Carmen MoldovanCrina BrăileanuDaniela DrăghiciDiana SpineanProvocare

Dragoste și bani – ce provocare! Răspunsurile cititorilor

de DIANA SPINEAN

Eram la un pas să credem că v-am nenorocit cu ”Dragoste și bani”! Zile în șir nimeni n-a îndrăznit să dea piept cu provocarea lansată de noi. În pragul Zilei Îndrăgostiților, însă, am fost asaltați de mesajele voastre pline de pasiune… pentru astrologie. Ceea ce ne bucură peste măsură și vă mulțumim!

Vestea bună este că fiecare răspuns primit de la voi a reușit să atingă unul sau mai multe aspecte concrete ale vieții nativului. Vestea și mai bună este că toți ați făcut greșeli, semn că n-ați copiat, nu sunteți vreo IA (slavă cerului!) ci sunteți apți să vă perfecționați meșteșugul. Bravo tuturor!

După lungi deliberări, am hotărât că cele mai puternice aplauze sunt pentru argumentațiile oferite de: Crina Brăileanu, Carmen Moldovan, Dana Drăghici și Elena Matei. Felicitări!

Toate analizele primite au fost făcute în sistem Placidus, așadar aceasta este harta cu care vom lucra:

Povestea era că nativul a cărui hartă o aveți mai sus s-a îndrăgostit de o fată. A curtat-o, a iubit-o aprig și a ajuns în pragul sinuciderii când ea a hotărât să se logodească cu altcineva. Dar apoi fata s-a răzgândit și a cedat cererii lui. El avea 29 de ani când s-au căsătorit iar ce a urmat a fost o schimbare radicală a situației financiare și a stilului de trai.

Cerința exercițiului era să analizați și să descrieți în ce sens credeți că a avut loc schimbarea: căsătoria l-a ruinat sau l-a ridicat? De asemenea, au existat două întrebări suplimentare: din ce credeți că și-a câștigat el traiul și dacă nativul a avut un mariaj sau mai multe.

Urmează să vedem argumentele voastre, să le confruntăm cu realitatea din teren iar, la final, vom dezvălui identitatea personajului analizat (dacă mai e nevoie și nu-l veți recunoaște singuri din informațiile pe care le vom servi pe parcurs).

Apreciem că, din cerință, n-ați lăsat niciun indiciu nefolosit! Crina Brăileanu și Carmen Moldovan n-au ezitat să consulte progresiile secundare la momentul căsătoriei, pentru a-și susține argumentația, și au sesizat imediat ciclul saturnian în care nativul se găsea. Dar, cum nimeni nu s-a atins de tehnica mea preferată, profecțiile, mă simt obligată și încântată să acopăr eu acest mic gol.

Și începem cu răspunsurile la întrebările suplimentare, care vi s-au părut ușor de abordat…

Ocupația nativului. Din ce și-a câștigat traiul?

DANA DRĂGHICI:

Din ce și-a câștigat traiul? Păi, mi se pare destul de evident că din ceva activitate artistică. Are Ascendent în Rac, semn imaginativ și creativ, Neptun pe Ascendent – imagine, film, fotografie, artă – în opoziție cu Uranus – ceva înnoitor, inovator, mai ales că și Luna e în Vărsător. Venus în situația descrisă mai sus (veți vedea mai jos, n.r.) vorbește din nou despre artă, frumos, creație. Casa veniturilor proprii este semnificată atât de Soare cât și de Jupiter, iar cele două sunt în recepție mutuală de domiciliu – din nou artă, creație, inspirație, expresie. Cu greu poate fi văzut în altă postură decât de artist, din care probabil a avut venituri, și încă considerabile (posibil), chiar dacă cu întârziere (Jupiter retrograd).

