CaleidoscopMelania MarinSerial: O doamnă pe Lună (M. Badea)

O doamnă pe lună: femeia cu Luna în Capricorn

GIF_sex_city_carrie_feels_nothing

Miez de iarnă și noaptea cea mai lungă a anului… Întuneric și frig. Copaci uscați și ape înghețate. Animale ascunse prin vizuini… Lăsați zbenguiala cu ”spiritul sărbătorilor”, aceea e doar o ”moștenire a vechiului regim” jupiterian – noi acum avem treburi serioase de făcut!… Imaginați-vă o zână înveșmântată într-o rochie alb-argintie din voal, visătoare, sensibilă și vulnerabilă, lipită de un perete de granit sau chiar locuind ”pe o stâncă rece într-un vechi castel”… Maximă veselie, cântec și explozie de trăiri și emoții, nu-i așa?! Aceasta ar fi asocierea dintre Lună și Saturn, respectiv starea sufletească inconștient exprimată după modelul și cu instrumentele capricorniene: un animal adăpostindu-se într-o vizuină. Vigilent și lesne agresiv, apărându-și pielea, scorbura, încercând să își conserve vânatul, astfel încât să aibă siguranța supraviețuirii pentru cât mai mult timp.

”Ce-i prea mult strică, dar și ce-i prea puțin nu ne-ajunge” – grăiește o zicală. Dacă pentru Doamna Lună în Săgetător abundența era o componentă naturală a vieții cotidiene, pentru nivelul următor astrologic vorbind, era previzibil un reglaj prin diminuare. Deoarece Luna în Capricorn se află într-o poziție slabă, ansamblul hărții natale este important în această situație. Dar și așa, influența ei poate fi desebit de puternică prin aspecte și domificație.

Spuneam că, în harta natală a unei femei, Luna indică ce anume își arată ea odată cu vârsta. În cazul Lunii în Capricorn – semnul restricției, sobrietății, dorinței de a deține controlul, atât asupra sa cât și asupra celorlalți, semn al exigenței și abstinenței, și mai ales al legăturii indisolubile cu timpul – oare ce își poate arăta femeia odată ajunsă la maturitate? Ce altceva decât adevărata construcție interioară aflată într-o permanentă concurență cu timpul. Cine e mai tare, cine e mai rezistent(ă), cine răzbește peste dificultăți, cine trece prin viață nelăsându-se impresionat(ă) și doborât(ă), cine refuză să verse lacrimi de duioșie, pentru că știe să verse doar lacrimi de frustrare ori de furie?! Cine este nevoită să facă totul singură, pentru că ceilalți nu sunt capabili, nu vor, nu știu, nu îi interesează, nu se ridică la nivelul ei?!…

1368104097-mia-farrow__largeDacă în tinerețe Domnișoara Lună în Capricorn își manifestă trăsăturile cu oarecare discreție, odată căsătorită, deci obținând un nou statut, natura sa de conducător începe să își facă prezența și se accentuează văzând cu ochii. Este femeia care își revendică drepturile, pretinde respect și își urmează principiile cu virulență. Ea nu devine victima abuzurilor vreunui bărbat – nici în familie, nici în tramvai, nici în societate, iar cazurile cu totul excepționale care se abat de la această regulă, provoacă acelor native răni sufletești peste care le e aproape cu neputință să treacă. Ele nu pot uita niciodată durerea și umilința suferite.

Făcând parte din aceeași categorie de femei ca și nativele Lună în Fecioară și Scorpion, cu o viață emoțională și personală traversată de frustrări afective, lipsa sprijinului părinților, lipsa iubirii, siguranței și înțelegerii, ea învață de mică să se descurce singură. Obișnuiește să preia obligațiile casnice și frecvent joacă rolul mamei față de frații mai mici, al soției față de tată, și, în virtutea obișnuinței, prelungește rolul de mamă și față de soț.

Domnișoara Lună în Capricorn pune ambiția și năzuința de autorealizare înaintea vieții personale. De altfel, se întâmplă frecvent să aleagă între celibat și o căsătorie din rațiune sau interes. Frământată de neliniști, suprimându-și procesele afective și cenzurându-și emoțiile, ea poate ajunge în situația de a suferi de singurătate, deoarece nu știe cum să participe la construcția intimității în cuplu. Reprimarea sau disciplinarea vulnerabilității o ajută să obțină imaginea de femeie importantă, practică și lucidă, dar la nivelul vieții personale înregistrează o serie de relații distruse. Însă, înainte de orice, ea știe să își apere pielea, punându-se la adăpost din punct de vedere material.

Doamna Lună în Capricorn știe să se descurce și cum să ducă pe umerii ei greul întregii case. Este foarte atașată de muncă în general și de serviciu în special, pe care îl consideră singura modalitate de a-și păstra demnitatea și de a obține respectul membrilor familiei. Este o foarte bună organizatoare a activităților casnice și a bugetului familiei.

