Interpretarea hărților gemenilor: un exercițiu din 2005
Am intrat în contact cu astrologia elenistică în anul 2000, când un coleg francez din asociația astrologică CEDRA (Centre d’Etudes, de Documentation et de Recherches sur l’Astrologie), din care fac parte din 1999, mi-a trimis prin poștă o casetă audio cu înregistrarea primului seminar de astrologie elenistică susținut de Rob Hand la Paris. A fost dragoste la prima… audiție! De atunci am început să aprofundez subiectul și să împărtășesc cele aflate în mod public, peste tot pe unde puteam: foarte mult pe grupul de discuții Acubens, ale cărui arhive stau mărturie, iar începând din 2002, în conferințe publice, majoritatea susținute la evenimentele AAR (Congres și Astro-Festival) precum și în anumite articole publicate în Astrele. În mai 2012 m-am simțit pregătită să susțin la București primul curs intensiv de astrologie elenistică (voi relua acest curs în weekendul 21-22 aprilie 2018, tot la București, vezi https://www.facebook.com/events/439220499847179/), un curs dens, la care am muncit foarte mult și pe care îl consider o comoară de informații prețioase.
La începuturile discursurilor mele scrise sau vorbite despre astrologia elenistică, iubitorii de astrologie din România mă priveau cam ca pe un extraterestru. Norocul meu este că aveam deja o îndelungată și solidă experiență în domeniul astrologiei moderne, așa că mă bucuram de o anumită considerație în branșă. Altfel, poate că ceea ce propovăduiam nu ar fi avut șanse să prindă… Astăzi, sunt fericită să constat că perseverența mea îndârjită (Saturn în Capricorn în casa a IV-a, probabil), dublată de puterea de convingere și de darul comunicării (Jupiter în Săgetător în casa a III-a, Mercur în Berbec în recepție mutuală cu Marte din Gemeni) au dat roade, iar România are unul dintre cele mai puternice și bine pregătite grupuri de astrologi eleniști din lume (nu este nicio exagerare). Și crește sufletul în mine când văd noi talente românești care se afirmă pe teritoriul astrologiei elenistice, prin conferințe sau articole valoroase.
Citind articolul Ancuței Catrinoiu despre tehnica elenistică a monomoiriei și aplicarea ei în departajarea hărților natale ale gemenilor (felicitări, Ancuța!), mi-am amintit de un exercițiu la care am participat pe grupul de discuții francez al CEDRA, numit CLE, un exercițiu propus de Guy Taillade1 în urmă cu mai bine de 12 ani, pe care l-am rezolvat cu succes cu ajutorul subdiviziunilor elenistice monomoiria și dodekatemoria. Am căutat în arhivele grupului, găzduite pe pagina de web CEDRA și accesibile membrilor pe bază de parolă, iar până la urmă am descoperit anfilada pe tema acestui exercițiu, din care am extras mailurile cu expunerea problemei, răspunsul meu și, apoi, confirmarea celui ce a propus exercițiul. Le-am tradus din franceză în română și vi le împărtășesc mai jos, ca o completare sau întărire a celor conținute în articolele Ancuței, dar și ca pe o amintire dragă privind preocupările mele din acele vremuri. Voilà!
***
CLE, mail n°26760 trimis miercuri 30 nov 2005 de Guy Taillade
[…]
Bună tuturor,
Profit de această anfiladă pentru a lansa un exercițiu cu aplicare la hărțile gemenilor (gemeni heterozigoți, precizez). Diferența dintre orele lor de naștere este mai mare decât cea amintită de Denis.
Primul născut – să-l numim ”cel mare”- s-a născut la Paris, arondismentul 14, pe 13/10/1956, la 10h35 (9h35 TU), Ascendent 26.33′ Scorpion2, Luna la 7.38′ Vărsător. ”Mezinul”- să-i zicem astfel – s-a născut la 10h50 (9h50 TU), Ascendent 29.20′ Scorpion, Luna la 7.45′ Vărsător. Cu toate că sunt heterozigoți, seamănă foarte mult. Bebeluși, unul era îmbrăcat în albastru, celălalt în roz. Când erau copii, amândoi au fost operați de strabism. Pentru unul dintre ei, operația a dat rezultatul scontat. Pentru celălalt, operația a lăsat sechele până în ziua de azi.
Amândoi au avut o școlarizare identică, până când au dat bacul, în 1976, iar unul l-a luat, celălalt nu. Dar cel care l-a luat, a abandonat facultatea, după un an la Filosofie. Profesional, au început cu același job, la o companie de vagoane de dormit. Ulterior, însă, s-au diferențiat pe acest plan și pe planul vieții afective.