CARMEN MOLDOVAN:

Marcajul uranian, predominanța Apei și plasarea guvernatorului casei a II-a, a banilor obținuți din muncă proprie, Soarele, în Pești și în Casa a IX-a, a elevației spirituale, aflat în trigon cu Neptun  în Rac în Casa a XII-a (talent artistic), ne oferă o perspectivă a modului în care nativul și-a câștigat traiul: este foarte posibil ca acesta să fi fost un mod artistic – fiind implicat Neptun pe Ascendent -,  o ocupație  artistică legată de imagine – poate fi pictura, desenul artistic, fotografia -, dată fiind plasarea perechii Jupiter-Lilith (expansiune a  creativității) în Leu  (imagine, avangardism, faimă) pe cuspida casei a II-a, a resurselor și a talentelor. Toate acestea pot indica o persoană (…) care nu se „pliază” pe standardele vremii dar ale cărei rezultate să aibă impact semnificativ asupra publicului. Cu alte cuvinte, o activitate care i-ar fi putut aduce nu numai bani ci și renume, faimă prin plasarea guvernatorului casei a II-a în semnul Mijlocului Cerului.

CRINA BRĂILEANU:

MC în Pești indică faptul că definiția succesului în plan social are pentru el legătură cu capacitatea lui de a crea un impact emoțional asupra celor din jur, de a căuta să atingă un ideal care transcende realitatea (semn de Apă). (…) Poziționarea Guvernatorului MC în Casa a II-a natală indică dorința lui de a monetiza rolul social pe care și-l asumă. (…) Nevoia de atenție și recunoaștere este întărită și de poziționarea Guvernatorului MC în semnul Leului care aduce, pe de o parte, o creativitate sporită și, de altă parte, un orgoliu pe măsură și o toleranță scăzută la critică, în combinație cu o frică de a nu se face de rușine. Conjuncția lui Jupiter cu Lilith în Leu indică o frică de sărăcie, o frică de a-și pierde talentele, abilitățile, precum și o voință extraordinară de a-și consolida propriile resurse și o centrare foarte mare pe el însuși. Lilith în Leu indică și tendința de a ieși în evidență, de a se pune în valoare, de a se simți „number one”. (…) Marte în Taur completează tabloul dându-i fermitate și consecvență, motivat fiind de obținerea profitului pe termen lung, înclinația spre confort și o viață îmbelșugată. (…)
Cu Saturn pe MC, probabil nativul a îmbrățișat profesia tatălui și și-a asumat responsabilități în plan socio-profesional fiind mănat de mari ambiții. (…) Probabil a avut o carieră îndelungată și a putut să își construiască strategii pe perioade lungi.

Adevărat, avem în față harta unui artist memorabil, a unui pictor controversat al secolului XX.

”Îi cunoaște și frecventează pe suprarealiști dar nu li se alătură, căci nu le înțelege dorința de a explicita pictural visul, atîta timp cît misterul însuși înseamnă a reuși să redai, dimpotrivă, pe cineva care visează. De Giacometti îl leagă o prietenie specială, căci amîndoi caută în artă o cale de mîntuire spirituală; relația cu Picasso este una mult mai complexă, pendulînd între admirație și respingere.”[1]Sursa: ”ARTE VIZUALE. Amintirile unui pictor”, de Monica Brânzei. (Observator Cultural)

Nativul a pășit devreme pe urmele părinților – tatăl, pictor și istoric de artă, mama, pictoriță –, a cunoscut un succes răsunător și a avut o carieră lungă, de aproape șapte decade. Unul dintre tablouri i s-a vândut cu 26 de milioane de dolari!

CRINA BRĂILEANU:

Venus în Casa a X-a aduce și ea popularitate (…) chiar dacă, fiind în Berbec (exil) aceasta este obținută prin exprimări poate mai voluntare, mai fățișe sau mai fară de perdea.

Interesantă mențiune! Felul în care nativul s-a exprimat ca artist a răscolit privitorii.

