Anca Simina MartinStudii & Cercetari

Travestismul – indicatori astrologici

[Material prezentat la Congresul AAR, noiembrie 2013]

travestism
Foto: Leland Bobbe, http://www.dailymail.co.uk

În acest moment, în fiecare colț al lumii, mii de bărbați heterosexuali se machiază, își pun jartiere, îmbracă rochii și încalță pantofi cu toc. În mod normal, își câștigă existența în companii multinaționale, salvează vieți prin profesia de medici sau reprezintă în instanță ca avocați. Sunt căsătoriți ori au relații de lungă durată cu membri ai sexului opus. Nu se simt atrași de alți bărbați și nu-și doresc să devină femei. Ceea ce-i distinge de bărbații obișnuiți sunt momentele în care simt nevoia să forțeze barierele conformității vestimentare sau legate de înfățișare. Au idei diferite despre ce înseamnă travestismul pentru ei personal, dintre care vă propun următoarele:

„Când mă îmbrac ca o femeie, exprim gingășia maternă și delicatețea din mine însumi (pe care, în mod normal, mi le reprim și față de care mă simt rușinat). O făceam instinctiv în tinerețe și deliberat odată ce am înaintat în vârstă, pentru a pune în echilibru tot ceea ce simt.” (James M., Natalie)

„Eu nu consider acest fenomen travestism. Nu simt că vestimentațiile tipic feminine aparțin sexului opus mie, ci sunt doar un alt fel de a te îmbrăca. (Margie)

„Am fost șeful clasei în liceu, am ieșit cu Regina Balului și am jucat fotbal. Am absolvit o facultate și am avut mereu slujbe bine plătite. Am făcut mulți bani și am o familie extraordinară. Am făcut parte din corul bisericii, iar într-o perioadă chiar l-am administrat și pot spune că am mai puține frustrări decât majoritatea bărbaților. Dar încă mă sperie într-o anumită măsură faptul că vreau să mă epilez și să devin Janet.” (Marvin R., Janet)[1]

De-a lungul istoriei, atitudinea celorlalți față de cei care practicau travestismul a fost amestecată. În antichitatea grecească și romană, erau considerați întruchipări ale zeităților, cu precădere ale lui Dionysus (Bachus) și ale lui Hermaphroditus, dar și singurii capabili să joace roluri feminine pe scenă, în tragedii și comedii. Filosofia hindusă a generat conceptul celui de-al “treilea sex” care cuprinde, printre altele, travestiții, dar exclude relațiile între persoanele de același sex. Trăiesc în comunități distincte și au ocupații diferite față de ceilalți ca masajul și frizeria. Literatura medicală contemporană atribuie apariția acestui fenomen abuzului în copilărie, confuziei generate de părinți cu privire la identitatea sexuală, fetișismului, andropauzei ori predispoziției genetice.

În astrologie, există puține teorii, în mare parte destul de vagi, cu privire la travestism, poate pentru că astrologii au încercat mai mult să-și explice alte forme de identitate sexuală deviantă, precum schimbarea de sex, homosexualitatea și lesbianismul. Tocmai pentru că nu s-a făcut o distincție clară între aceste fenomene, nu există, în literatura de specialitate, indicatori clari ai travestismului. Din această cauză, suntem tentați să considerăm că și travestismul, și homosexualitatea, de exemplu, se manifestă în același fel în astrograma unui nativ. Această confuzie m-a determinat să am următoarele premise atunci când am început această cercetare:

 • marcaj puternic pe semne mutabile;
 • Marte poziționat în semne feminine, Venus în semne masculine;
 • Mercur în poziții proeminente sau bine aspectat;
 • planetele personale aspectate de Neptun și Uranus.

Studiul pe care l-am condus a fost efectuat pe un eșantion de 50 de subiecți de sex masculin ale căror teme natale au fost cotate cu calificativele AA, A și B, conform scalei Rodden. Printre membrii grupului studiat se numără:

 • “drag queens” = artiști travestiți de sex masculin care parodiază muzical și/sau teatral cântăreți sau personalități publice;
 • celebrități care-și manifestă acest fetiș în intimitate;
 • celebrități de sex masculin care au devenit faimoase interpretând un rol feminin.

Niciunul dintre nativi nu a suferit operația de schimbare de sex și au declarat că sunt heterosexuali și/sau au întreținut raporturi sexuale doar ocazional cu persoane de același sex.

