Armonizarea balanțelor astrale: axa Taur – Scorpion (ep. 2)
de SORIN BRATOVEANU
Introducere
Am discutat în episodul anterior despre dinamica axei Berbec – Balanță. Ideea care stă la baza funcționării, în mod armonios, a celor șase axe astrale este menținerea echilibrului. Etimologia termenului ”echilibru” este aceasta: ”echi” înseamnă ”egal”, iar ”libra – librum” înseamnă ”balanță”, deci păstrarea talerelor cântarului la același nivel.
Deși ne propunem să discutăm despre toate cele șase axe astrale, noi vedem că simbolismul pe care îl descoperim aici ne trimite către un anumit semn zodiacal: Balanța. Este foarte semnificativ faptul că această zodie, într-o versiune foarte veche a astrologiei (în prezent necunoscută), era dispusă în centrul cercului zodiacal și nu împreună sau aliniată cu celelalte semne. Există aici un anumit simbolism ezoteric, pe care nu ne propunem să îl detaliem.
Axa Taur – Scorpion
Taurul este asociat verbului „a avea/poseda”, iar Scorpionul este asociat cu verbul „a dori”. Prin urmare, este necesară echilibrarea nevoii de a poseda, de a avea siguranţă materială, cu nevoia de detaşare şi de pătrundere în profunzime. Există pasaje evanghelice în care se vorbeşte, într-un mod criptic, despre echilibrarea acestei axe, folosindu-se termeni precum „comorile pământeşti” şi „comorile din ceruri” (cele din urmă sunt neperisabile, cele dintâi sunt supuse riscurilor de degradare, pierdere și furt). Taurul este centrat asupra lumii materiale şi valorilor estetice, în timp ce Scorpionul este preocupat de lumile invizibile, misterioase.
Punctul de echilibru se atinge dacă ştim foarte clar limita până la care mai putem fi preocupaţi/legaţi/ataşaţi de valorile materiale şi de unde este necesar să manifestăm detaşare, stare de transcendere, preocuparea pentru valori mai înalte.
Starea de dezechilibru se manifestă când ne focalizăm excesiv asupra unuia dintre cele două semne şi manifestăm inclusiv defectele acestor semne.
Taurul manifestă tendințe constructive, iubire, simț estetic, preocupări artistice. Cei ce sunt semnificativ marcați de zodia Taur își propun să edifice, să creeze dar, atunci când exagerează în această direcție devin acaparatori. Ei pot ajunge proprietari de terenuri, de locuințe, de animale, de firme, de sume de bani având o mărime variabilă etc., încât, la un moment dat, nevoia lor de a poseda devine insațiabilă. Ei se manifestă atunci precum o gaură neagră care absoarbe totul, fără a avea vreo limită.
Când acest dezechilibru a apărut, ei nu mai sunt preocupați (sau sunt mult prea puțin) de nevoile altor oameni de a deține anumite valori materiale și financiare, cel puțin pentru nevoile de subzistență sau pentru un trai decent. În Vechiul Testament este descris un astfel de comportament abuziv, acaparator. Astfel, regele iudeu Ahab și soția sa, Izabela, au conspirat împotriva lui Nabot (care a fost apoi ucis, din cauza acestui complot), iar apoi au luat în stăpânire via acestuia, pe care Ahab în prealabil voia să o posede (”Împărați 1”, cap. 21, v. 1-16).
Când componenta de Taur este dezechilibrată, acel om nu mai rezonează cu nevoile altor oameni, cu ceea ce le este necesar celorlalți să dețină, ci doar cu preocuparea legată de ”ce este al meu”, fiind orientați doar către dezideratul ”totul trebuie să fie al meu”. Există aici o sete ascunsă de putere, prin deținerea valorilor materiale și financiare. Mai simplu spus, ”cel ce are” este considerat superior, puternic, situat deasupra ”celui ce nu are”.
Această acumulare materială poate deveni o capcană, căci dacă acel om are o avere impresionantă își pierde motivația de a munci, de a acționa, de a crea. Astfel se ajunge la pasivitate, indolență, letargie, motiv pentru care unii astrologi descriu Taurul prin comparație cu animalul omonim: animal de fermă, care paște, bea apă, se împerechează, elimină deșeuri și doarme. Doar atât ? Doar atât !