”A pictat peisaje și tinere fete a căror inocență și exotism i-au făcut pe unii critici să-l înscrie într-o topologie a eroticului lasciv în fața căruia (…) se amuza cu cinism și detașare; mărturisea adesea că cea mai mare calitate este tăcerea, de aceea nici nu și-a interpretat vreodată tablourile. El nu este un pictor al eroticului, al senzualului, el nu este un pictor al credinței în artă, fetele sînt îngeri, nicidecum niște gheișe.”[2]Idem 1 (Observator Cultural)

O vedem pe Venus în recepție cu Marte și parte dintr-o strânsă configurație tensionată cu Ascendentul, axa Nodurilor, Neptun și Uranus. Perspectiva este întregită de planetele din Pești și de Luna în Vărsător și în Casa a VIII-a, într-o dinamică cu Marte și cu perechea Jupiter-Lună Neagră.

Cred că iubitorilor de artă nu le trebuie mai multe informații ca să ghicească despre cine este vorba, dar să continuăm analiza astrologică cu următoarea chestiune:

A avut un mariaj sau mai multe?

ELENA MATEI:

Uranus pe cuspida casei a VII-a arată o probabilitate mare ca nativul să divorțeze și să aibă mai multe căsătorii. Mercur și Venus susțin această supoziție.

DANA DRĂGHICI:

Uranus în opoziție cu Neptun sugerează omul care se satură relativ ușor într-o căsătorie sau manifestă un gen de independență de acest tip de relație. Neptun sugerează și tendință spre trădare, înșelăciune.

CRINA BRĂILEANU:

Cu Guvernatorul Casei a VII-a în semn mutabil, la fel ca Soarele, este posibil să fi avut una sau mai multe căsătorii. Mercur în Pești susține și el posibilitatea mai multor căsătorii. Venus în Berbec indică un mare potențial erotic, o uriașă dorință de cucerire, un răspuns energic și entuziast cu manifestări spontane și directe fiind mereu atras de nou. Marte în Taur aduce încăpățânarea de a-și urmări și satisface propriile dorințe, nevoi senzuale puternice (…)
Descendentul în Capricorn poate indica o diferență mare de vârstă între parteneri iar Venus în Berbec este și ea un indiciu al preferinței pentru femei mai tinere. Cred că a fost implicat în mai multe relații de iubire chiar dacă ele nu au fost oficializate.

CARMEN MOLDOVAN:

Venus în Berbec – modelul feminin, ceea ce își dorește de la o parteneră, este adolescenta (…)

Adevărat, nativul a avut două căsătorii și numeroase aventuri. Prima separare s-a făcut pe cale amiabilă, cei doi au rămas prieteni. De asemenea, el prefera partenere mai tinere, cu aspect adolescentin. Diferența de vârstă între el și prima soție a fost de doar 4 ani dar între el și a doua soție a fost de 35 de ani.

Și, acum, întrebarea principală a exercițiului:

Căsătoria cu prima parteneră l-a ruinat sau l-a ridicat social și financiar?

Unii dintre voi ați gândit că:
– opoziția Lună-Jupiter și Luna Neagră pe axă financiară,
– Saturn, stăpân al caselor a VIII-a și a VII-a, pe Mijlocul Cerului,
– Mercur retrograd (stăpân al casei a XII-a) conjunct cu Soarele (stăpân al casei a II-a) și
– Fortuna în Casa a XII-a, cu stăpânul ei (Mercur) în exil…
ar fi semne de ruină, mai ales după căsătorie.

Teoretic – parțial – deducția n-ar fi greșită. Doar că realitatea ne surprinde adesea și bate teoria mai ales când ținem cu dinții de manual. Dacă sunteți începători și ați gândit argumentația în acest fel, vă rugăm, nu vă autoflagelați! Doar așa învățăm, confruntând teoria cu practica.

