CaleidoscopSerial: Născuți la granița dintre zodii (T. Muth)Teodora Muth

Gata să moară pentru a renaște – cei născuți pe cuspida Pești – Berbec

Un om care nu mai are niciun vis, nu mai are niciun motiv să trăiască.” – Ayrton Senna

Cuspida Pești – Berbec marchează momentul echinocțiului de primăvară, începutul anului nou astronomic și astrologic. Dar cum, pentru ca un nou an să poată începe, este nevoie ca anul anterior să se încheie, această cuspidă reprezintă și un final, punctul în care Pământul ajunge din nou după ce a parcurs un cerc întreg pe orbita lui circumsolară. Ne aflăm aici pe un hotar foarte subțire între moarte și renaștere, între disoluția unui ciclu și nașterea unuia nou.

Zodia Peștilor este ultima dintre cele douăsprezece și despre ea se presupune că acumulează întregul complex de experiențe omenești posibile, le conține, le integrează și apoi le redă lumii sensul lor esențial – o nemărginită compasiune și acceptare. Cum ar putea să se încheie altfel un ciclu evolutiv decât printr-o zodie de apă, care spală, curăță, purifică și primenește spațiul creației, pregătindu-l pentru un nou început? Jupiter, stăpânul tradițional al zodiei Pești, este Înțeleptul prin definiție, scopul său fiind acela de a crește continuu și a-și expanda sfera cunoașterii și cuprinderii. Să nu uităm nici de Neptun, guvernatorul modern al Peștilor, planeta credinței, a inspirației, a creativității și a imaginației, intuiției și idealismului. Adesea se face simțită la nativii cu un marcaj intens pe zodia Pești și un soi de tristețe înnăscută, care vine din aceea că ei au înțeles cât de efemere sunt toate cele ce țin de viață și, în consecință, cât de inutil este zbuciumul oamenilor pentru a dobândi valori trecătoare.

De cealaltă parte a cuspidei avem zodia masculină, de foc, a Berbecului, prima pe cercul zodiacului. Stăpânul lui este Marte, expresia forței vitale pure. Verbul asociat Berbecului este ”eu sunt”, care transmite intenția fiecărui individ de a-și lăsa amprenta asupra mediului. Egoismul pe care îl asociem zodiei Berbec nu este decât nevoia acestuia de a-și lua în stăpânire locul său în lume. Și, pentru a descoperi unde se află acesta, Berbecii nu ezită să pornească în călătoria lor inițiatică prin viață. Expresia completă a energiei Berbecului este Arcana Majoră de Tarot denumită Nebunul. Este eroul naiv și inocent, fără nicio altă resursă decât dorința de a experimenta, care are curajul de a se desprinde de mediul său familial și familiar pentru a cunoaște lumea în care trăiește și a se cunoaște pe sine, prin alegerile pe care le face și prin cauzele pentru care luptă.

Foarte frumos, până aici – e limpede ce reprezintă Peștii, ce reprezintă Berbecul. Dar, când se îmbină aceste două moduri de a fi, diametral opuse, în felul de a fi al unei singure persoane, ce rezultă? Răspunsul la această întrebare se oglindește în hărțile natale ale personalităților născute în intervalul 17 – 23 martie, intervalul de cuspidă Pești – Berbec. Am întâlnit printre aceștia mai mulți exploratori ai lumii noastre fizice (de exemplu, David Livingstone și Richard Francis Burton, ambii născuți pe 19 martie, sau Robin Knox-Johnson, născut pe 17 martie), câțiva astronauți, pionieri ai vestului sălbatic (legendarul șerif Wyatt Earp era născut pe 19 martie), filozofi răzvrătiți, cum este slovenul Slavoj Zizek, născut pe 21 martie 1949, care afirma în una dintre cărțile sale „Ne simțim liberi, deoarece ne lipsește chiar limbajul care să  articuleze lipsa noastră de libertate”, o constatare definitorie pentru un nativ al acestei cuspide. Tot în acest interval sunt născuți balerinul Rudolf Nureyev (pe 17 martie), din care citez: ”Pentru mine, puritatea mișcării nu era suficientă. Aveam nevoie de mai multă expresie, mai multă intensitate, mai mult suflet.”. Și Peter Brook, regizor englez de teatru și film, născut pe 21 martie, care a reformat arta actorului, face parte dintre aceștia. El spunea: ”Teatrul sacru presupune să accepţi că mai e ceva în planul existenţei, dedesubt, în jur şi deasupra, o altă zonă care trece dincolo de invizibil, care depăşeşte formele pe care noi le putem decripta sau înregistra şi în care se găsesc surse de energie extrem de puternice.” Am întâlnit și actori foarte versatili, precum Glenn Close (19 martie), Edward G. Robinson (19 martie), Lily Collins (18 martie), Reese Witherspoon (22 martie) sau Gary Oldman (21 martie) dar și scriitori – John Updike (18 martie), Henrik Ibsen (20 martie) –, oameni politici – Neville Chamberlain (18 martie), Alexandru Ioan Cuza (19 martie). Dacă ar fi să identificăm o trăsătură comună tuturor celor mai sus amintiți, aceea ar fi îndrăzneala de a porni în aventura propriei vieți, mânați de un vis măreț, acela al găsirii de sine și al exprimării de sine. Ei sunt eroii inițiatori, în orice domeniu al vieții și-ar împlini călătoria – ca exploratori ai spațiului exterior, ca artiști sau ca oameni care își testează propriile limite, ei ne arată mereu că sunt prezenți, că sunt gata să moară (simbolic) animați de un imbold interior irezistibil de a renaște în momentul când își vor fi găsit locul în lume, pentru a-și detona uimitorul potențial.

