Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Aspecte pe-ndelete (D. Ciubotaru)

Aspecte pe-ndelete : Venus în relație cu Uranus

venus_uranus

Continuăm seria de articole ”Aspecte pe-ndelete” analizând aspectele dintre Venus și Uranus. Păstrăm astfel linia uraniană începută cu articolul anterior în care am discutat despre Marte-Uranus.

Ciclul Venus -Uranus are o durată de aproximativ 1 an iar ”savoarea” sa este dată de combinația energiilor venusiene cu cele uraniene. În esență, un aspect între Venus și Uranus se traduce printr-o nevoie de reinventare permanentă a creativității și a exprimării afective.

Cei ce au un astfel de aspect în harta natală se află, în această viață, într-un proces de redefinire a planului afectiv, de găsire a noi surse și direcții de exprimare a dorințelor, sentimentelor și abilităților artistice. Natura aspectului face ca fiecare persoană să se afle într-un punct diferit al ciclului Venus-Uranus.

Conjuncția Venus – Uranus

Persoana cu o astfel de conjuncție se află la un nou început de drum în ceea ce privește manifestarea energiilor respective. Sursa acestei situații poate proveni din momentele în care persoana respectivă a ajuns într-o stare de rutină, stabilitate, obișnuință astfel încât ea nu mai are capacitatea de a experimenta ceva nou. Ancorarea în ceea ce este deja cunoscut este atât de mare încât va duce la plafonare iar individul nu mai poate progresa în evoluția sa. Prin urmare, Venus conjunctă cu Uranus îl forțează pe individ să experimenteze ceva nou, să iasă din tiparele obișnuite chiar dacă o face într-un mod brutal, agresiv și inconstant.

Fiind la început de ciclu lucrurile nu sunt foarte clar definite. Tot ce știe persoana respectivă este că are nevoie de libertate și independență în exprimarea creativă, în a face ceea ce îi place, în a iubi. Ea nu are încă experiența de a alege ce-i place și se află în etapa în care are nevoie să experimenteze, să caute acel element de noutate.

Prin urmare, cineva cu un astfel de aspect se poate plictisi rapid și simte constant nevoia de nou, de provocare și depășire a limitelor. Atunci când se manifestă în extrem acest aspect poate duce la o volatilitate afectivă foarte mare sau la inhibarea nevoii de stabilitate. Mai ales dacă are loc într-un semn fix, este posibil ca o bună perioadă din viață persoana să-și nege această nevoie de a experimenta. Dar la un moment dat lucrurile se schimbă brusc și apare revoluția.

Conjuncția Venus-Uranus poate fi asociată cu cineva care timp de 20 de ani a mâncat doar cartofi prăjiți, iar la un moment dat se întâmplă ceva, gustă ceva nou care o face să-și dea seama că nu mai poate mânca în același mod ca până acum. Și apare un fel de ”foame” de a mânca cât mai diversificat și de a gusta din cât mai multe mâncăruri. Dacă se manifestă în dezechilibru, atunci ea va mânca mult din cât mai multe sortimente și astfel își poate da peste cap sănătatea.

Pentru cei cu o astfel de conjuncție este important să rețină că acest impuls de a experimenta ceva nou va rămâne constant pe tot parcursul vieții și că ”nu arde”, nu trebuie să le încerce pe toate acum, în prezent. Persoana trebuie să rămână deschisă către noi experiențe, dar să nu le forțeze, să nu le caute cu disperare.

Sextil Venus – Uranus

a) În creștere

Sextilul în creștere este cel care are loc după conjuncție și înainte de cuadratură.

Persoana având acest aspect în harta natală se află într-o etapă în care ”foamea” de nou s-a mai potolit astfel încât poate aborda cu ușurință și naturalețe orice experiență nouă. Este ca și cum ea s-a convins că a ieșit din bucla și rutina anterioară și nu există niciun risc să ajungă din nou în acel punct. Ea se poate relaxa și deveni mult mai selectivă în ceea ce experimentează și caută.

