți ani din curiozitatea și dragostea Lianei Șandru pentru artele divinatorii. Atunci, Liana a contactat-o pe Diana Spinean, despre care știa că e pasionată de orară și cu care avea o veche relație de colaborare. Ideea a fost primită cu entuziasm și cele două au convenit să facă experimentul ”când se va ivi momentul potrivit”…

Dar, momentul potrivit s-a lăsat așteptat – a apărut abia în vara acestui an, când retrogradarea venusiană le-a reunit pe cele două în contextul taberei Școlii Fidelia.

Amintim că Liana a activat ca redactor al revistei noastre între 2013 și 2015, este astrolog profesionist și predă divinație cu cărți Lenormand la Școala Fidelia, iar pe Diana o cunoașteți deja ca fiind redactorul-șef al revistei noastre.

În cele ce urmează, vă prezentăm o reconstituire a discuției lor premergătoare taberei și a dialogurilor purtate în timpul prezentării pe care au susținut-o în 3 august a.c.

DISCUȚII INTRODUCTIVE

Momente din prezentare:

LIANA:
De-a lungul anilor, am încercat să intru în profunzimea mai multor ramuri ale astrologiei și am cochetat și cu orara, până când am desoperit și am aprofundat divinația cu cărți, de Tarot și de Lenormand. Tarotul a ajuns deja destul de bine cunoscut în rândurile iubitorilor de ezoterism din țara noastră dar Lenormand-ul, mai puțin. Mă străduiesc să îl aduc înaintea publicului pe mai multe căi pentru că răspunsurile primite prin intermediul acestor cărți sunt simple, directe, clare.

DIANA:
Par a fi genul de răspunsuri spre care țintesc și practicanții de orară. Îmi imaginez că forma întrebării este importantă și în tehnica ta. Cum ar trebui să fie întrebările adresate cărților pentru a obține răspunsuri clare?

LIANA:
În principiu, întrebările puse în astrologia orară sunt formulate asemănător cu cele puse cărților Lenormand. De aici a pornit ideea mea de a explora cele două metode (astrologie orară și Lenormand) pentru aceeași întrebare sau aceeași temă. Cel puțin din punct de vedere teoretic, ele ar trebui să dea același răspuns la aceeași întrebare, sau să dea aceleași indicii ajutătoare pentru aflarea răspunsului.

DIANA:
Cei mai mulți dintre noi, astrologi sau aspiranți la acest titlu, știm cu ce se ocupă astrologia orară sau astrologia întrebărilor. În revista ”Astrele” avem o rubrică dedicată acestei ramuri și un mini-serial pentru începători. Însă nu toți am auzit de divinația cu cărți Lenormand – de unde provine?

LIANA:
Cărțile Lenormand poartă numele celebrei prezicătoare franceze Mlle Marie Anne Adelaide Lenormand, dar setul folosit în prezent a fost creat de Johann Kaspar Hechtel. Intitulat iniţial “Das Spiel der Hoffnung” (Jocul Speranţei), setul a fost publicat în anul 1799 de Gustav Philipp Jakob Bieling la Nürnberg. Setul de cărți ale Micului Lenormand, în număr de 36, conțin imagini simple care pot fi asociate cu diferite simboluri în funcție de întrebarea adresată.

DIANA:
Primim întrebarea, îi clarificăm sensul și, dacă acceptăm să răspundem, întocmim harta astrală pentru momentul și locul în care ne aflăm atunci când înțelegem întrebarea. Iar consultantul în Lenormand construiește etalarea – prin asta, înțeleg un anumit tip de aranjament al cărților, în funcție de specificul întrebării.

LIANA:
Corect.

DIANA:
Înainte de a purcede la interpretare, pentru mine este important să mă adun; să mă distanțez de preocupările mele cotidiene, să mă limpezesc mental ca să pot citi harta și să pot găsi răspunsul de care celălalt are nevoie. Cu alte cuvinte, mă rog să fiu un mesager cât mai bun al Universului. Îmi imaginez că și pentru un consultant în Tarot sau în Lenormand este important să aibă un mic ritual de început – chiar și un simplu și sincer ”Doamne/Hermes ajută!” – și, de asemenea, un ritual de încheiere, prin care mulțumește și se detașează de caz. Ca practicanți ai artelor divinatorii, nu prea vorbim despre aceste momente de intimitate cu noi înșine, parte din igiena noastră spirituală, probabil fiindcă le considerăm subînțelese; la fel cum intrăm într-o casă și, mai întâi, ne spălăm mâinile. Este de bun-simț dar cred că celor aflați la început de drum trebuie să li se spună explicit astfel de lucruri.

LIANA:
Așa este și mă bucur că ai spus-o! Practic, ne pregătim să devenim canale de recepție a mesajelor divine, fiecare în felul lui.