I. Repartiția planetelor, a Ascendentului, a Nodului Nord și a Lunii Negre în semne masculine sau feminine

În urma repartiției pe semne masculine și feminine, am obținut următorul grafic:

grafic1

Se observă următoarele:

 • 66% dintre nativi au Soarele într-un semn masculin.
 • 58% dintre subiecți au Luna, dar și Mercur, într-un semn feminin.
 • în 54% dintre cazuri, Marte se regăsește într-un semn feminin, iar Nodul Nord într-un semn masculin.
 • în 52% din temele natale, Venus este poziționată într-un semn masculin.
 • în cazul Ascendentului, repartiția nu este relevantă!

Prin urmare, se verifică premisa conform căreia Venus face schimb cu Marte, fiecare poziționându-se într-un semn de gen diferit. O altă descoperire este aceea că, în 60% din temele subiecților, Mercur ocupă poziția occidentală și în același procent Venus este orientală. Ptolemeu susține că planetele orientale, în acest caz Venus, manifestă o influență masculină, iar cele occidentale au un comportament feminin. În ceea ce o privește pe Venus, afirmația sa se probează, având în vedere că se află preponderent în poziție orientală. Amplasarea occidentală a lui Mercur, deci de o natură feminină, nu numai că este susținută prin poziția sa în procent mai mare în semne feminine, ci poate explica, într-o anumită măsură, exprimarea diferită, grafică prin vestimentație, a principiului “anima” în cazul travestiților.

II. Repartiția planetelor, a Ascendentului, a Nodului Nord și a Lunii Negre în semne

Am considerat necesară și împărțirea pe semne, cum se poate observa în graficul de mai jos:

grafic2

Totuși, așa cum reiese de mai sus, nu există discrepanțe majore între valorile plantelor, ale Ascendentului, ale Nodului Nord și ale Lunii Negre. Însă cele mai populate zodii par a fi cele cardinale, dintre care se evidențiază Racul și Capricornul. Această descoperire susține studiul efectuat de un grup de psihologi de la Universitatea Centrală din Texas, care a relevat faptul că majoritatea celor care manifestă acest fetiș împărtășesc experiențe similare în prima copilărie (stăpânită de Lună), printre care se numără travestismul voluntar practicat de mame (adică, acestea își îmbrăcau băieții în haine tipice fetelor) și absența totală sau parțială a figurii paterne (tradițional reprezentate de Saturn, stăpânul Capricornului).[2]

Nu în ultimul rând, semnul Săgetătorului s-a dovedit cel mai slab reprezentat, cu o diferență de 20 de puncte față de Rac și Capricorn. Mi-am explicat faptul că valorile repartiției în cazul acestei zodii sunt reduse deoarece, deși predispus la promiscuitate, Săgetătorul prezintă un echilibru “animus”-“anima” bine conturat. Acest lucru se poate datora stăpânului Jupiter care simbolizează cutumele, tradiționalismul, deci firescul. Așadar experimentarea și expansiunea jupiteriană se limitează la heterosexualitate și, implicit, roluri clar definite feminin/masculin. Mai mult, menționez că, din 50 de subiecți examinați, niciunul nu a fost nativ Săgetător și niciunul nu a prezentat luminătorul Luna în semnul Fecioarei.

III. Mercur, Venus și Marte: demnitate vs. debilitate

În această etapă a studiului, am verificat dacă aceste planete se află în demnități, respectiv debilități esențiale (și anume domiciliu, exaltare, triplicitate, termen, decan și, respectiv, cădere și exil). Am considerat important de observat dacă există recepții mutuale, dar și câte planete sunt combustate sau retrograde. Procentele din următorul grafic s-au obținut prin totalul scorurilor fiecărui nativ (sistemul de notare îl găsiți amplu explicat în cartea “Astrologie orară” a Mihaelei Dicu):

grafic3

Procentul mare de nativi cu Mercur debilitat în hărțile natale se datorează unei semnificative proporții de subiecți cu Mercur în exil, combustat de Soare sau retrograd. Mi-am explicat acest lucru prin faptul că afectarea lui Mercur presupune o exprimare a sinelui excentrică, defectuoasă sau chiar anormală.

Aparent, Venus este cea mai bine plasată (în demnitate la 59% dintre nativii), urmată de Marte în proporție de 56%. Venus este regăsită cel mai des în triplicitate sau în termen, accentuându-se și mai mult energia principiului feminin. Marte se remarcă în poziții de termen și decan, iar lipsa unei discrepanțe majore între demnitățile lui Venus și ale lui Marte provine de la echilibrul pe care-l mențin nativii între cele două arhetipuri.

