Corina ChiraEfemere

2013 – povestea merge mai departe!

de Corina Chira

2013

2013 este un an dinamic, de mari transformari in care “prudent” ar trebui sa fie cuvantul de ordine. Acesta se poate imparti in doua perioade distincte:

Prima, cuprinsa intre inceputul anului si 26 iunie este asemanatoare ca influxuri si nota generala anului trecut. Este vorba despre careul dinte Uranus – planeta schimbarilor bruste, neasteptate, dar si a progresului, inventivitatii, noutatii si Pluto – planeta radicalismului si a schimbarilor profunde, a dorintei de a detine puterea si controlul. Ocupand semnele cardinale Berbec si Capricorn, genereaza manifestari si evenimente cu impact puternic, greu de evitat. De altfel, acesta a fost fundalul pe care s-au desfasurat complicatiile economice, financiare si politice anul trecut, an in care am avut parte de doua dinte cele sapte careuri ale celor doua planete. Anul acesta vom avea parte de alte doua, pe 11 mai si 1 noiembrie.

Saturn, planeta care guverneaza mecanismele financiare, relatiile socio-economice si politice  ramane pe tot parcursul anului in Scorpion. Este o pozitie puternica, pentru ca imprima curaj, ambitie si determinare in realizarea scopurilor propuse. In plan personal, are puternice implicatii ce tin de destin, aducand obstacole si incercari, dar si realizari atunci cand este fructificat corespunzator prin rabdare, perseverenta, strategie, responsabilitate. Zonele vizate sunt cele legate de bani, moşteniri, taxele, impozite, imprumuturi si restituiri ale acestora. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, functioneaza sextilul Saturn-Pluto, aspect pozitiv care inlesneste luarea unor masuri care sa duca la transformari pe care realitatile momentului, presiunile socio-politice, economice si financiare le impun cu necesitate.

Elementul de noutate pe care il aduce cea de-a doua perioada, care incepe pe 26 iunie si tine pana la sfarsitul anului 2013, prelungindu-se si in 2014, este marcata de intrarea planetei Jupiter, marele benefic, in semnul Racului. Este planeta norocului, optimismului, aspiratiilor inalte, credintelor, convingerilor religioase si reprezinta justitia, legea, norma. Planeta aduce cu sine noroc, curaj, optimism, ajutor providential.

Aflat in semnul exaltarii sale, ii sunt amplificate toate caracteristicile si influentele, atat in bine, cat si rau.

Odata intrat in acest semn, el va realiza si o frumoasa combinatie in semnele de apa dar va accentua si disonantele generate de careul Uranus/Pluto pe care le cunoastem deja.

Tranzitele martiene, in primul rand, dar si cele ale planetelor rapide – Soare, Venus, Mercur, Luna, in armonie sau dizarmonie cu cele lente (Jupiter Saturn) si cele foarte lente (Uranus, Neptun, Pluton) vor amplifica atat aspectele armonice, cat si pe cele disonante.

Intervale semnificative:

  • 12 martie – 20 aprilie

Marte paseste in Berbec, alaturandu-i-se naravasului Uranus. In zilele imediat urmatoare i se alatura Soarele si Venus, pentru ca pe 10 aprilie sa se alcatuiasca si faza de Luna Noua.

Vom avea pe langa o puternica conjunctie in Berbec si un numar mare de careuri pe care planetele din Berbec le vor forma cu Pluton din Capricorn. Este un interval instabil, marcat de situatii periculoase, in care pot sa apara conjuncturi imprevizibile, surprinzatoare, turbulente, nemulțumiri, rasturnari de situatie, explozii, electrocutari, catastrofe naturale si chiar confruntari militare. Nici zona politica nu este ferita de bulversari, conflicte si divergente.

In plan personal, efectul este tensionat, creste nervozitatea, neatentia, spiritul de independenta, razvratirea, lipsa rabdarii si aduce risc de accidente de orice fel. Se impun indemnuri spre prudenta tuturor nativilor, in special Berbecilor, Racilor, Balantelor si Capricornilor.

Vestea buna vine de la Jupiter din Gemeni care, prin sextilele pe care le alcatuieste cu planetele din Berbec actioneaza ca factor de echilibru.

Exista astfel sansa ca, pe calea dialogului, sa se aplaneze conflicte si neintelegeri, sa se faca mici concesii, sa se puna in discutie principii care tin de normalitate, lege, dreptate, norma si care sa aduca solutii salvatoare.

In alta ordine de idei, aspectul este favorabil inventivitatii, progresului intelectual, ingeniozitatii, intuitiei, logicii. Aspectul favorizeaza oamenii curajosi, cu idei indraznete si stimuleaza progresul.

  • 26 iunie – 28 august

Odata intrat in Rac, Jupiter alcatuieste o piramida in semne de apa impreuna cu Neptun din Pesti si Saturn din Scorpion. Faptul ca atat Jupiter, cat si Neptun stau in zodiile lor de exaltare si, respective, domiciliu, confera acestor planete o forta, eficienta si putere sporita. Intra astfel in rezonanta vibratiile semnelor de apa care isi gasesc forma ideala de manifestare prin sensibilitate, arta, prin experiente care au la baza intuitia, descifrarea legaturilor intime dintre lumea terestra si cea spirituala, experientele marcate de emotii si trairi subtile.

Saturn, planeta care demonteaza falsele idealuri si care indeamna la prudenta, metoda, rabdare, obiectivitate si realism face ca reactiile emotionale exacerbate, tipice semnelor de apa, sa fie bine controlate si canalizate.