Reconstituirea discuției premergătoare taberei, în iulie 2023:

LIANA:
Di, pentru experimentul pe care am convenit să-l facem, avem nevoie de o întrebare.

DIANA:
Da. Din păcate, eu nu am o întrebare presantă, pe care să lucrăm… Poate ai tu o întrebare?

LIANA:
Nu am… Dar hai să facem altfel! Alege o orară pe care ai dezlegat-o, nu-mi spui rezultatul și eu voi întreba cărțile despre ce s-a întâmplat atunci.

DIANA:
Adică, Lenormand-ul poate răspunde și la situații din trecut, nu doar din viitor?

LIANA:
Da!

DIANA:
Grozav! Știi că și orara poate face asta, însă mulți nu o știu? Majoritatea sunt interesați de ce se va întâmpla în viitor, cred că foarte puțini apelează la orară pentru a clarifica un moment din trecut. OK, aleg un caz și revin.

(Mai târziu)

DIANA:
Li, îmi permiți să te provoc? Am o întrebare despre o pisică rătăcită, accepți?

LIANA:
Sigur! Cu Lenormand am găsit mai multe obiecte pierdute dar o întrebare despre o ființă rătăcită ar fi ceva nou și interesant.

DIANA:
Astfel de orare sunt foarte grele și nu o spun doar eu ci și colegii experimentați. Eu le fac doar pentru mine și pentru cei foarte apropiați, adică pentru oameni care n-ar arunca cu pietre în mine dacă nu-și găsesc lucrurile. Cineva spunea că, dacă vrei să-ți dai foc la valiză, ca astrolog, înhamă-te la cazuri cu lucruri și ființe rătăcite. Pe de altă parte, și când îți iese investigația – dacă ”ți se arată”! – te simți în al nouălea cer!

LIANA:
Deci povestea pisicii e cu happy-end, ai găsit-o. Bravo!

DIANA:
Da, mulțumesc! Întrebarea ar fi: unde? Hai să-ți povestesc…

PREZENTAREA CAZULUI ȘI FORMULAREA ÎNTREBĂRII

DIANA:
Era începutul lunii februarie a.c., când am primit un telefon de la prietena mea Roxana. Se afla într-o situație foarte delicată! Fusese la spital pentru a-și vizita un prieten, un bărbat vârstnic, care era ca o rudă pentru ea. Omului i se făcuse rău, a chemat ambulanța și apoi l-au internat. Nu era bine deloc și urma să rămână în spital o bucată lungă de timp. Povestindu-i ce s-a întâmplat, bătrânul i-a mărturisit că este mai îngrijorat pentru pisica lui de acasă decât pentru starea lui. Pisica îi era singurul companion. În lipsa lui, fie Roxana, fie o vecină obișnuiau să aibă grijă de ea. Pisica rămăsese acum în seama vecinei și, fiindcă bătrânul nu era tocmai mulțumit de vecină și se frământa foarte tare, ca să-l liniștească, Roxana i-a promis că va merge la el acasă să vadă de pisică.

Odată ajunsă la apartamentul omului, vecina îi dă vestea: pisica dispăruse în ziua în care pe el îl duseseră la spital. Vecina o căutase peste tot, n-o găsise, Roxana a început și ea să caute prin împrejurimi dar n-a văzut-o… ”Trebuie să găsesc pisica!”, îmi spune, ”Să afle că ea a dispărut, ar însemna să-l băgăm deja în mormânt.” Și așa am ajuns să-i fac Roxanei o hartă orară cu întrebarea ”Unde e pisica?”. Eram destul de afectată și eu, fiindcă știu ce înseamnă să-ți dispară o pisică dragă și fiindcă prietena mea era într-o stare de anxietate crescândă, așa că mă mir că am reușit să citesc harta. A găsit pisica a doua zi.

LIANA:
Atunci, întrebarea mea pentru cărțile de Lenormand este: ”Unde a găsit Roxana pisica în februarie 2023?”.

DIANA:
Da. Țin să fiu cinstită cu tine de la bun început. Am avut o cumpănă în primele momente ale citirii hărții și, o altă prietenă, Ada Cocoș, m-a ajutat cu o etalare în Tarot prin care îmi confirma și mă liniștea că pisica despre care întrebam era încă în viață.

LIANA:
În regulă! Mă apuc de treabă.

LENORMAND. ”UNDE A GĂSIT ROXANA PISICA ÎN FEBRUARIE 2023?”

LIANA:
Am făcut o etalare, denumită 3×3, unde cărțile Lenormand sunt interpretate doar pentru aflarea locației. Iată și imaginea cu cărțile etalării:

(Imaginile cărților aparțin setului Lenormand Piatnik)

În continuare, cuvintele cheie ale cărților din etalare, pentru locație sau referitoare la obiecte aflate în preajma animăluțului căutat, în ordinea în care le-am extras:

Biciul (mătura) – un loc în care s-a mai căutat, o zonă cu obiecte folosite pentru curățenie, mături, un loc circulat sau aglomerat.