Latura de Scorpion a acestei axe are și ea anumite particularități. Acest semn conduce spre o manifestare a dorințelor personale, care pot fi variate: mentale, emoționale, afective, erotice, profesionale etc. Dacă Scorpionul se manifestă în exces, atunci se alunecă spre tendințe distructive (uneori și autodistructive) precum și spre o nevoie obsesivă de satisfacere a dorințelor. Setea de satisfacție devine abisală și nelimitată, chiar dacă este nevoie de ”a se călca peste cadavre”.
Acest dezechilibru îl face pe nativ să nu mai aibă percepția asupra dorințelor celorlalți ci doar ale celor personale. Orice obstacol situat în calea obținerii satisfacției provoacă o frustrare semnificativă, apărând apoi impulsul de a distruge orice limită situată în calea obținerii plăcerii personale. Oamenii care sunt percepuți ca fiind astfel de obstacole pot fi etichetați ca ”dușmani” și pot intra pe o eventuală ”listă neagră” (care include pe cei ce trebuie să fie ”eliminați”).
Modul în care un om cu o astfel de energie astrală dezechilibrată se poate manifesta îl reprezintă distrugerea a ceea ce altora le aduce plăcere sau satisfacție. Uneori, astfel de acte distructive nu sunt motivate de răzbunare, ci de sadism (înțeles ca o bucurie/plăcere generată de suferința altora). Desigur, aici se poate intra și în domeniul patologiei psihiatrice, cu astfel de comportamente, căci lipsa de empatie față de alți oameni este evidentă.
Studii de caz: Cate Blanchett și Steven Spielberg
Oferim ca exemplu mai întâi harta lui Cate Blanchett. Remarcăm dispunerea planetelor Soare și Saturn, precum și a Ascendentului în Taur. Cate este o actriță foarte cunoscută, cu notorietate mondială, fiind distribuită în multe filme, de-a lungul timpului. În acest fel, Cate a avut de multe ori ocazia de a-și manifesta creativitatea, talentul, aptitudinile artistice, ea profitând din plin de aceste oportunități. În plus, Cate a acumulat și o avere semnificativă, în urma aparițiilor sale în multe filme de succes (Regina Galadriel din trilogiile ”Stăpânul inelelor” și ”Hobbitul”, de exemplu).
Putem identifica aici un dezechilibru pe axa Taur – Scorpion în direcția Taurului. Totuși Venus, regenta Taurului, este plasată în Berbec (în cădere), iar Marte, regentul Scorpionului, este dispus în Săgetător (în trigonocrație) și stăpânește pe Venus din Berbec. Astfel, tendințele specifice de Taur sunt semnificativ diminuate, iar tendințele de Scorpion sunt potențate, ajungându-se la un echilibru relativ al acestei axe.
Al doilea exemplu este harta lui Steven Spielberg. Este vorba despre un nativ Săgetător, care are planetele Luna, Venus și Jupiter dispuse în Scorpion și nicio planetă în Taur. Tendințele marțiene, distructive, specifice Scorpionului, au fost înfățișate în unele dintre creațiile acestui regizor, adică în filmele: ”Fălci”, ”Fălci 2” (despre turiști ce înotau în vecinătatea unor plaje și erau devorați de rechini), seria ”Jurassic Park” (în care niște reptile imense sau dinozauri, obținuți prin clonare, atacă și devorează oameni, distrug diverse amplasamente etc.), ”Salvați soldatul Ryan” (despre episoade foarte brutale ale celui de-al doilea război mondial) ș.a.m.d. Reținem și faptul că Steven a manifestat o dorință sexuală semnificativă (cele trei planete din Scorpion sunt situate în casa a V-a), având cinci copii naturali, rezultați din toate relațiile sale de cuplu.
Aici există un dezechilibru evident al axei astrale în direcția Scorpionului. Marte este exaltat în Capricorn, regentând-o pe Venus din Scorpion, deci dispunerea regenților axei nu este avantajoasă pentru a obține echilibrul. Soluția poate fi, pentru Steven, existența unor prieteni care să aibă planetele situate în Taur (casa a XI-a, a prietenilor, include și semnul Taurului, în harta sa).
Iată, deci, modul în care funcționează dinamica axei Taur – Scorpion.
SORIN BRATOVEANU,
membru AAR, redactor Astrele
Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.