Sorin BratoveanuV.I.P.

Astrologie şi medicină – A.J. Cronin

Mulţi practicieni de succes din domeniul medicinei au avut performanțe şi în alte domenii. Au existat medici-pictori, medici-muzicieni (instrumentişti clasici, de regulă) şi medici care au excelat în literatură (sau beletristică), nu doar în literatura medicală. Un astfel de caz, de medic generalist şi, totodată, romancier, este cel al lui A.J. Cronin.

I. Viaţa şi opera

Archibald Joseph Cronin s-a născut pe 19 iulie 1896 în localitatea scoţiană Cardross, la ora 3:45 am (rating AA), în familia formată de Patrick şi Jessie Cronin. După căsătorie, părinţii lui Joseph s-au mutat în orăşelul Helensburgh, localitate în care viitorul medic a urmat cursurile primare la Grant Street School. Pe când Joseph avea doar 7 ani, tatăl său a murit de tuberculoză pulmonară iar el şi mama sa au revenit în localitatea scoţiană Dumbarton.

În perioada studiilor şcolare, Joseph a manifestat anumite înclinaţii literare (care i-au permis să câştige premii pentru elaborarea unor texte), precum şi înclinaţii sportive, în special pentru golf, atletism şi fotbal (care, în acele vremuri, se afla la începuturi ca disciplină sportivă). Ulterior, familia Cronin s-a mutat în Yorkhill (în apropiere de Glasgow), oraş în care Joseph a urmat cursurile Colegiului „St. Aloysius”. După absolvirea acestui colegiu, familia i-a oferit două alternative pentru viitorul lui: de a deveni preot sau medic, deşi el vedea această alegere în maniera „cel mai mic dintre două rele”.

În momentul în care Joseph a obţinut o bursă Carnegie pentru a studia medicina la Glasgow, viitorul său a fost decis. A absolvit medicina în 1919 (după structura studiilor medicale din Marea Britanie din urmă cu un secol), absentând doi ani (între 1916 – 1917), pentru a face stagiul militar. Merită remarcat că, în timpul primului război mondial, el, cu toate că era doar student medicinist, a avut gradul de chirurg sublocotenent în rezervă în Marina Regală (în perioada stagiului militar). În 1923, Cronin a obţinut specializarea în Sănătate Publică, în 1924 a devenit membru al Colegiului Regal al Medicilor Britanici iar, în 1925, a obţinut doctoratul în medicină.

Începuturile carierei sale medicale au constat, în primul rând, în efectuarea unei stagiaturi într-un spital din Glasgow. Apoi, a devenit medic generalist într-un sat minier din Ţara Galilor, ulterior dobândind demnitatea de Medic Inspector al Sistemului Minier britanic. Prin aceste activităţi medicale Cronin a adunat date care îi vor folosi atât în cariera lui medicală, cât şi în cariera literară. Tot în decada anilor ’20 şi-a deschis un cabinet şi la Londra, unde a ajuns să fie destul de solicitat.

Cariera de prozator romancier a început aparent accidental. În 1930, Cronin a fost diagnosticat cu ulcer duodenal, fiind sfătuit să îşi ia 6 luni de concediu pentru relaxare şi să urmeze o dietă cu lactate. El a ales să trăiască această perioadă de repaus la o fermă din mediul rural, fiind fericit că se poate dedica literaturii şi că nu mai este silit să scrie doar „reţete medicale şi articole ştiinţifice”. După ce şi-a făcut ordine prin propriile însemnări, Cronin a redactat, în doar trei luni, romanul „Castelul pălărierului”. Acest roman a fost destul de repede acceptat de o editură şi publicat. Din acest moment, el s-a dedicat total beletristicii, fără a mai reveni vreodată la medicină.

Multe dintre romanele sale au avut un mare succes comercial (bestsellers) şi au fost traduse în multe limbi străine. Scriitorul Cronin avea o mare viteză la scris, fiind capabil să redacteze aproximativ 5000 de cuvinte de text literar pe zi. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, poate chiar capodopera lui, este „Citadela”, apărut în 1937. Această povestire are evidente elemente autobiografice, personajul principal fiind un medic generalist aflat la începuturile carierei, care lucrează într-o localitate unde se desfăşoară activităţi miniere.

