Însemnări pe marginea unui Astro – Festival estival
Astro – Festival Craiova 2013 a fost pentru mine o confirmare: în România zilelor noastre se face astrologie. De calitate, cu aplecare asiduă către studiu și cercetare, cu expertiză la surse recunoscute în domeniu, sincer pasionat dar și asumat, sub responsabilitatea onestă a ceea ce lași să-ți iasă pe gură, nu în goana delirantă după senzațional, nu ca divertisment de duzină, nu în batjocură ieftină de tabloid.
Anul acesta sorocul festivalului s-a împlinit la sfârșit de iunie, prin grija devotată a Mihaelei Dicu, un nume care-i garantul astrologiei românești de categorie grea. Puțini știu cât de istovitor e efortul pe care-l cere organizarea unui astfel de eveniment, cu precădere pe tranzitul plin de sforării și potlogării al lui Mercur retrograd.
Câte ceva din ceea ce s-a trăit acolo vă divulg în cele ce urmează.
28 iunie, 4pm. În ciuda unei arșițe de amiază care insistă, ne strângem în cetatea Băniei conform cu planul de mobilizare, ca pelerinii plecați la un semn spre Mecca lor: astrologi, aflați la debut sau cu reputație, amatori curioși de vrăji, magie și alte farmece, neliniștiti de absolut și de piatra filosofală. Și cum se întâmplă când te aduni cu prieteni, o mai lungești să-ți faci stagiul la câte o terasă, precum noi la grădina-restaurant de-i zice eminescian Casa cu Tei. Localul ne înhață cu meniul său îndestulător, stropit cu licori și vinuri sfătoase, garnisit cu bucate alese, cu dichis. Ne destindem la o vorbă de duh, iar lungul taifas, ce leagă prietenii la masă, ne face să eșuăm inevitabil la astrologie. Ne căutăm pe noi sincer prin știința asta, chiar dacă multe răspunsuri încă nu ne rezolvă.
29 iunie, 10am. Ne punem conștiincioși cu burta pe carte și prezentări, iar dările de seamă încep să ruleze implacabil.
Expunerea din deschidere aparține, așa cum o cere tradiția festivalului, onor doamnei Raisa Dobrovolschi. Înainte de toate rămâi consternat de longeviva pasiune a prea distinsei pentru astrologie. Mai apoi te cucerește calmul, siguranța și căldura cu care decana de vârstă își susține, pătrunsă, prezentarea, schițând portretul astrologic al șarmantului Harison Ford. Refacem cu toții traseul de viață personală și de scenă al divului [sic], de la căsătorii la divorțuri, de la Războiul Stelelor la Indiana Jones, raportându-ne constant la varii predispoziții astrale. Prezentarea are poezie și-un farmec care amintește de basm. La un moment dat, mă luminez și eu domol, ardelenește, cum de s-a făcut ca monseur Ford ăsta să fi fost distribuit taman providențial într-unul dintre cele mai bune filme ale sec. XX. Îndrăznesc să meditez scurt: și mie stelele mi-au pus câte ceva în traistă, deși altceva… Până una alta, faima și gloria-s ale tale, Han Solo! Forța fie cu tine!
***
Primesc, la rândul meu, botezul atroce al ieșirilor în public. De-o timiditate bolnăvicioasă, mă simt sufocată de o mână de emoții teribile, însă noua ipostază mă anesteziază extatic, ca pe tot neofitul. Una ca mine, cu Pluton în natală într-o dură configurație emoțional-afectivă, trăiește într-o liniște atât de relativă și perisabilă, încât să vorbească despre asta devine terapie. Legăturile sentimentale plutoniene sunt încărcate de forță, unice și teribile, construite pe contradicții flagrante, pe eterne neliniști și cataclisme personale. Interesant e că ele se așază în punctul lor de maximă forță doar în paradox, atunci când ajungem, spre exemplu, să cunoaștem sentimentul de independență care te apropie de celălalt, de distanțe ce te reîndrăgostesc, când obținem ceea ce nu căutăm ori când avem ceea ce suntem pregătiți să pierdem oricând. Ce să zic, cam e de lucru!
