Ce cred astrologii despre liberul-arbitru. 15 răspunsuri care te vor pune pe gânduri
Care este viziunea ta asupra liberului-arbitru și cum se împacă ea cu practica astrologică? (Sau cum a influențat practica astrologică viziunea ta asupra liberului-arbitru?)
Aceasta e întrebarea pe care am adresat-o unora dintre cei mai cunoscuți și apreciați astrologi, membri ai AAR sau simpatizanți, reprezentanți ai diverselor curente astrologice. Rezultatul? 15 eseuri savuroase pe tema liberului-arbitru.
În acest material găsiți lista astrologilor intervievați și primul paragraf din fiecare răspuns. Pentru a citi răspunsurile în întregime, urmați calea indicată prin ”Citește mai departe”.
MIHAELA DICU,
membru fondator și președinte onorific AAR, senior editor Astrele
Cred că fiecare om are atâta liber-arbitru cât îi permite harta natală. În esență, astrologia este fondată pe determinism, soartă, destin, predeterminare. Dacă ar exista liber-arbitru, dacă fiecare dintre noi am putea alege cu adevărat cum să fim sau ce cale să urmăm, astrologia și-ar pierde obiectul. Cum am mai putea descrie un om privindu-i harta natală, dacă acesta și-ar schimba în timp personalitatea, după dorință? Cum am mai putea să facem vreo predicție bazată pe harta natală, dacă (…)
Citește mai departe
FIRICEL CIARNĂU,
membru fondator și vicepreședinte onorific AAR
Problema liberului-arbitru nu este simplă, precum „fac ce vreau şi gata”. Dacă o luăm în ordine inversă, această libertate ca stare de fapt presupune libertatea de acţiune care implică, la rândul ei, libertatea de alegere a acţiunii care, la rândul ei, este condiţionată de libertatea mental-conceptuală, adică libertatea de a gândi ce vrei şi abia apoi putem vorbi despre liberul-arbitru drept concept general, atotcuprinzător. Înainte de a filosofa pe marginea ideii de existenţă sau nonexistenţă a liberului-arbitru (subiectul este foarte larg dar ne vom rezuma la doar câteva idei, aşa cum ni s-a cerut), trebuie să constatăm că, din start, acţiunile noastre sunt (…)
Citește mai departe
DIANA SPINEAN,
președinte AAR și redactor-șef Astrele
Până să ajung la astrologie, puțin mi-a păsat de liberul-arbitru. Îl luam ca pe un dat: oamenii sunt înzestrați cu liber-arbitru <<by default>>, e în constituția lor și… ce-i cu asta? E ca și cum mi-ai fi spus ”Hei, ai mâini!”. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în primii ani după ce am început studiul astrologiei. ”Astrele predispun, omul dispune” era mantra pe care o adoptasem fără să cârtesc. Până în ziua în care problema liberului-arbitru mi-a ridicat niște… probleme. Dădusem peste o discuție online în care unii participanți susțineau că (…)
Citește mai departe
DAN CIUBOTARU,
președinte AAR (2008-2016) și redactor Astrele
Liberul arbitru îl asociez cu un mușchi din corpul nostru. El deja este predefinit în sensul în care rolul nostru în această viață, tendințele principale sunt deja stabilite la momentul nașterii. Fiecare mușchi din corpul uman are un rol prestabilit și o structură bine pusă la punct. Modul în care îl folosim face diferența în viața noastră. Îl poți antrena, îl poți dezvolta sau îl poți ignora. Dar el este acolo și își face treaba așa cum știe. Cu ajutorul lui, poți (…)
Citește mai departe
TEODORA MUTH,
vicepreședinte AAR și redactor-șef adjunct Astrele
Romancierul Isaac Bashevis Singer spunea, cu umor: ”Trebuie să credem în liberul-arbitru. Nu avem de ales.” În ce mă privește, cred că opinia fiecăruia dintre noi depinde de modul în care ne raportăm la lume. Dacă avem un ego prea viguros, ne va fi greu să acceptăm că liberul-arbitru cântărește destul de (…)
Citește mai departe
IOANA ISPAS,
vicepreședinte AAR, coordonator al Cercului Phoenix, redactor Astrele
Liberul-arbitru este o temă pe care am dezbătut-o îndelung cu prietenii mei astrologi, fiind, după părerea mea, o noțiune vag definită și insuficient înțeleasă. Ce este pentru mine liberul–arbitru: libertatea de a alege direcția în viață, de a fi sau a nu fi cineva, în funcție de „dotările” primite la naștere și care se văd în harta natală. Cred că fiecare dintre noi vine cu (…)
Citește mai departe
ADRIAN COTORA,
Doctor în filosofie, vicepreședinte AAR