Dincolo de valoarea literară a lucrării şi de succesul ei comercial, acestui text i se atribuie o influenţă semnificativă în plan public. Datorită anumitor accente critice şi justiţiare din roman (pune în lumină unele practici medicale incorecte, discută despre aspecte de corupţie), şi-a atras critici din partea confraţilor medici care au cerut chiar interzicerea romanului (ceea ce i-a adus mai multă publicitate). Pe de altă parte, anumite critici îndreptăţite ale scriitorului legate de starea relativ precară a asistenţei medicale din Marea Britanie au generat, în rândul maselor, un curent de opinie destul de semnificativ în direcţia „trebuie făcut ceva”; acestea au fost premisele creării sistemului medical contemporan britanic, numit NHS (National Health System).

Cronin s-a căsătorit în 1921 cu o fostă colegă de facultate – Agnes Mary Gibson. Agnes, devenită şi ea medic, şi-a ajutat soţul în activitatea lui medicală de la cabinetul londonez iar, mai târziu, când Joseph a devenit scriitor, ea îi citea manuscrisele literare înainte ca acestea să fie predate către editură. Cuplul Cronin a avut trei fii: Vincent, născut în 1924, Patrick, născut în 1926, şi Andrew, născut în 1937.

Romanele lui Cronin au avut un mare succes în întreaga lume (fiind tradus în multe limbi) şi au fost chiar transpuse în filme la studiourile de la Hollywood. Desigur, aceste ecranizări realizate de producători americani au necesitat mai multe călătorii în SUA ale scriitorului. O parte din operă se pare că a rămas în formă de manuscris, notiţe, însemnări, toate fiind păstrate, împreună cu teza lui de doctorat, la Biblioteca Naţională Scoţiană.

În ultima parte a vieţii, scriitorul s–a mutat în Elveţia, întreţinând relaţii de prietenie cu nume faimoase precum Laurence Olivier, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn (căreia i-a şi botezat un copil). S-a stins din viaţă la 6 ianuarie 1981 la Montreux, fiind urmat în lumea de dincolo de soţia sa după 5 luni (în iunie 1981).

II. Perspectiva astrologică

Discutăm despre un nativ Rac cu Ascendentul tot în Rac. Este de remarcat aglomerarea de planete în Rac: Soare, Venus, Mercur; această concentrare planetară ne sugerează o persoană cu multă imaginaţie. În plus, descoperim o a doua concentrare planetară în Scorpion, unde sunt plasate Luna, Saturn şi Uranus, ceea ce aduce o cantitate suplimentară de imaginaţie, intuiţie, inspiraţie.

Plasarea casei a VI-a (a muncii subordonate) în Săgetător şi a casei a X-a (a carierei) în Peşti ne indică posibilitatea de a fi avut o carieră de preot (Jupiter, care regentează ambele case, semnifică religia şi preoţia). Aceeaşi poziţionare a caselor a VI-a şi a X-a este sugestivă şi pentru cariera sa, efectivă, de medic, Jupiter fiind corelat cu medicina din perspectiva medicului văzut ca un „mentor care ghidează pacientul spre dobândirea stării de sănătate” (în maniera acelui şaman sau medicine-man din comunităţile tribale).

Mercur, ca regent al Fecioarei, este un semnificator al medicului şi al medicinei. Mercur din casa a XII-a sugerează o practică medicală fie într-un mediu de relativă izolare (cum ar fi un spital), fie într-un mediu oarecum marginal (cum ar fi o localitate rurală). Sunt astfel indicate începuturile carierei medicale a lui Joseph Cronin la Spitalul din Glasgow iar, apoi, în satul din Ţara Galilor. Fiind un Mercur plasat în casa a XII-a, sunt semnificate şi bolile cu care Cronin se întâlnea frecvent la pacienţii săi mineri: boli respiratorii generate de inhalarea excesivă a prafului de cărbune din mină. Fiind vorba despre Mercur, planeta scrisului, putem vedea aici şi preocuparea lui Cronin de a scrie articole de medicină despre bolile cronice ale minerilor.

