Considerente de bază în astrologia orară relaţională
Pentru orice astrolog, chestiunile privind relaţiile sunt cele care îi sunt aduse, cel mai frecvent, spre consiliere. Deoarece adesea nu se cunosc datele de naştere ale celeilalte persoane implicate sau relaţia însăşi este doar un deziderat, răspunsurile se pot căuta numai prin astrologia orară.
Mai întâi trebuie să se înţeleagă din solicitarea consultantului, cât mai clar, despre ce persoană întreabă şi care este situaţia cunoscută sau percepută a relaţiei cu ea. Consultantul este cel care pune direct (prin telefon, email sau alt mod de comunicare) întrebarea astrologului (fără niciun alt intermediar).
Există 3 situaţii posibile:
1. Consultantul întreabă pentru el şi despre o relaţie a lui cu altă persoană.
Semnificatorii consultantului sunt reprezentaţi de casa I şi de guvernatorul acesteia. Semnificatorii celeilalte persoane implicate în relaţie sunt casa a VII-a şi guvernatorul ei.
2. Consultantul întreabă pentru altcineva (în numele altcuiva) despre acea persoană şi relaţia aceleia cu altcineva, această a treia persoană din ecuaţie fiind identificată, cunoscută ca statut în relaţie. De exemplu, o soră întreabă dacă fratele se va despărţi de soţia lui. Semnificatorii consultantului, respectiv casa I şi guvernatorul ei, nu au nicio relevanţă în aflarea răspunsului la întrebare. Se vor lua în considerare, în locul acestuia, semnificatorii persoanei cu problema (cea implicată într-o relaţie), şi anume a fratelui, deci casa a III-a şi guvernatorul acesteia. Partenera fratelui va fi semnificată de casa a IX-a şi guvernatorul ei, ca fiind casa derivată a VII-a de la casa a III-a, a fratelui consultantului.
3. Consultantul întreabă pentru altcineva despre relaţia aceluia cu altă persoană neidentificată, neprecizată ca statut. De exemplu, o întrebare de genul „ce relaţie poate să aibă prietena mea cu bărbatul pe care l-a cunoscut pe facebook?”. Dacă e vorba de o prietenă a consultantului în sensul propriu (adică nu iubită), atunci semnificatorii acestei întrebări orare vor fi: semnificatorii persoanei cu problema sunt casa a XI-a şi guvernatorul ei; semnificatorii bărbatului, al celeilalte persoane implicate într-o posibilă relaţie, sunt casa a VII-a şi guvernatorul ei.
După cum se observă, casa a VII-a este cel mai frecvent implicată, aşa cum e şi firesc, deoarece ea este o casă relaţională prin însăşi natura ei. Ea este luată în considerare în ceea ce priveşte orice cuplu, orice relaţie amoroasă care presupune un cuplu, chiar dacă nu e vorba de o căsătorie. Să nu uităm că această casă a VII-a reprezintă şi astrologul, iar interdicţia interpretării hărţii orare atunci când aici e localizat Saturn, este abrogată atunci când întrebarea priveşte o relaţie. De fapt, Saturn este în demnitate aici, căci el se află în exaltare în Balanţă, guvernatorul generic al casei a VII-a.
Uneori, o relaţie de dragoste, implică …3 persoane, căci întrebarea poate fi de genul „iubeşte soţul meu pe acea femeie?” sau „va divorţa iubita mea de soţul ei ca să fim împreună?”. Atunci intră în ecuaţie, ca semnificator, şi casa a V-a, bucuria lui Venus, cea care guvernează peste relaţiile incipiente, nelegalizate, adultere şi, generic, cele care nu oferă un statut de cuplu recunoscut (căci legalizarea, potrivit normelor actuale, a devenit o formalitate). Este casa flirtului şi a jocului erotic, dar nu neapărat a sexului, după părerea mea şi experienţa practică de interpretare a numeroase teme orare ca astrolog pe un mare site destinat femeilor.
Argumentul că, în vechime, casa a V-a a fost a sexului şi că atribuirea acestei calităţi casei a VIII-a, în secolul XX, este lipsită de fundament arată o anchilozare a astrologiei în moduri de viaţă demult apuse. Astrologia nu se poate rupe de realitate şi ea trebuie să reflecte viaţa oamenilor la momentul respectiv. Înainte, orice relaţie de dragoste începea cu o perioadă de curtare (casa a V-a), căsătoriile aranjate săreau peste etapa asta şi ajungeau direct în faza de parteneriat (casa a VII-a). Sexul nici nu mai intra în discuţie, cel puţin ca sursă de plăcere, dar se ajungea tot la problemele casei a V-a, însă ca semnificator pentru naşterea copiilor. „Când, câţi, ce sex …” – acestea erau întrebările şi frământările femeilor în acele vremuri şi toate exemplele de astrograme orare pe această casă se referă la copii (William Lilly).
Chiar şi natura sexului, aşa cum era el atunci şi cum se poate manifesta acum, s-a schimbat. Prin casa a V-a se manifesta iubirea ca act de dăruire, căci aici este locul unde arătăm câtă iubire oferim. Dacă astăzi ar putea să ne viziteze William Lilly ar fi mai şocat decât de realizările tehnice de modul cum ne exprimăm noi ca indivizi, iar o întrebare de genul „voi face sex cu tipul pe care l-am cunoscut la discotecă?” cu siguranţă că l-ar bulversa total. Nu e vorba aici de nicio intenţie de curtare, de flirt şi cu atât mai puţin de un angajament. Casa a V-a vorbeşte de plăcerea jocului, de autoexprimare şi punere în valoare, despre demonstraţiile de ego pentru a impresiona fiinţa adorată, căci este guvernată de zodia Leului. Casa a VIII-a a preluat atributele de casă a sexului de când acesta a fost separat de reproducere, corelat perfect şi cu descoperirea lui Pluton drept catalizator al celor mai profunde resurse ale fiinţei umane, care guvernează moartea, dar şi renaşterea, atât de bine ilustrată de orgasm, subiect tabu în alte vremuri.
În afară de semnificatorii oferiţi de casele care guvernează tipul de relaţie, există şi o serie de semnificatori de uz general, care pot fi folosiţi în completare.
- Soarele este semnificatorul pentru bărbaţii maturi şi pentru soţi.
- Luna este semnificatorul femeilor mature şi al soţiilor.
- Venus este semnificatorul femeilor tinere şi al iubitelor.
- Marte este semnificatorul bărbaţilor tineri, al iubiţilor sau amanţilor.
- Saturn este semnificatorul bărbaţilor mai în vârstă şi uneori desemnează partenerul înşelat când e vorba de triunghiuri amoroase.
În fine, şansele unei relaţii reuşite sunt considerabile atunci când:
- Venus şi Jupiter se află în casa a VII-a şi nu sunt afectaţi
- Guvernatorul Ascendentului este în recepţie mutuală cu guvernatorul casei a VII-a sau a celei care desemnează partenerul (şi nu sunt afectaţi de malefice sau conjuncţii cu o stea fixă de aceeaşi natură)
- Guvernatorul Ascendentului aplică cu aspecte favorabile (conjuncţie, sextil sau trigon) spre guvernatorul casei a VII-a
- Guvernatorul Ascendentului sau guvernatorul casei a VII-a aplică cu aspecte favorabile la Punctul Norocului (PN) sau la Punctul de Căsătorie (PC)
O consultare a unei hărţi orare nu va oferi, în mod cert, soluţia gestionării unei relaţii problematice aşa cum ar face-o o sinastrie, dar ea va lămuri aspecte vitale, la momentul precis al întocmirii ei.