EfemereSorin Bratoveanu

Astrograma Romaniei din 1989 si criza actuala

Autor: Sorin Bratoveanu

Revolutia 1989
Revolutia din 1989 si criza actuala

Pentru majoritatea oamenilor, criza economica actuala este un subiect scandalos, dureros, profund neplacut, un necaz in plus adaugat la multe altele, ceva lipsit de sens si care ofera inca o ocazie de a injura puterea, partidele etc. Privind astrologic problema, totul dobandeste coerenta si ne permite sa intelegem diferenta dintre logica umana si logica divina (dupa cea din urma functioneaza totul, cea dintai e simpla ignoranta omeneasca).

Ca sa putem intelege mai bine ce se intampla in prezent, este necesar sa mergem cu doua decenii in urma si sa examinam, astrologic, un episod major din istoria Romaniei contemporane – momentul 22 decembrie 1989. Am trasat harta acestei zile pentru ora 12 ziua, cand puterea comunista deja se prabusise.

Astrograma revolutiei

Remarcam, in primul rand, concentrarea de planete din Capricorn (Soare, Mercur, Uranus, Neptun), intre care se afla si stapanul zodiei, Saturn, care le guverneaza pe toate celelalte. Prin urmare, Saturn este o dominanta a hartii si explica foarte mult din ceea ce s-a intamplat ulterior: perpetuarea unui conservatorism de stanga (explicat foarte bine de Neptun din Capricorn), dorinta de a salva „idealurile socialismului”, recuperarea „din mers” a vechilor comunisti (nomenclatura din esalonul al doilea al regimului ceausist), dar si o anumita austeritate economica, perpetuata de-a lungul anilor de tranzitie. In afara de toate acestea, planetele din Capricorn ne vorbesc si despre o sete acerba de putere si de bani a romanilor (care a condus la puzderia de partide ce existau la noi in anii ‘90, la dorinta de imbogatire „peste noapte”) si despre o mentalitate a statului paternalist (ce exista si in prezent in gandirea colectiva autohtona), care are grija de toate aspectele vietii cetatenilor. Anii de comunism au paralizat in cazul multor romani initiativa personala, autonomia in gandire, capacitatea de a gasi solutii ingenioase, conducand la atitudinea de tip „statul sa ne dea, statul sa ne faca”, motiv pentru care privatizarile de la inceputul anilor ‘90 erau un subiect foarte scandalos, care atrageau furia „clasei muncitoare” (mineri, IMGB etc., care „nu-si vindeau tara”).

Toate planetele din Capricorn explica tendinta majoritatii romanilor de avea un serviciu „la stat” (ceea ce de multe ori a insemnat „la stat degeaba”, caci „timpul trece, leafa merge”). Cum statul este condus de politicieni, fiecare guvernare si-a adus proprii oameni in aparatul bugetar oficial, incat s-a ajuns la un stat supradimensionat; astfel, prin aceasta influenta zdrobitoare a Capricornului, s-a ajuns la un aparat functionaresc urias, ce consuma resurse financiare considerabile.

O alta dominanta a hartii o reprezinta Jupiter exaltat in Rac, care indica si nevoia romanilor de a manca bine, dar si populismul politicienilor democrati din toate partidele, care folosesc slogane de tip „vom da, vom face, prosperitate, demnitate pentru Romania etc.”. Jupiter reprezinta liberalismul, initiativa personala, economia de piata, domeniul privat al economiei. Dar acest Jupiter este opozitat de Soarele si de Uranus din Capricorn, adica initiativa privata ce se confrunta cu statul rigid, conservator, superfiscalizat, cu mentalitatea stangista. In plus, Jupiter indica si prosperitatea, ori aici resursele create prin libera initiativa sunt „devorate” de aparatul de stat (prin multiple taxe si impozite, ceea ce explica aparitia evaziunii fiscale), iar la un moment dat acest dezechilibru major de pe axa Rac – Capricorn face ca romanii sa consume (verbul Capricornului „a utiliza”), mai mult decat produc (Jupiter – resursele, prosperitatea). Este interesant de observat cum nativul Rac Petre Roman (aflat cu Soarele in preajma acestui Jupiter al Romaniei postcomuniste) a incercat o liberalizare reala, dar a fost debarcat de la conducere de Ion Iliescu (nativ Pesti, dar cu Saturn in Capricorn, similar cu pozitia din ‘89), seful „establishment-ului” conservator, ancorat profund in valorile ideologiei de stanga.

O alta dominanta a temei este Pluton, aflat in domiciliu (in Scorpion) care, impreuna cu Lilith plasat in aceeasi zodie, explica fenomene gen economia subterana, contrabanda, fiscalitatea excesiva, dar si evaziunea fiscala, aparitia clanurilor mafiote (care se confrunta in mod violent, generand multe victime), coruptia, influenta semnificativa a lumii interlope (care uneori are bune relatii cu puterea oficiala, comunica bine pe „firul scurt”, dupa cum arata sextilele Mercur – Pluton si Saturn – Pluton). Lilith ne vorbeste in plus despre scandalurile sexuale, ipocrizia moralitatii (politicieni care se afiseaza in campania electorala cu sotia si petrec in dormitor cu amanta, cum arata cuadratura Lilith – Venus), prostitutie, pornografie. Pluton si Lilith arata mult mai multe, dar nu mai insistam.