În rezumat:
– unul a rămas cu strabismul după operație, a luat bacul, a făcut un an de facultate, este contabil și nu s-a căsătorit niciodată, iar apropiații nu-i cunosc nicio legătură cu certitudine, dar e primul dintre cei doi care a devenit proprietarul unui apartament;
– celălalt a scăpat de strabism, grație operației, nu și-a luat bacul, trăiește într-un concubinaj oficial, și-a cunoscut partenera în 1988 și trăiesc împreună din 1990, au doi copii, fete.
Căruia dintre ei – celui mare sau mezinului – îi corespunde fiecare dintre cele două serii de evenimente? Precizez că mai au trei frați mai mari decât ei, dar niciunul mai mic, și n-au nicio soră.
Cu prietenie,
Guy
***
CLE, mail n°26836 trimis sâmbătă 10 decembrie 2005 de Mihaela Dicu
Bună Guy, bună tuturor!
În ceea ce privește hărțile gemenilor, mă gândesc de câțiva ani că probabil vechile subdiviziuni grecești, monomerii, dodekamoria, termenele și decanii, raportate la unghiuri (mai ales la Ascendent), sunt cele care generează diferențele de personalitate și destin.
Până acum nu am întâlnit hărți de gemeni fiabile (cu ore de naștere atât de precise) pentru a-mi verifica ipoteza. Sperând că DN3 furnizate de Guy sunt corecte și că Ascendentul care derivă din acestea este cel veritabil, încerc să soluționez acest exercițiu cu metoda menționată.
S-a vorbit adesea pe CLE despre termene și fețe (decani), dar nu prea des despre monomoiria și dodekamoria. Așadar:
În sistemul monomoiria, fiecare grad al unui semn este stăpânit de o planetă. Primul grad este stăpânit de stăpânul semnului respectiv, iar următoarele de celelalte planete ale septenarului, în ordine caldeeană. Să luăm ca exemplu semnul Scorpionului, Ascendentul hărților studiate:
0-1 – Marte
1-2 – Soare
2-3 – Venus
3-4 – Mercur
4-5 – Luna
5-6 – Saturn
6-7 – Jupiter
7-8 – Marte etc
…
25-26 – Luna
26-27 – Saturn
27-28 – Jupiter
28-29 – Marte
29-30 – Soare
În sistem dodekatemoria fiecare semn este împărțit în 12 intervale de câte 2,5 grade fiecare (acestea sunt dwad4-urile pe care astrologia hindusă le-a moștenit de la greci5). Primul interval de 2,5 grade este patronat chiar de semnul în cauză, al doilea de semnul următor etc. Să luăm din nou ca exemplu Scorpionul:
00.00-02.30 Scorpion
02.30-05.00 Săgetător
05.00-07.30 Capricorn
07.30-10.00 Vărsător
10.00-12.30 Pești
12.30-15.00 Berbec
15.00-17.30 Taur
17.30-20.00 Gemeni
20.00-22.30 Rac
22.30-25.00 Leu
25.30-27.30 Fecioară
27.30-30.00 Balanță
Aplicând teoria subdiviziunilor la cele două hărți ale Gemenilor, observ că Ascendentele lor împărtășesc același decan al lui Venus și același termen al lui Saturn, departajându-se doar prin monomoiria și dodekamoria (și, de asemeni, prin orele planetare, dar acestea nu fac parte din sistemul pe care-l propun). Să vedem:
A. >Primul născut – să-l numim ”cel mare”- s-a născut la Paris, arondismentul 14, pe 13/10/1956, la 10h35 (9h35 TU)
AS 26.32 Scorpion; Monomoiria: Saturn; Dodekatemoria: Fecioară.
Cu monomoiria Saturn și dodekatemoria Fecioară, cel mare pare mai predispus pentru studiu și celibat. Meseria de contabil ar trebui, de asemeni, să îi convină. Din punct de vedere fizic, monomoiria lui Saturn ar fi responsabilă pentru eșecul chirurgical. În fine, Saturn și Fecioara ar putea fi destul de interesați de proprietăți. Deci probabil că cel mare este cel care:
”a rămas cu strabismul după operație, a luat bacul, a făcut un an de facultate, este contabil și nu s-a căsătorit niciodată, iar apropiații nu-i cunosc nicio legătură cu certitudine, dar e primul dintre cei doi care a devenit proprietarul unui apartament”
B. > – ”Mezinul”- să-i zicem astfel – s-a născut la 10h50 (9h50 TU),
AS 29.19 Scorpion ; Monomoiria: Soare; Dodekatemoria: Balanță.
