Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Părțile arabe (D. Ciubotaru)

Părțile arabe – partea a V-a (Partea lui Jupiter)

Foto: Jason Tester Guerrilla Futures
Foto: Jason Tester Guerrilla Futures

Pas cu pas, am ajuns la episodul 5 din seria dedicată părților arabe. Dacă ultimele două articole le-am dedicat părții lui Saturn, acum ne vom apleca atenția asupra lui Jupiter și a părții sale arabe, denumită Partea Victoriei sau a Binecuvântării.

Pentru fiecare planetă, inclusiv Jupiter, există mai multe părți arabe care se pot calcula. Cea a Victoriei, subiectul nostru de acum, este cea mai importantă.

Tehnic, partea Victoriei/Binecuvântării se calculează în modul următor:

  • Hartă diurnă: Ascendent + Jupiter – Partea Spiritului
  • Hartă nocturnă: Ascendent + Partea Spiritului – Jupiter

Ce semnifică această parte a lui Jupiter?

Paulus Alexandrinus descria acest punct ca fiind ”un element de susținere a încrederii, așteptărilor pozitive, competiției și a fiecărei asocieri; dar, uneori, poate contribui la penalizări și la recompense”.

„Victory becomes a contributing cause of trust, good expectation, contest, and every association; but sometimes it contributes to penalties and rewards.” – Paulus Alexandrinus

Guido Bonatti în ”Book of Astronomy” ne oferă o descriere mult mai detaliată a acestui punct: ”Semnificația sa este legată de onoare, atingerea obiectivelor, victoriei și ajutorului, binecuvântare și toleranță către ceilalți; de asemenea este legată de finalizarea cu succes a lucrurilor și de căutarea credinței […] iubirea de dreptate și de judecată corectă între oameni; […] și e semnificator al înțelepciunii și al oamenilor înțelepți…”

”And its signification is over honor and the attainment of matters, victory and aid and blessedness and benignity; also a praiseworthy end of matters, and the seeking of faith and its fitness, and whatever there is concerning its nature, and belief of God, and eagerness for every good work and the love of it and of justice and of a just judgement between men; and the buildings of orators [or those praying]; and it signifies wisdom and the wise and the loftniess of the wise; also trust and hope and all good things from which men derive enjoyment, and participating in the good toward one another.” – Guido Bonatti, Book of Astronomy, în traducerea lui Benjamin N. Dykes.

Din cele citite mai sus, observăm că această parte a Victoriei are o influență pozitivă și teoretic oferă o serie de atribute și caracteristici favorabile. Dificultatea pe care am întâmpinat-o a fost atunci când am dorit să aplic în practică toate aceste definiții. Desigur, putem filosofa despre acest subiect și cu siguranță vom găsi povești de spus pe marginea fiecărei teme. Cercetând mai atent și căutând să înțeleg mai în profunzime ceea ce reflectă această parte a Victoriei, am găsit o serie de elemente foarte interesante. Am păstrat aceeași abordare și linie logică ca până acum.

Fiind Ascendentul implicat, înseamnă că și această parte indică o atitudine a unui individ vis-a-vis de un anumit subiect, de o anumită temă. Tema este dată de relația dintre Jupiter și Partea Spiritului.

Jupiter semnifică creșterea, expansiunea, relația cu viitorul, simțul dreptății și al corectitudinii. Partea Spiritului, așa cum am discutat anterior, semnifică ”limbajul, modul prin care universul îți vorbește direct. Indică modul în care tu percepi și înțelegi ceea ce universul îți comunică. Acest semn indică chipul lui Dumnezeu în accepțiunea personală.”

Partea Victoriei se calculează ca diferență între poziția lui Jupiter și cea a Părții Spiritului. Acest lucru l-am vedea ca pe o eliminare a factorului Divin din tot ce înseamnă Jupiter – expansiune, creștere, dreptate, relația cu viitorul. Ce rămâne ar putea fi descris ca și capacitatea și puterea personală de a crește și a te dezvolta. Altfel spus, Partea Victoriei poate fi definită ca și capacitatea ta de a fi propriul tău Dumnezeu, în sensul în care ai puterea de a-ți construi propria viață și a de obține victorii fără vreun sprijin exterior. Acest lucru nu înseamnă că acel sprijin nu există, ci doar indică ceea ce poți să faci tu dincolo de cum te ajută universul.

Ca și atitudine, Partea Victoriei, indică percepția ta vis-a-vis de propria ta putere de reușită, de creștere și dezvoltare. Pe scurt, din punctul meu de vedere, Partea Victoriei indică abilitatea ta de a-ți crea și fructifica oportunități în viața de zi cu zi. Indică modul în care tu reușești să te folosești de ceea viața îți oferă pentru a crește și a te dezvolta. Este valoarea adăugată pe care tu o poți aduce la tot ceea ce primești din exterior. De exemplu, dacă viața îți dă 1000 de lei, Partea lui Jupiter indică abilitatea ta de a te folosi înțelept de acei bani pentru a crește și evolua.

Cu siguranță, există mai multe semnificații și interpretări posibile pentru partea Victoriei. Din punctul meu de vedere, cel menționat mai sus ar fi calitatea cea mai importantă a acestei părți.