Înainte de a vă spune povestea, iată alte argumente sau aceleași într-o altă perspectivă:

ELENA MATEI:

În ceea ce privește căsătoria, aceasta l-a ridicat, cu siguranță. Luna, stăpână casei I, este în Casa a VIII-a și arată o căsătorie bogată. Saturn, stăpânul casei a VII-a, este în Casa a X-a, în conjuncție cu MC și arată o poziție socială bună, legată de soție sau de asociați. Saturn este în trigon cu Jupiter. Jupiter, stăpânul MC, este pe cuspida casei a II-a, în Leu. Este o poziție foarte puternică a lui Jupiter și ea arată o persoană care a câștigat și din munca proprie și care a avut o poziție socială solidă.

DANA DRĂGHICI:

La prima vedere, Luna acolo dă impresia unor lucruri foarte schimbătoare. Casa a VIII-a este în Vărsător, cu stăpânul în Casa a X-a, în domiciliul unei benefice și în recepție mixtă cu ea[3]Saturn în domiciliul lui Jupiter și Jupiter în decanul lui Saturn. (n.r.). Se poate lua în considerare o recepție mixtă a Lunii cu Saturn, pentru că Luna are și ea ceva putere în Pești[4]Probabil Dana se referă la faptul că Luna este stăpân-participant al triplicității de Apă.. E ca și cum variația finanțelor familiei depinde de parteneră sau de obârșia ei, Casa a X-a fiind a IV-a de la a VII-a. Luna se îndepărtează de opoziția cu Jupiter și se îndreaptă spre sextilul cu Venus. Aceasta din urmă pare a sta prost, dar e în recepție mutuală de domiciliu cu Marte în semn financiar. Tot Venus are o situație deosebită, fiind în gradul de exaltare a Soarelui, iar Soarele în zodia de exaltare a lui Venus. Indiciile sunt predominant pozitive până la urmă. Înclin să cred că, în urma căsătoriei, prin situația financiară a soției sau a familiei din care provenea aceasta, nativul a avut de câștigat.

CARMEN MOLDOVAN:

Detaliile oferite despre evenimentele majore din viața nativului sunt esențiale în analiză. Astfel aflăm că la vârsta de 29 de ani s-a căsătorit. Această vârstă, între 28-30 de ani marchează perioada când Saturn se află la propria-i revoluție, revenind la poziția inițială din harta natală. Natal, Saturn este în conjuncție cu Mijlocul Cerului nativului și de aici extragem informația că momentul căsătoriei este deosebit de important în viața lui, Saturn guvernându-i nu mai puțin de 3 Case: Casa a VII-a a parteneriatelor (inclusiv căsătoria), Casa a VIII-a a banilor altora și Casa a IX-a a aspirațiilor înalte. (…)
Aflăm din descriere că această căsătorie îi aduce bărbatului o schimbare majoră în  situația lui financiară. Este evident din plasarea guvernatorului Descendentului – Saturn în Pești pe MC și aflat în tranzit în perioada revoluției lui, precum și din aspectele favorabile de semn pe care acesta le face în harta natală cu planetele din elementele de Apă și de Pământ: Rac, Taur și Capricorn. Aflăm că această schimbare este  favorabilă acestui bărbat din punct de vedere al stabilizării situației lui. Descendentul în Capricorn și Saturn pe MC indică  o nevoie imperioasă de ridicare pe scara socială (aspirația și ambiția de a face parte din elita socială), iar această ridicare cel mai probabil a avut loc prin căsătorie. Soarele, guvernator al casei a II-a, a resurselor, și plasat pe MC indică o posibilitate de creștere a câștigurilor financiare prin urcare în ierarhia socială și aspirații înalte concretizate, mai ales pentru că Soarele face aspecte de trigon cu Neptun conjunct cu NN în Rac în Casa a XII-a, lângă Ascendent, și de sextil cu NS în Capricorn, lângă Descendent.
La vârsta de 29 de ani, Soarele progresat se afla în semnul impetuos al Berbecului, în Casa a X-a, în semnul ocupat de Venus natală, și în aspect de trigon cu Lilith-Luna Neagră natală din Leu (plasată în Casa a II-a, financiară), ceea ce ne întărește ipoteza de mai sus – și anume, că prin căsătorie are loc o ridicare pe scara socială și, mai mult decât atât, ne oferă indicii că a fost o căsătorie dorită cu pasiune și un fel de obsesie, din dragoste.

