Astrologie Electivă, de Vivian E. Robson. Luna
traducere de MIHAELA DICU
Extras din ”Electional Astrology”, autor Vivian E. Robson (1890-1942), lucrare publicată pentru prima dată în 1937. Cartea a fost tradusă din limba engleză în limba română în cadrul proiectului Traduttore al Asociației Astrologilor din România, coordonat de Mihaela Dicu.
CAPITOLUL III
LUNA ÎN ASTROLOGIA ELECTIVĂ
În studiul elecțiilor, felul în care este tratată Luna are o importanţă extremă. Este esenţial să se acorde întotdeauna o atenţie specială aspectelor lunare, semnului şi casei în care este situată Luna. Regula de temelie pentru toate elecțiile este să se fortifice Luna, indiferent dacă este sau nu semnificatoarea subiectului în analiză, deoarece Luna este semnificator general pentru absolut orice are de-a face cu problemele omului, iar tot ce începe atunci când ea este slăbită şi afectată are extrem de puţine şanse să prospere.
Ca în toate ramurile astrologiei, un aspect armonios între Lună şi Soare este un excelent temei pentru succes şi va îmbunătăţi orice hartă electivă. Pentru a da tot ce are mai bun, se spune că este bine ca Luna să fie sub orizont în hartă diurnă şi deasupra orizontului în hartă nocturnă, dar aceasta nu este o regulă importantă, ci mai degrabă secundară faţă de analiza poziţiei în case.
Relaţia dintre Soare şi Lună este unul dintre factorii fundamentali care trebuie luat în considerare ca punct de plecare în efectuarea unei elecții, deoarece fazele Lunii pot face diferenţa între succes şi eşec. La o manieră generală, lucrurile progresează mult mai rapid şi au mai mult succes dacă sunt începute când Luna este în creştere sau, cu alte cuvinte, în perioada dintre Lună Nouă şi Lună Plină. Există anumite scopuri pentru care este nevoie ca Luna să fie în descreştere, cum ar fi distrugerea bălăriilor sau tăierea cherestelei, dar atunci când este nevoie de dezvoltare şi progres, este esenţial ca Luna să fie în creştere. Totuşi, momentul Lunii Noi în sine este defavorabil pentru aproape toate lucrurile, cu excepţia celor care reclamă discreţie. Primele douăsprezece ore de după momentul exact în care are loc Luna Nouă sunt cunoscute ca fiind „orele combuste” şi sunt defavorabile oricărui început. Următoarele şaptezeci şi două de ore sunt bune şi norocoase, cu condiţia ca atunci când intră în cea de-a treisprezecea oră Luna să fie puternică şi bine aspectată, mai ales de către benefice. Următoarele 12 ore sunt din nou combuste şi nenorocoase; următoarele şaptezeci şi două de ore sunt favorabile, şi tot aşa până la sfârşitul lunii.
Dacă se plănuieşte o elecție pentru un moment în care Luna tocmai s-a separat de conjuncţia sau opoziţia cu Soarele, adică pentru un moment situat imediat după Luna Nouă sau Luna Plină, atunci planeta către care aplică[1]Planeta cu care va face următorul aspect (nota MD) după ce părăseşte Soarele capătă o importanţă considerabilă. Ca regulă generală, nimic nu trebuie început atunci când Luna, separându-se de conjuncţia sau opoziţia cu Soarele, aplică spre o conjuncţie sau alt aspect cu o malefică, mai ales dacă malefica respectivă este nefavorabilă în horoscopul natal.
Efectele particulare ale aplicării Lunii către o malefică sau o benefică imediat după Luna Nouă sau Luna Plină depind de condiţia lunaţiei în sine, ţinându-se cont dacă a fost bine aspectată, puternică şi norocoasă sau invers. Dacă lunaţia nu a fost norocoasă, iar Luna aplică spre o malefică, orice lucru început în acel moment va sfârşi rău. Asta este cu atât mai sigur cu cât lunaţia sau dispozitorul său se află într-o casă cadentă sau în a treia, a şasea, a noua sau a douăsprezecea casă de la casa care stăpâneşte subiectul elecției. Dacă lunaţia sau dispozitorul său cad într-o casă succedantă, se poate ca binele să apară până la urmă, dar numai după multe neplăceri. Dacă după o lunaţie norocoasă Luna aplică spre o malefică, lucrurile încep bine dar se sfârşesc rău. Pe de altă parte, dacă Luna aplică spre o benefică după o lunaţie nenorocoasă, începutul poate fi dificil, dar finalul va fi bun, iar dacă lunaţia a fost una norocoasă, atât începutul cât şi finalul vor fi bune.
După ce s-a decis care parte din lună este mai favorabilă, în funcţie de relaţia dintre Soare şi Lună, pasul următor în stabilirea unei elecții este studiul aspectelor Lunii şi al poziţiei sale în semn, primele fiind mai importante decât cea din urmă. Luna trebuie să fie aspectată cât mai bine posibil, mai ales de planete care au o semnificaţie generală sau particulară pentru subiectul elecției şi, chiar dacă aspectele bune care se pot obţine sunt puţine, ea nu trebuie în niciun caz să fie afectată, mai ales de malefice şi de semnificatorii elecției. Aspectele bune primite de Lună din partea unor planete norocoase în horoscopul natal ajută în mod considerabil, aşa cum aspectele nefavorabile de la planetele nenorocoase din harta radicală trebuie în mod special evitate. Se spune că este favorabil să se plaseze luna la aceeaşi distanţă şi în aceeaşi relaţie cu Soarele ca la naştere, dar în cazul în care ora naşterii nu este cunoscută acest principiu nu se ia în considerare.
