Aplicatii & ConcepteCorina ChiraSerial: Tranzitul lui Saturn prin Case (C. Chira)

Tranzitul lui Saturn prin casa a X-a

Foto: meridican
Foto: meridican

După Ascendent, casa a X-a este cea mai importantă şi activă casă dintr-un Horoscop, este în corelaţie cu semnul Capricorn şi cu stăpânul său, Saturn.

Este cel mai vizibil loc din întrega hartă, marcând momentul din zi în care Soarele se află la apogeu, în punctul situat cel mai sus deasupra orizontului şi este logic ca tranzitul saturnian prin acest sector să fie vizibil, important şi cu impact major asupra vieţii şi destinului.

Este o casă vocațională, alături de casele a II-a şi a VI-a, reprezintă profesia liber aleasă, locul pe care cineva doreşte să îl ocupe în societate, într-o ierarhie şi mijloacele prin reuşeste acest lucru. Semnificaţiile sale ţin de ambiţii, carieră, faimă, impact social, postură publică.

În plan profesional 

Pentru oamenii puternici aflaţi la vârsta matură, mânaţi de voinţă şi ambiţie, care au dobândit un loc proeminent, bine determinat în plan profesional sau în socierate, acum se văd roadele eforturilor susţinute al ultimilor 25 de ani, adică din momentul în care Saturn îşi începea tranzitul, trecând prin Ascendent.

Dacă aceşti ani au fost bine valorificaţi, acum se pot culege roadele unor iniţiative fericite, tranzitul venind cu realizări, uneori spectaculoase, recunoaştere, glorie, strălucire, onoruri, apreciere, stimă. Aceştia sunt acum în postura de a face planuri mari pentru viitor.

Cei tineri vor simţi nevoia de a se stabiliza în domeniul în care activează, de a se afirma şi de a demonstra că pot face faţă şi se pot situa într-o poziţie proeminentă. Vor munci mult, vor gândi şi vor elabora strategii care să-i ajute să iasă în evidenţă, să fie apreciaţi şi să dobândească un statut profesional solid, o poziţie socială durabilă.

Cei mai puțin experimentaţi sau cei care nu şi-au asumat cu deplină responsabilitate obligaţiile, trebuie fie atenţi, pentru că toată activitatea lor va fi pusă acum sub lupă. Le este analizată calitatea muncii prestate, activitatea desfășurată, competenţa, felul în care au acţionat şi rezolvat o serie de probleme. Este posibil să li se ceară explicaţii şi, pe fondul lipsei de experienţă sau a unei pregătiri profesionale carenţiale, să aibă probleme la locul de muncă, sa fie retrogradaţi sau chiar îndepărtaţi.

Saturn fiind o planetă restrictivă, aduce cu sine şi situaţii nemulţumitoare, în care nu toată lumea să le aprecieze realizările sau să le întindă o mână de ajutor când au nevoie.

Presiunea suplimentară adusă de Saturn, în planul obligaţiilor din cadrul activităţii pe care o prestează, îi poate aduce pe unii în situaţia de a dori să părăsească un serviciu, în speranţa că vor găsi un altul, mai potrivit pregătirii şi exigenţelor pe care le au. Nu este momentul pentru astfel de iniţiative pentru că oportunitatea de a-şi găsi un nou loc de muncă este redusă.

Toţi vor simţi că în plan profesional vor fi nevoiţi să facă faţa la un alt nivel calitativ decât cel la care se aflau până acum.

În plan public

Oamenii care deţin un anume statut, o notorietate, o funcţie sau rang, cei al căror nume este prezent în spaţiul public, fie îşi vor menţine poziția dobândită sau chiar vor avansa şi imaginea lor va avea de câştigat, fie vor avea probleme şi vor fi afectaţi serios.

Prestaţia lor va fi analizată cu luciditate şi minuţiozitate, pot fi puşi în situatia de a da socoteală pentru iniţiativele avute, să se justifice şi, în cazuri nefericite, să fie contestaţi, să li se retragă anumite drepturi, să fie criticaţi, acuzaţi în public, să ajungă în posturi incomode şi chiar jenante.

Pot ieşi la iveală nereguli pe care le-au provocat, le-au patronat sau minimalizat la un moment dat sau pe care le-au privit ca pe nişte fleacuri şi care acum apar la adevărata lor dimensiune.

În plan familial

Ocupaţi şi total absorbiţi de problemele legate de serviciu, este posibil să se piardă din vedere ce se întâmplă în cadrul vieţii de familie. Pot să apară situaţii marcate de dezinteres sau chiar abandon, faţă de cămin şi gospodărie.

Cei apropiaţi se pot simţi neglijati, părăsiţi şi se pot naşte conflicte, certuri şi aminozităţi de natură să destabilizeze întregul context de viaţă domestică.

Trebuie căutată o formulă de echilibrare, astfel încât viaţa de familie să nu aibă de suferit din pricina ambiţiilor din zona carierei.

Aplicaţii practice

Mario Vargas Llosa

Anul 2010 a fost cel în care Mario Vargas Llosa, cunoscut scriitor şi eseist, primea premiul Nobel pentru literatură, pentru opera sa în care a realizat „cartografierea structurilor puterii și imaginile tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrîngerii individului”.

harta-mario-varga-llosa

Mărturie pentru vocaţia sa de jurnalist şi scriitor stau cele trei planete din casa a III-a, unde se întalnesc stăpânul Ascendentului, al casei a III-a – gândirea, exprimarea şi comunicarea prin cuvinte, al casei a X-a – cariera şi a IX-a – gândirea abstractă, erudiţia, capacitatea de sinteză.