Să vedem cum arată horoscopul lui Richard Francis Burton, născut pe 19 martie 1821, la ora 21:30, în Torquay, Regatul Unit.

La 21 de ani, Burton a fost exmatriculat de la Oxford pentru un act de indisciplină. Ce a găsit el că este cel mai potrivit să facă după aceea? A plecat în India, pentru a se alătura unui detașament militar britanic de infanterie. În cei opt ani petrecuți acolo, a învățat araba și hindi. În 1853, deghizat în arab musulman, a călătorit la Cairo, Suez și Medina, reușind să devină primul păgân care a ajuns la Mecca, inima sfântă a islamului. A urmat o expediție în Africa, având ca scop găsirea izvoarelor Nilului, după care a luptat în Crimeea, a călătorit în Zanzibar, Statele Unite etc. În cele din urmă, a acceptat un post de consul în Trieste, unde a și murit, destul de tânăr, la numai 69 de ani. Viața sa este o exemplificare perfecta a trăsăturilor cuspidei Pești – Berbec: visa și se lăsa purtat de propriile vise, oriunde l-ar fi mânat acestea!

În harta sa natală găsim patru planete în Pești și trei în Berbec. În Zodia Peștilor are Soarele, pe Venus, Marte și Pluto iar în Berbec pe Mercur, Jupiter și Saturn. Se evidențiază recepția mutuală Marte – Jupiter, cei doi stăpâni ai zodiilor Pești și Berbec. Soarele din Pești se află în decanul și în triplicitatea lui Marte, întărind combinația energiei de cuspidă. Luna, guvernatoarea casei a noua, a călătoriilor lungi, este situată într-o casă fericită, a unsprezecea, în Balanță, în timp ce Venus, stăpâna Balanței, este conjunctă cu Marte, în Pești. Sesizăm legăturile dintre Lună, Marte și Jupiter. Mijlocul Cerului în Leu exprimă nevoia sa de a se afirma, de a reuși, de a străluci iar Ascendentul în Scorpion, deci tot într-o zodie marțiană, îi dă rezistența și puterea de a depăși orice dificultăți. Cuadraturile pe care Soarele și Jupiter le realizează cu Neptun și Uranus (octava superioară a lui Marte) sugerează presiunea pe care o resimțea pentru a-și manifesta valorile personale (casa a doua), oricât de neobișnuite și idealiste păreau acestea.

Un alt reprezentant al acestei cuspide este Ayrton Senna, pilotul brazilian al curselor de Formula 1, triplu campion Mondial, care s-a născut pe 21 martie 1961, ora 5:35, Sao Paolo, Brazilia.