Jupiter, planeta mentalului elevat, aduce o mare deschidere spirituala, dorinta de cunoastere si expansiune, in urma careia ne putem schimba pe noi insine si putem schimba realitatea din jur.

Neptun, asociat disolutiei, misterului, receptivitatii, memoriei afective care se reveleaza prin vise, premonitii, stari de constiinta extinsa imprima o coloratura speciala intregii combinatii planetare.

Dintr-o alta perspective, aspectul favorabil Jupiter-Saturn are efecte pozitive in plan social, financiar si politic. Faptul ca cei doi giganti ai sistemului nostru solar vor fi in aspect bun, este favorabil justiţiei, legislaţiei, inlesneste dialogurile necesare in vederea realizarii unor proiecte in segmentul economic care sa conduca la o oarecare prosperitate.

Momentul intrarii planetei Jupiter in Rac este amplificat de prezenta Soarelui in acest semn, alaturi de Mercur si Venus. Pe 13 iunie intra si Marte, iar cinci zile mai tarziu are loc faza de Luna Noua, alcatuindu-se astfel succesiv 6 opozitii cu Pluto si tot atatea careuri cu Uranus.

Se alcatuieste, din nou, o combinatie extrem de intensa, periculoasa, marcata de instabilitate.

La nivel social, schimbarea climatului marcat de prezenta lui Jupiter in Rac pune accent pe tot ce inseamna identitate, mandrie si constiinta nationala, patriotism.

Va fi pus in evidenta ceea ce are mai valoros o societate, un popor, prin elemente ce tin de traditie, trecut, obiceiuri, morala, religie, etica. In varianta nedorita, Jupiter in Rac poate genera forme alterate ale acestor sentimente ce tin de atasamentul fata de tara, neam, sau religie, cum sunt excesele de rasism, sovinism ori fanatism.

In plan individual, accentueaza preocuparile legate de camin, familie, patrimoniu, investitii, de stabilitatea si siguranta acestora

  • 5 noiembrie – 31 decembrie

Sfarsitul anului este marcat de un accent puternic pe toate cele 4 brate ale crucii cardinale prin intrarea planetelor Venus pe 5 noiembrie si Marte pe 7 decembrie in Capricorn si, respective, Balanta. Astfel, se acutizeaza disonantele generate de Jupiter, Uranus si Pluto, alcatuind o combinatie extrem de conflictuala, tensionata, greu de suportat si stapanit.

Compenseaza insa o alta relatie planetara, cea dintre Jupiter si Saturn care favorizeaza luarea unor decizii intelepte, bine gandite.

Venus este planeta armoniei, dragostei, rafinamentului, patroneaza artele, iar, in plan social, alaturi de semnul zodiacal Balanta, guverneaza intelegerile, cooperarile, diplomatia, tratativele in vederea asigurarii pacii si bunei intelegeri intre oameni si natiuni. Marte, planeta razboinica, intr-un semn al echilibrului si armoniei are o componenta rebela, ce poate sa atraga dupa sine neintelegeri de ordin politic, diplomatic, legislativ, financiar, pune in pericol intelegeri, aliante, parteneriate.

Tensiunile sociale pot fi mai sonore, contestarile mai virulente si, undeva in lume, pot sa apara confruntari sau incidente militare.

Totul se acutizeaza prin miscarea retrograda a planetei Venus, care incepe pe 21 decembrie si dureaza pana pe 31 ianuarie 2014. Efectele sale se vor rasfrange pana in martie 2014 cand Venus paraseste Capricornul.

Trigonul Jupiter-Saturn aduce influente bune ce pot sa domoleasca disonantele aduse de crucea cardinala. Este un aspect care favorizeaza deciziile de ordin strategic, masurile legislative bine gandite, conjuncturile bine gestionate care pot detensiona situatiile conflictuale enumerate mai sus. Astfel, pot fi adusi la masa tratativelor cei care discuta sau negociaza de pe pozitii de forta, se pot pune de acord principii care pana la un punct erau diametral opuse.

Ca in fiecare an, Mercur intra in miscare retrograda de trei ori, dupa cum urmeaza:

  • 24 februarie – 17 martie in Pesti;
  • 27 iunie – 20 iulie in Rac;
  • 22 octombrie – 10 noiembrie in Scorpion.

Fiind planeta mentalului concret, gandirii logice, perceptiilor, a felului in care sunt exprimate si comunicate informatiile, este de dorit ca pe parcursul acestor intervale de timp sa nu se ia decizii importante, sa se evite demararea de noi proiecte, semnarea unor acte, deplasarile, achizitionarea de aparatura electronica. In schimb, perioadele sunt utile pentru revizuirea si reevaluarea unor proiecte din trecut sau reluarea unor contacte abandonate. Este bine ca deciziile definitive sa fie luate in deplina cunostinta de cauza, adica dupa ce Mercur isi reia mersul direct.

Desi, aparent, anul 2013 nu ne ofera numeroase provocari, este imperios necesar sa nu omitem faptul ca forta impactului aspectelor dintre planete depinde, intr-o mare masura, de configuratiile deja prezente in hartile natale personale, dar si mundane. Si, mai mult decat atat, atmosfera generala a anului viitor poate fi influentata de modul in care percepem si reactionam la evenimentele astrale.

Sarbatori fericite si un An Nou plin de impliniri!

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close