IV. Repartiția planetelor, a Nodului Nord și a Lunii Negre în case

Efectuând repartiția după acest criteriu, am generat graficul de mai jos:

grafic4

 

După cum se poate observa, casele angulare s-au dovedit cele mai populate, cu preponderența cea mai mare în casa I. Mi se pare firească această descoperire, având în vedere că vorbim de identitatea unei persoane. De asemenea, vestimentația (obiectul travestismului) ține, în mare parte, de Ascendent și de planetele regăsite în prima casă astrologică.

Valorile secundare aparțin caselor a IV-a și a XII-a. Fiind vorba de o casă aflată în cuadratură cu casa I, valorile ridicate din casa a IV-a vin să întărească faptul că sursa fetișului se află în familie, în experiențele traumatice sau nefirești din copilărie. Repartiția ridicată în casa a XII-a se explică prin raționamentul axei sănătății VI-XII. Astfel, dacă bolile fizice țin de domeniul casei VI-a, devianțele de ordin psihologic se regăsesc în casa a XII-a.

Cel mai scăzut plasament se găsește, printre altele, în casa a V-a. Valorile slabe le înțeleg prin faptul că noțiunea de travestism nu ține neapărat de sexualitate deviantă, ci mai mult de o confuzie a identității. Să ne aducem aminte că toți sunt heterosexuali!

V. Luna Neagră în Rac și Capricorn

Am descoperit faptul că Luna Neagră are o relevanță deosebită în cazul acestor nativi, astfel încât:

 • 50% dintre subiecți prezintă o dispunere angulară a acesteia (casele I, a IV-a, a VII-a și a X-a);
 • 50% dintre nativi au Luna Neagră în Rac și Capricorn (așadar, un argument în plus în favoarea faptului că fetișul a început să se dezvolte în mediul familial sub influența comportamentului părinților).
VI. Planetele transpersonale: Neptun și Pluto

În mod normal, nu aș fi luat în calcul poziția acestor planete în semne, având în vedere că marchează generații de-a rândul. În schimb, anii nașterii nativilor care au făcut parte din acest eșantion se întind pe parcursul a 89 de ani (din 1893 până în 1982) și deci pozițiile lui Neptun și lui Pluto se schimbă destul de mult. Am descoperit o preponderență mare de nativi cu Neptun în semnul Scorpionului și cu Pluto în zodia Fecioarei, descoperiri care m-au determinat să emit supozițiile de mai jos:

VI.1. Neptun în Scorpion: generațiile 1956-1970

În temele natale a 50% dintre subiecți, Neptun este poziționat în semnul Scorpionului. Avem de-a face cu generațiile născute în perioadele decembrie 1955 – mai 1956, octombrie 1956 – decembrie 1969 și mai – noiembrie 1970. Începând cu anii ‘60, sexul începea să nu mai fie considerat un tabu. Vorbim de nativi care sunt provocați să-și exploreze propria sexualitate, dincolo de rigorile impuse de rolul bărbat-femeie. Dacă Neptun face aspecte la luminători, Venus sau Marte, poate fi vorba de o confuzie a identității personale care poate implica obiceiuri sexuale deviante (de la travestism la homosexualitate sau chiar transsexualitate).

VI.2 Pluto în Fecioară: generațiile 1958-1971

În cazul a 48% dintre nativi, Pluto tranzita zodia Fecioarei. Dacă generația celor cu Pluto în Leu a ridicat conceptele de individualitate, libertate personală și de exprimare la paroxism prin nașterea rock ‘n roll-ului și a mișcării hippie, celor cu Pluto în Fecioară le-a revenit o sarcină mai complicată. Steven Forrest consideră că misiunea lor este de a rafina idealurile celor cu Pluto în Leu, de a le tempera și de a le materializa prin mai puțină fanfaronadă și mai multă muncă. Se continuă astfel transformările derulate pe parcursul tranzitului în Leu, cu scopul de a se dizolva complet (Pluto) normele discriminatorii (Fecioară) cu privire la etnie, naționalitate, rasă și sex.

