Răspunsurile cititorilor la provocarea privind vocația și sănătatea nativului

Lord Alfred Tennyson - 6.08.1809, ora 00:05, Somersby (Anglia)
Lord Alfred Tennyson – 6.08.1809, ora 00:05, Somersby (Anglia)

Dragi cititori, 

Subiectul propus de mine în ediția trecută a revistei se referă la Alfred, lord Tennyson (1809-1892), unul dintre cei mai populari poeţi englezi, simbol al literaturii romantice din epoca victoriană.

Prietenii noştri care au răspuns provocării au sesizat cu toţii răspunsul corect la prima întrebare. Argumentele aduse de fiecare reflectă aceste soluţii:

1) Ce talent remarcabil are nativul?

Cezar Zamfirescu:

(…) trigonul Mercur – Saturn va da ambiţie intelectuală, perseverenţă la scris, de exemplu (Mercur este în casa 3)” şi “…dominanta casei 1 în 3, astfel subiectul se va putea exprima prin scris (Mercur în 3, şi Soarele creativ în Leu), cu toate că în casa 5 – a creativităţii nu sunt planete!

Sorana Cancel:

(…) nativul este o persoană sociabilă, foarte pricepută în a se juca cu cuvintele; am putea spune că este deschis spre societate şi că îi place să fie în centrul atenţiei, însă Soarele lui din casa a 4-a, precum şi Luna din casa a 12-a îi oferă o dimensiune mai profundă, un sine ascuns, pe care preferă să-l ţină departe de ceilalţi şi care, în acelaşi timp, îi oferă acces la unele resurse subconştiente sau inconştiente – emoţii profunde, poate tulburătoare. Mercur în Rac extinde această nebulozitate şi spre modul său de a gândi, mai mult centrat pe emoţii şi pe intuiţii decât pe raţionalitate rece, clinică, iar Venus în casa 1 oferă un mediu prin care nativul îşi poate exprima toate aceste daruri spre exterior, creând artă sau poate fiind el însuşi o opera de artă vie, care îi farmecă şi îi ghiceşte pe ceilalţi.

Dana Popa:

Gustul pentru comunicare şi formă de comunicare sunt date deci de Ascendentul în Gemeni, de Luna în Gemeni, dar şi de Mercur plasat în casa 3 ( comunicare, deplasare), în Rac… Venus în Gemeni din casa 1 accentuează gustul pentru distracţie, aventură, dar şi simţul estetic, pe lângă celelalte funcţii ale ei, ca planetă în această casă.
Recepţia mutuală Luna în Gemen în casa 1 și Mercur în Rac facilitează aceste calităţi literare, scriitoriceşti, iar Mercur în Rac în casa 3 îi dă alură de romantic, dar şi de visător, de mesager al lumii de dincolo. Luna din casa 12 accentuează şi ea spiritul vizionar şi al călătoriilor imaginare.
Mercur în casa 3 imprimă talent scriitoricesc, Mercur în Rac în casa 3 imprimă romantismul, acolo în casa 3 există şi Leul (al doilea guvernator al casei), astfel că toate împreună realizează o vibraţie de gust, talent de scriitor, romantic şi creator, uneori şi poet, vizând lumile de dincolo.

Cătălina Mărăcineanu:

(Cătălina a fost singura care a utilizat aici sistemul de case pe semne întregi – Whole, în care Pluton ocupă casa a 10-a a nativului și Soarele casa a 3-a).

Pluto în Peşti în casa 10 poate fi indiciul unei personalităţi care posedă un magnetism aparte şi pe care îl utilizează în meseria sa, ori este în centrul atenţiei datorită acestuia.
Mercur în Rac indică o minte care de cele mai multe ori este subiectivă în detrimentul obiectivităţii (deci nativul poate gândi cu inima şi nu cu mintea, şi poate empatiza cu persoanele din jurul său). (…)
Remarcăm recepţia mutuală dintre Lună şi Mercur, care îl ajută pe nativ să capteze atenţia celor din jur prin modul în care se exprimă. Soarele în casa 3 în Leu poate fi indiciul unei personalităţi obişnuite să fie în atenţia publicului şi care poate avea o meserie ce presupune comunicarea, transferul de idei. Acest lucru este întărit şi de ascendentul în Gemeni şi prezenţa Lunii şi a lui Venus în casă angulară.

Daniela Drăghici:

(…) Luna şi Mercur au făcut schimb de domicilii şi sunt oarecum în conexiune şi printr-un uşor aspect de novil, sugerând intuiţie, imaginaţie şi creativitate intelectuală

Cel de-al doilea aspect al provocării, cel medical, este într-adevăr mai greu de sesizat. Harta este destul de ofertantă în potenţiale probleme de sănătate. Nu pot să nu menţionez din analizele colegilor câteva abordări interesante:

2) Care este problema sa majoră de sănătate?

