Dan Ciubotaru, despre liber-arbitru și astrologie

Întrebarea: Dan, care este viziunea ta asupra liberului-arbitru și cum se împacă ea cu practica astrologică? Sau cum a influențat practica astrologică viziunea ta asupra liberului-arbitru?
Răspunsul:
Liberul-arbitru îl asociez cu un mușchi din corpul nostru. El deja este predefinit în sensul în care rolul nostru în această viață, tendințele principale sunt deja stabilite la momentul nașterii. Fiecare mușchi din corpul uman are un rol prestabilit și o structură bine pusă la punct. Modul în care îl folosim face diferența în viața noastră. Îl poți antrena, îl poți dezvolta sau îl poți ignora. Dar el este acolo și își face treaba așa cum știe. Cu ajutorul lui, poți ridica greutăți mai mari sau mai mici. Fiecare are un nivel de ”putere de ridicare” dată de mușchi și predefinită genetic. Dar noi putem lucra pentru a crește acest nivel și a deveni mai puternici sau îl putem atrofia nefolosindu-l. Așa văd eu că se întâmplă lucrurile și cu liberul-arbitru. Poți lucra pentru a-l crește, întări sau te poți lăsa în voia sorții.
Liberul-arbitru poate exista doar în prezența predestinării. Destinul, soarta și cu liberul-arbitru sunt fațete ale aceleași monede. Ele nu pot exista separat. Ești liber în măsura în care destinul îți permite. Destinul există în măsura în care poți face alegeri. Libertatea absolută nu există. Cel puțin nu la nivel organic, uman. Noi avem nevoie de aer, apă și hrană. Este o condiție de bază a existenței noastre și care, automat, ne reduce din libertatea personală. Te poți considera liber dacă ai aer, apă și hrană. Prin urmare, când vorbim de liber-arbitru vorbim de grade de libertate și nu de valori absolute.
Pentru a dezvolta liberul-arbitru trebuie să începem prin a ne cunoaște – adică a învăța despre propriile noastre condiționări, fie ele organice, fie psihice, emoționale, mentale etc. Noi suntem născuți cu o anumită structură, pe care nu o putem schimba fundamental. Aceasta ne arată harta natală. Structura de bază. Dar, în cadrul acestei structuri, noi putem face o infinitate de permutări și modificări. După ce căpătăm o imagine mai clară a cine suntem, putem să ne descoperim potențialul și, astfel, putem căpăta un liber-arbitru mai puternic, mai activ. Cu cât devenim mai conștienți de ceea ce suntem, cu atât putem să ne îmbunătățim mai mult. Dar destinul, precondiționarea vor rămâne tot timpul acolo. Noi vom trăi ce avem de trăit, ceea ce indică harta natală. Diferența – și, aici, intervine liberul-arbitru – este dată de atitudinea față de ceea ce trăim. Liberul-arbitru este înțelegere profundă care îți modifică atitudinea și percepția vieții. El nu schimbă fundamental ce ai de trăit. Liberul-arbitru face diferența între ”a te trăi viața” și ”a-ți trăi viața”.
Există expresia ”fac ce vrea mușchiu’ meu”, care ar indica acel liber-arbitru în care tu faci ce vrei. Dar și aici e o iluzie pentru că tu nu faci ce vrei cu adevărat ci ce vrea mușchiul tău. Adică poți fi liber în acțiunile tale în măsura în care puterea personală îți permite. În realitate, viața noastră este predefinită foarte clar – există acel destin implacabil. Liberul-arbitru te ajută să trăiești ce ai de trăit într-un mod mult mai echilibrat și sănătos.
În practica mea astrologică, plec de la condiționările hărții natale și încerc să găsesc modalități de a-ți ”întări mușchii” și a vedea cum poți trăi mai bine ceea ce ai de trăit. Totodată, nimeni nu-și depășește harta natală – cel puțin nu cât este în viață…

DAN CIUBOTARU,
președinte AAR (2008-2016), redactor Astrele
Alți 14 astrologi cunoscuți și apreciați au răspuns la această întrebare a redacției Astrele despre liberul-arbitru. Citește și răspunsurile lor, aici: https://www.astrele.ro/2021/05/26/ce-cred-astrologii-despre-liberul-arbitru-15-raspunsuri-care-te-vor-pune-pe-ganduri/