Oricum, nu există, cred, probleme să fie soluționate definitiv, nu poți închide pe vecie o tensiune interioară, afară decât într-o soluție de moment. O cuadratură se reinventează neobosit ori de câte ori o asimilezi într-un anume sens al ei, pentru că evoluția-i un contract semnat pe viață. Nu ești nici chemat să-ți depășești harta natală (nefericită exprimare!). Ajunge să poți găsi nelimitat între limitele ei alte și alte echilibre.
***
Nu-ncape vorbă, cel mai fierbinte debut al festivalului e adjudecat detașat de către Diana Spinean, spirit tânăr și ferice venit din Simeria la Craiova anume să pună la bătaie o desagă ochi de cunoștinte de astrologie, zbuciumul, pasiunea și energia sa entuziastă pentru o așa știintă. Vădit cu rol didactic, Diana dă curs unei inedite investigații astro, menită, printre altele, să scutească pe orice biet nefericit de dezastruoase inhibiții sexuale. Ni se perindă prin față, în deplină seninătate, imagini cu dive languroase, active în cea mai iubită (la propriu) industrie a lumii, cea pornografică. Dar și grafice de probabilitate (funcție de zodie, poziționare în semn și aspecte planetare) ale tendințelor native către plezirism carnal, către desfătări sexuale-n serie ori comportament licențios, a/imoral. În practica astrologică se dovedește că, împotriva tuturor evidențelor, eroii erectili ai zodiacului, viguroșii îndelungat proaspeți între cearșafuri, nesățioșii armăsari de montă se ascund mai degrabă în zodii puritane, de sinceră candoare și supărătoare decență (să mai înțelegi ceva, parcă, din sexul ăsta). N-o să vă spun nici unde-s de găsit impudicii în flux continuu de experiențe erotice, necuvincioșii de sexualitate dubioasă, candidații la scandaluri sexuale. Deși ați vrea.
***
Când e vorba de Ionuț Hristescu, vechea poveste. Omul știe să fie dincolo de așteptări, rămânând un mister curios care te încântă, stupefiază și intrigă deopotrivă, iscoditor, ineducabil și irecuperabil pe veci. Un om deloc simplu, un extrovertit fragil și vulnerabil, care știe să pledeze cu dezinvoltură pătimașă în favoarea fiecăreia dintre propriile teze astrologice. Așa se face că acum reușim să cădem cumva la înțelegere cu anticii, împăcând sistemul lor predilect de case pe semne întregi (Whole) – bazat pe curgerea anotimpurilor, care ritmează în mod direct, natural și firesc viața – cu Placidus, sistemul de case cel mai larg răspândit în astrologia modernă. Aproape ești convins că Placidus completează, detaliază în concret Whole, un sistem mai general ce dictează mai degrabă forța naturală cu care se manifestă o planetă. Lectorul are suficiente argumente încât să ne molipsească, măcar pe termen scurt, de Whole, încurajându-ne să-i facem prea cuvenita încercare de probă. Chiar dacă, sincer, e pură acrobație astrologică să lucrezi simultan cu amandouă…
Altfel, ca orice nostalgic și zelos fan Michael Jackson, Ionuț se lasă inspirat de idol când e să-și formeze propria viziune asupra naturii retrograde a planetelor, denumind-o ca atare – Moonwalk. Pricepem rapid că, atunci când se deplasează aparent retrograd, planetele de fapt se încăpățânează să rămână în urma direcției generale de mers, a modei și curentului majoritar de manifestări. Ele tind să se exprime inedit, pe dos, răsturnat și opus față de ce ești obișnuit să vezi la ele, devenind excepția de la regulă. Evoluând controversat, ieșit din comun. Curat Michael Jackson!