Toate aceste planete situate in emisfera sudica a hartii (mai ales in casele a 10-a si a 11-a) indica o nevoie colectiva de afirmare, de ascensiune pe scara sociala, de afisare in public (in ziare, la televiziune, caci, nu-i asa, a fost si o revolutie televizata), in detrimentul vietii intime, personale, adesea a bunului-simt (aici se vede din nou contrapunerea Rac-Capricorn, prin planetele amintite).

Daca vom compara aceasta harta cu cea de la aparitia Romaniei moderne (24 ianuarie/5 februarie 1859), remarcam tot un Soare in semn saturnian (la Unirea lui Cuza, Soarele era in Varsator, in 1989 Soarele conjunct cu Uranus era plasat in Capricorn) si o identica plasare a Nodurilor lunare (Nodul Nord in Varsator, Nodul Sud in Leu). Ceea ce ne face sa credem ca Romania va juca un rol foarte semnificativ in apropiata Era a Varsatorului, iar aceasta austeritate postcomunista are un rol purificator, in scopul unei elevari spirituale profunde (impunand o detasare fortata de valorile materiale, de setea de putere).

Revenim la momentul prezent, dupa acest remember astrologic, care ne-a permis sa intelegem cauzele crizei actuale. Tranzitele actuale sunt foarte graitoare pentru situatia de fapt. Daca vorbim numai despre Pluton din Capricorn, care de la finalul lui 2008 a inceput sa tranziteze planetele Romaniei din ‘89, putem vedea de ce se vorbeste atat de intens despre restructurare, modernizare, regandirea strategiilor, reducerea personalului bugetar. Cum Pluton trece in primul rand peste Soare (seful statului), intelegem de ce presedintia incaseaza un curent constant de negare, contestare si critici. Pluton (al carui nume semnifica „bogatul” si semnifica resursele profunde) in Capricorn genereaza, in mod evident, o reducere a rezervelor material-financiare (sa ne amintim ca la anteriorul tranzit prin Capricorn, in secolul al XVIII-lea, Pluton a generat o criza economica in Franta monarhica si s-a ajuns apoi la Revolutia Franceza). In acest moment, Romania are un presedinte care este nativ Scorpion (si chiar mai mult, este Putere Plutoniana, prin receptia mutuala dintre Pluton din Leu si Soarele din Scorpion), deci are forta necesara, astral vorbind, pentru a opera transformarile necesare (de aceea putem intelege de ce si-a asumat acest program dificil de austeritate).

Tranzite revolutie

Pe langa acest Pluton din Capricorn, care va tranzita toate planetele Romaniei postcomuniste in urmatorii 12 ani si va genera o transformare inevitabila pe multiple planuri, ne confruntam si cu un Saturn care oscileaza intre finalul Fecioarei (decanul Fecioara-Taur, unde accentueaza penuria materiala) si inceputul Balantei (necesitatea de aplicare riguroasa a legii, pentru a reduce coruptia). Dar Saturn ramane intr-o cuadratura prelungita cu Pluton, ceea ce arata un relativ blocaj in aplicarea justitiei datorita unor interese oculte sau tergiversarea enorma a anumitor dosare (care implica personaje importante). Cum Saturn din Balanta va cuadrata inca 2 ani si jumatate Capricornul (adica propriul domiciliu), intelegem de ce statul superbirocratizat, rigid, supradimensionat si „consumist” al Romaniei se afla in propria criza ce a fost declansata de recesiunea mondiala; este limpede ca va fi transformat, redus, eficientizat, pentru a supravietui. Neptun din Varsator este cel ce a generat, de-a lungul anilor, multiplele programe de asistenta sociala, care acum sunt supuse, la randul lor, bugetelor de austeritate.

Jupiter si Uranus din Pesti sustin starea de compasiune si necesitatea de continuare a unor programe sociale, dar Saturn de la finalul Fecioarei, aflat in opozitie cu acestea, aduce o lipsa de resurse financiare in a le sustine (in plus, opozitia dubla a lui Saturn cu Uranus si Jupiter genereaza problemele din sectorul sanitar, fiind pe axa sanatatii, Fecioara-Pesti). La finalul lui mai si inceputul lui iunie 2010, Jupiter si Uranus patrund ambele in Berbec, ceea ce poate genera o amplificare a protestelor antiguvernamentale si antiprezidentiale si aparitia de violente de strada, incendieri, distrugeri, interventii in forta, etc.

Nodul Nord lunar tranziteaza de asemenea Capricornul si impune, ca directie de evolutie a momentului, austeritatea, pragmatismul, rabdarea, stoicismul, perseverenta, pragmatismul, realismul, detasarea; implicit, Nodul Sud aflat in Rac impune renuntarea la atitudinile emotionale imature sau infantile, la imaginatia excesiva si fantasmagorica, la nostalgiile obsesive („ce-am fost si ce-am ajuns”, „pusca si cureaua lata/ ce barbat eram odata” etc.). Este probabil ca spiritele sa se calmeze in Romania abia din toamna, cand Jupiter si Uranus vor reveni in Pesti, iar Saturn va avansa in Balanta si se va desprinde din cuadratura cu Pluton; in toamna, reformele ce se initiaza acum vor genera primele semne de eficienta.

Iata deci modul in care astrologia expliciteaza functionarea legii cauzei si a efectului, in multiple domenii.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close