Reportaj cu Semiluna-n gât: Istanbul, Astrology Days 2013
Întâlnirea cu oameni care fac astrologie pe bune, este mai mult decât copleșitoare; așa cum copleșitor este Istanbulul, un oraș-continent, de 20 milioane de oameni, care îți fură mințile, ochii și inima. Am învățat că între turci și olteni nu există nicio diferență: am fost atât de frumos primit acolo de Öner Doșer, organizatorul evenimentului şi de sora lui, Didem, de parcă eram la Craiova.
Ce-ai vizitat acolo, Ioane? Nimic.
Am mers la Istanbul pentru astrologie, și deloc pentru turism. Nu am vizitat TopKapi, Galata sau Sf. Sofia, în schimb am stat de vorbă cu Roy Gillett, Nick Campion, Benjamin Dykes și Öner Doșer. Plus 5 mic-dejunuri cu Mihaela Dicu (priceless), în care am aflat mai multă astrologie elenistică decât în 15 ani de studiu. Impactul este înnebunitor; senzațiile baleiază de la „sunt tâmpit, nu știu nimic, mă las de astrologie”, până la extaz intelectual – în 5 zile vrei să afli tot ce au scris grecii, arabii și medievalii la un loc.
*
Despre ce povestim? International Astrology Days, Istanbul, Turcia, un eveniment organizat de Oner Doșer, un om senzațional, biologic fără vârstă, astrolog, om de media, sportiv, dansator, show-man, conducătorul unei școli de astrologie (Astroloji Okulu) care a trezit în mine toată invidia. Săli de curs, trataţie, lume bună, prezentări de cărți, organizare ireproșabilă. Chiar şi mozaicul din holul şcolii avea motive astrologice.
Cinci zile de seminarii și prezentări, invitați babani:
- Roy Gillett – președintele Astrological Association din Marea Britanie.
- Benjamin Dykes, doctor în filozofie, american (wtf… ăștia nu fac doar coca-cola, mcdonalds si războaie?) ce traduce astrologie din arabă, greacă şi latină, mai ştie binișor germană, un tip tobă de carte.
- Nicholas Campion, expert în astrologie mondială; face chestia asta de 40 ani (nod în gât, eu). Știe istorie cât un profesor universitar și-un jurnalist internațional la un loc.
- Oner Doşer (organizatorul), specializat în astrologie medievală, disciplină pe care a aprofundat-o cu Robert Zoller. A scris opt cărți (până acum), conduce – cum spuneam – Astro Art Astroloji Okulu și este o gazdă excepțională.
Und, naturlich,
- Mihaela Dicu, doamna de fier a astrologiei românești. Boieroaică olteancă, astrologie elenistică, sistem de case pe semne întregi, Președintele de Onoare al AAR. Un om pe care pui mâna și nu-l mai lași până nu spune tot (și-ţi zice, că-l are pe Jupiter în casa a III-a).
Ziua 1: Benjamin Dykes, USA
Pe Ben nu l-am prins în direct, eu sosind în seara primei zile la Istanbul. Dar am înțeles, de la Mihaela, că a ținut o conferință foarte faină despre diferite tehnici asociate astrologiei tradiționale. L-am agăţat seara, la o bere, și diminețile, la mic dejun. Avem și-un interviu, pentru AAR, care o să apară pe site-ul nostru.
Ziua 2: Mihaela Dicu, România, AAR și Öner Doșer, Turcia.
Mihaela noastră a ţinut, Duminică, un seminar despre astrologia relațională atât de mişto de-a trebuit să îmi iau notițe (meseria se fură, deh)… Sala plină, interes maxim, întrebări, râsete… Cum să nu râzi când Marte retrograd în casa a V-a este exemplificat prin Jack Nicholson, 71 de ani, care declară sincer ca el ia viagra doar dacă este cu mai mult de două femei simultan în pat? Sunt cam invidios pe ăștia cu Marte retrograd… Auzisem, odată, de principiul lui Mahomed, (la mișto, desigur): „niciun bărbat nu poate face dragoste cu toate femeile din lume… dar nu strică să încerce”. Domnul Mahomed sigur îl avea pe Marte retrograd în casa a V-a…
La Öner nu am stat, deoarece a ținut conferința în turcă, limbă pe care nu am apucat să mi-o însușesc, fiind mai degrabă preocupat de aflarea tainelor malțului din Efes.