Ayrton Senna a venit pe lume într-o familie înstărită, a beneficiat de o educație solidă dar abandonat studiile universitare pentru a se dedica pasiunii sale – motoarele și cursele de mașini. Începuse de la treisprezece ani să piloteze mașini de carting pentru ca, la numai șaptesprezece ani, să participe la campionatul mondial al acestui sport, pentru prima dată. În 1983 a testat monoposturi pentru mai multe echipe prezente în Formula 1 iar, în 1984, a debutat pe circuitele celebre ale acestei competiții. A concurat pentru Lotus-Renault, McLaren și Williams, devenind unul dintre cei mai adulați piloți de raliu. În 1994, pe circuitul de la Imola, San Marino, a avut un accident inexplicabil în care și-a pierdut viața la numai trezeci și patru de ani. Pentru Senna, cursele erau o cale de autocunoaștere. Se referea adesea la ele ca fiind metafore pentru viață. Spunea că, de fiecare dată, cu cât se solicita mai mult, afla noi lucruri despre el însuși, pătrundea în spații interioare necunoscute. Solitudinea pe care o trăia ca pilot îi oferea noi stări, noi senzații, care îl motivau să continue. S-au făcut multe speculații pe tema morții sale premature dar ceea ce este semnificativ nu este atât felul în care a murit, cât felul în care el a trăit – mereu la intensitate maximă, visând la mai mult. Era un om profund religios, catolic practicant. Se pare că și în ultima sa dimineață a citit un pasaj însuflețitor din Biblie.

În horoscopul său vedem Soarele tocmai intrat în zodia Berbecului, în triplicitatea lui Jupiter, dat fiind că Jupiter este cel care stăpânește nativitățile nocturne ale celor din zodii de foc. Aflat în casa a doua, a cărei cuspidă este în Pești, alături de Venus și Marte, Soarele exprimă devotamentul față de valorile personale și refuzul compromisurilor. Marte, dispozitorul Soarelui, se află în casa întâia, în Vărsător, așa că nu este de mirare faptul că Senna a fost considerat un egoist genial. Mijlocul Cerului este în Scorpion, tot o zodie stăpânită de Marte, iar Neptun, guvernatorul modern al Peștilor, tronează în conjucție cu acest unghi al hărții. Avea și o Lună puternică, situată în Capricorn, în casa a douăsprezecea, dar conjunctă cu Saturn și beneficiind de o demnitate accidentală, hayz. Această Lună pare că exprimă bogata lui viață interioară și acele impulsuri pe care le simțea pentru a-și depăși limitele – Luna fiind în trigon cu Pluto din Fecioară și în inconjuncție cu Uranus din Leu. Jupiter, guvernatorul Peștilor, este situat în Capricorn și casa a unsprezecea, descriind scopurile sale ambițioase, șansele de care a avut parte și ambiția sa. Iar Ascendentul din Vărsător nu a făcut decât să adauge un strop de nebunie frumoasă în harta acestui cavaler modern care alerga călare nu pe un cal ci pe sute de cai putere.

Un alt exemplu interesant este Edgar Cayce, născut pe 18 martie 1877, în Hopkinsville, Kentucky. Cayce a fost un medium foarte cunoscut pentru profețiile lui și pentru răspunsurile pe care le dădea unor întrebări legate de sănătate, nutriție, reîncarnare, vieți trecute, vise si viața de după moarte. Avea viziuni despre Atlantida și susținea că transmite mesaje ale înțelepților atlanți. Era și el un creștin practicant. De aceea, spre deosebire de contemporanii săi care susțineau că aceste mesaje îi sunt transmise pe o cale demonică, el considera că subconștientul său explora un spațiu al conștiinței în care toate informațiile erau conectate. Unul dintre biografii săi l-a numit ”profetul adormit”, deoarece starea în care recepționa mesajele profețiilor era similară somnolenței. Mulți consideră că învățăturile sale stau la baza a ceea ce mai târziu a devenit mișcarea New Age. I s-au atribuit capacități extraordinare – de la puterea de a citi aurele până la aceea de a face călătorii astrale, de a citi în cronicile akashice etc., dar acestea nu au putut fi probate. Puterea sa de influență a fost semnificativă dar el rămâne o persoană controversată, având mulți critici în mediile academice.

 În harta natală a lui Edgar Cayce domină elementele feminine, pământul și apa, acest lucru favorizând intrarea sa în starea de transă. Observăm un stellium de patru planete în Pești – Soarele, în casa a opta, Mercur, Venus și Saturn, conjuncte, în casa a șaptea. Soarele este și guvernatorul Ascendentului, stăpânul hărții, și prezența lui în casa a opta redă legătura cu planurile nevăzute ale existenței, interesul pentru sau/și aplecarea spre ocultism și ezoterism. Jupiter, stăpânul Soarelui, se află într-o casă norocoasă, a cincea, care este – să nu uităm – și casa exprimării de sine. Tot în casa a cincea și tot în Capricorn se află și Marte, cei doi guvernatori ai cuspidei realizând o conjuncție. Luna din Taur și casa a noua este în conjuncție cu Neptun și realizează un sextil cu planetele din Pești precum și trigoane cu planetele din Capricorn. Această configurație este ca o antenă receptoare a mesajelor din subconștient. Tabloul este completat de Uranus, plasat pe Ascendent, și de Pluto situat pe Mijlocul Cerului.