Monomoiria Soarelui și dodekamoria venusiană ar fi auspicii bune pentru o reușită chirurgicală. Dodekamoria Balanță ar fi mai interesată de viața de cuplu decât cea Fecioară. Probabil că mezinul este cel care:
”a scăpat de strabism, grație operației, nu și-a luat bacul, trăiește într-un concubinaj oficial, și-a cunoscut partenera în 1988 și trăiesc împreună din 1990, au doi copii, fete”.
Acesta este doar un eseu. Sunt foarte curioasă să văd dacă teoria este valabilă sau nu :-)…
Weekend plăcut tuturor,
Mihaela
***
CLE, mail n°26874 trimis joi 15 dec 2005 de Guy Taillade
”În ceea ce privește hărțile gemenilor, mă gândesc de câțiva ani că probabil vechile subdiviziuni grecești, monomoiria, dodekamoria, termenele și decanii, raportate la unghiuri (mai ales la Ascendent), sunt cele care generează diferențele de personalitate și destin.”
Bună Mihaela,
Îți mulțumesc că ai răspuns dilemei pe care am propus-o și mai ales pentru expunerea acestor tehnici grecești. Ele demonstrează că astrologia, în cele mai vechi aspecte ale sale, poseda tehnici de diferențiere și interpretare în funcție de ora de naștere mult mai fine decât ne imaginăm de obicei. Să vedem rezultatele.
<<A. >Primul născut – să-l numim ”cel mare”- s-a născut la Paris, arondismentul 14, pe 13/10/1956, la 10h35 (9h35 TU)
AS 26.32 Scorpion; Monomoiria: Saturn; Dodekatemoria: Fecioară.
Cu monomoiria Saturn și dodekatemoria Fecioară, cel mare pare mai predispus pentru studiu și celibat. Meseria de contabil ar trebui, de asemeni, să îi convină. Din punct de vedere fizic, monomoiria lui Saturn ar fi responsabilă pentru eșecul chirurgical. În fine, Saturn și Fecioara ar putea fi destul de interesați de proprietăți. Deci probabil că cel mare este cel care:
”a rămas cu strabismul după operație, a luat bacul, a făcut un an de facultate, este contabil și nu s-a căsătorit niciodată, iar apropiații nu-i cunosc nicio legătură cu certitudine, dar e primul dintre cei doi care a devenit proprietarul unui apartament”>>
Chiar acesta este răspunsul bun.
<<B. > – ”Mezinul”- să-i zicem astfel – s-a născut la 10h50 (9h50 TU),
AS 29.19 Scorpion ; Monomoiria: Soare; Dodekatemoria: Balanță.
Monomoiria Soarelui și dodekamoria venusiană ar fi auspicii bune pentru o reușită chirurgicală. Dodekamoria Balanță ar fi mai interesată de viața de cuplu decât cea Fecioară. Probabil că mezinul este cel care:
”a scăpat de strabism, grație operației, nu și-a luat bacul, trăiește într-un concubinaj oficial, și-a cunoscut partenera în 1988 și trăiesc împreună din 1990, au doi copii, fete”.>>
Acestea sunt răspunsurile corecte.
”Acesta este doar un eseu. Sunt foarte curioasă să văd dacă teoria este valabilă sau nu :-)…”
Eseu transformat!
Cu multă prietenie,
Guy
MIHAELA DICU,
Senior editor și președinte de onoare AAR
- https://www.facebook.com/guy.taillade , http://astrologiaguyearlene.blogspot.com.br/ ↩
- În mailul original Guy a scris în mod eronat că As este în Săgetător. Eroarea a fost imediat depistată și îndreptată de membrii grupului care au calculat hărțile gemenilor. ↩
- DN, prescurtare pentru ”date de naștere”. ↩
- Numele scurt al ”dwadsdwadasamsa”. ↩
- În vremurile antice, hindușii nu au avut decât un fel de astrologie bazată pe interpretarea reședințelor lunare, numite Nakshatra. Primul tratat de astrologie horoscopică (tratând casele astrologice, poziționarea planetelor în acestea, aspectele planetare ș.a.) este de sorginte elenistică, se numește Yavanajātaka (”Nativitatea conform grecilor”) și datează din secolele IV-VI era noastră. Vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Yavanajataka ↩