Argumente similare ne-a oferit și Crina care adaugă, însă, un element interesant: Priap.

CRINA BRĂILEANU:

Saturn guvernează Casa a VII-a, a VIII-a și a IX-a. Cu o astfel de poziționare, pentru el este foarte important ca atât relația cu partenerul oficial cât și resursele patenerului să fie fără pată. Partenera trebuie să fie un om de succes, de familie bună sau cu o anumită reputație iar resursele ei  financiare/materiale să fie substanțiale. Pentru el este important să se poată afișa în societate cu partenera sau cu averea acesteia pentru că, fiind în Casa a X-a, toate acestea reprezintă o condiție implicită a felului în care el își definește succesul social. Nu cred că și-a ales soția (sau soțiile) decât dacă, prin ceea ce aducea în relație, nu îi creștea într-un fel sau altul propriul prestigiu social.(…)
Un alt element care susține predispoziția să își aleagă un partener cu resurse financiare este Luna în Casa a VIII-a care indică o anumită predispoziție spre dependența de partener și spre posibilitatea de a obține bani prin moșteniri sau prin partener. (…) Dar mai cred și că, odată depășită această nevoie, nativul nu s-a oprit acolo și a reușit să obțină beneficii financiare și din propria lui carieră. Luna este conjunctă cu Priap (deci predispoziție  la dependență financiară de altul dar, în același timp, și o fugă de această dependență) iar fermitatea dată de Jupiter și Lilith în Casa banilor proveniți din munca proprie și celelalte aspecte susținătoare, l-au motivat foarte mult să își găsească propriile căi de a-și obține satisfacția financiară.(…)
S-a căsătorit la 29 de ani, atunci când Soarele progresat a făcut sextil cu Luna natală iar momentul când Luna progresată a revenit la poziția natală  este cel la care a avut posibilitea să satisfacă nevoile Lunii situate în Casa a VIII-a.

La cele menționate mai sus, adaugăm faptul că, la vârsta de 29 de ani, nativul era în profecție 6. Ascendentul profectat ajungea în Săgetător, deci stăpân al anului era Jupiter din Casa a II-a, care este beneficul hărții (nativitatea fiind diurnă), stăpân al MC și al Casei a VI-a. Profecția Soarelui (luminătorul principal) tot la Jupiter duce, în mod direct (numărăm 6 zodii de la zodia Soarelui inclusiv). [5]Mai multe despre calculul și interpretarea profecțiilor, aici: https://www.astrele.ro/2021/04/22/predictii-cu-profectii-de-ce-si-cum-profectam-studiu-de-caz-profectiile-luminatorilor/

Ceea ce nu aveați cum să știți dar vă spunem acum, pentru că întregește peisajul, este că, în harta revoluției solare din acel an, Jupiter se afla pe Descendent, la gradul 20 Capricorn (deci avea o RS cu AS în Rac, ca la naștere)! În harta RS, Jupiter era în recepție mutuală cu propriul lui dispozitor, Saturn din Pești (nativul era la revoluția saturniană), și în careu în T cu Luna (la naștere avea opoziție) și Venus.

Asta-i un alt fel de a spune că în acel an s-a îmbogățit, la propriu și la figurat, printr-o asociere cu o femeie. Nu-i așa că-i frumos?

Să vedem, pe scurt, povestea:

Nativul s-a născut într-o familie de intelectuali expatriați și a pretins întotdeauna că tatăl lui ar fi avut o oarecare origine nobilă – se agăța de asta, visa la asta! Nu aveau, însă, o situație financiară grozavă. Au trecut chiar printr-o perioadă de sărăcie extremă, el fiind nevoit să-și suspende studiile și să se întrețină singur prestând diverse munci.