Din punct de vedere afectiv și creativ, persoana a dezvoltat o abilitate extraordinară de a găsi noi forme de exprimare și manifestare. Modul în care o face este unul armonios și fără ruperi de ritm. Tendința ei va fi de a căuta noi forme de experimentare ale situației, relației, momentului în care află.

Plecând de la exemplul anterior al persoane care a mâncat 20 de ani cartofi prăjiți, în etapa actuală, a primului sextil, ea va căuta să experimenteze culinar alegând câte un aliment și preparându-l în cât mai multe feluri posibile.

b) În scădere

Sextilul în scădere este cel care are loc după opoziție și înainte de o nouă conjuncție.

Persoana este pe finalul ciclului Venus-Uranus și a acumulat foarte multă experiență în a-și exprima creativitatea și sentimentele în forme noi și variate. Acum, din poziția în care se află, are capacitatea de a-i îndruma pe ceilalți în a ieși din zona de confort și a experimenta viața altfel. Ea se poate poziționa ca avocat al libertății de expresie și poate milita pentru drepturile celorlalți.

Fiind la final de ciclu, ea are acum înțelepciune în a alege în mod constant să facă lucruri noi fără a mai exista riscul de a rămâne blocată în rutine și zone de confort.

Cuadratura Venus-Uranus

a) În creștere

Prima cuadratură are loc înaintea opoziției dintre Venus și Uranus.

Persoana posesoare a unui astfel de aspect va experimenta o stare de tensiune permanentă ca urmare a conflictului dintre Venus și Uranus. În etapa anterioară, de sextil, persoana a dezvoltat o ușurință în a alege noi modalități de a se exprima creativ și afectiv. La cuadratură ea se confruntă cu vechile tendințe de a se a bloca într-un tipar, într-o rutină sau zonă de confort. Uranus va reacționa foarte dur la această tendință și îi va aduce neliniște, nestatornicie și va face ca lucrurile (legate de energia venusiană) să se manifeste brusc, spontan, inconstant.

Dacă luăm exemplul anteior, cu persoana care a mâncat 20 de ani cartofi prăjiți, avem acum situația în care după o serie de experiențe culinare inedite (în etapa sextilului) ea caută mult mai devreme decât trebuie să identifice acel aliment pe care să-l consume pentru următorii 20 de ani. E ca și cum acum simte nevoie de a înlocui cartofii prăjiți cu legume la grătar, de exemplu. Problema este dată de faptul că ea caută să repete aceeași eroare, de a-și limita experiențele culinare la un singur fel de mâncare. Dar acest lucru nu se poate realiza, pentru că Uranus o va forța să se revolte din nou și să schimbe brusc.

Soluția pentru cineva care are prima cuadratură dintre Venus și Uranus este de a nu-și mai promite ”eternitate” în lucrurile care-i plac și în ceea ce iubește. Ea pe de o parte caută să se îndrăgostească pe viață dar pe de altă parte nu are capacitatea de a susține acest lucru. Ideea este de a accepta faptul că încă se află într-un proces de învățare în a fi liberă și independentă și că încă se luptă cu acele tipare vechi care o condiționează și îi limitează orizontul de experiențe.

A lupta împotriva acestei cuadraturi și a forța ”eternitatea” este contraproductiv, iar persoana nu va avea nici o șansă în fața lui Uranus. Acest lucru nu înseamnă instabilitate permanentă. Cu cât persoana va fi mai centrată doar pe momentul prezent și nu va căuta să controleze viitorul cu atât va avea șanse mai mari ca lucrurile de natură venusiană să dureze mai mult.

b) În scădere

Cuadratura în scădere are loc după momentul de opoziție și înainte de următoare conjuncție.

Și aici regăsim energia tensionată generată de conflictul dintre Venus și Uranus. Dar există o diferență majoră: persoana are deja experiența primei cuadraturi și prin urmare ea trebuie să folosească toată această energie în scop pozitiv, constructiv. Lecția ei este de a construi ceva în această viață, în a lupta pentru propria libertate de exprimare a creativității și a iubirii.

