Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Părțile arabe (D. Ciubotaru)

Părțile arabe – partea a VII-a (Partea lui Marte)

Continuăm serialul dedicat părților arabe și ajungem la Marte cu a sa ”Parte a Curajului”.

Tehnic, această parte se calculează în modul următor:

  • Hartă Diurnă: Ascendent + Partea Norocului – Marte
  • Hartă Nocturnă: Ascendent + Marte – Partea Norocului

Ce semnifică această parte a lui Marte?

Guido Bonatti în ”Book of Astronomy” ne oferă o descriere succintă a acestui punct:

„The significations of which are these: because it signifies the disposition of armies, conflicts, and battles, and the honesty and acuity of the mind, and boldness, strength also, anticipation and greatness of heart, with impulse and haste.”

„Semnificațiile acestei părți ar fi următoarele: simbolizează dispunerea armatelor, conflictele și luptele, și sinceritatea, și acuitatea minții, și curajul, și puterea, de asemenea, anticiparea și măreția inimii, cu impulsivitate și grabă.” (traducerea din engleză în română îmi aparține).

Citind cele scrise de Bonatti ne putem face o primă impresie legată de semnificațiile acestui punct de calcul. Informațiile despre această parte arabă sunt destul de sumare, el fiind mai puțin analizat și abordat în comparație cu Partea Norocului sau Partea Spiritului.

Haideți să analizăm împreună și să vedem care ar fi semnificația ascunsă din spatele formulei de calcul.

Pentru o hartă diurnă Partea lui Marte se calculează ca AS + Partea Norocului – Marte. Am stabilit deja, în primul articol din această serie, ce presupune implicarea AS, el reprezentând atitudinea, percepția noastră vis-a-vis de un anumit subiect. Ceea ce ne interesează în acest moment este relația dintre Partea Norocului și Marte.

Partea Norocului indică capacitatea noastră de a fructifica oportunitățile care ne apar în viață. Are totodată și o strânsă legătură cu integritatea noastră fizică. Marte reprezintă mișcarea și forța cu care acționăm. Indică curajul și capacitatea noastră de a acționa și reacționa la ceea ce ne oferă viața. Marte este și nerăbdarea, acțiunea precipitată, agresivitatea etc. Combinând cele două elemente, Partea Norocului și Marte, putem obține o multitudine de variante și semnificații.

Din punctul meu de vedere, Partea lui Marte indică, în principal, atitudinea noastră față de risc. Partea Norocului minus Marte înseamnă a te plasa în fața unei situații, unei oportunități (Partea Norocului) fără a avea capacitatea sau puterea de a acționa (Marte). Astfel, respectiva oportunitate, situație în viață prezintă o serie de pericole și de riscuri.

Partea lui Marte, ca atitudine față de risc, semnifică capacitatea noastră de a evalua corect pericolele pe care le presupune o anumită conjunctură, o anumită situație. Indică abilitatea noastră de a ne da seama de riscurile pe care un anumit moment în timp le prezintă pentru noi. Prin Partea lui Marte noi evaluăm și gestionăm riscul în viața noastră. În același timp, această parte ne spune și despre tendința de a ne forța norocul, de a împinge anumite limite. Indirect, el oferă informații legate de instinctul de conservare și precauția de care dăm dovadă în viață.

Riscul la care se referă Partea lui Marte include orice partea a vieții noastre în care apare un anumit pericol. Poate fi un risc de natura financiară, legat de sănătate, relațional, profesional etc.

Poziția în semn descrie atitudinea față de tot ce implică riscuri în viața noastră. În mod natural, Partea lui Marte în semne de foc sau aer indică o atitudine mai degajată față de risc, iar în semne de apă sau pământ atitudinea este mult mai conservatoare și cu mai multă precauție.

Poziția în casă a Părții lui Marte indică locul în care, în mod natural, suntem tentați să ne asumăm mai multe riscuri și să împingem anumite limite. Indică și locul sau activitățile la care trebuie să fim atenți pentru că orice forțare acolo ne poate crea probleme și complicații în viață.

Aspectele la Partea lui Marte sunt importante. Orice aspect benefic, prin conjuncție dacă e cazul, sau sextile și trigoane, ne ajută să gestionăm mai bine riscurile în viața noastră și să fim capabil să acționăm corect. Aspectele mai dure pot genera probleme în sensul în care există o presiune mai mare pentru a nu ține cont de acele riscuri și de a forța nota.

Guvernatorul Părții lui Marte este și el important pentru că indică exact cum acționăm și ceea ce facem atunci când riscul este prezent în viața noastră. Relația dintre Parte și guvernator este foarte importantă pentru că arată capacitatea noastră de a acționa conform cu ceea ce credem vis-a-vis de riscul unei situații. O relație armonioasă între cei doi indică o bună capacitate de a acționa conform cu estimarea pe care ai făcut-o asupra riscului sau conform cu atitudinea ta generală vis-a-vis de ideea de risc. O relație dizarmonică indică inconsecvență la modul în care chiar dacă evaluezi corect riscul pe care o situație o prezintă, în final vei acționa total diferit de cum ai gândit.

Pentru exemplificarea modului de analiză a Părții lui Marte vom lua harta astrală a lui Arnold Schwarzenegger – vezi imaginea de mai jos.