***
Cu Fulop Lazslo și Ada Cocoș istoria-i alta. În prezența lor avem parte, cum altfel, de cea mai concentrată infuzie de afecțiune, încredere și speranță, tocmai fiindcă, înainte de a fi astrologi, oamenii ăștia doi au sublima îndârjire de a-și închipui încă o lume sinceră de iubire. Eseul lor, care se dovedește a fi un amplu comentariu asupra iubirii, ne adâncește în emoție și sensibilitate. Devenim conștienți că iubirea n-are dată, ci e dintotdeauna prezentă. Suntem trecuți succesiv prin toate formele de iubire care au marcat întreaga istorie a omenirii, epocă de epocă zodiacală. Sunt vehiculate 12 tipologii generale de iubire: de la iubirea vijelioasă și sălbatică, la iubirea liniștită, constantă și indemolabilă, la iubirea calmă și reținută, la iubirea protectoare maternă, la iubirea reprimată și înăbușită cu eliberări tensionate, la iubirea neastâmpărată, cu vervă și euforică, la iubirea răbdătoare și lipsită de iluzii deșarte, la iubirea de adeziune totală, necondiționată și la alte câte iubiri mai sunt.
Dintre toate definițiile date unicului sentiment în jurul căruia se învârt galaxii, cea mai apropiată felului meu de înțelegere e iubirea ca aventură a cunoașterii. Ca mod de a afla ceva fundamental despre tine cunoscându-l pe celălalt. În vreme ce alți oameni mari obișnuiesc, la fel de îndreptățit, să spună că nu se poate vorbi despre dragoste decât cu sentimentul că îți scapă esențialul.
Distinsa noastră amfitrioană, Mihaela Dicu, are o vorbă de curtoazie, un zâmbet cald și primitor pentru fiecare dintre cei ce-i calcă pragul urbei craiovene. Ca una ce am trecut pe la mai toate cursurile pe care le-a susținut, mărturisesc, am simțit-o mereu un înzestrat și dăruit dascăl, unul dintre aceia ale căror remarcabile cunoștinte de cultură generală, de limbi clasice și de astrologie te fac, nu o dată, să tresari.
Ne propune un subiect de vădit interes, pe cât de vânat, pe atât de obscur și putin înțeles de către astrologii moderni: Punctele Arabe (Arabic Parts). Deși astfel denumite, sunt revendicate inexact de la arabi, fiind folosite ca tehnică de predicție încă din Egiptul Antic (vezi Hermes Trismegistus). Impropriu tradus prin puncte, latinescul pars își are un echivalent mai fidel în sorți, părți. Pentru un studiu amănunțit al lor primim de îndată drept recomandare cartea medievalistului american Robert Zoller, intitulată Arabic Parts in Astrology, A lost key to Prediction. Aflu despre una dintre părțile în discuție, care îmi și poartă numele (Nike – Partea Victoriei), că ar contribui – conform lui Paulus Alexandrinus – la încredere, speranța de bine și spirit competitiv. Mă simt pe deplin împăcată cu soarta și răzbunată.
Peste toate, rămâne de admirat pur și simplu înverșunarea elegantă cu care cea mai importantă elenistă pe care o avem se străduiește să dea trecutului astrologiei antice un viitor.
***
Ziua 1 a festivalului se încheie, ca un cadou frumos, cu prestația onor-președintelui AAR, Dan Ciubotaru. Din primăvara asta, de când s-a încumetat să ia distanță de viața lui de până atunci, să-și ia lumea-n cap și să cutreiere cu sacu-n spinare Europa-n lung și-n lat, omul ăsta, vesel la inimă și sobru mucalit, a devenit se pare călător cu nostalgii, un soi de plimbăreț meditativ, c-o teribilă nevoie de a intra într-o nouă înțelegere a vieții, de a vedea mai bine, de la distanță și sub repere mai largi, cam pe unde stă în propria-i existență. Și, se pare, călătoria și-a atins scopul: după trei luni de rătăciri, ceea ce a căutat aiurea, ‘mnealui a descoperit în sine.