Acum situația este cumva opusă primei cuadraturi, în sensul în care lumea exterioară este cea care va căuta să înregimenteze persoana respectivă, iar ea trebuie să lupte pentru a-și păstra independența. Lupta nu mai este cu propriile tendințe de a-și limita energiile venusiene ci cu mediul exterior care poate fi de cele mai multe ori advers. Lecția persoanei este de a nu-și pierde dorința de nou și libertatea de a alege ce iubește în ciuda tuturor condiționărilor exterioare.

Ea poate transforma lupta personală într-una cu impact social, de grup. Poate deveni purtătoarea de cuvânt sau vârful de lance a unei minorități sau unui grup care nu are această libertate în a iubi așa cum dorește.

Problema apare la modul în care poartă această luptă. Lupta ei trebuie să fie una îndreptată spre ceea ce vrea să obțină, spre ideea de libertate și nu împotriva opresorului. Altfel, va atrage tot felul de situații dificile, care apar brusc și care o pot duce în poziția în care îi va fi greu să mențină un nivel de stabilitate și continuitate în propria viață.

Revenind la exemplul nostru cu cartofii prăjiți, putem spune că persoana se află în etapa în care va lupta ca oamenii să aibă libertatea de a alege ceea ce mănâncă. Sau se poate angaja într-o luptă în care să-i ajute pe ceilalți să își diversifice alimentația.

Venus trigon Uranus

a) În creștere

Primul trigon dintre Venus și Uranus are loc înainte de momentul opoziției.

Persoanele cu acest aspect în harta natală se află într-un moment în care au nevoie să depăseașcă un anumit prag în manifestarea lor afectivă sau artistică. Potențialul creativ este foarte mare dar este nevoie de efort și muncă pentru a-l pune în practică.

Având deja experiența fazelor anterioare ale aspectului Venus-Uranus, persoana are o anumită ușurință în a identifica, trăi și manifesta tot ceea ce este nou și inedit. Dar are nevoie să dea un sens la tot ceea ce simte, la tot ceea ce știe și poate face. Acum este momentul în care e nevoie de un efort pentru a trece la nivelul următor. Fără acest efort, potențialul persoanei rămâne nevalorificat și va fi încadrată la categoria ”eterne speranțe”.

Revenind la exemplul nostru cu cartofii prăjiți, putem spune că persoana se află în etapa în care ar trebui să urmeze cursuri de gătit, astfel încât să poată avansa în ceea ce și-a propus și în a evita reîntoarcerea la obiceiurile vechi. Până acum, ea a tot experimentat și a descoperit o varietate foarte mare de alimente pe care și le-a preparat așa cum a știut. Astfel, ea și-a dezvoltat o serie de instincte sau abilități în a prepara acele alimente. Dar acum, ea are nevoie să capete o înțelegere mai largă a întregului proces de alimentație și preparare a hranei.

b) În scădere

Trigonul în scădere este cel care are loc după momentul opoziției Venus – Uranus.

Persoana care a ajuns în acest punct are suficientă experiență în a-și exprima creativitatea și sentimentele într-un un mod original și liber. Acum ea trebuie să-și folosească această experiență și cunoaștere pentru a face din aceasta scopul principal al vieții sale.

Ea trebui să găsească acele modalități în care talentele ei pot fi folosite la maxim. Are nevoie de un scop mai înalt, care să-i ofere o puternică motivație. Fără această motivație tendința va fi de a se plafona și a nu-și face recunoscute talentele. Trebuie să-și găsească un mod de a-și utiliza talentele în relație cu ceilalți, devenind sursă de motivație și inspirație pentru ei. Este nevoie de un nou efort pentru a pune lucrurile în mișcare și a ieși dintr-o anumită zonă de confort.

Revenind la exemplul nostru cu cartofii prăjiți, putem spune că subiectul nostru a devenit un foarte bun bucătar sau expert culinar. Acum el trebuie să identifice modalitatea prin care poate să-și folosească aceste abilități în relație cu ceilalți oameni, integrându-le într-un scop mult mai larg. El se află într-un moment în care poate avea de ales să-și schimbe întreaga carieră, să devină un susținător al unei alimentații sănătoase etc. Folosind doar pentru el tot ceea ce știe va ajunge la plafonare iar în timp se poate instala un sentiment de frustrare și nemulțumire. Este ca un proces incomplet, nefinalizat.

