De bine. Jupiter în timpul Săgetătorului
Conform tradiției astrologice, cuadraturile și opozițiile sunt aspectele care fac lucrurile să se miște în lume, provocându-ne să mutăm munții din loc. Desigur, din varii motive – cum ar fi o superficială cunoaștere de sine, o proastă informare însoțită de un optimism tâmp, o lipsă de strategie, ș.a. – de cele mai multe ori nu facem decât să împingem bolovanii la deal, ca Sisif. Important este că nu stăm (?). În ultimul timp, dacă întreb vreun cunoscut ce mai face, îmi răspunde, inevitabil, cu o mimă afectată și obosită, ”lucrez cu mine însumi”. Parcă începe să-mi fie dor de exasperantul ”bine”…
De la finalul verii trecute, când am aruncat și ultima piatră-n păcătoasa aia de CCC (Cruce Cosmică Cardinală), mi se pare că ne-am cam obișnuit cu greul și cu un nivel ridicat al adrenalinei. Trigoanele și sextilele ne lasă reci. Evităm să scriem în presa astrologică despre ele, considerându-le subiecte banale. Căutăm senzaționalul și predicăm despre beneficiile crucificării dinamice. Devenim dependenți de provocări. Cred cu tărie că, în câțiva ani, vom ajunge să sanctificăm CCC-ul și să ne rugăm pentru următoarea. Acum, pe bune, ce astrolog ar scrie un articol despre cum să faci față unui trigon?
Poftim, mă sacrific în numele cunoașterii! Așadar, ce credeți că face Jupiter în Leu cât timp Soarele tranzitează Săgetătorul? Bine, în principiu face bine. Și ce știm noi să facem cu binele lui Jupiter? Lucrăm cu el, desigur, îl includem în planurile noastre de dezvoltare personală, că doar n-o să stăm degeaba când până și capra vecinului lucrează cu ea însăși!
În această perioadă Jupiter și Soarele sunt în recepție mutuală de domiciliu, relație favorabilă, pecetluită de un frumos trigon. Vorbim despre două zodii și planete diurne a căror colaborare armonioasă stimulează pofta de viață, luminează orizonturile și fac depărtările mai atrăgătoare, promit să ne îmbogățească perspectiva asupra lumii și asupra sinelui, dacă acceptăm să abordăm curajoși experiențele noi care ne așteaptă. În general, colaborarea lor pe cer îmbie la o manifestare mai dramatică a calităților solare și jupiteriene din noi, așa cum sunt ele descrise de harta natală a fiecăruia.
Până în 5 decembrie și Venus întărește acest trigon. Ar fi frumos să profităm de atmosferă aducând un plus de creativitate pentru a ne pune mai bine în valoare, pe noi sau proiectele noastre. Singura atenționare este să nu devenim prea indulgenți și să cădem pradă mirajului unei vieți mondene (vezi careul Soare-Neptun), decât dacă simțim nevoia imperioasă de a slăbi hățurile și de a ne face de cap. Vin sărbătorile, de ce n-am face-o lată? Sau lungă… Ca nuielușa pe care o s-o primim de Moș Nicolae.
În 6 decembrie Marte intră în Vărsător, peste drum de Jupiter. Bun, în sfârșit o provocare serioasă, care să facă articolul ăsta interesant! Cum să faci față unui trigon care-ți animă focul interior, când ești ațâțat de o opoziție de la Marte. În scenariul ideal – ăla în care nu te războiești absurd cu oricine pentru teritorii și poziții oarecare, de dragul cuceririi – începi să te relaxezi activ și, eventual, intri într-o competiție stimulantă cu tine însăți, cu un camarad (de dragul jocului) sau cu un adversar relevant, pentru a dobândi o poziție care contează. În special, înveți să pui în practică o strategie, dacă ai una.
Făcând o paralelă cu jocul de șah, aș zice că acum e momentul să muți calul. Înainte, spre centru. De ce calul? Păi, dintre toate piesele, el este cel mai puternic în mijlocul tablei – un cal poziționat central atacă opt câmpuri, însă un cal aflat la marginea tablei atacă numai patru, iar un cal aflat în colț numai două. Este singura piesă care poate muta la începutul jocului, înainte să fi fost mutat vreun pion, singura care sare peste piesele aflate între câmpul de plecare și cel de sosire și schimbă culoarea câmpului pe care se află la fiecare mutare. Cu alte cuvinte, nu te sfii să țintești o poziție centrală, de maximă vizibilitate, de unde să ataci mai multe chestiuni odată și să te bucuri de diversitate și de o competiție sănătoasă.
În 8 decembrie Jupiter își începe marșul anual aparent retrograd, până în 8 aprilie 2015. Schimbarea de direcție a vântului ne-ar putea răvăși acele chestiuni din activitatea noastră care sunt direct dependente de cadrul economic, legislativ și cultural în care activăm. Dar ne-am obișnuit cu greul, iar pentru mușchii noștri bine conturați de opoziția Jupiter-Marte, încă un bolovan de împins la deal e floare la ureche.
În final, să nu uităm că aspectul tensionant al lui Jupiter cu Saturn rămâne aplicant, ca o amenințare care stă să ne strivească pofta de viață, însă cuadratura lor nu se perfectează decât în 2 august 2015, o dată calendaristică foarte interesantă, de altfel. Saturn va staționa (pregătindu-se să revină în mers direct) și va perfecta careul cu Jupiter la gradul 29 din zodiile Leu și Scorpion. Rămâne de văzut dacă scăpăm bolovanul peste vârful muntelui, peste noi sau observăm că strategia adoptată chiar a mișcat muntele…
Orice am face până atunci, să ne fie de bine!
DIANA SPINEAN,
Redactor-șef și vicepreședinte AAR