Ziua 3: Roy Gillett, UK, președintele AA
A ţinut o conferinţă despre “Astrologie, karmă și reîncarnare”. Omul este plăcut la vorbă, respectabil ca vârstă şi implicare în ceea ce face. Dincolo de subiectul prezentat, m-a impresionat pasiunea pe care o pune în fiecare frază pe care o emite.
În aceeaşi zi, Micheline, Nick, Benjamin şi Oner au fost invitaţi la Show TV, un post naţional foarte bine cotat, unde au fost intevievaţi de o prezentatoare foarte mişto (deh, pe mine nu m-ar fi invitat…)[1]. Întrebări mai de divertisment, dar asta e cu televiziunile: low level.
Ziua 4: Nicholas Champion, UK, AA
Tipul chiar știe; mi-a plăcut enorm conferința lui. Ne-a ținut două lecții impresionante despre istorie și astrologie, Imperiul German și – bine-nțeles, doar eram la Istanbul – Imperiul Otoman, de se-auzea musca în sală… de fapt, pisica, la turci aceste feline fiind un fel de muște pe la noi, fiind apestetotice[2], atemporale, aleatoare și – aparent – foarte atrase de astrologie.
Ziua 5: Noul An Astrologic. Öner, Nick, Mihaela, Ben, Roy
Öner a închiriat, pentru o zi întreagă, o sală de Cinema tip Multiplex la unul din cele mai mari Mall-uri din Istanbul (v-am zis că organizarea a fost țâță de mâță), unde, rând pe rând, au prezentat cei 5 invitați menționați mai sus. A noastră Micheline a susținut un recital despre Junona, de la care tot turcul a aflat cu cine și de ce e bine să se mărite. Ca orice mare artist, a avut trac la pornire, dar s-a descurcat magistral.
În sala exterioară Multiplex-ului au fost organizate standuri, unde fiecare invitat a putut să-și prezinte cărțile, pliantele și știința: se dădeau consultații, se discuta, se vindeau cărți. Am mers și noi cu pliantele AAR și cărțile Mihaelei – deocamdată – în română. În plus, orice spectator primea gratuit astrograma tipărită, pentru a putea să înțeleagă, live, pe harta proprie, despre ce vorbesc conferențiarii. Audiența a depășit 500 de oameni.
Seara, Marele Bal, revelionul astrologic (pentru inginerii care citesc acest material, amintesc că 20 Martie, echinocțiul de primăvară, este considerat Noul An Astrologic). Într-un restaurant plăcut ales, ne-am înțolit la 7 ace și 3 papioane, și-am ieșit la agățat fotografii și sărbătorit revelionul astrologilor.
*
Concluzii? În primul rând, un astfel de eveniment merită. Să stai de vorbă, în direct, cu greii astrologiei, niște oameni beton de cultură, informație și tehnică astrologică, e priceless.
Apoi, organizarea… Öner s-a mișcat foarte bine, totul fiind impecabil. Iar școala lui de astrologie, arată ca o școală adevărată, cum ziceam.
Un alt lucru care m-a impresionat, spulberând un mit, a fost acela că aici, la Istanbul, se face astrologie pe bani. Chestiune care li se pare tuturor ok: toată lumea plătește, și plătește bine. Noi mai avem încă false pudori și ne comportăm ca niște muieri leșinate când se ajunge la subiectul servicii astrologice vs. onorariu.
Dar concluzia finală este: frate, noi chiar avem astrologie. Mihaela a făcut față cu brio (să nu uităm că a fost acolo la invitația și recomandarea lui Deborah Houlding), iar cunoașterea ei se poate compara cu a oricărui astrolog de talie din vest. La fel sunt și alți astrologi români. Ar trebui să avem mai mult curaj, să ieșim în față, să ne impunem cu cărți și conferințe. Dar asta vine, în timp.
Până atunci, mi-a plăcut la Istanbul, mai vreau, berea-i bună, mielu-i belea iar turcii sunt niște simpatici foarte primitori.
Masha’Allah, mânca-v-aș!
Fotografii de la eveniment:
[1] Emisiunea poate fi vizionată aici: http://tvarsivi.com/player.php?e=91948
[2] Nota 2: cuvântul apestetotic nu există în limba română. El a fost inventat pentru a descrie o înmulţire între atotprezent şi ubicuu …