Ca regulă, este preferabil ca Luna să nu facă niciun aspect cu maleficele, mai bine chiar şi decât să facă un aspect favorabil, cu excepţia situaţiei în care malefica respectivă se întâmplă să fie semnificator al elecției. Dar, dacă este posibil, afectarea Lunii de către malefice trebuie evitată în toate situaţiile. Uneori, totuşi, afectarea din partea unei malefice este inevitabilă, iar în astfel de cazuri un aspect prost de la Marte este mai puţin nociv dacă Luna este în descreştere decât atunci când este în creştere, iar în cazul aspectelor vătămătoare ale lui Saturn, avem reversul, adică sunt mai puţin dăunătoare când Luna este în creştere.
Procedura ideală este să se plaseze Luna în aspect bun cu toate planetele care stăpânesc subiectul elecției, cu alte cuvinte, cu semnificatorii principali. Dar cum, de regulă, acest lucru este imposibil şi trebuie să ne mulţumim cu aspecte favorabile numai la unul sau doi, este de preferat ca pentru acest lucru să fie aleşi cei mai importanţi. Dacă, aşa cum se întâmplă adesea, Luna nu poate fi în aspect cu două planete date, Ptolemeu spune că trebuie avut grijă ca, dacă este posibil, să fie pusă în contact cu o stea fixă a cărei natură combină influenţele celor două planete.
Atunci când se aleg aspectele Lunii este foarte important să se evite ca Luna să aplice spre o conjuncţie sau alt aspect cu o planetă retrogradă, deoarece orice lucru început într-un astfel de moment va da repede greş, iar dacă mai există şi alte aspecte negative în acelaşi timp, el va sfârşi cu dificultăţi şi necazuri considerabile.
Următorul considerent priveşte poziţia Lunii în semn. Aceasta trebuie să fie pe cât posibil în conformitate cu subiectul elecției, iar în această privinţă regulile cuprinse în capitolele următoare furnizează o mulţime de detalii. La modul general, Luna este slăbită când se află în Scorpion şi Capricorn, semnele sale de cădere şi exil, dar există considerente speciale care pot trece peste aceasta, aşa cum se va vedea din regulile care vor urma. Se spune că cea mai proastă poziţie pentru Lună este Via Combusta, care se întinde între 15° Balanţă şi 15° Scorpion. Aceasta este defavorabilă pentru orice, dar mai ales pentru cumpărări şi vânzări, călătorii, căsătorie şi tot ce este legat de femei. Dacă nu există cerinţa de a fi plasată într-un semn anume, cel mai favorabil este ca Luna să se situeze în Rac, Taur, Fecioară sau Peşti.
Astrologii din vechime considerau că Luna poate fi obstrucţionată sau slăbită în zece feluri:
1. Când este combustă sau situată într-un orb de 12 grade faţă de Soare. Aceasta este considerată cea mai nefericită situaţie, atât când Luna aplică spre Soare, cât şi când se separă.
2. În căderea ei, în Scorpion, şi mai ales la 3° Scorpion, gradul exact al căderii
3. Când se află în opoziţie cu Soarele într-un orb de până la 12°, mai ales atunci când aplică spre aspectul exact.
4. În conjuncţie, careu sau opoziţie cu maleficele.
5. În orbul de 12° faţă de Caput sau Cauda.
6. În ultimele grade ale unui semn care conţine o malefică.
7. Când este într-o casă cadentă sau în Via Combusta.
8. În cădere, adică în Capricorn, sau în Berbec ori Balanţă, semne care aspectează negativ propriul ei semn, Racul.
9. Când se deplasează încet, adică atunci când merge cu o viteză mai mică decât viteza ei medie, care este de 13°11’/zi.
10. Când merge în gol, cu alte cuvinte când nu mai face niciun aspect înainte de a intra în semnul următor.
Ultimul considerent priveşte casa pe care trebuie să o ocupe Luna în harta electivă. Dacă este posibil, Luna trebuie să fie amplasată în casa care stăpâneşte chestiunea la care se referă elecția sau într-o casă angulară, cu excepţia Ascendentului care, aşa cum s-a menţionat deja, de obicei este o poziţie foarte nefavorabilă Lunii. Este de dorit să se aleagă o poziţie puternică, mai ales dacă subiectul elecției implică durabilitate şi continuitate pe termen lung. Dacă este vorba despre chestiuni care cer viteză ori privesc lucruri trecătoare, este mai bine ca Luna să nu fie aşezată într-o poziţie prea puternică, iar Venus ori Jupiter să fie plasaţi în Ascendent sau la Mijlocul Cerului.
Se întâmplă adesea ca un lucru să fie început repede şi să nu avem la dispoziţie suficient timp care să permită alegerea unei zile în care Luna să fie plasată sau aspectată favorabil. În astfel de cazuri, singura cale de urmat este de a alege cea mai bună poziţie disponibilă. Dacă atunci când trebuie să demareze acţiunea Luna aplică spre o malefică, cel mai bine este ca malefica respectivă să fie făcută stăpâna Ascendentului, indiferent dacă este afectată sau nu. Dar să se aibă grijă ca semnificatorii principali să fie cât mai neafectaţi posibil. Dacă Luna este slabă şi afectată, trebuie plasată într-o casă angulară sau succedantă, dar cu atenţie, să nu facă aspect cu Ascendentul, stăpânul lui, stăpânul casei care prezidează elecția şi dispozitorul lui, sau orice alt semnificator important. Dacă pripeala este esenţială în aceste condiţii, Luna trebuie pusă într-o casă cadentă şi fără aspect cu Ascendentul, dar este bine să se amplaseze o benefică în Ascendent sau în aspect favorabil cu gradul Ascendentului.
MIHAELA DICU,
membru fondator și președinte AAR, senior editor Astrele
Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.
Note
↑1 | Planeta cu care va face următorul aspect (nota MD) |
---|