În tot ceea ce vedem în jurul nostru, existența unui anumit grad de determinism este evidentă. Mereu, condiții preexistente ne situează alegerile într-un cadru de posibilități. Nu am ales să ne naștem într-un loc anume, într-o familie sau alta. În plus, orice mamă a mai mult de doi copii poate să depună mărturie că personalitățile copiilor ei sunt distincte, fapt sesizabil de foarte timpuriu. Odată lansați pe orbita propriei vieți, putem însă spune că tot ceea ce urmează să aibă loc cade sub amprenta unei (…)
Citește mai departe
ION HRISTESCU,
vicepreședinte AAR (2012-2014) și redactor Astrele
Suntem într-un Univers care funcționează ca (sau este) o mașinărie extrem de complexă, cvasi necunoscută. Chiar organismul uman (cu tot cu minte) este un ansamblu departe de a fi cunoscut pe deplin. Încă bâjbâim pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, cu lampa ridicată și dându-ne cu părerea, ca nenii din parcare, pe timpuri, în jurul unei Dacii care nu pornește. Prin Astrologie, încercăm (foarte pe scurt) să (…)
Citește mai departe
SORIN BRATOVEANU,
membru AAR, redactor Astrele
Înainte de a vorbi despre liberul-arbitru este necesar să îl definim într-un anumit mod, fără a avea pretenţia ca dicţionarele actuale să ne ofere vreo variantă de înţelegere care să ne mulţumească cu adevărat. Aşadar, putem spune că liberul-arbitru (numit în engleză “free will” sau “voinţă liberă”) este o capacitate superioară de a lua decizii, în deplină cunoştinţă de cauză. Întrebarea sau, cel puţin, prima care se poate pune, este (…)
Citește mai departe
ANDREW BEVAN,
membru de onoare AAR (din Norvegia), colaborator Astrele
“Viitorul poate fi dat la schimb” este o expresie pe care am auzit-o de la stimatul astrolog englez Geoffrey Cornelius, undeva pe la mijlocul anilor `80. Geoffrey a vizitat Norvegia și a ținut prelegeri pentru asociația astrologică norvegiană de câteva ori. Cred că asta și este ceea ce facem noi, astrologii. Căutăm să dăm clienților noștri o perspectivă mai cuprinzătoare și să le iluminăm universul în chestiunile care țin de structura circumstanțelor vieții lor și a relațiilor dintre ele, înainte ca (…)
Citește mai departe
ALEXANDRU PĂUNESCU,
membru AAR, coordonator al Cercului Phoenix
Binomul determinism – liber-arbitru provoacă reverberații în toate științele umaniste, astrologia nu este exclusă din această dinamică iar necesitatea reactualizării unui răspuns la întrebarea „este totul predeterminat?” este permanentă. Freud consideră că omul are convingerea unei voințe libere care se opune presupunerii unui determinism psihic însă, în cazuri care necesită decizii importante, omul are (…)
Citește mai departe
MALVINA IVANCIU,
astrolog independent, redactor Astrele, simpatizant al AAR
Studiul astrologiei începe, pentru aproape toți, ca o joacă, o curiozitate, trece prin tot felul de sincronicități fantastice și ajunge mai târziu, invariabil, la momente foarte serioase și pline de responsabilitate. Liberul-arbitru este unul din ele. Asta, pentru că, vrei nu vrei, trebuie să dai un răspuns la această întrebare, măcar pentru tine însuți, atât în lumina convingerilor spirituale cât și a experienței astrologice. Discuția despre liberul-arbitru nu are sens în absența noțiunii de (…)
Citește mai departe
ADA COCOȘ,
astrolog independent, simpatizant al AAR
Cercetarea astrologică și practicarea astrologiei m-au condus către ideea că existența noastră nu este nici 100% liberă, nici 100% predeterminată. Poate că sufletul nostru vine cu acel „contract” aici pe Pământ, cu o listă de lecții de învățat, cu o serie de experiențe de încercat, de degustat și de integrat, în nesfârșita căutare a înțelepciunii. Dar viața noastră nu se limitează la (…)
Citește mai departe
ANDREI TZADDE,
astrolog independent, simpatizant al AAR
Liberul-arbitru și fatalitatea în practica astrologică, de obicei, nu sunt luate în considerare de majoritatea astrologilor, dintr-un motiv simplu: ei presupun că este ori una, ori alta. Eu, personal, am găsit că ambele concepte sunt valabile fără a se exclude reciproc ci, mai degrabă, se completează – de exemplu, alegerile au consecințe care pot fi considerate (…)
Citește mai departe
CRISTIANA TĂNASE,
astrolog independent, simpatizant al AAR
Dacă m-ar fi întrebat cineva, pe vremea când nu începusem să studiez astrologia, ce îmi pare mai plauzibil dintre liber-arbitru absolut versus destin bătut în cuie de la care nu ne putem abate, aş fi optat categoric pentru prima variantă. Acum mă poziţionez în aceeaşi tabără însă cu o (…)
Citește mai departe
În final, ținem să-i mulțumim colegei noastre Malvina Ivanciu pentru ideea de a realiza acest material 🙂