Cu înzestrări retorice variate, Dan istorisește, cu detașarea hazului de necaz și el însuși dintâi amuzat, aventura sa inițiatică, pe fundal de râsete-n cascadă. Avem așadar în față jurnalul viu al acestei călătorii de regăsire de sine, consemnat riguros astrologic în tranzite, progresii ori revoluții solare, diverse tehnici predictive. Nu-i nevoie să fii expert să înțelegi – între noi fie vorba – că, fiind din urbea mea de baștină (recte Piatra-Neamț), președintele se bucură în ascuns de-un strop de atenție în plus și de liberă trecere la inima mea.
29 iunie, 5pm. Prima zi de conferințe la final. Între atâtea prelegeri pentru toate gusturile, nevoile și curiozitățile, e greu să te hotărăști definitiv ce-ți place, ce-ți folosește mai dihai. Căldură mare, monșer, numai o bere rece ne-ar mai putea izbăvi. Românului îi place verdeața, deci ne tămăduim cu toții la Planter’s, o terasă în buza parcului Nicolae Romanescu. Un loc neverosimil de răcoros și încăpător în inima Craiovei, care se dovedește a avea asupra noastră un efect derutant de bun.
30 iunie, 10am. Plouă cernut în cetatea Băniei, a lehamite. Nu-ți dă inima ghes să te ostenești prea tare. Însă la gândul a ceea ce promite noua zi, te execuți entuziast către sala de conferințe a restaurantului Flora, curios de încă o tranșă bună de astrologie.
Geni Ispas inaugurează ziua 2 a festivalului. Sub aparența unei bunăvoințe și cumințenii sfioase de pension, Geni ascunde o voință de fier, o putere și o îndrăzneală atent controlată. O mână de fier într-o mănușă de catifea, asemenea eroinelor despre care vorbește: Margaret Thatcher (Doamna de fier, prima femeie care a condus un partid în Marea Britanie și prim ministru al țării), Cristine Lagarde (ministru de finanțe francez, actualmente director FMI) și Cristina Kirchner (aflată la al doilea mandat la președinția Argentinei). O analiză fascinantă despre niște femei dotate cu formidabila forță de război a bărbaților, caractere puternice cu conștiinta propriei valori, cu puterea de a lupta până la capăt să realizeze ce-și doresc, într-o lume a bărbaților. Femei care au îndeplinit condiția succesului, făcând parte din elite conducătoare, gustând din prestigiul și avantajele posturii de putere, dar și din sacrifiicile și greutatea ei.
Privite cu stimă și venerație, cu rumoare și cârcoteală, devenim simpatizanți ai lor și reușim să deslușim într-o serie de repere astrologice, cuprinse în hărțile natale ori de tranzit ale momentelor cheie din carieră, destinele acestor femei simbol care și-au dorit a administra lumea și a o conduce.
***
Intrăm la ora de dezvoltare personală, susținută de Daniela Fechete, care ne cere subtil o formă de mobilizare interioară. Daniela ne traduce atât de bine în cuvinte nevoia reală ca noi să ne întoarcem asupra noastră în încercarea de a ne pune bine cu conștiința proprie, încât o urmăm fără prea multe mofturi. În calitate de psiholog, consilier pentru dezvoltare personală și astrolog, Daniela își face, inclusiv cu instrumentele psihologiei, din om o preocupare de bază, studiul ei (Tiparele karmice si lucrul cu sine) dovedindu-se o inițiativă reușită de a integra spiritualitatea într-un model de gândire astrologic.
Karma iese acum din tabuul său, nemaifiind percepută cu spaimă ca renunțare dramatică și lepădare de sine, ca privațiuni aspre și patimi epuizante, ca plată, suferință și travaliu. Karma devine un îndemn la lucrul cu tine, la a găsi o soluție inedită de a-ți rezolva problemele rezolvându-te pe tine. La a avea în vedere ființa ta potențială, amintindu-ți permanent să cauți să ieși din limitele tale bănuite. Să realizezi noician că nu ești decât drumul spre altceva.