Venus opoziție Uranus

Opoziția dintre cele două planete reprezintă punctul culminant al întregului ciclu.

Persoana cu o opoziție între Venus și Uranus va trebui să învețe să-și armonizeze nevoia de exprimare liberă (afectivă sau creativă) în relație cu ceilalți oameni. Ea a ajuns în punctul în care a depășit anumite praguri în manifestarea independenței și libertății afective iar acum conștientizează că sunt și alte persoane aflate într-un proces similar, dar nu identic. Ea trebuie să ajungă la un echilibru între manifestarea personală și acceptarea manifestărilor celorlalte persoane.

Persoanele din jurul ei devin oglindă și o vor provoca în stilul Venus-Uranus. De asemenea, este etapa în care ea conștientizează că singură a ajuns la un maxim și că are nevoie de altcineva pentru a putea avansa, evolua.

Atunci când în viața persoanei apare cineva care are o pasiune, o plăcere (energie venusiană), ea se va poziționa ca și Uranus și va reacționa brusc și va căuta să-i arate că ceea ce iubește și-i place este doar o mică parte și că nu trebuie să se blocheze doar în acel lucru. La fel, atunci când cineva vine spre ea cu sentimente și declarații e foarte posibil să o sperie și să facă stânga împrejur.

Atunci când în viața persoanei apare și se manifestă cineva în stilul lui Uranus (nonconformist, schimbând regulile, liber, independent) ea va adopta poziția planetei Venus și va lupta pentru a susține ceea ce-i place, ce iubește. Aici există riscul ca persoana cu opoziția Venus-Uranus să fie atrasă la nivel afectiv de persoane inaccesibile sau care își iubesc foarte mult propria libertate și nu doresc să facă nici un compromis.

Această pendulare între Venus și Uranus o face pe această persoană să fie prinsă foarte ușor în jocurile și energiile celorlalți. Ea tot timpul se poziționează la una dintre extreme, Venus sau Uranus. Soluția constă în a înțelege că cei din jur nu prezintă un pericol pentru ea. Ei apar în această formă pentru că ea trebuie să învețe să relaționeze într-un mod echilibrat, fără a-și pierde libertatea. Dacă vorbim de exprimarea creativă atunci persoana trebuie să accepte originalitatea celorlalți și să nu se simtă amenințată în ceea ce face.

Revenind la exemplul nostru cu cartofii prăjiți, putem spune că subiectul nostru a ajuns în punct în care are nevoie de interacțiune, de confirmare și validare în modul în care și-a transformat dieta și alimentația. El acum se confruntă cu alți oameni cu probleme similare. Și poate nu-i vorba de cartofi prăjiți, ci de orez sau paste făinoase. El trebuie să înțeleagă că problema nu stă în cartofii prăjiți ci în ideea de plafonare. De asemenea, trebuie să înțeleagă că fiecare are propriile gusturi în ceea ce privește mâncarea. În situația lui, dacă va întâlni pe cineva care e pasionat de cartofi prăjiți, va căuta din răsputeri să-l convingă să renunțe la ei. Sau poate fi situația în care spune că acum e pasionată de broccoli și în acel moment ceilalți vin să-i ofere alternative și alte variante. Va avea tendința de a-și apăra propriul broccoli și va refuza ceea ce-i oferă ceilalți.

În concluzie, cineva cu un aspect între Venus și Uranus are de învățat cum să se exprime afectiv, creativ sau artistic într-un mod nou, original și să iasă din anumite rutine care îi blochează evoluția. În funcție de natura aspectului, persoana se află într-o anumită fază a acestui proces de redefinire a energiei venusiene, a gusturilor, plăcerilor, exprimării sentimentelor și creativității.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR
dan-ciubotaru

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close