Pentru a înțelege mai bine cine este Arnold am făcut o foarte succintă prezentare: născut într-un sat din Austria de după al 2-lea război mondial, devine la 20 ani campion mondial la culturism, stabilind noi recorduri mondiale. Pleacă în America unde devine un om de afaceri de succes (înainte de a fi actor), devine unul dintre cei mai renumiți și mai bine plătiți actori din lume. Ajunge și Guvernator la Californiei și unul dintre cei mai influenți oameni din SUA.

În concluzie, avem parte de un om care a știut să gestioneze riscurile în viața lui, dar a și riscat cu curaj atunci când a fost nevoie. Partea arabă a lui Marte se află la 17 grade Scorpion , în casa 5 și conjunct cu Jupiter.

Poziția în Scorpion ne indică o atitudine defensivă asupra riscurilor și o nevoie de control asupra a tot ceea ce i-ar putea crea probleme. Această atitudine pe care a avut-o l-a ajutat foarte mult pentru că nu și-a forțat norocul în momentele cheie. De exemplu, ca actor, și-a propus să aștepte până i se va oferi un rol principal și nu a mai acceptat să riște în tot felul de roluri secundare care nu l-ar fi ajutat în a obține succesul dorit. Și atunci când a candidat la postul de guvernator, a făcut-o în momentul în care șansele sale erau destul de mari.

Conjuncția cu Jupiter îi oferă un plus de pozitivism și deschidere mai mare către risc. Totodată îi oferă încrederea că poate face față adversităților vieții. Trigonul cu Ascendentul și Mercur este și el extrem de puternic. Practic, el are capacitatea de a transforma situații adverse, periculoase în situații favorabile. Are o capacitatea nativă de a gestiona riscurile și a ști cât să forțeze limitele.

Poziția în casa 5 indică o tendință de a-și asuma riscuri în relație cu copiii, dar și în ceea ce privește renumele său, imaginea sa. El tot timpul a căutat să se promoveze și să împingă limitele recunoașterii pe care o poate primi. Casa 5 este și casa riscurilor financiare. Partea lui Marte configurată cum am descris mai sus l-a ajutat să facă profit atunci când alții au pierdut. Este exemplul afacerii cu lanțul de restaurant Planet Hollywood. Mai mulți actori de renume au fost atrași în acest business și au investit sume considerabile. Arnold a fost singurul care a angajat un avocat care să-l reprezinte și care i-a negociat condiții favorabile și care i-a permis să evite momentul falimentului și să facă profit.

Dacă ne uităm la guvernatorul Părții lui Marte, îl găsim chiar pe Marte în Gemeni, casa 12, în conjuncție cu Uranus. Relația dintre Partea lui Marte și al său guvernator nu este una foarte bună și indică momente în care Arnold nu a ținut cont de ceea ce evaluase ca risc și a acționat spontant (conjuncție Marte – Uranus) și fără ca nimeni să știe (casa 12).

Aici avem cazul copilului pe care l-a avut cu menajera. În autobiografia sa, el descrie acel moment ca fiind un ”accident” și un moment de rătăcire. Acest moment de rătăcire și forțare a unor limite i-a adus un copil – Partea lui Marte în casa 5.

Tot la acest capitol al relației dintre Partea lui Marte și al său guvernator putem include și accidentele (minore) de motocicletă pe care le-a avut.

La Arnold avem un exemplu de manifestare pozitivă a Părții lui Marte. Dar atunci când poziția lui în hartă nu este una foarte bună el poate face ca individul să devină autodistructiv. Este și cazul lui James Dean – actor faimos ai anilor 50, care a murit într-un accident auto din cauza vitezei cu care conducea – vezi harta mai jos.

Partea lui Marte în cazul lui James Dean se află la 15 grade Berbec, în casa 4 , conjunct Uranus și Nodul Nord și opoziție Ceres. Practic, această parte arabă se integrează în careul în T format din Uranus/NN – Jupiter/Pluto – Saturn.

Partea arabă în semnul Berbecului indică din start o atitudine mult prea superficială legată de gestionarea riscului. Riscurile sunt pentru a fi asumate și provocate – cam acesta ar fi mesajul Berbecului. Conexiunea cu restul planetelor este și ea una dificilă și tensionată și amplifică natura rebelă și autodistructivă. Marte este și aici guvernator al Părții lui Marte. El se află în casa 8, în Leu și în cuadratură cu Luna. Din nou, o poziționare slabă și tensionată. Prin urmare, putem spune că accidentul auto în care James Dean și-a pierdut viața a fost unul indus de neacceptarea existenței oricărui risc. Berbecul și Leul sunt semne de Foc și pot avea câteodată prea multă încredere în propriile forțe.

În acest mod, putem analiza impactul Părții lui Marte asupra noastră. Vă invit și pe voi să studiați alte hărți și să observați cum se manifestă acest punct de calcul. Din ce am observat eu, foarte adesea, dacă Partea Arabă este afectată, atunci persoana are capacitatea de a-și face rău singur prin ignorarea unor riscuri și pericole.

În concluzie, Partea arabă a lui Marte ne vorbește despre atitudinea noastră față de ideea de risc și pericol. Este și un indicator la instinctului de conservare, dar și un factor care ne împinge să ne forțăm norocul și limitele.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR

Autorul susține ateliere online de astrologie, în fiecare joi. Click aici!

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close