Dacă privim MC (cuspida casei a X-a, a carierei) din această hartă, care este plasat în Peşti, având ca regenţi pe Jupiter din Leu şi Neptun din Gemeni, înţelegem cauzele reorientării sale profesionale complete la vârsta de 34 de ani. Mai întâi, Jupiter din Leu predispunea în mod evident la o carieră artistică, bazată pe o activitate creativă. În al doilea rând, Neptun din Gemeni (zodia scrisului) predispunea la o carieră de scriitor. În plus, Neptun este în conjuncţie cu Pluton (planeta transformărilor), ceea ce a condus la acea radicală schimbare de carieră (şi de activitate profesională) din 1930. Conjuncţia Neptun – Pluton, plasată în Gemeni, este semnificativă şi dintr-un alt punct de vedere: a dat scriitorului capacitatea de a influenţa profund societatea prin scrierile lui, ceea ce a generat o transformare (Pluton) în acordarea asistenţei medicale din Marea Britanie (prin apariţia NHS).

Este firesc, astrologic vorbind, ca un nativ cu majoritatea planetelor în semne de apă (trei planete şi Ascendentul în Rac, trei planete în Scorpion) să se orienteze spre o activitate în care imaginaţia, intuţia, inspiraţia, memoria, creativitatea, talentul artistic să aibă un rol determinant. Medicina este o activitate mult mai pragmatică, centrată pe elementul pământ: ca medic, vii în contact cu corpul pacientului, examinezi uneori fluide ale pacientului (sânge, urină, secreţii etc.), stabileşti despre ce boală este vorba, stabileşti un tratament concret, cu produse medicamentoase. Cronin avea o singură planetă în semne de pământ, adică Marte din Taur, deci e limpede că nu se regăsea într-o carieră medicală (deşi ar fi putut să aibă şi o activitate medicală, în paralel cu munca de romancier, dar el nu a mai profesat deloc medicina după 1930).

Cele trei planete din Scorpion şi casa a V-a îi indică atât pe cei 3 fii ai săi şi ai lui Agnes, cât şi talentul artistic deosebit, pe care l-a manifestat în activitatea de scriitor (prozator) atât de polific. Toate planetele din semne de apă din harta lui Cronin i-au dăruit o mare fertilitate, care s-a manifestat atât în plan biologic (3 copii) cât şi în plan artistic (a publicat aproximativ 35 de romane şi culegeri de nuvele şi povestiri, la care se adaugă manuscrisele nepublicate).

Ascendentul din Rac i-a adus, alături de celelalte planete din acelaşi semn, o mare notorietate şi o bună memorie care i-a permis să insereze în romanele sale elemente autobiografice (din copilărie, adolescenţă, activitatea de medic) desigur „îmbrăcate literar”, pe care le putea evoca foarte uşor.

Casa a III-a, corelată cu scrisul, este plasată în Leu şi Fecioară, fiind regentată de Soare şi Mercur, ambele plasate în Rac, în preajma Ascendentului. Prin urmare, Cronin vorbeşte în povestirile sale despre experienţe personale, pe care le înregistrase foarte bine, având un real talent.

Fecioara prezentă în casa a III-a indică posibilitatea de a scrie având ca subiect medici şi probleme de sănătate (cum este cazul romanului „Citadela”). Prezenţa Fecioarei (semn dublu) în casa a III-a (a scrisului) indică dualitatea naturii textelor scrise de Cronin: pe  de o parte, lucrări medicale şi reţete (scrisul profesional) și,  pe de altă parte, romane, nuvele, povestiri (scrisul artistic). După 1930, Cronin a scris doar beletristică. Iată, aşadar, care a fost parcursul existenţial al unui medic-scriitor şi felul în care astrograma  natală i-a jalonat existenţa.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close