În adolescență se îndrăgostește de Antoinette, sora unui prieten apropiat. Fata avea doar 12 ani pe atunci[6]Pentru informația potrivit căreia el ar fi avut 19 ani când a cunoscut-o, îmi cer iertare. Ulterior am descoperit că, deși multe surse spuneau că el avea 19 ani pe atunci, aritmetica spune că … Continue reading și provenea dintr-o renumită familie aristocrată și cea mai înstărită din Elveția! Așa cum vă puteți imagina, băiatul nu era bine văzut de familia fetei. Ea nu-i împărtășea dragostea și, totuși, a întreținut cu el corespondența până la vârsta adultă, când s-a logodit cu cineva pe măsura statutului ei și l-a rugat pe artistul nostru să nu-i mai scrie. El a căzut în depresie, n-a mai pictat timp de un an și a încercat să-și ia viața. Apoi ea a reînceput să-i scrie, a rupt logodna și s-a căsătorit cu el în 2 aprilie 1937, când el avea 29 de ani.

Antoinette, pictată de artist în 1937

Antoinette a fost trofeul lui. Odată cu căsătoria, viața i s-a schimbat radical, a avut acces la lumea la care visa și la confortul pe care și-l dorea. Și, fără griji materiale, s-a dedicat artei sale. Odată cu performanța, a venit și recompensa materială și recunoașterea mondială a valorii lui ca artist.

Personalitatea a cărui hartă ați fost provocați s-o interpretați este Balthus (n. 29 februarie 1908, ora 13:00, Paris – d. 18 februarie 2001)[7]https://www.astro.com/astro-databank/Balthus și https://en.wikipedia.org/wiki/Balthus. Cele peste două sute de scrisori pe care el și Antoinette de Watteville și le-au scris au fost publicate în 2001 de către cei doi băieți ai cuplului[8]Correspondance amoureuse avec Antoinette de Watteville (1928-1937), Buchet-Chastel, 2001 – http://www.artandpopularculture.com/Antoinette_de_Watteville Informații despre cei doi, și aici: … Continue reading.De asemenea, la câteva luni de la moarte, i-au fost publicate memoriile[9]Mémoires de Balthus, Récueille de Alain Vircondelet, Editions du Rocher, Monaco, 2001., operă care nu risipește aura de mister a acestui controversat artist ci o sporește.

Antoinette & Balthus (1935)

DIANA SPINEAN,
redactor-șef Astrele, președinte AAR (2016-2022)

Despre Diana

Note

Note
1 Sursa: ”ARTE VIZUALE. Amintirile unui pictor”, de Monica Brânzei.
2 Idem 1
3 Saturn în domiciliul lui Jupiter și Jupiter în decanul lui Saturn. (n.r.)
4 Probabil Dana se referă la faptul că Luna este stăpân-participant al triplicității de Apă.
5 Mai multe despre calculul și interpretarea profecțiilor, aici: https://www.astrele.ro/2021/04/22/predictii-cu-profectii-de-ce-si-cum-profectam-studiu-de-caz-profectiile-luminatorilor/
6 Pentru informația potrivit căreia el ar fi avut 19 ani când a cunoscut-o, îmi cer iertare. Ulterior am descoperit că, deși multe surse spuneau că el avea 19 ani pe atunci, aritmetica spune că ar fi avut 16 în 1924, anul în care s-ar fi întâlnit…
7 https://www.astro.com/astro-databank/Balthus și https://en.wikipedia.org/wiki/Balthus
8 Correspondance amoureuse avec Antoinette de Watteville (1928-1937), Buchet-Chastel, 2001 – http://www.artandpopularculture.com/Antoinette_de_Watteville Informații despre cei doi, și aici: https://mydailyartdisplay.uk/2016/02/03/balthus-part-3-antoinette-de-watteville-and-exile/
9 Mémoires de Balthus, Récueille de Alain Vircondelet, Editions du Rocher, Monaco, 2001.
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close