Daniela Drăghici:

Atât Mercur, stăpânul Ascendentului, cât și Luna (luminatorul unei hărți nocturne) sunt peregrine și-n afara sectei, cu efecte asupra sănătății, mai precis a mobilității. Primul e-n cuadratură cu Jupiter pe cuspida casei a XII-a, cu Luna în casa a XII-a, atacată de Pluton din înaltul cerului. (…) iau în considerare şi faptul că Neptun în Săgetător este aproape neaspectat (sau în slabă conjuncţie cu Saturn), iar Pluton este în Peşti (ambele fac trimitere la picioare), iar Jupiter, stăpânul lui Neptun, este în Berbec, în disonanţă cu Mercur (ambele în legătură cu sistemul nervos). Punând laolaltă toate indiciile, concluzia mea este că nativul nu-şi poate folosi picioarele.

Dana Popa:

(…) boala majoră este dată tot de casa 3, casa Gemenilor, unde Mercur este afectat prin cuadratură de Jupiter din casa 11. Casa Gemenilor (respiraţia, plămânii) este casa lui Mercur, care se află aici în Rac (torace, stomac), este casa respiraţiei, a membrelor superioare, a nervilor şi a micii localizări, întinderi. Mercur în Rac trimite la stăpânul acestuia, Luna, care se află în Gemeni, în casa 12 (deci suferinţă cronică); Luna este afectată în casa 12 (a operaţiilor şi a expulzării unor fluide în mediul exterior) de Pluton în Peşti (slab susţinut de zodie) din casa 11, deci avem o stare de sănătate precară, de suferinţă din cauza tumorilor apărute (Pluton afectat de Lună)

Sorana Cancel:

Conjuncţia foarte apropiată a lui Marte cu Uranus în Scorpion sugerează o natură emoţională intensă, electrică, cu dorinţa de a sonda cel mai adânc abis şi de a se înălța pe cea mai efervescentă culme în acelaşi timp. Poate fi vorba de probleme la nivel nervos; nativul se “aprinde” repede şi se lasă copleşit de problemele zilnice, fiind caracterizat de o agitaţie nervoasă foarte mare care se reflectă în probleme de sănătate la nivelul stomacului. Conjuncţia acestor două planete foarte intense este izolată de restul astrogramei, fapt ce nu face decât să îi amplifice energia rebelă, de nestăpânit. Cuadratura Lunii cu Pluto este un alt element care susţine această intensitate emoţională, mai ales având în vedere implicarea casei a 12-a. Poate fi vorba de depresii sau de o natură obsesivă, frenetică a emoţiilor. Saturn, fiind şi el în casa a 6-a, indică o karmă la nivelul sănătăţii; boala nativului este cel mai probabil una karmică, iar prezenţa lui Neptun aici indică o posibilă boală psihosomatică sau chiar psihică de nivel clinic, mai ales dacă ne uităm la faptul că guvernatorul casei a 6-a Luna, este aflată în casa a 12-a. Se observă o repetiţie a temei problemelor emoţionale.

Cezar Zamfirescu:

Ca boală, poate probleme cu nervii (Luna afectată în Gemeni) sau cu plămânii, poate ftizie (cu Pluton)…

Cezar a mai punctat o idee care, deşi nu face obiectul provocării, reflectă împrejurări reale din biografia poetului:

(…) bulversat de moartea unui prieten (Pluton în 11 cuadratură cu Luna pe Ascendent în casa 12).

Şi acum, “Fişa medicală” a lui Alfred Tennyson:
– Epilepsie (cu o componentă moştenită).
– Probleme cu ochii (extrem de miop; majoritatea poeziilor le-a compus și le-a reținut în minte, altcineva urmând să le noteze pentru el).

Analiza cea mai apropiată de adevăr

Analiza care a fost cea mai apropiată de adevăr a fost aceasta de mai jos, semnată de Anca Stănescu:

Deşi sunt începătoare în ale astrologiei, mi-am luat inima în dinţi să vă trimit interpretarea mea. Iată cum sună:
Nativul are talent literar (probabil poet), iar problema de sănătate vizează funcţionarea sistemului nervos. Aş îndrăzni chiar să pun un diagnostic: epilepsie.
În sprijinul afirmaţiilor mele aduc următoarele argumente:
1) Venus în casa 1 în Gemeni imprimă personalităţii atracţie către frumos, artă. Fiind în ultimul decan al zodiei, poziţia lui Venus amplifică romantismul, iar exprimarea emoţiilor devine importantă.
2) Casa 5, a creaţiei, este în Fecioară. Stăpânul Ascendentului este acelaşi cu cel al casei 5. Nativul este orientat către activităţi în legătură cu semnificaţia casei 5.
Mercur în Rac (ultimul decan al Racului) dezvoltă o psihologie a frumosului, abordează totul într-o manieră personală şi subiectivă. Planul mental devine, aşadar, motivat de trăiri subiective şi factori emoţionali. Decanul oferă reuşită prin îmbinarea între logică, imaginaţie şi inteligenţă.
3) Aspectele planetelor.
Venus în casa personalităţii face aspecte armonioase cu Jupiter (aspect care poate indica o profesie artistică) şi cu Neptun (conjunct cu Saturn).
Trigonul Venus-Neptun dă inspiraţie artistică, armonie şi ritm. Asigură o şansă pentru fructificarea potenţialului artistic.
De asemenea, planeta Mercur face sextil cu cuplul Saturn-Neptun. Asocierea cu Saturn imprimă ambiţie intelectuală. Nativul este serios, erudit, atras de filosofie sau istorie. Asocierea cu Neptun orientează inteligenţa către senzitiv, perceptiv, liric. Conferă calităţi artistice.
4) Mercur şi Luna sunt în recepţie mutuală. Planul mental fuzionează cu planul emoţional, se susţin şi funcţionează armonios.
Mercur în Rac are memorie excelentă şi imaginaţie, tinde să se exprime emoţional şi subiectiv. Cuadratura cu Jupiter aduce dezordine, dar şi originalitate şi un spirit fertil.
5) Nu în ultimul rând, zodiile implicate:
Soarele este în Leu şi favorizează arta.
Stăpânul ascendentului este în Rac şi face aspect cu Neptun în Săgetător.
Luna şi Venus sunt în Gemeni.
Nativul are, în mod cert, o înclinaţie pentru exprimarea artistică.
Înclin să cred că este vorba de o exprimare în scris, datorită implicării repetate a planetei Mercur astfel:
– Mercur se află în Rac în decanul patronat de Mercur
– Neptun, care oferă indicii importante în legătură cu o manifestare artistică, se află în primul decan al Săgetătorului, patronat tot de Mercur.
Recepţia mutuală Lună – Mercur sugerează o exprimare de tip Mercur în domiciliu (în scris),cu emoţiile unei Luni în Rac (sensibilă, subiectivă).
Deci, în opinia mea, o exprimare poetică în scris.
Concluzie: vocaţia nativului este talentul literar (poezie).
În ceea ce priveşte starea de sănătate, argumentele mele sunt următoarele:
În casa 6, cea care oferă indicii asupra stării de sănătate, sunt două malefice în conjuncţie cu Uranus, respectiv Neptun.
Venus, stăpâna semnului de pe cuspida casei 6, guvernează şi Taurul din casa 12, semn interceptat.
Semnul interceptat în casa 6 este Scorpionul, iar stăpânul lui, Pluton, aspectează prin cuadratură Luna din casa 12, casa bolilor cronice.
Marte şi Uranus sunt conjuncte în casa 6. Conjuncţia aduce o energie asemănătoare unei bombe pe cale să explodeze. Uranus controlează activitatea cerebrală, iar asocierea cu Marte o face convulsivă, spasmodică.
Marte este şi el guvernator al Scorpionului, iar octava lui superioară, Pluton, trimite această încărcătură a conjuncţiei Marte-Uranus asupra Lunii.
Ştim că Luna angrenează procese de tip hipo: hipotensiune, hipotermie, etc, precum şi epilepsie.
Pluton este în Peşti, într-un semn mutabil, ceea ce induce tulburări psihice şi diminuarea haotică a tonusului muscular.
Modul în care acţionează Pluton este violent, distructiv, exploziv, dar nu continuu. El apare, acţionează, schimbă totul şi lasă apoi un moment de respiro pentru reconstrucţie. Această manieră de a acţiona asupra Lunii, purtând încărcătura conjuncţiei Marte-Uranus (care indică o funcţionare dezordonată a activităţii cerebrale), în opinia mea sugerează crize epileptice.
Definiţia crizelor epileptice:
Reprezintă tulburări periodice ale activităţii electrice ale creierului, care conduc la disfuncţii cerebrale temporare.

Nu în ultimul rând, se poate observa că starea de sănătate a nativului nu împiedică activitatea artistică, ceea ce face încă o dată plauzibilă ipoteza epilepsiei.

În final, îmi permit un scurt comentariu referitor la cea de a doua problemă de sănătate a nativului, miopia sa severă, care nu a fost identificată de niciun respondent:

Axa bolilor, 6-12, este marcantă, atât ca întindere a caselor cât şi ca grad de ocupare (jumătate dintre planete). Casa a douăsprezecea, a bolilor lungi şi cronice, are cuspida în Berbec, iar stăpânul ei, Marte, se poziţionează în casa 6, deci pe aceeaşi axă. Berbecul semnifică, printre altele ochii, iar Marte este conjunct cu Uranus (vederea), exaltat în Scorpion (semn fix, boală lungă). În fine, cei doi malefici fac o cuadratură cu Soarele (deci ochii, din nou). Casa a douăsprezecea are cuspida conjunctă la 1° cu Nodul Sud, ceea ce poate confirma o încărcătură karmică în manifestarea bolilor nativului nostru.

A fost o plăcere să particip la această iniţiativă a revistei noastre de suflet; interacţiunile pe teme astrologice nu fac decât să ne îmbogăţească spiritual şi să ne ofere surse de reflecţie.

VALERIA GRĂDINARU
valeria_gradinaru

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close