Inelul – obiect circular sau rotund, roți.

Muntele – perete, loc înalt sau undeva mai sus, un loc rece.

Stelele – lângă un tablou electric sau ceva lucios, cu multe lucruri împrăștiate împrejur, loc întunecat.

Drumul – o încrucișare de căi, la ieșire, lângă un drum sau o cale de acces.

Vulpea –  în acest caz reprezintă tocmai pisica căutată.

Câinele – un ajutor, prieten, o persoană loială sau de încredere.

Cheia – ușă, poartă, ceva sau un loc care se poate închide sau deschide.

Norii – ascuns, greu vizibil, ceață sau abur, loc umed.

Inițial, făcusem o altă etalare din 3 cărți pentru a afla dacă pisica a fost găsită în interior sau în exterior și am ajuns la concluzia că animăluțul nu fusese afară când a fost găsit, ci undeva în interior.

Corelând cuvintele cheie de mai sus, cred că pisica era ascunsă într-un loc circulat dar mai întunecat, lângă un perete, undeva sus, poate la un etaj mai sus, printre lucruri împrăștiate. În preajma ei ar fi trebuit să fie obiecte de formă circulară sau rotunde, roți. Cineva a venit în ajutorul Roxanei pentru recuperarea pisicii.

Aștept cu nerăbdare să-mi spui dacă etalarea mea se potrivește cu orara și cu locul în care ați găsit pisica!

DIANA:
Dacă se potrivește?! Hai să-ți arăt orara și să-ți povestesc despre travaliul prin care am trecut, și-mi spui tu dacă se potrivește.

ORARĂ. ”UNDE E PISICA?”

DIANA:
În orară, spre deosebire de alte metode divinatorii, apare problema validității hărții, dacă ea este aptă pentru a fi judecată sau nu. După mine, orice hartă poate fi judecată. Aici, Ascendentul tocmai intrase în Fecioară. După teoria clasică, Ascendentul în primele 3 grade ale zodiei ar invalida harta, ar arăta că întrebarea este pusă prematur – ceea ce nu era cazul! Așadar, ce altceva ar fi putut însemna această poziție? Că Ascendentul a intrat recent în zodie dublă, care înseamnă ”cel puțin doi”, ar putea fi un mod de a spune că, nu demult, doar o persoană (vecina) știa despre dispariția pisicii iar acum (cu Roxana) erau două, ambele îngrijitoare ale animăluțului în cauză. Sau poate arăta faptul că va fi nevoie ca prietena mea să caute de mai multe ori în același loc…

Am considerat următorii semnificatori principali:

  • Mercur, stăpânul Ascendentului, o semnifică pe Roxana.
  • Saturn, stăpânul casei a VI-a, a animalelor domestice, o semnifică pe pisică.
  • Luna este cosemnificator al pisicii și arată și fluxul evenimentelor.

Câteva detalii mi-au fost suficiente ca să am încredere în hartă și în semnificatorii aleși: Mercur este în zodia lui Saturn și Luna este în casa I, în recepție mixtă cu Mercur. Recepțiile arată interesul/dependența/atitudinea celor implicați. De cine este interesată Roxana? De pisică! Faptul că Mercur este în Capricorn, adică în detrimentul Lunii, confirma și mai tare realitatea: Roxanei nu-i plac pisicile; de fel, ea este o iubitoare de câini (și are unul) însă, fiind un om sufletist, are mare grijă de orice animăluț îi iese în cale – în natal, ea are Jupiter în casa a VI-a, în Capricorn.

Luna în casa I arată că pisica n-a plecat departe, este prin preajma celei care o caută. Mai mult, Luna aplică prin trigon la Mercur (și Fortuna), semn că pisica va fi găsită curând. Regulus este în Ascendent, semn mai mult decât favorabil!

Dar, cu Saturn tot mai bine ascuns (de Soare), căutarea avea să fie dificilă: pisica era extrem de bine ascunsă! Combustia, faptul că Marte și Uranus stăteau moț în vârful hărții și că ultimul aspect al Lunii era cu Pluton, m-au îngrijorat… Pisica avea să fie găsită, dar în ce stare? Saturn și Luna în demnitate (domiciliu, respectiv triplicitate) îmi arătau destul de clar că pisica e bine și ar fi trebuit să mă liniștească, dar n-au reușit. În acest punct, am simțit nevoia s-o rog pe Ada să-mi facă o etalare în Tarot: ”Este pisica vie sau moartă?”. ”Vie”, a confirmat ea.

Apoi, a urmat partea cea mai dificilă: localizarea pisicii.

