„Uite, mamă, vin mascații!”
Grad de complexitate: mediu (intermediari)
– Tanti astrolog, Marte și Saturn sunt „rele”?
– Depinde cine întreabă.
Tot astrologu’ știe, de când e mic, care îi sunt aliații (planetele benefice) și dușmanii naturali (planetele malefice) atunci când evaluează orice gâlceavă de pe cer. Este o chestiune esențială și dacă nu-ți cunoști personajele, riști să te faci de râsul comunității sfătuindu-ți clientul să intre „în pat cu dușmanul”.
Dar, la fel ca-n viață când dușmanul tău este aliatul meu, iar prietenul tău dușmanul meu, și în astrologie Marte și Saturn pot fi malefici pentru tine, dar benefici pentru mine, iar, în timp ce Jupiter și Venus te pupă mai cu foc decât un evlavios moaștele sfinte, tot ele îmi fac mie zile fripte!
Tradițional și esențial, Marte și Saturn sunt dușmanii tuturor și bineînțeles că nu se au la inimă nici unul pe altul, din moment ce fac parte din secte [1] diferite. Dar, printr-un accident – cum ar fi faptul că te-ai născut pe timpul zilei, cu Ascendentul în Capricorn, cu Marte în semnul Ascendent, sub orizont, și cu Saturn în Vărsător (plus alte bonusuri la aceste poziții) – soarta face ca tu să te împaci bine cu cei doi și să observi că, în momentul în care mai toți astrologii anunță pe post că „urmează un tranzit saturnian urât și greu”, să fii printre puținii care nu consideră această exprimare un pleonasm. Să moară dușmanii de invidie, nu alta!
Ceea ce vreau să spun este că, în mod accidental, maleficele pot fi benefice, iar beneficele malefice. Contează cum funcționează [2] în harta ta natală aceste planete, dacă stau demne sau debile.
Astfel, dacă, spre exemplu, mult adorata Venus, stă incomod în harta ta natală sau în condiții modeste, s-ar putea să te neglijeze sau să te defavorizeze în tranzit. Asta spun astrologii vechi, iar experiența ne spune că nimic nu-i mai rău decât o cucoană nesatisfăcută în mod repetat: în natal, în tranzit și – ca să accentuăm artistic problema [3] – hai să adaugăm și în revoluția solară curentă!
Cine o poate satisface pe Venus? Tu. Nu sta degeaba când se anunță tranzitul dificil al unei planete care funcționează ca malefică în harta ta: umple-ți conștient și eficient timpul și spațiul caselor care se află în legătură [4] cu ea, musai după cerințele ei din natal, așa încât șefa (planeta) să te găsească deja muncind și să nu te încarce cu sarcini suplimentare, vorba colegului Jean care mi-a vândut acest pont.
În privința funcționării ca malefică, mai există o teorie. Sunt astrologi care susțin că și planetele care stăpânesc case cu reputație proastă (XII, VI, VIII) ar produce ravagii în tranzit; practic, în interpretarea tranzitului unei planete, i se păstrează acesteia, ca punct emițător, nu doar condiția din natal, ci și rolul ei de stăpână de casă/case (în fine, subiectul este discutabil și cercetabil), iar în această calitate, planeta face tot ce poate pentru ca gospodăria ei să fie în ordine, să fie remarcată, atât cât îi permite poziția sa din natal.
Mergând pe această idee și continuându-ne exemplul, dacă aceeași Venus, îți stăpânește casa a VIII-a (casă care, din păcate, își păstrează reputația nefastă până ce moartea vă va despărți), înseamnă că activitatea sa pe cer are scopul de a-ți regla, direct sau indirect, conturile de câștig și pierdere. În acest sens, te poate aproviziona în tranzit cu situații posibil generatoare de stări de panică, obsesii, temeri asociate posesiunilor, ș.a. Astfel, înțelegi de ce enunțurile euforice referioare la următoarele tranzite venusiene ar putea să nu mai sune la fel de plăcut pentru tine! Și de ce ți-ar face Mica Benefică una ca asta? Pentru că te vrea mai călit, mai experimentat la capitolul câștig și pierdere. Tot ce dorește este ca gospodăria ei (casa a VIII-a, în acest caz), să aibă activitate, să-și justifice existența, să te transforme în omul care ți-ai propus să fii.
Morala? Pentru orice solicitare astrologică previzională sau electivă, planetele benefice și malefice trebuie categorisite astfel numai în raport cu harta natală a solicitantului!
*
Înainte să închei, vreau să ne-nțelegem: benefic/malefic sau funcționalitate bună/slabă sunt termeni care s-au împământenit în teoria și practica astrologică de-a lungul timpului doar pentru a exprima diferențele între planetele dintr-o hartă în termeni de vizibilitate (sau forță în exprimare) și efecte în manifestare – diferențe utile pentru ierarhizarea lor în diverse scopuri personale, pentru că una este să pui două mârțoage să tragă la căruță și alta doi cai frumoși. Ține minte: propria-ți hartă nu are cum să-ți fie potrivnică! Toate elementele din ea îți sunt folositoare și fiecare planetă are nivelul său optim de funcționare în harta ta, așa încât întregul (tu) să rămână întreg. Dacă Venus „stă incomod în harta ta”, cum spuneam mai sus, adică nu funcționează la parametrii teoretici ideali, poate că o face cu un motiv: poate că este necesar să-l lase pe Marte să se exprime mai tare în harta ta, de exemplu. Asigură-i fiecărei planete cadrul potrivit pentru o funcționare optimă. Învață să-ți mânuiești conștient instrumentarul din dotare pentru a deveni tot ce poți deveni! Și nu te agăța de etichete ca benefic și malefic, pentru că riști să rămâi cu ele în mână sau, mai rău, pe frunte!
Și pentru că suntem în pragul retrogradării celor doi malefici, Marte în 1 și Saturn în 2 martie, vă doresc s-aveți parte de… chibzuință și activitate!
PS: Acest eseu a fost inspirat de șlagărul balcanic cu același nume…
Note:
[1] În astrologia tradițională, orice element al unei teme natale (inclusiv harta ca întreg) poate fi încadrat într-una dintre cele două secte (familii): diurnă sau nocturnă. Mai multe despre această noțiune în articolul „Conceptul diurn/nocturn în astrologia tradițională: Secta sau Conditio” de Mihaela Dicu: https://www.astrele.ro/2011/07/26/conceptul-diurnnocturn-in-astrologia-traditionala-secta-sau-conditio/ [2] O schemă sumară referitoare la funcționalitatea planetelor este oferită în tabelul aferent articolului „Binele și Răul – valori în astrologia tradițională” de Benjamin Dykes: https://www.astrele.ro/2013/05/21/benjamin-dykes-binele-si-raul-valori-in-astrologia-traditionala/ [3] Pe principiul conform căruia o predispoziție natală are șanse să se manifeste la un moment dat sub forma unui eveniment, dacă între planetele implicate apare o relație (aspect, recepție), atât în tranzit, cât și în revoluția solară. Șansele ca acest lucru să se petreacă se amplifică dacă relația este confirmată și prin alte metode previzionale, cum sunt progresiile sau profecțiile. [4] Casele din natal care se pot afla sub influența unei planete în tranzit sunt:– casa pe care planeta o tranzitează (afectată în mod direct);
– casele stăpânite de planetele care sunt tranzitate de planeta în discuție (afectate în mod indirect);
– casa stăpânită de planeta în discuție (victima colaterală).