Poziția Părții Victoriei în semn indică modalitatea prin care tu îți creezi oportunități. Casa în care se află indică puterea de a-ți genera aceste oportunități, precum și sectorul în care vei reuși să faci acest lucru mai des. Aspectele la această parte arabă indică ușurința/greutatea cu care noi reușim să fructificăm aceste oportunități. Guvernatorul Părții Victoriei indică locul în care ai mai multă putere de a-ți crea acele situații favorabile.

Haideți să analizăm o serie de hărți pentru a vedea cum putem interpreta și înțelege acest punct de calcul.

Prima hartă pe care o vom analiza este cea a lui Warren Buffet, considerat ca fiind unul dintre cei mai de succes investitori din lume. El se află în top 3 al celor mai bogați oameni din lume.

PJupiter-chart1

 

Partea lui Jupiter în harta lui Warrent Buffet se află poziționată la 12 grade Balanță, în casa 9 și aproape de Mijlocul Cerului și Venus. Guvernatoarea părții este Venus, conjunctă cu MC în casa 10. După cum vedem, această poziționare favorabilă a Părții lui Jupiter indică o capacitate crescută de a-și crea oportunități și de a fructifica la maxim orice șansă.

Partea lui Jupiter se află în cuadratură cu Jupiter din casa 7 și opoziție cu Uranus din casa 3. Aceste aspecte ne indică modul în care W. Buffet își creează oportunitățile. Opoziția cu Uranus indică foarte clar modul lui de operare împotriva trendului general. De obicei el cumpără când ceilalți vând și vinde când ceilalți cumpără. Indică totodată și respingerea domeniilor IT și de avangardă, el fiind un investitor în domenii tradiționale. Cuadratura cu Jupiter indică o serie de întârzieri în a investi în străinătate. El este, în principal, un investitor în mediul de afaceri de acasă, din SUA. Partea Victoriei și cu a sa guvernatoare, Venus, încadrând Mijlocul Cerului, indică extraordinara sa capacitatea de a se folosi de renumele său pentru a-și crea acele oportunități de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta.

A două hartă pe care o vom analiza este cea a lui Steve Jobs, geniul din spatele Apple.

PJupiter-Chart2

Partea Victoriei în harta lui Steve Jobs se află la 26 Săgetător în casa 4 și aproape de FC. Din nou o poziționare puternică, într-o casă cardinală și aproape de unul dintre unghiuri. Ceea ce este foarte interesant și semnificativ pentru tema noastră este poziționarea lui Jupiter ca guvernator al părții Victoriei – Rac, casa 10, conjunct cu Uranus. Această conjuncție cu Uranus indică foarte clar modul în care el și-a creat oportunități în viață: inventând și revoluționând domenii.

Dacă Warrent Buffet, cu Uranus opoziție la Partea Victoriei, se ține departe de noile tehnologii, Steve Jobs cu Uranus conjunct cu Partea Victoriei a devenit vârful de lance al noilor tehnologii. Aici avem două exemple foarte clare de cum cele două persoane și-au fructificat șanșele primite în viață.

La Steve Jobs, capacitatea de a-și crea oportunități este mult amplificată de trigoanele pe care partea Victoriei le primește de la Marte din Berbec și Pluto din Leu. Acest triunghi pe semne de foc i-a conferit curajul de a acționa așa cum nimeni nu ar fi putut să o facă.

Următorul exemplu este cel al lui Francesco Schettino, căpitanul vasului de croazieră Costa Concordia, eșuat la 13 ianuarie 2012.

PJupiter-chart3

În urma anchetei și procesului efectuat, căpitanul Schettino a fost condamnat la 16 ani de închisoare. El a fost găsit direct responsabil și vinovat pentru tot ceea ce s-a întâmplat, inclusiv pentru cele 32 de persoane care și-au pierdut viața.

Partea Victoriei, în cazul său, se află la 8 grade Scorpion și în conjuncție perfectă cu Mercur retrograd, Neptun și Descendentul. O poziție puternică prin plasarea pe Descendent, dar, cu Mercur retrograd și Neptun acolo, observăm o slabă capacitate de a fructifica oportunitățile pe care viața i le oferă. Neptun, fiind un indicator al abandonului, este foarte sugestiv aici, dacă ținem cont că el a fost printre primele persoane care au părăsit vasul. Ca și căpitan ar fi trebuie să fie ultimul om care să părăsească vaporul.

Marte, guvernator al părții Victoriei, se află în Rac, conjunct cu Luna Neagră și Fundul Cerului. Din nou o poziționare puternică, dar cu impact negativ, autodistructiv. Saturn este în opoziție cu Marte și slăbește puterea pe care o are căpitanul de a face față la situațiile pe care viața i le oferă.

În concluzie, putem privi Partea Victoriei ca semnificator al capacității noastre de a ne crea oportunități și de a fructifica șansele pe care le avem în viață. Analizând poziția sa în harta natală, putem învăța cum să ne îmbunătățim această capacitate de a crește și a ne dezvolta. Adiacent, putem privi această parte ca și capacitate de a face bine prin acțiunile și deciziile pe care le luăm.

Vă invit să explorați acest subiect și să descoperiți noi valențe și dimensiuni ale Părții Victoriei.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru AAR

dan-ciubotaru-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close