Cu Saturn în domiciliu, pisica trebuia să fie într-un loc familiar ei, putea fi literalmente la domiciliu. Căutătorii au infirmat, însă, ipoteza asta pentru că un vecin o văzuse furișându-se pe scara blocului. Dar că rămăsese în bloc sau ieșise, nu știa nimeni.

Indicii pentru localizarea ei dau pozițiile în zodie și casă ale semnificatorilor ei: Saturn și Luna. Singurul lucru asupra căruia cei doi se puneau de acord era că pisica trebuia să fie prin preajmă, într-un loc cunoscut. Altfel, zodia de Aer în care era Saturn îmi spunea că pisica e sus, la etaj, în pod sau cocoțată pe undeva, iar zodia de Pământ în care era Luna îmi spunea că pisica e jos, la parter sau chiar pe sol. Saturn în Vărsător spunea că pisica e într-un loc aerisit, poate chiar rece, fiind iarnă, deci posibil afară sau într-un pod sau hol pe unde trage curentul, pe când Luna în Fecioară îmi spunea că e înăuntru sau într-o incintă, într-un spațiu utilitar, ca boxa sau uscătoria, și că e băgată în ceva (zodie dublă – ceva pus în altceva). În acest moment, mă simțeam de niciun folos… pisica ar fi putut fi oriunde! Și apoi, nu era un obiect, era o ființă umblătoare!

Prin urmare, am luat-o din aproape în aproape. Am presupus că pisica este încă înăuntru, în scara blocului. Am discutat cu prietena mea despre comportamentul pisicii (de ex. unde s-a dus când a mai fugit de acasă?) și despre cum arată scara blocului în care locuiește pisica, eu nevăzând locul. Aflu că, la parter, aproape de intrarea în bloc (vezi casa I), există o uscătorie în care pisica mai fugise. Știind că e un loc preferat, căutătorii s-au dus în primul rând acolo, fără succes, însă. Poziția lui Saturn nu-mi dădea pace: sus, pisica e sus, la ”locul ei”, îmi spunea o voce și, în parte, era vocea experienței mele cu pisica mea care, atunci când țâșnește afară din apartament fuge negreșit la etajul de sus. Blocul avea și un pod dar ușa era închisă. ”Ce se mai află la etajele superioare?”, întreb. ”Mai e un loc îngust în care sunt depozitate o grămadă de lucruri”, îmi spune prietena mea. ”Aia e! Să cauți foarte bine acolo!”, spun, imaginându-mi acel loc ca pe o posibilă conciliere între poziția lui Saturn și a Lunii.

A doua zi, Roxana a reînceput căutarea, cu altă stare de spirit după ce-i spusesem că va găsi pisica și cu hotărârea de a răscoli de-a dreptul locul pe care îl cercetase superficial cu o zi înainte. I s-a alăturat și vecinul care văzuse ultima dată pisica și omul s-a dovedit a fi de mare ajutor. Pe la ora 14, mă sună, fericită că o găsise. Unde? Cu un etaj mai sus, în hol, era o veche mașină de cusut, înăuntrul căreia locatarii puseseră diverse lucruri – pisica era băgată acolo, adânc, în spatele obiectelor, ghemuită pe o pungă de culoare albastră și lipită de peretele rece al blocului (vezi fotografia de mai jos). ”M-am uitat de două ori acolo și n-am văzut-o! Dacă nu răscoleam locul, cum m-ai îndemnat, n-o găseam!”, mi-a spus Roxana. Ce mi s-a părut extrem de simpatic este faptul că spațiul în care pisica a fost găsită se află exact deasupra apartamentului în care ea locuiește! Practic, dacă am privi blocul de sus în jos, prin acoperiș, am fi văzut pisica ”la locul ei”.

Iată singura fotografie făcută la momentul depistării pisicii:

Ei, cum se potrivește asta cu etalarea ta în Lenormand? 🙂

LIANA:
Oh da!!! Chiar dacă fotografia nu este foarte reușită, se poate observa destul de clar că pisica era ascunsă sub o veche mașină de cusut cu pedală, roata e în partea stângă, iar în dreapta sunt găleți (obiectele rotunde sau circulare). În spatele ei se vede o porțiune din perete care este stropit (”stelele”), iar împrejurul ei sunt o mulțime de obiecte împrăștiate, întocmai cum îmi spuseseră cărțile din etalare.

În concluzie, experimentul nostru este un succes! Mă bucur nespus de mult că bănuiala mea s-a adeverit, că ambele metode (astrologia orară și divinația cu cărțile Lenormand) pot fi de ajutor în nenumărate cazuri.

Sperăm că v-am stârnit curiozitatea să încercați și voi… astrologia orară și/sau setul Lenormand!

LIANA ȘANDRU,
simpatizant AAR

DIANA SPINEAN,
redactor-șef Astrele, președinte AAR (2016-2022)

Despre Diana

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close