Dacă Mercur conjunct cu Venus îi dă usurinţă şi stil în exprimare, Saturn îi dă o înţelegere profundă a realităţii, o putere de a conştientiza evenimentele în dimensiunea lor cea mai profundă şi de a le transpune în forme de maturitate şi măiestrie artistică.

La început a cochetat cu jurnalismul, pentru ca apoi să exceleze în literatură, explicând extrem de elocvent într-un dialog cu Gabriel Liiceanu, faptul că jurnalistica şi literatura nu fac casă bună:
„Jurnalismul implică multe primejdii pentru scriitor, mai ales în folosirea limbajului, pentru că cere un limbaj funcţional, cere să comunice mai ales, cere un limbaj în spatele căruia jurnalistul să dispară adică exact contrariul limbajului unui scriitor, care pune pe hârtie povestiri sau romane, ori mai ales poeme, în care limbajul trebuie să nu fie numai instrument, ci şi scop în sine, ceva prin care scriitorul se exprimă, se revarsă şi nu descrie lumea asa cum este, ci creează o noua lume”. O lume minunată pe care toţi am apreciat-o şi în care am cunoscut şi înţeles un context istoric şi ne-am delectat cu o minunată naraţiune.

Saturn, stăpânul Ascendentului trecea prin Casa a X-a, în semnul exaltării sale, Balanţa, punctând astfel momentul de împlinire şi recunoaştere, plasându-l într-un context social pe deplin meritat.

Întrebat de Gabriel Liiceanu „care este cartea din opera dumneavoastră cu care aveţi cordiale relaţii”, scriitorul răspunde:
„Dacă ar trebui, dacă mi-aţi pune pistolul la tâmplă şi mi-aţi spune alege două dintre toate romanele pe care le-ai scris, cu părere de rău pentru celelalte, aş alege Conversație la Catedrală şi Războiul sfârșitului lumii”.

Prima dintre cărţi, considerată de mulți critici a fi cel mai valoros ciclu narativ al său, a fost publicată în anul 1969, când Saturn trecea prin casa a IV-a, care semnifică latura profundă a fiinţei sale, legăturile ancestrale ce se stabilesc cu trecutul, cu locul de baştină, casă aflată în opoziţie, dar şi în complementaritate cu cea de a X-a. Cu alte cuvinte, ceea ce se consolidează acum cu Saturn în casa aIV-a, va avea rezonanţă atunci când planeta va traversa casa a X-a, ceea ce s-a şi întâmplat.

În 1981, când Saturn traversa semnul Balantei şi implicit casa a X-a, cunoştea lumina tiparului cea de a doua carte, Războiul sfârșitului lumii, pentru ca 29 de ani mai târziu, cu Saturn tot în acest sector zodiacal, să-i fie înmânat premiul Nobel.

Richard Nixon  și Afacerea Watergate

În vara anului 1972, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA care aveau sa-l conducă pe Nixon la al doilea său mandat, acesta decide să-şi spioneze adversarii din Partidul Democrat, instalând în birourile aflate în clădirea Watergate câteva microfoane. Misiunea eșuează, spărgătorii (iniţial manevra a fost considerată o simplă tâlhărie) sunt prinşi şi pe parcursul a mai puţin de un an se demonstrează că aceştia nu erau simpli delicvenţi, ci oameni aflaţi în legătură directă cu Casa Albă, cu conducerea Comitetului pentru Realegerea preşedintelui Nixon şi acţionau la ordin politic.

harta-richard-nixon

Richard Nixon, Capricorn cu Ascendent Fecioară avea trei tranzite importante:

  1. Jupiter, planeta şansei şi norocului, prin casa a V-a, conjunctă cu tripleta Soare, Mercur-guvernatorul Ascendentului şi Jupiter natal.
  2. Saturn, dispozitor al planetelor natale din Capricorn, al Lunii şi al lui Jupiter în tranzit, prin casa a X-a, punând un accent sporit pe tot ce semnifică această casă.
  3. Nodurilor Lunare şi implicit eclipsele pe axa caselor IV – X, forţând să iasă la iveală greşeli şi derapaje, lucruri care până acum nu se ştiau sau nu erau atât de pregnant vizibile.

Tranzitul jupiterian explică victoria în alegeri – una dintre cele mai lejere victorii electorale din istoria americană – după cum s-a comentat la acel moment.

Ţinând seama că Jupiter urma să părăsească Capricornul în februarie 1973 (mult înaintea lui Saturn), dispărând astfel efectul său protectiv şi de faptul că tranzita semnul exilului său, şansele ca beneficiile aduse să dureze, erau limitate.

În schimb, Saturn în Gemeni se bucură de o demnitate esenţială – triplicitatea, iar între gradele 24 şi 30 se situa în propriul său termen, creând astfel efecte puternice. El părăsea semnul Gemenilor în august 1973, dar prin retrogradare revine şi iese definitiv din semn în aprilie 1974.

Saturn găsind o fisură, o neregulă în ceea ce s-a derulat până acum, vine ca un tăvălug, răscoleşte tot ce a adus Jupiter ca şansă, pune totul pe tapet şi supune unei analize minuțioase, care se derulează în ochii publicului, pregătind terenul pentru demisia care urma să fie depusă.

Marte i se alatură, în februarie 1974, când muşamalizarea afacerii devine imposibilă şi scandalul inevitabil.

Deşi la data demisiei Saturn trecuse în casa a XI-a, întreg filmul evenimentelor s-a desfăşurat pe parcursul tranzitului saturnian prin casa a X-a, şi nu oricum, ci acompaniat de eclipse, șapte la număr, doar în anul 1973.

CORINA CHIRA

corina-chira-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close