VII. Aspecte relevante

Prin “aspect” înțeleg orice configurație astrală majoră (conjuncție, careu, sextil, trigon, opoziție). Mai mult, am considerat conjuncțiile cu Marte și Saturn drept malefice. Procentajele obținute au fost următoarele:

 • la 60% dintre nativi Marte face aspecte distonante la planetele personale, Ascendent, Nodul Nord și Luna Neagră. Vorbim aici de un principiu masculin alterat, în lipsă de echilibru cu celelalte elemente ale temei.
 • 55% dintre subiecți prezintă un aspect major Soare-Neptun. Poate fi vorba de un semnificator al identității confuze, dar și al faptului că majoritatea subiecților au devenit cunoscuți grație carierei lor în cinematografie sau industria spectacolului.
 • 51% dintre nativi au prezentat aspecte între Marte și Jupiter, respectiv Lună-Luna Neagră. În ceea ce privește aspectele Marte-Jupiter, acestea pot fi un semn al heterosexualității nativului, dar pot întări argumentul că se exacerbează problemele principiului masculin (Jupiter poate să aducă exagerări în sens negativ). Configurațiile astrale ale Lunii cu Luna Neagră reprezintă o afectare a laturii emoționale, o conștientizare acută a propriilor frustrări, temeri, dar și a devianțelor sexuale.
 • Jumătate dintre subiecți au Ascendentul afectat de careuri și opoziții de la planetele personale, dar și de conjuncții de la Marte și Saturn. Practic, orice problemă a afectului sau orice conflict cu sinele se relevă în modul în care nativul se prezintă în societate, inclusiv modul în care se îmbracă.
 • 49% dintre nativi dispun de un aspect major Lună-Neptun, dar și de aspecte negative la aceasta ori de conjuncții venite de la Marte și Saturn. Exprimarea trăirilor este confuză, uneori înăbușită sau chiar reprimată. Poate fi vorba, de asemenea, de o relație anormală cu mama sau chiar de o idealizare a acesteia.
 • în temele natale a 48% dintre subiecți regăsim un aspect major al lui Venus cu Nodul Nord sau Nodul Sud. Poate fi vorba de o atracție neobișnuită pentru principiul feminin, dar și de o familiaritate inexplicabilă cu acesta.
VIII. Concluzii

Ce căutăm în harta unui nativ pe care-l bănuim de travestism? (în funcție de procentele obținute în urma studiului)

 • Soarele într-un semn masculin, în aspect major cu Neptun;
 • Venus în semn masculin, orientală, în demnitate esențială sau recepție mutuală de domiciliu (în aspect cu Nodurile Lunare);
 • Mercur în semn feminin, occidental, în debilitate esențială, combust sau retrograd;
 • Luna în semn feminin, în aspect major cu Luna Neagră și Neptun, în configurație astrală distonantă cu planetele persoanele sau în conjuncție cu maleficele;
 • Marte în semn feminin, în aspect major cu Jupiter, în configurații astrale dinamice cu planetele personale;
 • Luna Neagră angulară, în Rac sau Capricorn.
IX. Studii de caz: Tony Curtis și Tobin Saunders

IX.1. Tony Curtis

Tony Curtis s-a remarcat, printre altele, grație rolului de femeie interpretat în comedia “Some Like it Hot”. Se pare că experiența i s-a potrivit atât de mult, încât a continuat această practică și după încheierea filmărilor.

astrogramaceleb1

În tema sa natală, Soarele este în semn masculin al Gemenilor și în sextil cu Neptun, Venus este poziționată în semn masculin, în recepție mutuală cu Mercur, în sextil cu Nodul Nord și în trigon cu Nodul Sud. Mercur este în semnul feminin al Taurului, Luna este în careu cu Luna Neagră, Marte, Pluto și Jupiter retrograd. Marte este în zodia feminină a Racului, în opoziție cu Jupiter retrograd și în trigon cu Saturn. Luna Neagră este în Rac și în casa I.

celeb1

Conform descoperirilor enunțate în acest studiu, putem declara faptul că nativul prezintă majoritatea indicilor deduși în urma cercetării, ceea ce ar putea să explice faptul că era predispus adoptării acestui fetiș.

IX.2 Tobin Saunders

celeb2

Tobin Sauders este un binecunoscut om de televiziune australian care, deghizat în femeie, ia interviuri celebrităților, fără a se sfii să le adrese întrebări incomode.

astrogramaceleb2

În astrograma sa, Soarele este conjunct cu Neptun, Venus este amplasată în semnul masculin al Balanței, este orientală și în domiciliu, în trigon cu Luna Neagră și cu Nodul Nord și în sextil cu Nodul Sud. Mercur este occidental și în exil, iar Luna este în semnul feminin al Capricornului, conjunctă cu Luna Neagră, în sextil cu Neptun și în careu cu Venus. Marte se regăsește în semnul feminin al Fecioarei, în trigon cu Jupiter retrograd, conjunct cu Uranus și Pluto, și în careu cu Mercur. Luna Neagră este în Capricorn și se găsește în casa I.

Anca-Simina Martin

Note:

[1] http://www.lightinthecloset.org/WhyDoICrossdress.html

[2] http://www.geocities.ws/karenspecial/familydynamics.html

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close