***
Avem întâlnire cu Carolina Mancoș. În consecință, ne complicăm incitant existența și ne aventurăm alături de ea pe terenul ei predilect, paranormalul. Carolina practică și are intenții serioase să dezvolte astrologia într-o țară ca Republica Moldova, aflată sub puternica influență a școlii de astrologie rusești.
Regia momentului, coborâtă direct din The X Files, îți trezește în parte fiori, curiozități și neliniști. La urma urmei ni se vorbește de o seamă de lucruri inedite, nu tocmai la îndemâna oricui. Scopul e să identificăm tiparele și indiciile astrologice caracteristice acelor înzestrări și abilități dincolo de normal, în hărțile unora dintre figurile de notorietate ale științelor ezoterice: oameni cu puteri telepatice sau care au experimentat trăiri de excepție, controversate și la limită, hipnotizatori, vraci sau ghizi spirituali. Duhovnici sau maeștri spirituali, buni psihologi, exploratori ai subconștientului, investigatori mentali, de regulă oameni care te asistă discret, în tăcere și te îmbogățesc prin propriul exemplu. E clar, nu vom scăpa ușor de demonul contagios al forțelor nevăzute, superioare, cu care devenim o vreme complici fără de voie.
***
Lângă Firicel Ciarnau ai inevitabil sentimentul că te afli lângă unul dintre cei mari. Vărsător cu Ascendent Berbec, guvernator de Asc în Vărsător, NN în Leu, etc-uri, părintele Fideliei e născut, se pare, să înfăptuiască utopii, să aducă vise la realitate. N-avem a ne mira că a devenit fondatorul unor proiecte de astrologie care au rodit și-au intrat în tradiție de acum! Un idealist care a luat drumul astrologiei după ce s-a călit în școli riguroase de matematică și astronomie, fiind cel mai în măsură să argumenteze solid astrologia pe baze astronomice. În caz că n-o știi deja, tot el te învață, ca matematician, astronom și-o dată-n plus ca astrolog, că lumea e o ordine vie și-o chestiune de proporție, de raport numeric corect. De armonie a unor cicluri naturale, a unor reîntoarceri, ritmuri și cadențe. Că totul e o pulsație anume sub care bate viața ta.
Pentru profesorul cu vorba sfătoasă, într-atât de pasionat la discuții încât își folosește și mâinile pe post de cuvinte, capeți repede o simpatie infinită. În intenția de a determina bazele astronomice ale sistemului de case din astrologie, el pornește să dărâme Whole și sfârșește prin a-l adopta. Nu-ți rămâne decât să te încrezi în expertiza matematic-astronomică a astrologului, extraordinar ca spirit analitic și cu calitatea de bază de a se pricepe foarte bine la ceea ce face.
30 iunie, 4pm. Festivalul se încheie rotund, cu o masă la fel de festivă la aceeași Casă cu Tei, la același pahar de vin al casei, care seduce mai hotărât decât orice premiat. Ospățu-i în toi, deși nu-i încă ceas de cină. Schimbăm impresii, numere de telefon și îmbrățișări, promisiuni de revedere. Subit, prin grația providenței, Nicu Diaconiuc, muzician, filolog și astrolog de talent deopotrivă, ne strânge laolaltă, făcând a ne lăsa pradă, răpuși, viorii lui. În muzica asta, pe care o ascultăm siderați, toți ca o inimă, curge amestecat melancolia unui rămas-bun între prieteni.
În loc de încheiere
Hotărât lucru, nu poți servi astrologie după rețetă. N-o poți deprinde în profunzimea ei ultimă instituționalizat, în albia bătătorită a ceea ce ți se dictează în școli. Totuși cărțile, cursurile absolvite și evenimentele de specialitate, oricum s-ar numi ele, sunt esențiale ca să-ți ridici la un moment dat o înțelegere, o intuiție astrologică proprie, astrologia ta. Ar fi nemaipomenit să nu ratezi asta!
Album foto (public, dar necesita cont de facebook pentru a putea fi vizualizat):
https://www.facebook.com/mihaela.dicu/media_set?set=a.10200617756941244.1073741829.1079417247&type=3