Astfel, ea nu rămâne fără bani și nu se împrumută. Dar nici nu cheltuie cu bucurie pentru propria ei plăcere, pe articole tipic feminine. Are tendința de a face economii și de a fi organizată până la zgârcenie, chibzuită până la meschinărie, și strângătoare până la cărpănoșenie. Pretinde soțului o slujbă cât mai bine plătită (dar nu mai bine decât a ei!), iar copiilor rezultate maxime la învățătură, indiferent de capacitatea acestora.

În treburile casnice pretinde participarea tuturor și nu admite eschive. Deseori ea însăși este cea care a obținut locuința și care s-a ocupat de reparații și amenajări. Și, spre deosebire de celelalte femei, doamna Lună în Capricorn urcă pe scară, tencuiește și zugrăvește, repară un gard sau o ușă, cară lemne și sapă un șanț.

Nativa Lună în Capricorn ia căsătoria și maternitatea ca pe niște obligații sau necesități deseori apăsătoare. Din punctul ei de vedere, tot ce ține de casă și de familie este o veșnică datorie, pe care nu uită să le-o reamintească soțului și copiilor. Ea face doar ceea ce trebuie și nu admite abateri de la normele pe care le impune. Dacă soțul nu se comportă așa cum i se spune (de fapt cum i se dictează!) ea rupe legătura afectivă, oricum șubredă, și trăiește într-o relație de tip șef-subordonat cu acesta. Doamna Lună în Capricorn nu este dispusă să facă concesii sau să negocieze cu persoane ale căror opinii diferă de ale sale.

Este apreciată de către apropiații familiei datorită atitudinii ei respectuoase, politicoase, serioase și agreabile în relațiile sociale, dar ceea ce se știe mai puțin este latura foarte dominatoare în viața privată. În spatele ușilor închise ea devine cicălitoare, nemiloasă, neiertătoare, capabilă de comploturi, dornică de a obține cât mai multe avantaje materiale, invidioasă, ranchiunoasă și exclusivistă (din nefericire, am înșiruit o paletă foarte neplăcută de însușiri; în practică, jumătate dintre nativele cu Lună în Capricorn pe care le-am cunoscut și-au agresat fizic partenerii).

amy-winehouse

În multe cazuri, pentru a compensa nefericirea conjugală, ea își asumă inclusiv rolul de amantă (pe care nu se străduiește foarte mult să îl ascundă), care probabil reprezintă o reconfirmare a impresiei de persoană deosebit de capabilă pe care o are despre sine.

În cazul deteriorării grave a relației maritale, ea de obicei refuză ideea divorțului deoarece crede că își poate controla în continuare partenerul și îl poate reeduca, ori pentru a nu pierde avantajele materiale sau a nu-și compromite imaginea de persoană respectabilă. Când alege (în cele din urmă) să divorțeze, o face gândindu-se că, în felul acesta, îi administrează o lecție dură partenerului – după care așteaptă (în zadar, de obicei) ca el să regrete pierderea și să se reîntoarcă.

Doamna Lună în Capricorn, așa cum am spus, a fost lipsită de afecțiune în copilărie. A crescut și s-a descurcat pe propriile puteri, păstrând cicatrici emoționale adânci din acea perioadă vulnerabilă a vieții. Mai mult ca sigur, mama sa nu i-a fost un model suficient de bun pentru a putea fi urmat. Sau poate mama a lipsit din alte motive (divorțul părinților, boală, deces). Nativa noastră, deci, a învățat să se apere de fluctuațiile emoționale dezvoltându-și o mare tărie de caracter, ce deseori virează către rigiditate, scepticism, dorință de putere, trisitețe, nepăsare față de sentimentele celorlalți. Datorită răcelii afective care i-a marcat copilăria, la maturitate este la rândul său o mamă autoritară, care nu admite slăbiciuni și lacrimi din partea copiilor ei. Și, ca să ducem observațiile până la capăt, această nativă este candidata principală pentru ipostaza de bătrână obtuză și paranoică, avară și dominatoare până la tiranie cu toți descendenții, așa cum uneori am vrea să credem că există doar în filme…

Annie Lennox by Murdo Macleod, Sept 27, 2010

În varianta ei cea mai bună, Doamna Lună în Capricorn este o excelentă organizatoare a activității la serviciu, în orice domeniu ar alege să profeseze. Ea are o capacitate de muncă impresionantă, atât în gospodărie cât și la serviciu.

Inspiră încredere superiorilor, obține funcții și posturi bune datorită competenței și seriozității, gestionează excepțional fondurile firmei sau ale instituției, are soluții pentru îmbunătățirea proiectelor aflate în derulare, vine cu inițiative noi, are simț practic și multă creativitate. Planul profesional este domeniul în care își gasește împlinirea și fericirea.