Akira Kurosawa, născut pe 23 martie 1910, în Tokyo, regizor, producător și scenarist japonez, este unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei mondiale. A lăsat în urmă capodopere precum Cei șapte samurai, Rashomon, Tronul însângerat, Kagemusha etc. Opera sa a influențat mulți alți regizori celebri dintre care îi amintesc doar pe Federico Fellini și Ingmar Bergman. Kurosawa a adaptat la civilizația tradițională japoneză mari opere ale literaturii europene, ecranizând câteva piese ale lui Shakespeare, între care Macbeth și Regele Lear, și romanul Idiotul al lui Feodor Dostoievski. Chiar și acest proces este unul de re-naștere a unui mesaj universal despre viață, adaptat la spațiul său natal. Ca și ceilalți reprezentanți ai acestei cuspide, Akira Kurosawa era un visător convins de importanța viselor și a visării. El spunea: ”Omul este un geniu atunci când visează. Visează ce ești în stare să faci. Cu cât visezi mai intens, cu atât mai curând visul tău se va împlini.” A trăit 88 de ani, o viață lungă, plină de experiențe foarte intense, de la război și dezastrul nuclear din Hiroshima, până la succesul și recunoașterea mondială.

În harta lui natală găsim Soarele la primul grad din zodia Berbecului și în casa a noua, conjunct cu Mijlocul Cerului, în decanul lui Marte și termenul lui Jupiter, pe Mercur în Pești și tot în casa a noua, în trigon cu Neptun de pe Ascendentul în Rac. Acest Ascendent are un cuvânt de spus când vine vorba despre sensibilitatea sa. Luna, stăpâna Ascendentului, este în casa a doua, în zodia delicată a Fecioarei, primind susținerea lui Saturn din Berbec. Marte, stăpânul Soarelui, se află în Gemeni și în casa a unsprezecea, expresie a energiei intelectuale pe care a investit-o în materializarea proiectelor sale, și este implicat într-un trigon cu Jupiter din Balanță și casa a patra. Cei doi guvernatori ai zodiilor acestei cuspide relaționează și amândoi fac și aspecte cu Soarele.  

Voi încheia cu un exemplu care mie mi s-a părut foarte frumos. Este vorba de Vera Lynn, născută pe 20 martie 1917, în Londra, la o oră din păcate necunoscută. Lady Vera Lynn, înnobilată în 1975, a fost o compozitoare și cântăreață britanică, rămasă în memoria națiunii ca artista favorită a soldaților britanici în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. A cântat pentru cei aflați sub arme, în emisiuni radifonice și în concerte date în taberele militare. Vizita mamele, soțiile și familiile soldaților pentru a duce mesajele lor bărbaților aflați în tranșee. A fost supranumită ”o speranță în vremuri de război”, expresie care conține esența zodiilor Pești și Berbec. Cea mai cunoscută melodie a ei a fost We’ll Meet Again / Ne vom reîntâlni, care aducea un mesaj optimist și plin de iubire celor care erau în permanență amenințați să piară în atacurile inamice.

În fotografie, Vera Lynn cântă într-o fabrică de muniție, în 1941. Ea a trăit 103 ani, până în iunie anul trecut, 2020. A fost înmormântată cu onoruri militare, având sicriul învelit în steagul Regatului Unit.

Nu voi spune foarte multe despre harta sa natală, necunoscând ora nașterii. Dar câteva lucruri sunt evidente: stelliumul de patru planete în zodia Peștilor – Soare, Mercur, Marte, Venus. Dar Soarele, Mercur și Marte sunt în decanul lui Marte iar Luna, Mercur, Venus și Marte se află în termenele lui Marte, deci energia de cuspidă este foarte prezentă, în plan subtil. Luna este chiar și în gradul lui Marte, în Vărsător și conjunctă cu Uranus, așa că nu ne poate mira nicio decizie a acestei femei excepționale, care nu s-a temut de pericole. Trigonul Soare-Neptun este o expresie a naturii sale de binefăcător. Eroii cu suflete mari de pe cuspida Pești-Berbec ne învață să acceptăm moartea în formele ei metaforice sau chiar la modul propriu, pentru ca altceva, mai valoros, să se poată naște după aceea – o operă de artă, o speranță, împlinirea unui vis! 

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close