Siguranța emoțională a Doamnei Lună în Capricorn este condiționată de recunoașterea meritelor sale. Toate eforturile ei sunt motivate de dorința de a câștiga aprecierea, de a fi recunoscută ca persoană importantă și capabilă.

(Am observat la aceste native un detaliu fizionomic interesant dar destul de frecvent întâlnit – o proeminență, mai accentuată ori mai discretă, a maxilarului superior. Mă gândesc că, natura ne oferă un indiciu: nu e bine ”să te pui în gură cu ea” pentru că știe să latre, să behăie, să facă mare gălăgie…)

Poziția Lunii în semnul Capricornului la momentul nașterii predispune către procese psihice cu posibile repercursiuni asupra stării sănătății fizice:

  • Afecțiuni ale scheletului , sistemului osos, metabolismul calciului – se referă la capacitatea noastră de a ne păstra nealterată structura personalității, apărându-ne integritatea morală, dar în același timp acceptând diferențele dintre propriul nostru sistem de valori și al celuilalt. Deformările osoase se referă la trăsături de personalitate care ne-au fost deformate prin educație foarte rigidă, și asupra cărora ne este deosebit de dificil să intervenim, pentru a reveni la ”forma inițială” adică la personalitatea noastră de bază.
  • Afecțiunile articulațiilor – indică lipsa de flexibilitate și necesită dezvoltarea capacității de a accepta schimbarea direcției în viață, uneori neașteptată sau complet nedorită, dar la care trebuie să ne adaptăm, chiar dacă nu corespunde principiilor, obiceiurilor sau tradiției noastre. Din tot ce aduce nou schimbarea, putem selecta acele elemente pe care le cunoaștem și pe care ne putem baza – restul procesului adaptativ va veni de la sine.
  • Afecțiuni ale auzului și otolitelor – se referă la dorința exagerată de a păstra controlul asupra propriei persoane, a propriilor reacții, a propriilor trăiri, inclusiv cu riscul de a rupe legăturile cu ceilalți: ”Nu mă aud decât pe mine”. Se referă și la tendința de păstrare a echilibrului cu orice preț: ”Mă tem să clatin barca” – riscul fiind acela de a deveni insensibili și rupți de realitate.
  • Afecțiuni ale pielii – se referă la părerea pe care o avem despre noi înșine și despre impactul pe care credem că îl avem asupra celorlalți. Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc și el stabilește limitele dintre individ și mediu. Felul în care se prezintă această ”frontieră”, aspectul, calitatea, oferă informații despre modul în care știm să stabilim relații de colaborare, modul în care știm să ne punem în valoare pe noi înșine, respectând totodată limitele celorlalți.

Doamnele Lună în Capricorn, au trecut prin încercări foarte grele începând din februarie 2008, odată cu intrarea lui Pluton în semnul Capricornului.

4804_Cher_BurlesqueLa început, prezența lui Saturn în Fecioară (în trigon la Lună) le-a oferit un sprijin, prin răbdare și înțelepciune, așa încât au făcut față schimbărilor foarte neplăcute din viața familială. Din noiembrie 2009 însă, Saturn, intrat în Balanță, mai mult le-a amăgit dorința de a lua totul de la capăt. Nodul Nord al Lunii a tranzitat semnul Capricornului și le-a dat un plus de energie din iulie 2009 până în februarie 2011 – atunci au crezut că dețin controlul situației și al relației. Din păcate, nimic nu s-a concretizat cum ar fi dorit, deoarece în acest interval Jupiter a tranzitat semnul Berbecului (de asemeni în cuadratură cu Luna în Capricorn), apoi din aprilie 2011 Uranus a intrat in Berbec, răscolind complet viața acestor native, care nu s-au mai putut baza pe nimic din ceea ce reprezenta anterior fundamentul vieții lor.

În cele din urmă, în anul 2012, odată cu tranzitul lui Jupiter prin semnul Taurului, o rază de speranță a început să apară, dar cu mult efort și, uneori, chiar cu probleme de sănătate între iunie 2013 – iulie 2014 (Jupiter în Rac, opoziție).

Începând din august 2015, Jupiter și NN în Fecioară aduc o rază de înnoire și de speranță acestor native, atât de încercate în ultimii ani. Datorită celorlalte aspecte tensionate la care participă Jupiter, este de presupus că gândurile bune (eventual sfaturile) și soluțiile vor veni după eforturi mari și după o profundă introspecție. Numitorul principal rămâne, în continuare, schimbarea (Pluton în Capricorn și Uranus în cuadratură, în Berbec). Vă doresc mult curaj și înțelepciune!

Doamne Lună în Capricorn:
Juliette Binoche, Amy Winehouse, Liv Tyler, Cher, Reese Witherspoon, Sarah Jessica Parker, Kim Besinger, Indira Ghandi, Kate Hudson, Maria Sharapova, Susan Sarandon, Anais Nin, Mia Farrow, Annie Lennox.

MELANIA MARIN

melania-marin-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close